ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάρτη 2023 - Κυριακή 19 Μάρτη 2023
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός να μην επιτρέψει αυτό το νέο έγκλημα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το σχέδιο νόμου για το νερό

Σε ανακοίνωσή του για το σχέδιο νόμου για το νερό που συζητείται τις μέρες αυτές στη Βουλή, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη δημιουργία της Ρυθμιστικής αρχής νερού, που συζητείται αυτές τις μέρες στο ελληνικό Κοινοβούλιο, αποτελεί έναν νέο γύρο προώθησης της πολιτικής της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση του νερού. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, το σύνολο των κυβερνήσεων προχώρησε σε ευθυγράμμιση του νομοθετικού πλαισίου και στη χώρα μας με τη σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία, που έχει στόχο την εμπορευματοποίηση του νερού, της χρήσης του, των υποδομών του, των εργασιών συντήρησής του. Αυτή η πολιτική οδηγεί σε εκτόξευση των τιμολογίων του νερού και σε δραστικό περιορισμό της διάθεσης του νερού στον αγροτικό τομέα, στην επιθετική προώθηση της εμπορευματικής λειτουργίας και της ιδιωτικοποίησης των επιχειρήσεων ύδρευσης. Οι πιο χαρακτηριστικές αυτών των εξελίξεων ήταν αυτές που επέφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικότερα με τη μεταφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο το 2016 και τη λεγόμενη ΚΥΑ τιμολόγησης νερού το 2017. Αυτή η πολιτική, της απελευθέρωσης και της ιδιωτικοποίησης που εφαρμόστηκε και στους σιδηρόδρομους, οδήγησε στην τραγωδία στα Τέμπη.

Ο νέος νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ένα ακόμα βήμα επιδείνωσης της κατάστασης για τον λαό. Στοχεύει στο να δημιουργήσει μία νέα Ρυθμιστική Αρχή ελέγχου των υδάτων και των αστικών αποβλήτων, με στόχο να επιταχύνει την εμπορευματοποίηση του νερού, την υιοθέτηση κανόνων τιμολόγησης, να βαθύνει η εμπορευματική λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων και να προχωρήσουν οι άμεσες ιδιωτικοποιήσεις. Θα φέρει νέο γύρο επίθεσης στο δικαίωμα του λαού για ασφαλή, ποιοτική, άφθονη και φθηνή ύδρευση και άρδευση.

Το ΚΚΕ επιμένει. Το νερό δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα και μονόδρομος προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο ριζικά διαφορετικός δρόμος της κοινωνικής ιδιοκτησίας, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ενιαίος κρατικός φορέας νερού θα διαχειρίζεται το σύνολο των υδατικών πόρων, θα προχωρά στο σύνολο των αναγκαίων κατασκευαστικών έργων και θα συνεργάζεται με την κρατική βιομηχανία παραγωγής σχετικού υλικού, οδηγώντας σε ικανοποίηση των αναγκών του λαού για φθηνό, ασφαλές, ποιοτικό, φθηνό νερό.

Σήμερα, το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και μπαίνει μπροστά στον δρόμο της σύγκρουσης με την πολιτική της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση του νερού, για δραστική μείωση των τιμολογίων, για να μην υπάρξει καμιά διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα, κατάργηση των εργολάβων. Καλεί τον λαό με τον αγώνα του να μην επιτρέψει αυτό το νέο έγκλημα, να πάρει μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν τα σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς για την απόσυρση του νομοσχεδίου».

Γενικευμένη κατακραυγή από εργαζόμενους και φορείς

Τις αντιδράσεις τους μετέφερε στη Βουλή η Δ. Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ, με την ομιλία της στην αρμόδια Επιτροπή

Η κατακραυγή γι' αυτό το νομοσχέδιο είναι τόσο μεγάλη, που ακόμα και στις ομιλίες στις συγκεντρώσεις για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, υπήρχαν αναφορές και γι' αυτό το νομοσχέδιο - τερατούργημα, δεμένο με όλη την αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, για το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων, που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις, ενάντια σε βασικές ανθρώπινες ανάγκες του λαού.

Στην ανάγκη να έχει δηλαδή προστασία και ασφάλεια με δημόσια σύγχρονη Υγεία, ασφάλεια στις μεταφορές με πλοία, τρένα, αεροπλάνα, λεωφορεία, φτηνό, ποιοτικό και σε επάρκεια νερό, κ.ο.κ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περιοδείες που έκαναν οι κομμουνιστές βουλευτές αυτές τις μέρες σε Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης των περιοχών τους, υπάρχει μεγάλη κατακραυγή από τους εργαζόμενους και με ένα στόμα λένε: Αυτό που σήμερα προωθείτε με αυτό το τερατούργημα για το νερό είναι τα «καλά» του ΟΣΕ που οδήγησε στην πολύνεκρη τραγωδία και είναι τα «καλά» της Ενέργειας που οδήγησε στην ενεργειακή ακρίβεια για τα λαϊκά νοικοκυριά και τα τεράστια κέρδη για το καρτέλ των ενεργειακών επιχειρήσεων και τα κομμένα ρολόγια για τη φτωχολογιά.

Επίσης, είναι εντυπωσιακό ότι σχεδόν ομόφωνα οι περισσότεροι φορείς στα υπομνήματά τους καταγγέλλουν τη διαδικασία - παρωδία. Δεν ρωτήθηκαν, αν και τους αφορά, αλλά δεν υπήρχε χρόνος ούτε για διαβούλευση, αφού ο χρόνος ήταν μηδέν και γι' αυτό ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, και βέβαια επιβεβαίωναν ότι προωθείται η παραπέρα ιδιωτικοποίηση στο νερό.

Ακόμα και αυτοί που καλούνται να υλοποιήσουν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, όπως είναι ο Σύλλογος Εργαζομένων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Καταγγέλλουν τη διαδικασία ότι δεν ρωτήθηκαν ποτέ και το καταδικάζουν, γιατί δεν φτάνουν ούτε για τις σημερινές αρμοδιότητες που έχουν σήμερα, πόσο στα νέα αντικείμενα νερού και απορριμμάτων, που θα έχουν με βάση αυτό το νομοσχέδιο.

Ωστόσο όλη αυτή η διαδικασία που ακολουθήσατε, δηλαδή να μη γίνει καμία συζήτηση πριν φτάσει στη Βουλή, δείχνει την ενοχή σας σε αυτό το τερατούργημα. Και δεν είναι θέμα ανικανότητας, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για να συγκαλύψει ότι έχετε την ίδια στρατηγική στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, που εκπορεύεται από τη συμφωνία σας στην αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τους διάφορους κανονισμούς που έχει, για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις υλοποιείτε ως κυβερνήσεις, είναι οι δεσμεύσεις σας.

Αλλά το κυριότερο είναι ότι ξεδιάντροπα στηρίζετε τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων για το κέρδος τους, σε βάρος της λαϊκής ανάγκης για φθηνό, ποιοτικό και σε επάρκεια νερό, όπως και σε φθηνή Ενέργεια με τη χρήση εγχώριων πηγών κ.ο.κ.

Τι καινούργιο φέρνει το νομοσχέδιο;

1. Την ένταξη του νερού και των απορριμμάτων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Αν και η μετοχική σύνθεση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ δείχνει ότι είναι και λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ως ΑΕ, είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, όμως με την ένταξή τους σε ρυθμιστική αρχή ενισχύεται το θεσμικό και νομικό πλαίσιο της υπάρχουσας ιδιωτικοποίησης του νερού.

2. Η ένταξη του νερού στη νέα Ρυθμιστική Αρχή αποτελεί κοινοτική υποχρέωση, αφού αυτό συνδέεται με κάθε οικονομική δραστηριότητα που συνιστά αγορά απελευθερωμένης δημόσιας υπηρεσίας, π.χ. Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων κ.ά. Η ένταξη του νερού σε ρυθμιστική αρχή είναι απαίτηση και προαπαιτούμενο του υπερμνημονίου, του Ταμείου Ανάκαμψης που πρέπει να υλοποιηθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

3. Ο ρόλος της νέας Ρυθμιστικής Αρχής θα είναι η κοστολόγηση και τιμολόγηση του νερού με προκαθορισμένα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αυτό απαιτεί συλλογή και επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων που τέτοια δυνατότητα έχουν οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Αυτό σημαίνει συγκέντρωση και συγκεντροποίηση, δηλαδή η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ θα απορροφήσουν τις ΔΕΥΑ, γι' αυτό υπάρχει και μεγάλη διαμαρτυρία και διαφωνία με την ΚΕΔΕ.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Συλλαλητήριο τη Δευτέρα 20/3, στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα

Το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού καταδικάζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς. Τη Δευτέρα 20 Μάρτη, μέρα κατά την οποία αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για το επίμαχο νομοσχέδιο στη Βουλή, καλούν σε συλλαλητήριο, στις 7 μ.μ., στο Σύνταγμα.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να καταδικάσουν το νομοσχέδιο και καλεί σε πάλη για να αποσυρθεί. Επίσης διεκδικεί: Εξω οι εργολάβοι, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νερό και τη διαχείρισή του. Φτηνό και ποιοτικό νερό. Αμεση μείωση όλων των τιμολογίων, κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους. Καμία διακοπή νερού για χρέη σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας και καλεί στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Οπως επισημαίνει, εκτός από το νερό, οι διατάξεις του περιλαμβάνουν κεφάλαια για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το περιβάλλον, διατάξεις για την ενίσχυση της πανάκριβης ηλεκτροκίνησης, άρθρο για την πρόσβαση ανανεώσιμων αερίων στα δίκτυα και τις υποδομές φυσικού αερίου, ακόμα και πρόβλεψη για εργασιακά ζητήματα στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Στην κινητοποίηση καλούν η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνει και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. «Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπόρευμα», σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

Κλειστές για το κοινό θα είναι οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑ Πάτρας τη Δευτέρα 20 Μάρτη, απαιτώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την υπαγωγή της διαχείρισης των υδάτων και των αστικών αποβλήτων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Την ίδια μέρα, στις 11.30 π.μ., η δημοτική αρχή καλεί σε κινητοποίηση τους εργαζόμενους και τον λαό της πόλης, έξω από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

Τέλος, ψήφισμα ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης κατέθεσαν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Το Περιφερειακό Συμβούλιο υιοθέτησε τελικά κατά πλειοψηφία το ψήφισμα της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο δεν λέει κουβέντα για την πολιτική της απελευθέρωσης και το λεγόμενο «υπερταμείο», στο οποίο έβαλε την υπογραφή της και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Εκδήλωση στις Βρυξέλλες

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Η στρατηγική ΕΕ - κυβερνήσεων - κεφαλαίου για το νερό - εμπόρευμα. Οι θέσεις του ΚΚΕ με αφετηρία το νερό ως κοινωνικό αγαθό» τη Δευτέρα 27 Μάρτη στις 11 π.μ. στο Ευρωκοινοβούλιο (αίθουσα SPINELLI 1E201), στις Βρυξέλλες. Την εισηγητική ομιλία θα πραγματοποιήσει ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τους:

-- Βασίλη Μπέλλο, επίκουρο καθηγητή ΔΠΘ (Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος), με θέμα «Οι δυνατότητες της εποχής μας για ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία»

-- Κώστα Κοντοδήμο, υδρογεωλόγο ΙΓΜΕ, ταμία Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας, με θέμα «Η διαχείριση των νερών στην Ελλάδα στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής στρατηγικής»

-- Μανώλη Χαρατσή, οργανωτικό γραμματέα ΟΜΕ - ΕΥΔΑΠ - γεν. γραμματέα Συλλόγου Προσωπικού ΕΥΔΑΠ, με θέμα «Πορεία ιδιωτικοποίησης του νερού στην Αττική - Η εμπειρία στην ΕΥΔΑΠ»

-- Κώστα Ζαμπέτογλου, χημικό, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ, με θέμα «Πάλη για νερό - κοινωνικό αγαθό, κόντρα στην εμπορευματοποίηση - Η εμπειρία στην ΕΥΑΘ»

-- Μανώλη Μαστοράκη, μέλος της Επιτροπής για την Υγιεινή και Ασφάλεια των Εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ, έφορο του Συλλόγου Προσωπικού ΕΥΔΑΠ, με θέμα «Ιδιωτικοποιήσεις νερού και διεθνής εμπειρία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ