ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάρτη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ»
Σύμβαση - λεηλασία του ορυκτού πλούτου από επιχειρηματικά συμφέροντα

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το «έγκλημα» από εκεί ακριβώς που το άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Eurokinissi

Με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, αίτημα που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, αναμενόταν να ψηφιστεί αργά χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής η ληστρική σύμβαση με την «Ελληνικός Χρυσός», με την οποία τροποποιούνται οι όροι του εγκλήματος της εκχώρησης ενός σπάνιου, πολύτιμου, μη ανανεώσιμου ορυκτού πόρου της χώρας, του χρυσού, στο πιάτο των επιχειρηματικών ομίλων.

Η σύμβαση, που ανανεώνει αυτή του 2004, κατατέθηκε με μορφή νομοσχεδίου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και προβλέπει μεταξύ άλλων: Αυτόματη ρήτρα αποζημίωσης σε περίπτωση που υπάρχει ευθύνη για απώλεια εσόδων από το Δημόσιο στην εταιρεία, ενώ δεν προβλέπεται το αντίθετο, εάν η εταιρεία δηλαδή δεν τηρεί τις συμβάσεις και τις υποχρεώσεις που απορρέουν απ' αυτήν. Οτι δεσμεύονται προς όφελος της εταιρείας το λιμάνι, ο αιγιαλός, οι υδάτινοι πόροι, το σύνολο, δηλαδή, των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής. Οτι έχει προτεραιότητα η επένδυση αυτή απέναντι σε κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα και βεβαίως το αν θα τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους εναπόκειται στις εκθέσεις του ανεξάρτητου ελεγκτή περιβάλλοντος, ο οποίος πληρώνεται από την ίδια την εταιρεία!

Ακόμα προβλέπονται και νέα κίνητρα οικονομικού χαρακτήρα, μιας και η μη κατασκευή του εργοστασίου για την επεξεργασία του χρυσού διευκολύνει την εταιρεία, ούτως ώστε να εξάγει το σύμμεικτο μετάλλευμα, αποκρύπτοντας το περιεχόμενο σε χρυσό, δίνοντας τη δυνατότητα στην εταιρεία να δηλώνει ό,τι τι συμφέρει, κρύβοντας τι χρυσός έχει εξορυχτεί, ενώ η πώλησή του θα γίνεται σε θυγατρικές εταιρείες στην Ολλανδία, που αποτελεί και επίσημο «φορολογικό παράδεισο» της ΕΕ.

Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης από τους αρμόδιους υπουργούς Κ. Σκρέκα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αδ. Γεωργιάδη, Ανάπτυξης, αλλά και τους βουλευτές της ΝΔ, έγινε προσπάθεια να παρουσιάσουν το «μαύρο σε άσπρο», κάνοντας λόγο για τα «τεράστια οφέλη» που τάχα θα προκύψουν για το Δημόσιο, τους κατοίκους της περιοχής και τους εργαζόμενους, με τις θέσεις εργασίας που αυξάνονται από τις 1.500 στις 3.000, τους όρους που τάχα προστατεύουν το περιβάλλον και άλλα τέτοια προκλητικά, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας εστίασε στην «αποικιοκρατική σύμβαση», για να καλύψει ότι ως κυβέρνηση την εφάρμοσε κανονικά.

Παράδοση του ορυκτού πλούτου

«Ως ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή αναδείξαμε ότι πρόκειται για μία λεόντειο σύμβαση, η οποία δεν πρέπει να εγκριθεί αλλά πρέπει να αποσυρθεί, γιατί είναι σε βάρος του ορυκτού πλούτου της χώρας μας και μάλιστα του χρυσού που αποτελεί ένα σπάνιο και πολύτιμο ορυκτό, γιατί παραδίδει και άλλους φυσικούς πόρους στην εταιρεία, είναι σε βάρος των εργαζομένων στα ορυχεία, της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, του περιβάλλοντος», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Παράλληλα, σχολιάζοντας την αντιπαράθεση με παρωχημένους όρους περί «αποικιοκρατίας» και «Ελλάδας χώρας μπανανίας» από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως αυτό που προσπαθεί να κουκουλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «το καθεστώς της επένδυσης και της σύμβασης βασίζεται στο άρθρο 107 του Συντάγματος. Αυτή είναι η "κόκκινη γραμμή" πάνω στην οποία βασίζεται και διαμορφώθηκε η συγκεκριμένη σύμβαση. Επί της ουσίας, το ίδιο καθεστώς που παρέχει το άρθρο 107 θα εφάρμοζαν και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το Κίνημα Αλλαγής, από τη στιγμή που συμφωνούν με το άρθρο 107 του Συντάγματος, που προστατεύει, που παρέχει προκλητικά προνόμια στις ξένες επενδύσεις που γίνονται στη χώρα μας».

Υπενθύμισε, δείχνοντας τη στρατηγική σύμπλευση των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ότι κατά τη συνταγματική αναθεώρηση που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, το ΚΚΕ πρότεινε την κατάργηση του άρθρου 107, αλλά τα κόμματα αυτά «από κοινού έκαναν την πάπια».

Οπως σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, το άρθρο 107 «δίνει συνταγματική, νομοθετική ισχύ στο Νομοθετικό Διάταγμα του Βασιλείου της Ελλάδας, το 2687/1953, όπου στο άρθρο 8 του συγκεκριμένου διατάγματος, παρέχονται σκανδαλώδη φορολογικά κίνητρα στις επενδύσεις που γίνονται από το εξωτερικό. Το άρθρο 10 μιλάει για ειδική προνομιακή μεταχείριση των επενδύσεων από το εξωτερικό σε σχέση με αντίστοιχες επενδύσεις που γίνονται από εγχώρια κεφάλαια και στο άρθρο 11 απαγορεύει διά ροπάλου κάθε προσπάθεια αναγκαστικής απαλλοτρίωσης τέτοιου είδους επενδύσεων».

Πρόσθεσε ότι στο άρθρο 19 της σύμβασης με την «Ελ. Χρυσός» αναφέρεται ακριβώς ότι οι επενδύσεις της εταιρείας προστατεύονται από το ΝΔ του 1953. Μάλιστα, ο Ν. Καραθανασόπουλος τα κατέθεσε όλα αυτά στα πρακτικά.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ακόμα ότι «υπάρχει μια βολική αντιπαράθεση» του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση, η οποία αφορά την «αντιπαράθεση - διαπάλη ανάμεσα σε επιχειρηματικά συμφέροντα», ενώ επεσήμανε πως δεν είναι τυχαίο ότι αυτός που πανηγύρισε πρώτος και έδωσε στη δημοσιότητα τη σύμβαση ήταν ο πρέσβης των ΗΠΑ, «ο ομοτράπεζος» και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής επισήμανε σχετικά με τον ισχυρισμό περί δημιουργίας θέσεων εργασίας, ότι η πλειοψηφία είναι εργολαβικοί, με μισθούς πείνας, χωρίς ΣΣΕ και δικαιώματα και οι οποίοι πριν λίγες μέρες έκαναν απεργία διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες δουλειάς, ενώ από τύχη δεν θρήνησαν θύματα όταν πριν μόλις πέντε μέρες έπεσε ένα κομμάτι από την οροφή της στοάς.

Τον λόγο πήρε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Στολτίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες που δουλεύουν οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία και μετέφερε τα αιτήματά τους.


ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Παραχωρούνται στους ομίλους έκταση, αιγιαλός και κάθε άλλη διευκόλυνση

Με την ακρόαση φορέων και τη συζήτηση επί των άρθρων, συνεχίστηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η διαδικασία έγκρισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κύρωση Σύμβασης Διανομής Ακινήτου - Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας Ακινήτου Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά», με το οποίο η κυβέρνηση προβλέπει σειρά διατάξεων που «λύνουν τα χέρια» των επενδυτών, δηλαδή της «Lamda», για να προχωρήσει γρήγορα και απρόσκοπτα το «έργο» του Ελληνικού, που προδιαγράφει έναν εφιάλτη για το λαό της περιοχής και όχι μόνο.

Η κυβέρνηση και χτες, μέσω του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, και του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ν. Ταγαρά, εμφάνισε το έργο ως «ιστορικής σημασίας με μεγάλα οφέλη για τους κατοίκους», ενώ η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Πέρκα, πέρα από επιμέρους ενστάσεις ανέφερε ότι «εμείς είμαστε υπέρ των επενδύσεων, γι' αυτό προχωρήσαμε και το Ελληνικό, γιατί όλα αυτά δεν θα γίνονταν αν δεν ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Τα πάντα για την καπιταλιστική κερδοφορία

Μιλώντας για τα άρθρα του νομοσχεδίου ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, ανέφερε ότι και από τη σύμβαση «αποκαλύπτεται ο βαθιά ταξικός, άνισος χαρακτήρας της καπιταλιστικής ανάπτυξης» που υπηρετούν η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, καθώς «παραχωρούνται στους επιχειρηματικούς ομίλους η έκταση, ο αιγιαλός, κάθε άλλη διευκόλυνση, χρηματοδότηση, φοροαπαλλαγές και "παρεκκλίσεις" - γιατί η σύμβαση είναι μία ολόκληρη παρέκκλιση - από το νομικό πλαίσιο που σήμερα υπάρχει και πάνω απ' όλα η φθηνή εργατική δύναμη, που όλοι σας έχετε ήδη δημιουργήσει όλη αυτήν την περίοδο, γιατί θεωρείτε ότι αυτή μαζί με όλα τα υπόλοιπα είναι το φιλικό επενδυτικό περιβάλλον. Τα πάντα όλα για την καπιταλιστική κερδοφορία».

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

Η διαδικασία διανομής του ακινήτου ορίζει ότι η «LAMDA DEVELOPMENT» θα έχει την πλήρη κυριότητα του 30% της έκτασης του πρώην αεροδρομίου και το δικαίωμα εκμετάλλευσης της επιφάνειας για 99 χρόνια στο υπόλοιπο 70% της έκτασης.

Για το παράκτιο μέτωπο, που περιλαμβάνει τα ακίνητα του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας και του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά, στο νομοσχέδιο διευκρινίζεται με σαφήνεια ότι απελευθερώνεται περαιτέρω το πλαίσιο των επιτρεπόμενων χρήσεων, περιλαμβάνοντας ενιαία λειτουργία και διαχείριση εμπορικών καταστημάτων, καταστημάτων παροχής υπηρεσιών, χώρων συνάθροισης κοινού, χώρων εστίασης και αναψυκτηρίων, κέντρων διασκέδασης και αναψυχής με κάποιες προϋποθέσεις.

Οσον αφορά τις οικοδομικές άδειες, το νομοσχέδιο «προικίζει τον επενδυτή με μια διάταξη που προβλέπει κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας ότι η προέγκριση των οικοδομικών αδειών που εκδίδονται από το Γραφείο Ελληνικού έχει ισχύ για τρία έτη μέχρι την υλοποίησή της έναντι ενός έτους που προβλέπει η γενική νομοθεσία για τις υπόλοιπες άδειες».

Απελευθερώνεται ο επενδυτής από οποιαδήποτε καθυστέρηση σε σχέση με τις κατεδαφίσεις. Προβλέπεται, δηλαδή, η κατεδάφιση κτιρίων, κτισμάτων και κατασκευών πριν από τη μεταβίβαση των μετοχών, ενώ ορίζεται και η διαδικασία πιστοποίησης της ολοκλήρωσης των εργασιών κατεδάφισης κατά παρέκκλιση όσων διατάξεων ισχύουν και για τις υπόλοιπες οικοδομικές εργασίες.

Παρέχονται νέες δυνατότητες στον επενδυτή με ειδικούς όρους για ουρανοξύστες μεικτής χρήσης, εφόσον το ελάχιστο ποσοστό της επιφάνειας των τουριστικών καταλυμάτων ανέρχεται σε 30% επί της συνολικής δόμησης του υψηλού κτιρίου. Η διάταξη αφορά στη λειτουργία ξενοδοχείων και ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας στα υψηλά κτίρια.

Εισάγονται οι όροι κατά παρέκκλιση της γενικής νομοθεσίας για την έκδοση άδειας κατασκευής περιφράξεων εντός του μητροπολιτικού πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά, ενώ περιγράφεται ακόμα και κατασκευή συστημάτων ασφαλείας για την περιφρούρηση, η οποία δεν είναι μόνο εργοστασιακή αλλά και λειτουργική.

Ο λαός θα κληθεί να πληρώσει είτε με τη φορολογία του είτε μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είτε με τέλη χρήσης, δαπάνες για δημόσια έργα όπως, για παράδειγμα, η υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος που δεν αφορούν τις ανάγκες του αλλά ενισχύουν την επένδυση.

Ο Χρ. Κατσώτης επισήμανε ότι για όλα αυτά τόσο οι δήμαρχοι των περιοχών αυτών αλλά πάνω από όλα η κυβέρνηση «θα απολογηθεί στους κατοίκους γι' αυτήν τη σύμβαση που θα κυρώσει».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ