ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάρτη 2021
Σελ. /24
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Παρουσίασε το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό» με το βλέμμα σε Τουρισμό και Μεταφορές

Προετοιμασία εδάφους για νέες επικίνδυνες «εκπτώσεις» για να διασφαλιστούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Κομισιόν
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Κομισιόν
Με το βλέμμα στη διασφάλιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού, των Μεταφορών και άλλων σχετιζόμενων κλάδων, ενόψει της φετινής θερινής τουριστικής περιόδου, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε χτες το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το περιβόητο «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό», λέγοντας πως θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι την 1η Ιούνη, προκειμένου να «διευκολυνθούν οι μετακινήσεις για τα κράτη - μέλη».

Το ψηφιακό πιστοποιητικό θα βεβαιώνει ότι ένας ταξιδιώτης έχει εμβολιαστεί ή έχει πρόσφατο εγκεκριμένο τεστ (PCR ή rapid) ή έχει αναρρώσει από την Covid-19. Η Κομισιόν σκοπεύει να αναπτύξει μια τεχνική πλατφόρμα έτσι ώστε τα πιστοποιητικά να μπορούν να ελέγχονται και να αναγνωρίζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, χωρίς - όπως αναφέρθηκε τουλάχιστον - να αποθηκεύονται ή να ανταλλάσσονται προσωπικά δεδομένα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το πιστοποιητικό θα μπορεί να χρησιμεύει για την εξαίρεση των ταξιδιωτών από περιορισμούς που επιβάλλονται από τα κράτη - μέλη, όπως η καραντίνα ή η υποχρέωση για τεστ. Προβλέπεται ότι τα κράτη - μέλη «παραμένουν αρμόδια να αποφασίζουν από ποιους περιορισμούς» θα απαλλάσσουν τους ταξιδιώτες, ωστόσο εάν ένα κράτος - μέλος συνεχίσει να επιβάλλει καραντίνα ή τεστ στους κατόχους των πιστοποιητικών, θα πρέπει να το αναφέρει στην Κομισιόν και στις άλλες χώρες της ΕΕ και να εξηγήσει τους λόγους. Επίσης, το κάθε κράτος θα αποφασίζει αν θα παρέχει τις ίδιες εξαιρέσεις σε εμβολιασμένους με εμβόλια που δεν έχουν εγκριθεί ακόμα στην ΕΕ (όπως το ρωσικό και τα κινεζικά).

Σε κάθε περίπτωση, από όλα τα παραπάνω και παρότι εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά επιστημονικά ζητήματα προς διερεύνηση για την ανοσία, τη μεταδοτικότητα κ.τ.λ., φαίνεται ότι στο όνομα του «ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού» προετοιμάζεται το έδαφος για νέες απαράδεκτες «εκπτώσεις» στα μέτρα προστασίας των λαών από την πανδημία, όπως στο θέμα της διενέργειας δωρεάν διαγνωστικών ελέγχων για όλους τους ταξιδιώτες, της αποφασιστικής ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας κ.ο.κ.

Χαρακτηριστικά, η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων δήλωσε την Τρίτη ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές πληροφορίες σχετικά με το πόσο διαρκεί η ανοσία από εμβόλια ή προηγούμενες λοιμώξεις για να δικαιολογηθούν ειδικά προνόμια.

Είναι επίσης γνωστό ότι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού προστατεύουν από σοβαρή εκδήλωση της ασθένειας, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή επιστημονικά στοιχεία για το κατά πόσο οι εμβολιασμένοι παύουν να μεταδίδουν.

«Εάν δεν εισαγάγουμε μαζί ένα νομικά δεσμευτικό και διαλειτουργικό μέσο, ο ιδιωτικός τομέας θα αναπτύξει λύσεις και θα τις επιβάλει σε εμάς», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, αποτυπώνοντας τη «βιασύνη» της ΕΕ να ικανοποιήσει έγκαιρα τις αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων.

Την ίδια ώρα, η Βρετανία εξετάζει την ιδέα δύο διαφορετικών πιστοποιητικών εμβολιασμού, ένα για ταξίδια και ένα για την ψυχαγωγία εντός συνόρων, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρήσεων, Κ. Κβάρτενγκ.

Στο μεταξύ, «μέτρα τόνωσης» ζήτησε η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (IATA) και κάλεσε τις κυβερνήσεις να στηρίξουν τα ταξίδια - ίσως με επιδοτήσεις εισιτηρίων - προκειμένου «να βοηθήσουν τις αεροπορικές εταιρείες να ανακάμψουν». Οι κυβερνήσεις έχουν έως τώρα παράσχει 225 δισ. δολάρια για να στηρίξουν τις αεροπορικές εταιρείες, με τη μορφή άμεσης βοήθειας, επιδότησης μισθών, φοροελαφρύνσεων και δανείων, αναφέρουν δημοσιεύματα, την ίδια ώρα που οι εταιρείες προχωρούν σε χιλιάδες απολύσεις και σε γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως έχει γίνει και στην Ελλάδα.

Οξύνεται η διεθνής αντιπαράθεση για τα εμβόλια

Ταυτόχρονα, ενώ συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας με πάνω από 121 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και τουλάχιστον 2,684 εκατ. θανάτους, οι εμβολιασμοί συνεχίζουν να «σκοντάφτουν» καθημερινά στο κυνήγι του κέρδους, στον οικονομικό και γεωπολιτικό ανταγωνισμό μεταξύ φαρμακευτικών ομίλων και κρατών.

Η ΕΕ οξύνει την αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και απειλεί με περαιτέρω απαγορεύσεις στις εξαγωγές εμβολίων, σε χώρες που εξάγει η ΕΕ αλλά από τις οποίες δεν έχει αντίστοιχες εισαγωγές. Η Βρετανία πρέπει «να δείξει προθυμία» να στείλει εμβόλια στην ΕΕ και η Ενωση εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει την αμοιβαιότητα ως προϋπόθεση για τις εξαγωγές εμβολίων της στο μέλλον, δήλωσε χτες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ενώ η ΕΕ στέλνει εμβόλια σε άλλες χώρες, δεν λαμβάνει σχεδόν τίποτα, ανέφερε.

Η ίδια υποστήριξε ότι «με τις ΗΠΑ υπάρχει αμοιβαιότητα. Υπάρχει μια απρόσκοπτη ροή προ-προϊόντων, πρώτων υλών και φαρμακευτικής ουσίας». Αντίθετα, είπε, ενώ 10 εκατ. δόσεις έχουν μεταφερθεί από εργοστάσια της ΕΕ στη Βρετανία, η ΕΕ περιμένει ακόμη τις δόσεις του εμβολίου της «AstraZeneca» από τα εργοστάσια του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπενθυμίζεται βέβαια ότι και στις ΗΠΑ κρατούνται «στοκαρισμένες» δεκάδες εκατομμύρια δόσεις του ίδιου εμβολίου και δεν εξάγονται, παρότι δεν έχει ακόμα εγκριθεί η χρήση του από τις αμερικανικές αρχές.

«Αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση, θα σκεφτούμε πώς να εξαρτήσουμε τις εξαγωγές μας προς τις χώρες παραγωγής εμβολίων από το επίπεδο του ανοίγματός τους», είπε και πρόσθεσε: «Θα εξετάσουμε εάν οι εξαγωγές σε χώρες που έχουν υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού από εμάς εξακολουθούν να είναι ανάλογες (προς τις εισαγωγές)».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντ. Ράαμπ, κατηγόρησε την Κομισιόν για «επικίνδυνη διπλωματία», σημειώνοντας ότι οι αναφορές της προέδρου της έρχονται σε πλήρη αντίθεση «με τις ευθείες διαβεβαιώσεις που είχαμε από την Επιτροπή» για απρόσκοπτη συνέχιση των εξαγωγών εμβολίων προς τη Βρετανία.

Η Αυστραλία θα ζητήσει από την ΕΕ να αποδεσμεύσει 1 εκατ. δόσεις εμβολίου, προκειμένου να στείλει εμβόλια στην Παπούα - Νέα Γουινέα, όπου παρατηρείται απότομη έξαρση. «Εχουμε υπογράψει συμβόλαιο για αυτά. Εχουμε πληρώσει και θέλουμε να δούμε τα εμβόλια αυτά να έρχονται εδώ, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον πλησιέστερο γείτονά μας», είπε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον. Υπενθυμίζεται πως με την πρώτη εφαρμογή του μηχανισμού της ΕΕ για τον έλεγχο των εξαγωγών εμβολίων, η Ιταλία μπλόκαρε την εξαγωγή 250.000 δόσεων του εμβολίου της «AstraZeneca» προς την Αυστραλία, με την αιτιολογία ότι η τελευταία «μετρά» πολύ λίγα κρούσματα και θανάτους.

Η πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε, εξάλλου, ότι από τον Απρίλη θα αρχίσουν οι παραλαβές του μονοδοσικού εμβολίου της «Johnson & Johnson» και η ΕΕ αναμένεται να λάβει το β' τρίμηνο 50 εκατ. δόσεις. Γύρω στις 200 εκατ. δόσεις θα παραδώσουν οι «Pfizer» - «BioNtech», η «Moderna» περίπου 35 εκατ. και «δυστυχώς η "AstraZeneca" θα παραδώσει 70 εκατ. δόσεις».

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της «AstraZeneca», μετά την προληπτική και προσωρινή αναστολή της χορήγησής του από δεκάδες χώρες - κυρίως της ΕΕ - η Επιτροπή Ασφάλειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε χτες ότι εξακολουθεί να θεωρεί πως τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων και συνιστά τη συνέχιση των εμβολιασμών. Η Επιτροπή «αξιολογεί προσεκτικά τα δεδομένα ασφαλείας για το εμβόλιο της "AstraZeneca". Οταν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί, ο ΠΟΥ θα κοινοποιήσει αμέσως τα ευρήματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως για το ίδιο θέμα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με γνώμονα τη διαφύλαξη των κερδών των επιχειρηματιών του Τουρισμού

Με αφορμή το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» και κριτήριο τη διαφύλαξη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού, η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για νέες εκπτώσεις στα μέτρα προστασίας. Αλλωστε η εμπειρία του καλοκαιριού του 2020, με την κατακρεούργηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των μεγαλοξενοδόχων και των εταιρειών στον κλάδο των Μεταφορών, είναι ακόμα νωπή, καθώς η επιλογή αυτή υπήρξε μία από τις κύριες αιτίες - μαζί με την ανυπαρξία ελέγχων στους χώρους δουλειάς και την κατάσταση στα ΜΜΜ - που οδήγησαν στην έκρηξη των κρουσμάτων από το φθινόπωρο.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε χτες να χαιρετίσει την εισαγωγή του πιστοποιητικού, διεκδικώντας μάλιστα την πατρότητά του, καθώς όπως λένε από το Μαξίμου ήταν ο πρώτος αρχηγός κράτους - μέλους που το πρότεινε. «Η Ευρώπη προχωρά με την πρότασή μας. Η εισαγωγή ενός ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού βρίσκεται σε καλό δρόμο για εφαρμογή. Πρόκειται για μια απόφαση που θα διευκολύνει σημαντικά την κυκλοφορία των πολιτών και θα συμβάλει στην ενίσχυση του Τουρισμού και των οικονομιών που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν», είπε, με πρεμούρα του τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου.

Μιλώντας άλλωστε στο CNN, προανήγγειλε και διμερείς συμφωνίες τέτοιων πιστοποιητικών με χώρες εκτός ΕΕ. «Είμαστε πολύ εξαρτημένοι από τον Τουρισμό. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι θα έρθουν επισκέπτες στη χώρα με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο», είπε. Ολα αυτά ενώ, όπως ο ίδιος είπε, «η χώρα αντιμετωπίζει το τρίτο κύμα» της πανδημίας, αλλά εμφανίζοντας ως πανάκεια τον εμβολιασμό είπε ότι καθώς η διαδικασία αυτή προχωρά, η χώρα θα αντιμετωπίσει «πιο αποτελεσματικά» την πανδημία από άλλες χώρες. Παρέπεμψε δε για κάποια «επιστροφή σε φυσιολογικές δραστηριότητες» στον Μάη. Στο ενδιάμεσο, περιέγραψε ως στόχο της κυβέρνησης το να εφαρμοστούν κάποια «έξυπνα» μέτρα, «αφήνοντας τους πολίτες να είναι ενεργοί ξανά, με κάποιους βαθμούς ελευθερίας».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας χτες στην ΕΡΤ, έκανε σαφές ότι η όλη πρόταση της Κομισιόν αφορά «τη διευκόλυνση των μετακινήσεων, με το βλέμμα προς την επανεκκίνηση του Τουρισμού το καλοκαίρι». Πρόσθεσε ότι «θα γίνει προφανώς συζήτηση το επόμενο τρίμηνο, για να υπάρξει εφαρμογή μέσα στο καλοκαίρι». Ερωτηθείσα δε για το εμβόλιο της «AstraZeneca», είπε ότι η Ελλάδα «ακολουθεί τις οδηγίες του EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων)» και ότι «στην ελληνική περίπτωση δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν μια τέτοια απόφαση», διακοπής των εμβολιασμών με το εν λόγω εμβόλιο, όπως αποφασίστηκε σε άλλες χώρες. Συμπλήρωσε πάντως ότι η κυβέρνηση αναμένει την οριστική τοποθέτηση του EMA.

Πρόσκληση και στους Ρώσους να επισκεφτούν την Ελλάδα τη φετινή τουριστική σεζόν απηύθυνε ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης, σε χτεσινή του συνέντευξη στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρία Νοβόστνι». Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι τα σύνορα της χώρας θα ανοίξουν για τους Ρώσους τουρίστες στις 14 Μάη, υπό την προϋπόθεση ότι όποιος εισέρχεται στην Ελλάδα θα πρέπει είτε να έχει εμβολιαστεί, είτε να έχει κάνει αρνητικό τεστ, είτε να έχει αναρρώσει από τη νόσο.

Σε σχέση με το ρωσικό εμβόλιο, ο Χ. Θεοχάρης ανέφερε ότι η Ελλάδα το θεωρεί «ισοδύναμο με τα ευρωπαϊκά για ταξιδιωτικούς λόγους», ακόμα κι αν δεν αναγνωριστεί από τον αρμόδιο ευρωπαϊκό οργανισμό για χρήση στα προγράμματα εμβολιασμών των ευρωπαϊκών χωρών. Για άλλη μια φορά πάντως επέμεινε στο κυβερνητικό αφήγημα περί «ασφαλούς τουρισμού», υποστηρίζοντας ότι η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε στη χώρα μας από το φθινόπωρο και έπειτα δεν είχε σχέση με το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς, αφού στον τομέα του Τουρισμού, όπως είπε, τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες για την αποτροπή της διασποράς της νόσου...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ