ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάρτη 2023 - Κυριακή 19 Μάρτη 2023
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκεντρώσεις σε δήμους και γειτονιές

Οι Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ συνεχίζουν το πλατύ πολιτικό άνοιγμα με συγκεντρώσεις σε δήμους και γειτονιές με σύνθημα «`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Μόνο ο λαός σώζει τον λαό. Ολοι στον αγώνα, με ΚΚΕ δυνατό!». Πιο συγκεκριμένα, προγραμματίζουν:

Σάββατο 18 Μάρτη

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΚΟ Βύρωνα στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην Ταπητουργείου). Θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος βουλευτής στον Νότιο Τομέα Αθήνας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσουν: Αντώνης Δαβανέλος και Σπύρος Τζόκας, υποψήφιοι βουλευτές στον Νότιο Τομέα Αθήνας.

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΚΟ Σαρωνικού στην αίθουσα Δημοτικών Συμβουλίων στο δημαρχείο Σαρωνικού. Θα μιλήσει ο Βάλσαμος Συρίγος, υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Πεύκης - Λυκόβρυσης στην πλατεία Σοφούλη. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟ Νέας Μάκρης στο Πολιτιστικό Αθλητικό Πάρκο (πρώην βάση) Νέας Μάκρης. Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟ Κορωπίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Ρεμπάπης, υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής.

Κυριακή 19 Μάρτη

-- Στις 11 π.μ., η ΚΟ Αμαρουσίου στην πλατεία ΗΣΑΠ. Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γιώργος Πομάσκι, ομοσπονδιακός προπονητής στίβου και υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα Αθήνας.

-- Στις 11 π.μ., οι ΚΟ Γούβας και Παγκρατίου στην πλατεία Πλυτά. Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ., η ΚΟ Ωρωπού στο αμφιθέατρο του ΓΕΛ Σκάλας Ωρωπού «Μίκης Θεοδωράκης» (Σταδίου 2). Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας. Θα απευθύνει χαιρετισμό ο Βαγγέλης Χριστοφόρου, υποψήφιος βουλευτής στην Ανατολική Αττική.

-- Στις 11 π.μ., η ΚΟ Μελισσίων στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων. Θα μιλήσει η Αφροδίτη Κτενά, υποψήφια βουλευτής στον Βόρειο Τομέα Αθήνας.

-- Στις 11 π.μ., η ΚΟ Ν. Ηρακλείου στο ανοιχτό θεατράκι στο Ν. Ηράκλειο (δίπλα στον σταθμό ΗΣΑΠ). Θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο Τομέα Αθήνας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ., η ΚΟ Ταύρου στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης. Θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Μάνος Σαριδάκης, ερευνητής στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, και η Στέλλα Βαλαβάνη, υποψήφιοι βουλευτές στον Νότιο Τομέα Αθήνας.

-- Στις 11 π.μ., η ΚΟ Παλλήνης στην κεντρική πλατεία Γέρακα. Θα μιλήσει η Θοδώρα Πασχαλίδου, υποψήφια βουλευτής Ανατολικής Αττικής. Θα απευθύνει χαιρετισμό η Ελένη Γερασιμίδου, ηθοποιός, υποψήφια βουλευτής Ανατολικής Αττικής.

-- Στις 11 π.μ., η ΚΟ Ραφήνας στην κεντρική πλατεία Ραφήνας. Θα μιλήσει ο Γιώργος Στεφανάκης, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας.

-- Στις 11 π.μ., η ΚΟ Χολαργού - Παπάγου στο δημαρχείο Χολαργού. Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, υποψήφια βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθήνας.

-- Στις 11 π.μ. η ΚΟ Φυλής του ΚΚΕ με αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες, στο καφέ «White Rose». Θα μιλήσει ο Βασίλης Μαμάης, μέλος του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσει η Αγγελική Παπαδάτου, υποψήφια βουλευτής στη Δυτική Αττική.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟ Αγίας Παρασκευής στο αμφιθέατρο του 2ου Γυμνασίου (Νεαπόλεως 7). Θα μιλήσει ο Μάκης Μακρής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ, η ΚΟ Παιανίας στην αίθουσα Συνιδιοκτησίας στην Παιανία. Θα μιλήσει ο Βάλσαμος Συρίγος.

Δευτέρα 20 Μάρτη

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟ Μεταμόρφωσης του ΚΚΕ στο Συνεδριακό Κέντρο του δήμου Μεταμόρφωσης (Δηλαβέρη) με ομιλητή τον Πέτρο Αλέπη.

Σε άλλες περιοχές

Κυριακή 19 Μάρτη

Στις 7.30 μ.μ., στον Ωρωπό Πρέβεζας στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων η ΤΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας. Ομιλητής ο Αντώνης Ραλλάτος, δασολόγος, επικεφαλής του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ. Παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν από την Τίνα Ζέκα, μέλος της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας και περιφερειακή σύμβουλο Ηπείρου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και τον Δημήτρη Ντούλια, μέλος της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στις ανεμογεννήτριες στην περιοχή του Θεσπρωτικού.

Στις 6 μ.μ. η ΤΕ Αρτας του ΚΚΕ στο μουσικό καφενείο «Κασέτα» (Αγ. Κωνσταντίνου 4) εκδήλωση για τις γυναίκες με θέμα «Μην ψάχνεις διαφορές που δεν υπάρχουν. Τόλμησε με δυνατό ΚΚΕ βαδίζοντας τον δρόμο για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας». Ομιλήτρια η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Αμπελώνα Λάρισας, στο πρώην καφενείο Ζαχαρή. Θα μιλήσουν ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Στέλιος Τσικριτσής, υποψήφιος βουλευτής στον νομό Λάρισας.

Δευτέρα 20 Μάρτη

Στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Λευκάδας η ΤΕ Λευκάδας του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Δασικοί Χάρτες - Κτηματολόγιο, για τα κέρδη του κεφαλαίου ή προς όφελος του λαού;». Ομιλητής ο Αντώνης Ραλλάτος.

Συλλυπητήρια

Η ΤΕ Πέλλας του ΚΚΕ εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στον σ. Σίμο Καραβίτη από την Αρνισσα για την απώλεια της μητέρας του, Ελπινίκης.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Α' ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων

Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων (21/3), με σύνθημα «Στην ίδια γειτονιά, στα ίδια θρανία αδέρφια στον αγώνα για άλλη κοινωνία», διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Α' Αθήνας της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μάρτη, στο θεατράκι της Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Μπιργάλιας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος βουλευτής στην Α' Αθήνας.

Θα ακολουθήσει hip hop συναυλία με τον «Κίσσα Γκρί» και τους «Nada & Nesa», ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με έντεχνο λαϊκό γλέντι.

Στο κάλεσμά της η ΤΟ Α' Αθήνας της ΚΝΕ αναφέρει: «Ο ρατσισμός και οι διακρίσεις γεννιούνται και αναπαράγονται στο έδαφος του σημερινού συστήματος, του καπιταλισμού. Την ίδια ώρα, η καπιταλιστική βαρβαρότητα δεν κάνει διακρίσεις και δείχνει το αποκρουστικό της πρόσωπο σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ τιμάμε την Παγκόσμια Μέρα κατά του ρατσισμού και παλεύουμε για την αλληλεγγύη και τη συναδέλφωση των λαών ενάντια στον πραγματικό κοινό τους εχθρό, τον ιμπεριαλισμό.

Οι λαοί όλου του κόσμου δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν!

Ολοι, ανεξάρτητα από φυλή, φύλο, θρησκεία, γλώσσα, χώρα καταγωγής, αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, αντικρίζουν καθημερινά το αποκρουστικό πρόσωπο του συστήματος».

Αποκαλύφθηκε υπόθεση κατασκοπείας

Είχε ελληνικό όνομα, εμφανιζόταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος στο Παγκράτι, αλλά ήταν κατάσκοπος ρωσικής καταγωγής, σύμφωνα με την ΕΥΠ. Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πληροφοριών ότι αποκάλυψε γυναίκα πράκτορα που δρούσε για λογαριασμό της Ρωσίας και η οποία πρόλαβε να διαφύγει στη χώρα της.

Στην Ελλάδα παρουσιαζόταν ως παιδί μεταναστών από τη Μόσχα, που είχε έρθει στη χώρα μας το 2018 και έναν χρόνο αργότερα άνοιξε κατάστημα χειροτεχνίας και πλεκτικής στην οδό Αρριανού στο Παγκράτι. Είχε ηλικία λίγο πάνω από τα 30, ήταν ιδιαίτερα ενεργή στα social media και με έντονη κοινωνική ζωή. Κατάφερνε να κρύβει καλά τα ίχνη της και η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψή της ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων που έχουν αποβιώσει, όπως ενημερώνει η ΕΥΠ.

Μετά από έρευνες, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε η ΕΥΠ και από ξένες μυστικές υπηρεσίες, αποδείχτηκε ότι η φερόμενη ως «Μαρία Τ.», με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στην πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος «Irina A. S.», που δρούσε στη χώρα μας υπό «βαθύ κάλυμμα».

Για τα 80 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ

Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Εξαρχείων διοργανώνει ιστορικό περίπατο το Σάββατο 18 Μάρτη, στις 11 π.μ. με σημείο εκκίνησης στο κτίριο της Πρυτανείας στα Προπύλαια.

Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κορυδαλλού διοργανώνει εκδήλωση τη Δευτέρα 20 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα «Πλειάδες» του Πνευματικού Κέντρου Κορυδαλλού (Γρ. Λαμπράκη & Καρυταίνης). Στο τέλος της εκδήλωσης θα τιμηθούν ζώντες και νεκροί Κορυδαλλιώτες αγωνιστές της ΕΠΟΝ.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Μήνυμα στην Αγκυρα ότι «τα συζητά όλα»

«Ολα στο τραπέζι». Αυτή η φράση αντικατοπτρίζει τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, όπως «τρέχουν» αδιάκοπα στο παρασκήνιο, προς διευθετήσεις υπό αμερικανοΝΑΤΟική εποπτεία, έχοντας στον πυρήνα τους τη συνεκμετάλλευση.

Αποκαλυπτικός ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος την Παρασκευή κλήθηκε στο ρ/σ «ΣΚΑΪ» να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του, Χ. Ακάρ, ότι «είμαστε υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού του πλούτου του Αιγαίου», λέγοντας: «Εμείς έχουμε τις δικές μας θέσεις. Λέμε ότι μία διαφορά μπορεί να πάρει τον δρόμο της δικαστικής επίλυσης, στα αρμόδια όργανα. Οι άλλες ασφαλώς πρέπει να συζητούνται, αλλά αυτή είναι η μία διαφορά και από εκεί και πέρα τα συζητάμε όλα».

Ενώ για το θέμα της συνεκμετάλλευσης σημείωσε ότι... «πρέπει να δούμε την πολύ ακριβή ερμηνεία της τουρκικής γλώσσας» και «τα όρια που θέτει ο Τούρκος υπουργός Αμυνας. Αυτό είναι ένα μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να κάτσουμε να συζητήσουμε (...) τους όρους και τις προϋποθέσεις για να συνυπάρξουμε ειρηνικά και να ωφεληθούμε όλοι», όπως είπε, παίζοντας με τις λέξεις, καταλήγοντας στο κύριο, τα σχέδια του κεφαλαίου που οδηγούν σε επικίνδυνες εξελίξεις τον λαό.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι συνομιλίες των δύο κυβερνήσεων για τη λεγόμενη «θετική ατζέντα» των δύο αστικών τάξεων αναμένεται να ξεκινήσουν ξανά την ερχόμενη Τετάρτη.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Τιμάει την εξέγερση των κολίγων στο Κιλελέρ

Την Κυριακή 19 Μάρτη, στις 12 μ.

Η 113η επέτειος της ηρωικής εξέγερσης του Κιλελέρ θα τιμηθεί από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους της Θεσσαλίας, με εκδήλωση που θα γίνει την Κυριακή 19 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι, στον χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, στο Κιλελέρ. Στην εκδήλωση θα γίνει ομιλία από εκπρόσωπο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ενώ θα γίνει και κατάθεση στεφανιών.

Στο κάλεσμά της, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «για το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, το Κιλελέρ αποτελεί φάρο για την οργανωμένη δράση για τα συμφέροντα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων. Πάνω από όλα το Κιλελέρ στέλνει το μήνυμα πως ό,τι κατακτήθηκε ήταν αποτέλεσμα αγώνων και θυσιών αλλά και οργάνωσης, αφού χωρίς δυνατούς Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες δεν μπορούν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org