ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάρτη 2023 - Κυριακή 19 Μάρτη 2023
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
Κι άλλα καράβια του θανάτου σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη

Πάνε κι έρχονται οι καραβιές του θανάτου σε λιμάνια ανά την Ελλάδα, από τον βορρά ως τον νότο, φορτωμένα με άκρως επικίνδυνα υλικά των Αμερικανών και όπλα των ΝΑΤΟικών. Επιβεβαιώνονται έτσι διαρκώς οι κίνδυνοι για τον λαό μας από την εμπλοκή της χώρας στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ενόσω κλιμακώνονται οι κόντρες με άλλα κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ριζοσπάστη», με εντολή του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ ναυλομεσίτες ψάχνουν πλοίο ικανό να μεταφέρει τουλάχιστον 250 κοντέινερ τύπου TEU, μήκους έως 305 μέτρων, «εκπληρώνοντας ταυτόχρονα τις κανονιστικές απαιτήσεις συμβατότητας και διαχωρισμού HAZMAT», δηλαδή «επικίνδυνων υλικών».

Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους δίνουν ...λακωνικά την πληροφορία ότι το προς μεταφορά υλικό είναι Κατηγορίας Κινδύνου 1, υποδιαίρεση 1.1 -1.4S («Hazard Class 1 Material, Division 1.1 - 1.4S»), κατηγορία που αφορά «επικίνδυνα υλικά» με «κίνδυνο έκρηξης», μεγαλύτερο ή μικρότερο.

Από το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ μπαίνει και επιμέρους απαίτηση κάθε κοντέινερ να φέρει βάρος 15.160 κιλά ή περίπου 15 τόνους έκαστο. Αρα, με τουλάχιστον 250 κοντέινερ, μιλάμε για σχεδόν 4.000 τόνους επικίνδυνου μεταφερόμενου φορτίου. Ολο αυτό με ένα μόνο πλοίο...

Πού πάει; Με βάση τα σχετικά έγραφα των Αμερικανών, και αυτό το πλοίο - όπως και αντίστοιχα που προηγήθηκαν - θα φορτώσει στη Σούδα, δίνοντας και μια ιδέα τού τι έχουν αποθηκευμένο εκεί οι Αμερικανοί, μια ανάσα από τα σπίτια, τις δουλειές, την καθημερινότητα χιλιάδων λαού της περιοχής, στη βάση τους («NSA Souda Bay») που ολοένα και γιγαντώνεται, στο πλαίσιο και της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις, μετά τις δύο διαδοχικές «επικαιροποιήσεις» της, όπως προετοιμάστηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και κατόπιν υπογράφηκαν και υλοποιούνται επί ΝΔ.

Σημειωτέον, στη συνέχιση του δρομολογίου του, το πλοίο προγραμματίζεται να δέσει και στο Νόρντενχαμ της Γερμανίας, όπου συχνά ξεφορτώνονται φορτία για τη βάση που διατηρεί σε κοντινή απόσταση ο αμερικανικός στρατός, Miesau Ammunition Depot, από όπου τροφοδοτούνται με πυρομαχικά οι δυνάμεις τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν διασπείρει σε αυτό που οι ίδιοι ονομάζουν «ευρωπαϊκό πεδίο επιχειρήσεων». Η βάση θεωρείται, εξάλλου, ο μεγαλύτερος χώρος αποθήκευσης πυρομαχικών που διατηρούν οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις εκτός της επικρατείας των ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, το δρομολόγιο και η διασύνδεση μεταξύ των δύο βάσεων αποδεικνύουν ξανά τον κομβικό ρόλο της Σούδας για τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται ασταμάτητα οι διεκπεραιώσεις πολεμικού υλικού των Αμερικανών προς και από τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία μέσω Αλεξανδρούπολης, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της περιοχής ως αμερικανοΝΑΤΟικού προπυργίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ριζοσπάστη», οι Αμερικανοί είναι σε αναζήτηση και πλοίου ικανού να μεταφέρει τουλάχιστον 185.000 τετραγωνικά πόδια (σε βάρος, περίπου 15.000 τόνους) στρατιωτικού φορτίου. Το δρομολόγιο είναι από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Τσάρλεστον, στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ.

Θυμίζουμε ότι αυτήν την περίοδο οι Αμερικανοί επαναπατρίζουν στις ΗΠΑ και σε αντικατάστασή τους φέρνουν άλλες, φρέσκιες δυνάμεις τους στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της επιχείρησής τους «Atlantic Resolve».

Διόλου τυχαία, τις προηγούμενες μέρες έδεσαν διαδοχικά στον ακριτικό λιμένα τα γιγαντιαία μεταγωγικά των ΗΠΑ «Liberty Pride» και «USNS Brittin». Τη διεκπεραίωση των φορτίων τους ανέλαβαν περίπου 200 στελέχη του 39 Transportation Battalion και του 839 Transportation Battalion, τα οποία προηγουμένως είχαν αφιχθεί στην πόλη και αναπτυχθεί στα στρατόπεδα «Κανδηλάπτη» και «Γιαννούλη».

Το υλικό ανήκε στην 1st Brigade Combat Team της 101st Airborne Division και στην 10th Mountain Division, που σταδιακά εισέρχονται στο ευρωπαϊκό πεδίο επιχειρήσεων, ενώ θα πάρουν μέρος και στη γιγαντιαία άσκηση του ΝΑΤΟ «Defender Europe 23», με τις κάννες στραμμένες προς τη Ρωσία.


Θ.

ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πρόκληση η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εξωραΐσει τους επιχειρηματικούς ομίλους

Την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Τα ΕΛΠΕ πυλώνας της ενεργειακής και δίκαιης μετάβασης στην υπηρεσία της χώρας και της κοινωνίας», τη Δευτέρα 20 Μάρτη, στην Ελευσίνα, σχολιάζουν η ΤΟ Ενέργειας - Νερού και η ΤΟ Βορειοδυτικής Αττικής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Οπως αναφέρουν, «δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση, καθώς όσο πλησιάζουν οι εκλογές τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα χαριεντίζεται όλο και περισσότερο με τους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή για να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη και τη στήριξή τους.

Είναι πρόκληση ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρεται στα ΕΛΠΕ και να μιλάει για "...δίκαιη μετάβαση στην υπηρεσία της χώρας και της κοινωνίας" όταν ο λαός της Δυτικής Αττικής και όλης της χώρας γνωρίζει τα υπέρογκα κέρδη που ανακοινώνει κάθε χρόνο ο συγκεκριμένος όμιλος, την ίδια στιγμή που στη Δυτική Αττική, λίγα μέτρα από τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, υπάρχουν λαϊκά νοικοκυριά που βγάλανε τον χειμώνα χωρίς θέρμανση, λαϊκά νοικοκυριά που τρέμουν να ανοίξουν τους λογαριασμούς τους, που αναγκάζονται να πληρώνουν υπέρογκα ποσά λόγω του μεγάλου κύματος της ακρίβειας. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι βιώνουν τη συνεχή εντατικοποίηση της εργασίας τους με εξαντλητικά 12ωρα, ενώ καθεστώς έχουν γίνει οι εργολαβικοί εργαζόμενοι που ζουν σε μόνιμη ανασφάλεια.

Ο λαός πληρώνει κάθε μέρα με τους λογαριασμούς την πολιτική όλων των κυβερνήσεων που μετέτρεψαν την Ενέργεια σε ένα πανάκριβο εμπόρευμα. Πληρώνει τις κατευθύνσεις της ΕΕ για τις "πράσινες" μπίζνες, πληρώνει την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για ένταξη στο Χρηματιστήριο Ενέργειας που η σημερινή κυβέρνηση το διατήρησε, πληρώνει ταυτόχρονα τα χαράτσια των ειδικών φόρων κατανάλωσης που ανανέωσαν με από κοινού ψήφιση πριν από λίγους μήνες η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, την ώρα που εξασφαλίζουν αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές.

Ο λαός της Δυτικής Αττικής τους έχει δει όλους τους να προσπαθούν να εξωραΐσουν στον λαό τη δραστηριότητα των επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή. Την ίδια στιγμή είδε όλες τις κυβερνήσεις να γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις προειδοποιήσεις σωματείων και μαζικών φορέων της περιοχής, για αναγκαίους ελέγχους και μέτρα προστασίας της υγείας του λαού της περιοχής από τη ρύπανση του περιβάλλοντος ή την πιθανότητα βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης.

Είμαστε σίγουροι ότι η πρόσκληση που απηύθυνε ο ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25 για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, θα πιάσει τόπο.

Μάλιστα, προτείνουμε από τη ΝΔ να παρευρεθεί ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ να αποσπάσει κι άλλα συγχαρητήρια μετά την πλάτη που έβαλε για το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Ελευσίνας στην αμερικανική ΟΝΕΧ».

Εισαγγελική παρέμβαση για τον γερανό της αστυνομίας

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για τον γερανό της αστυνομίας ο οποίος, την περασμένη Πέμπτη, ανέπτυξε ταχύτητα και πέρασε μέσα από διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των απεργιακών συγκεντρώσεων στην Αθήνα.

Ο Αντ. Ελευθεριάνος ζήτησε να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις από τον αστυνομικό που οδηγούσε το όχημα, όπως διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών και απόπειρα ή και τετελεσμένη επικίνδυνη σωματική βλάβη, στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπήρξε τραυματισμός διαδηλωτών.

Στο μεταξύ, τον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο που καταγράφει αξιωματικό των ΜΑΤ να συνομιλεί μέσω ασυρμάτου με συνάδελφό του, ο οποίος πιθανολογείται ότι είναι ο οδηγός του γερανού, και να του λέει: «Κι αν πάτησες κανέναν, καλά έκανες»!

Αναβάλλεται η βιβλιοπαρουσίαση από τη «Σύγχρονη Εποχή»

«Τα τραγούδια του νόμου και της τάξης» του Φώντα Λάδη θα παρουσιαστούν στις 27/3

Η «Σύγχρονη Εποχή» ενημερώνει για την αναβολή της παρουσίασης του βιβλίου «Τα τραγούδια του νόμου και της τάξης» του Φώντα Λάδη, η οποία ήταν προγραμματισμένη να γίνει τη Δευτέρα 20 Μάρτη 2023. Η βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει τη Δεύτερα 27 Μάρτη 2023 στις 7 μ.μ. στο cafe - βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» (Μαυροκορδάτου 3 Αθήνα) με το ίδιο πρόγραμμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ