ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάρτη 2023 - Κυριακή 19 Μάρτη 2023
Σελ. /48
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αυξάνονται οι κίνδυνοι ανοιχτής σύγκρουσης ΗΠΑ - Ρωσίας

Χαρακτηριστικό το περιστατικό με το αμερικανικό drone στη Μαύρη Θάλασσα και οι πρώτες αποφάσεις αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο

Από το βίντεο που δημοσιοποίησε το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ για την εμπλοκή του ρωσικού «Su-27» με το αμερικανικό drone

US DEPARTMENT OF DEFENSE

Από το βίντεο που δημοσιοποίησε το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ για την εμπλοκή του ρωσικού «Su-27» με το αμερικανικό drone
Τον κίνδυνο ανοιχτής σύγκρουσης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία έρχεται να υπογραμμίσει η συντριβή του αμερικανικού drone στη Μαύρη Θάλασσα την περασμένη Τρίτη, μετά από εμπλοκή με ρωσικά μαχητικά και τα όσα επακολουθούν.

Σε αυτήν τη συγκυρία, μάλιστα, Πολωνία και Σλοβακία ανακοινώνουν πως θα στείλουν στο Κίεβο για πρώτη φορά μαχητικά αεροσκάφη MiG-29, μεγαλώνοντας τον κίνδυνο άμεσης εμπλοκής ενός κράτους - μέλους του ΝΑΤΟ και γενίκευσης του πολέμου.

Πολύ περισσότερο που «σκηνικό Ουκρανίας» ετοιμάζεται να στηθεί και σε Μολδαβία και Γεωργία, στο πλαίσιο της ευρύτερης γεωπολιτικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη.

Στο μεταξύ, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε την Παρασκευή ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι ευθύνεται για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία, και συγκεκριμένα για παράνομη απέλαση παιδιών και παράνομη μεταφορά ανθρώπων από το έδαφος της Ουκρανίας στη Ρωσία. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν αναγνωρίζουν το ΔΠΔ, καθώς δεν έχουν υπογράψει την ιδρυτική συνθήκη.

Απειλές για άμεση πυρηνική σύγκρουση ΗΠΑ - Ρωσίας

Παρότι μετά τη συντριβή του αμερικανικού drone «MQ-9 Reaper» στη Μαύρη Θάλασσα κρατούν προς το παρόν σχετικά χαμηλούς τόνους για το ίδιο το περιστατικό - με την αμερικανική πλευρά να προβάλλει την εκδοχή της «ακούσιας κατάρριψης» και τη ρωσική πλευρά να αποδίδει τη συντριβή σε χειρισμούς του drone κατά τη διάρκεια της αναχαίτισής του από ρωσικά μαχητικά Su-27 - οι δηλώσεις που γίνονται στο περιθώριο των εξελίξεων επισημαίνουν ότι το ενδεχόμενο γενικότερης ανάφλεξης, ανά πάσα στιγμή, παραμένει υπαρκτό.

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σοϊγκού, απένειμε βραβεία στους πιλότους για την αποτροπή εισόδου αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην περιοχή της ρωσικής στρατιωτικής εκστρατείας στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας είχε επισημάνει πως «οι πτήσεις αμερικανικών φονικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών κοντά στην ακτογραμμή της Κριμαίας έχουν προκλητικό χαρακτήρα και δημιουργούν προϋποθέσεις για κλιμάκωση της κατάστασης στη ζώνη της Μαύρης Θάλασσας». Η Μόσχα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «δεν ενδιαφέρεται για μια τέτοια εξέλιξη, αλλά στο μέλλον θα αντιδράσει με τον δέοντα τρόπο».

Για «άλλη μια επιβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ εμπλέκονται άμεσα σε αυτές τις ενέργειες, στον πόλεμο» έκανε λόγο ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ν. Πατρούσεφ, ενώ ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ, Αν. Αντόνοφ, απάντησε έντονα στις απειλές του Αμερικανού γερουσιαστή Λ. Γκράχαμ, ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να καταρρίπτουν ρωσικά αεροσκάφη που πλησιάζουν αμερικανικά αεροσκάφη στον διεθνή εναέριο χώρο.

«Μια εσκεμμένη επίθεση σε ρωσικό αεροσκάφος σε ουδέτερο εναέριο χώρο δεν είναι απλώς έγκλημα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά μια ανοιχτή κήρυξη πολέμου κατά της μεγαλύτερης πυρηνικής δύναμης», ανέφερε.

Πολωνία και Σλοβακία στέλνουν για πρώτη φορά μαχητικά αεροσκάφη

Σε ένα τέτοιο φόντο, γίνεται αντιληπτό πως η αποστολή μαχητικών αεροσκαφών από κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ αυξάνει τους κινδύνους για τέτοια περιστατικά και επέκταση του πολέμου.

Η Πολωνία αναμένεται να στείλει στην Ουκρανία 4 μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 σοβιετικού σχεδιασμού τις επόμενες μέρες, ενώ τα υπόλοιπα προετοιμάζονται, συντηρούνται.

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας ενέκρινε την αποστολή 13 μαχητικών αεροσκαφών MIG-29 στην Ουκρανία. Ο στόλος των MiG-29 αποσύρθηκε το περασμένο καλοκαίρι και τα περισσότερα από αυτά δεν βρίσκονται σε επιχειρησιακή κατάσταση, ενώ θα αντικατασταθούν από αμερικανικά μαχητικά F-16.

«Φαίνεται ότι οι δυτικές χώρες ασχολούνται έτσι με την απόρριψη παλιού περιττού εξοπλισμού», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, και «διαβεβαίωσε» πως «όλος αυτός ο εξοπλισμός θα καταστραφεί» από τις ρωσικές δυνάμεις.

Διεθνή ΜΜΕ εκτιμούν πως η κίνηση της Πολωνίας στοχεύει να πιέσει κι άλλους «συμμάχους» να στείλουν σύγχρονα δυτικά μαχητικά. Αναφέρεται ότι η Βαρσοβία, που βλέπει στον πόλεμο στην Ουκρανία μια μεγάλη ευκαιρία να αυξήσει τον γεωπολιτικό της ρόλο στην Ευρώπη, στέλνοντας μαχητικά αεροσκάφη μπορεί να αλλάξει τη δυναμική εντός του ΝΑΤΟ, λειτουργώντας ως καταλύτης για άλλα κράτη να «κάνουν περισσότερα» ή να οξύνει την αντιπαράθεση με κράτη που αντιτίθενται σε μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ δηλώνουν για την ώρα ότι δεν έχουν ως προτεραιότητα την αποστολή αεροσκαφών στο Κίεβο, προσθέτοντας παράλληλα πως «δεν θα εμποδίσουν» άλλους συμμάχους να το πράξουν. Η κίνηση Πολωνίας και Σλοβακίας ενδέχεται να σηματοδοτήσει εξελίξεις σε αυτήν τη στάση και στη συνέχεια να ασκήσει πίεση στη Γερμανία, όπως είχε γίνει σε προηγούμενη φάση στο θέμα της αποστολής σύγχρονων ΝΑΤΟικών αρμάτων μάχης στο Κίεβο.

Ολα αυτά, ενώ σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «El Confidencial», πολλοί «σύμμαχοι» στο ΝΑΤΟ φοβούνται μήπως το Κίεβο χτυπήσει στόχους σε ρωσικό έδαφος, αν λάβει σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη από τη Δύση. Χτυπήματα σε ρωσικές περιοχές κοντά στα σύνορα, αλλά και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το μέτωπο - όπως τα χτυπήματα με drones σε ρωσικές βάσεις στρατηγικών βομβαρδιστικών - αυξάνονται το τελευταίο διάστημα, αυξάνοντας ταυτόχρονα την απειλή παραπέρα γενίκευσης του πολέμου.

Στο μεταξύ, στο μέτωπο της παραπέρα διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Ρωσία, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωσε - σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters» - ότι έχει θετική προσέγγιση στην αίτηση της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και ελπίζει να επικυρωθεί η αίτηση της Φινλανδίας πριν τις τουρκικές εκλογές του Μάη. «Η Φινλανδία έχει κάνει συγκεκριμένα βήματα για να τηρήσει τις υποσχέσεις της», δήλωσε, ενώ θα συνεχιστούν οι συζητήσεις με τη Σουηδία για θέματα που σχετίζονται με την «τρομοκρατία».

Η Κίνα μπαίνει στο παζάρι των διαπραγματεύσεων

Την ίδια στιγμή, οξύνεται και ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός για την «επόμενη μέρα» στην Ουκρανία, με τη Δύση να σχεδιάζει να τη μετατρέψει σε ντε φάκτο ΝΑΤΟικό έδαφος, ενώ το Πεκίνο εντείνει τον τελευταίο μήνα παρασκηνιακές και δημόσιες επαφές για τη διασφάλιση των δικών του συμφερόντων.

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα βρίσκεται στη Ρωσία από τις 20 έως τις 22 Μάρτη, μετά από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του, Βλ. Πούτιν, σε μια φάση που η Κίνα προσφέρεται να μεσολαβήσει για την «ειρήνη» στην Ουκρανία. Τον Φλεβάρη, έναν χρόνο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, το Πεκίνο δημοσίευσε ένα έγγραφο 12 σημείων, καλώντας τη Μόσχα και το Κίεβο σε «ειρηνευτικές» διαπραγματεύσεις.

Οι συνομιλίες στη Μόσχα θα αφορούν επίσης την «περαιτέρω ανάπτυξη ολοκληρωμένων σχέσεων εταιρικής σχέσης και στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Η εφημερίδα «Wall Street Journal» έγραψε στις αρχές της βδομάδας ότι ο Σι σκοπεύει να συνομιλήσει σύντομα με τον Ουκρανό ομόλογό του, Β. Ζελένσκι, για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συνομιλία θα μπορούσε να διεξαχθεί μετά την προγραμματισμένη επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στη Μόσχα.

Μια συνομιλία μεταξύ των Προέδρων Κίνας και Ουκρανίας «θα ήταν κάτι πάρα πολύ καλό», είπε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «ενθάρρυναν» εδώ και πολύ καιρό μια τέτοια επαφή, προκειμένου «οι Κινέζοι να ακούσουν την άποψη των Ουκρανών και όχι μόνο του Πούτιν».

Σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμ. Κουλέμπα, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Τσιν Γκανγκ, κάλεσε το Κίεβο και τη Μόσχα να επαναλάβουν «το ταχύτερο δυνατό» τις «ειρηνευτικές» διαπραγματεύσεις, καθώς το Πεκίνο «φοβάται μήπως η κρίση επιδεινωθεί και γίνει ανεξέλεγκτη».


Ε. Μ.


ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Νέες κατηγορίες για ρωσικό σχέδιο «αποσταθεροποίησης»

Ενώ ΗΠΑ και Βρετανία προσφέρουν οικονομική στήριξη για την Ενέργεια

Η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση φουντώνει και σε Μολδαβία και Γεωργία, όπου ΗΠΑ και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για υποκίνηση διαδηλώσεων για αποσταθεροποίηση και ανατροπή των κυβερνήσεων.

Το αμερικανικό δίκτυο CNN επικαλείται έγγραφο που αποκαλύπτει «μυστικό σχέδιο» της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB, «για την αποσταθεροποίηση της Μολδαβίας σε βάθος δεκαετίας και την ένταξή της στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας».

Στο σχέδιο - με στόχο να αποτραπεί η «πορεία» της σημερινής κυβέρνησης της Μολδαβίας προς τη Δύση, με αίτηση για ένταξη στην ΕΕ και στενότερες σχέσεις με το ΝΑΤΟ - καθορίζονται διάφοροι βραχυπρόθεσμοι, μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι και διάφορα μέσα. Από την υποστήριξη φιλορωσικών ομάδων και αξιοποίηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας μέχρι την απειλή της διακοπής προμηθειών φυσικού αερίου και το εμπόδισμα των προσπαθειών της Μολδαβίας να αποκτήσει επιρροή στη φιλορωσική αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας.

Το έγγραφο ελήφθη και αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά από μια κοινοπραξία δυτικών ΜΜΕ (VSquare και Frontstory, RISE Moldova, Expressen στη Σουηδία, Dossier Center for Investigative Journalism κ.ά.).

Το CNN αναφέρει ότι είδε το πλήρες έγγραφο, το οποίο φαίνεται να συντάχθηκε το 2021 από τη Διεύθυνση Διασυνοριακής Συνεργασίας του FSB, με τίτλο «Στρατηγικοί στόχοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Δημοκρατία της Μολδαβίας».

Μεταξύ των άμεσων στόχων είναι η «στήριξη των πολιτικών δυνάμεων της Μολδαβίας που υποστηρίζουν εποικοδομητικές σχέσεις με τη Ρωσία» και «η εξουδετέρωση των πρωτοβουλιών της Μολδαβίας με στόχο την εξάλειψη της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην Υπερδνειστερία».

Οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι περιλαμβάνουν «αντίθεση στην επεκτατική πολιτική της Ρουμανίας στη Μολδαβία» και «αντίθεση στη συνεργασία μεταξύ Μολδαβίας και ΝΑΤΟ».

Το έγγραφο της FSB καθορίζει μακροπρόθεσμους στόχους, όπως η «δημιουργία σταθερών φιλορωσικών ομάδων επιρροής στις πολιτικές και οικονομικές ελίτ της Μολδαβίας» και «η διαμόρφωση αρνητικής στάσης απέναντι στο ΝΑΤΟ».

Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι «δεν γνωρίζουμε τίποτα για την ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου. Δεν αποκλείω να πρόκειται για άλλο ένα ψέμα».

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι σχεδιάζει να εισβάλει και να καταλάβει την Υπερδνειστερία. Την περασμένη βδομάδα οι φιλορωσικές αρχές της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν τρομοκρατική επίθεση κατά υψηλόβαθμων αξιωματούχων, την οποία είχε σχεδιάσει η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας.

ΗΠΑ, Βρετανία, ΕΕ στηρίζουν τη Μολδαβία στο θέμα της Ενέργειας...

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Μολδαβία με αιχμή τον πληθωρισμό και τις τιμές της Ενέργειας, την οποία αξιοποιούν και οι δύο πλευρές για να ασκήσουν πιέσεις.

Τις τελευταίες βδομάδες, οι μολδαβικές αρχές συνέλαβαν αρκετούς φερόμενους φιλορώσους ακτιβιστές, καθώς και έναν φερόμενο ως πράκτορα της μισθοφορικής εταιρείας «Wagner» που προσπάθησε να εισέλθει στη χώρα.

Οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί δημοσιονομική στήριξη στην κυβέρνηση της Μολδαβίας για τις υψηλές τιμές Ενέργειας, όπως έκανε και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζ. Κλέβερλι, που επισκέφτηκε το Κισινάου την Πέμπτη.

«Λίγες κοινωνίες κατανοούν τις κρυφές τακτικές της ρωσικής κακοήθους δραστηριότητας περισσότερο από τη Μολδαβία και τη Γεωργία», είπε, προσθέτοντας ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια ενώ η Μόσχα υπονομεύει κατάφωρα τη δημοκρατία, την κυριαρχία και την εδαφική τους ακεραιότητα», αναφερόμενος στην Υπερδνειστερία, στη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία.

Στο μεταξύ, η Ρωσία έχει διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Μολδαβία από τον Δεκέμβρη, σύμφωνα με τον Μολδαβό υπουργό Ενέργειας, Β. Παρλίκοφ.

Η επίσημη αιτιολόγηση είναι τα χρέη της Μολδαβίας, ωστόσο ο υπουργός Ενέργειας κάνει λόγο για «εκβιασμό» από τη Μόσχα σημειώνοντας ότι «η Υπερδνειστερία δεν έχει πληρώσει ποτέ για το φυσικό αέριο που λαμβάνει».

Οπως είπε ο ίδιος, η Μολδαβία μπόρεσε να εξασφαλίσει ευρωπαϊκές προμήθειες χάρη σε πιστώσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org