ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Σε αναζήτηση συμφωνίας με την Τουρκία για την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών

Εν μέσω έντονων αντιθέσεων, οι όποιες νέες αποφάσεις ληφθούν θα κινηθούν στην ίδια επικίνδυνη κατεύθυνση

Eurokinissi

Αρχισε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ), σε αναζήτηση περαιτέρω μέτρων για την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών και τη «διαχείρισή» τους με βάση τις ανάγκες του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Οι εργασίες συνεχίζονταν χτες έως αργά το βράδυ, ενώ στη σημερινή συνεδρίαση θα συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Α. Νταβούτογλου, σε μια προσπάθεια να καταλήξει το παζάρι που εκτυλίχθηκε στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, με την Αγκυρα να προβάλλει ένα πακέτο αξιώσεων προκειμένου να συγκρατεί στα εδάφη της πρόσφυγες και μετανάστες.

Πάντως, οι διεργασίες και οι έντονες αντιθέσεις είναι γεγονός πως κορυφώνονται, με δεδομένο ότι ο λεγόμενος «Βαλκανικός διάδρομος» έχει σφραγιστεί, Αυστρία και Ουγγαρία επιμένουν ότι δε θα συμφωνήσουν σε άνοιγμα συνόρων, ενώ το παζάρι ανάμεσα στις αστικές τάξεις των κρατών - μελών της ΕΕ και την Τουρκία, που είναι η βασική πύλη εξόδου προς την ΕΕ, επικεντρώνεται στο μηχανισμό επιστροφών των προσφύγων και τα νομικά ζητήματα που συνδέονται με αυτόν, στο θέμα της επανεγκατάστασης και την αρχή του «ένας προς έναν», στα οικονομικά ανταλλάγματα που ζητά η Τουρκία, στο θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, για το οποίο διαφωνεί η Γαλλία, και το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων για την Τουρκία που έχουν «παγώσει» και στο οποίο δε συμφωνεί η Κύπρος. Δεν είναι τυχαίο ότι με βάση αυτή την εικόνα ο Μ. Σουλτς δήλωνε ότι δεν περιμένει οριστική λύση.

Στην ατζέντα της Συνόδου βρίσκονται ακόμα το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, καθώς και ζητήματα απασχόλησης, ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, στο φόντο των κινδύνων και των αβεβαιοτήτων που εντοπίζει η ίδια η λυκοσυμμαχία για την καπιταλιστική ανάπτυξη, τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην ΕΕ των «28». Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει την εφαρμογή των ανά χώρα συστάσεων και θα συζητήσει τις προτεραιότητες για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο του 2016, ενώ η Ολλανδική Προεδρία θα προβεί σε ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο όσον αφορά τις κύριες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς.

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό αξιωματούχοι της ΕΕ, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, δήλωναν «συγκρατημένα αισιόδοξοι» για την έκβαση των συνομιλιών με την Τουρκία.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων που δημοσιοποίησε το πρακτορείο «Ρόιτερς» καθιστά σαφή την πρόθεση της ΕΕ να κινηθεί απαρέγκλιτα στην κατεύθυνση που χάραξαν προηγούμενες επικίνδυνες αποφάσεις της, οι οποίες οδήγησαν στα γνωστά αποτελέσματα εγκλωβισμού δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα... Σ' αυτό, λοιπόν, γίνεται λόγος για τερματισμό της παράνομης μετανάστευσης απ' την Τουρκία στην ΕΕ, βάσει μιας δέσμης οκτώ μέτρων, που προβλέπουν:

1. Επιστροφή στην Τουρκία όλων των νέων παράνομων μεταναστών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, οι οποίοι θα καταγράφονται και όσοι δεν κάνουν αίτηση ασύλου ή εκείνοι των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Τουρκία και Ελλάδα, με τη συνδρομή των θεσμών και οργάνων της ΕΕ, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα συμφωνήσουν διμερώς σε κάθε αναγκαία ρύθμιση, συμπεριλαμβανομένης και της παρουσίας Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά, για να διασφαλιστούν η συνεργασία και η ομαλή λειτουργία των ρυθμίσεων αυτών. Τα έξοδα θα καλυφθούν από την ΕΕ. Οι μετανάστες που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά θα μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Κατά την Κομισιόν, «θα πρέπει να θεσπιστούν ταχείες επιχειρησιακές ρυθμίσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ικανότητας υποδοχής των ελληνικών νησιών καθώς και της προσαρμογής των κέντρων πρώτης υποδοχής ("hot spots") σε κέντρα επανεισδοχής και χορήγησης ασύλου», όπως αναφέρεται. Δηλαδή, τα νησιά στο Αιγαίο θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερους καταυλισμούς, ενώ τα κέντρα διαλογής ανθρώπων για να πετύχει η λεγόμενη επανεισδοχή δεν θα πρέπει μόνο να καταγράφουν και να ταυτοποιούν, αλλά να διαθέτουν και χώρους προσωρινής κράτησης για όσους θα διώχνονται από τη χώρα. Για ...γρηγοράδα θα απαιτηθούν και περισσότεροι Τούρκοι αξιωματούχοι - σύνδεσμοι στα νησιά.

2. Για κάθε Σύρο που θα επιστρέφεται από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στην ΕΕ. Προτεραιότητα θα δίνεται σε μετανάστες που δεν έχουν προσπαθήσει να μπουν παράνομα ή δεν έχουν μπει στο παρελθόν παράνομα στην ΕΕ. Σε περίπτωση που καλυφθούν οι θέσεις προσφύγων που έχουν προβλεφθεί, θα αναθεωρηθεί ο μηχανισμός.

3. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εμποδίσει τη δημιουργία νέων θαλάσσιων ή χερσαίων μεταναστευτικών οδών προς την ΕΕ και θα συνεργαστεί με γειτονικές χώρες και την ΕΕ για το σκοπό αυτό.

4. Οταν έχουν σταματήσει ή τουλάχιστον μειωθεί σημαντικά οι παράνομες είσοδοι μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, θα ενεργοποιηθεί το Εθελοντικό Σχέδιο Ανθρωπιστικής Εισόδου και τα μέλη της ΕΕ θα συνδράμουν σε εθελοντική βάση στο σχέδιο αυτό.

5. Θα επιταχυνθεί η διαδικασία κατάργησης της βίζας για Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην ΕΕ το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιούνη του 2016.

6. Η ΕΕ, σε συνεργασία με την Τουρκία, θα επιταχύνει την καταβολή της αρχικής χορήγησης των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και θα διασφαλίσει χρηματοδότηση για άτομα που βρίσκονται υπό προσωρινή προστασία στην Τουρκία, πριν το τέλος Μάρτη. Το ανώτατο όριο που μπορεί να δοθεί στην Τουρκία από την ΕΕ για τους πρόσφυγες είναι άλλα 3 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2018.

7. Η ΕΕ, σε συνεργασία με την Τουρκία, θα προετοιμαστεί για την απόφαση του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ το συντομότερο δυνατόν, βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτώβρη (το Κεφάλαιο 17 άνοιξε τον περασμένο Δεκέμβρη).

8. Η ΕΕ και τα μέλη της θα συνεργαστούν με την Τουρκία σε κάθε κοινή προσπάθεια για τη βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών μέσα στη Συρία η οποία θα επιτρέψει στον πληθυσμό της χώρας και τους πρόσφυγες να ζήσουν σε περιοχές που είναι περισσότερο ασφαλείς.

Πόρους και μέσα ζητά ο Αλ. Τσίπρας, αποδεχόμενος τον εγκλωβισμό

Ο Αλ. Τσίπρας πριν από την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε συνάντηση με τον Φ. Ολάντ και την Α. Μέρκελ, ενώ μετά παρακολούθησε ως παρατηρητής τη σύνοδο ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Απ' όλους τους συνομιλητές του ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να ζήτησε ενέργειες για αποσυμφόρηση της κατάστασης στην Ελλάδα και για παροχή οικονομικής, τεχνικής και όποιας άλλης βοήθειας χρειάζεται για τη διαχείριση του Προσφυγικού.

Αισιόδοξοι δήλωναν συνεργάτες του πρωθυπουργού ότι θα υπάρξει μια συμφωνία που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το Προσφυγικό. Οπως έλεγαν, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε στους συνομιλητές του ότι πρέπει να αυξηθεί η πίεση προς την Τουρκία για μείωση των ροών, να καταστεί αποτελεσματική η επιχείρηση του ΝΑΤΟ, να υλοποιηθεί η διμερής συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση προσφύγων από τη χώρα μας και να αναπτυχθεί αξιόπιστο σύστημα επανεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία, ενώ ζήτησε χρόνο, ανθρωπιστική βοήθεια και οικονομική ενίσχυση, προκειμένου η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει. Ο πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε και ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό, που θα απαιτηθεί εφόσον υπάρξει συμφωνία για κατάθεση αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα.

Λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου ο Αλ. Τσίπρας είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, απ' τους οποίους ζήτησε επίσης ενίσχυση με πόρους και τεχνική βοήθεια.

Προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι προσβλέπει σε «μια αξιόπιστη συμφωνία σήμερα, ώστε να προσπαθήσουμε να μειώσουμε - ή ακόμα και να σταματήσουμε - τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά αλλά ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε μια σταθερή, νόμιμη οδό μετάβασης για τους πρόσφυγες από την Τουρκία προς την ΕΕ».

Προς τούτο - είπε - απαιτείται η επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων και η δημιουργία ενός αξιόπιστου μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία προς την ΕΕ. Για τα μάτια του κόσμου εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι αποφάσεις που θα λάβουμε σήμερα θα βρίσκονται εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου, της Συνθήκης της Γενεύης και του ευρωπαϊκού κεκτημένου», όταν οι προηγούμενες καταστρατηγούν διεθνείς συνθήκες για την προστασία των προσφύγων.

Στα παραπάνω συμπλήρωσε ότι αναμένει να παρθεί απόφαση «συνδρομής της Ελλάδας» προκειμένου να αντιμετωπίσει την «ανθρωπιστική κρίση» που προκλήθηκε «εξαιτίας των μονομερών ενεργειών κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού».

Περιοδεία στο Κιλκίς

Στο Κιλκίς θα περιοδεύσει σήμερα, Παρασκευή, ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής:

  • Στις 11 π.μ. θα επισκεφθεί το κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων στο Χέρσο.
  • Στις 12.30 μ. θα επισκεφθεί την Ειδομένη.
  • Στις 2 μ.μ. θα επισκεφθεί το κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων στη Νέα Καβάλα.
  • Στις 6.30 μ.μ., θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα «Διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις - Το Προσφυγικό και οι θέσεις του ΚΚΕ», στο Πολιτιστικό Κέντρο Πολυκάστρου.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τα «συζυγικά καβγαδάκια» δεν κρύβουν τη στήριξή τους στην αντιλαϊκή πολιτική

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τη Σύνοδο Κορυφής και τη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Τα "συζυγικά καβγαδάκια" της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν μπορούν να κρύψουν ότι η κυβέρνηση, στο σύνολό της, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, στηρίζει την πολιτική της ΕΕ για εγκλωβισμό των προσφύγων στη χώρα μας, ενώ στις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο στην Αθήνα προετοιμάζει την τελική επίθεση στα ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα του λαού μας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ