ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρά τις... «τσιριμόνιες» στηρίζουν την κυβέρνηση οι ΑΝΕΛ

«Η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είναι δεδομένη», λέει ο Π. Καμμένος - Για «κλίμα εξαιρετικής συνεργασίας» μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ...

Κλίμα... «συμφιλίωσης» διαφαίνεται μετά το «συζυγικό καβγαδάκι» ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ...

Eurokinissi

Κλίμα... «συμφιλίωσης» διαφαίνεται μετά το «συζυγικό καβγαδάκι» ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ...
Οι ΑΝΕΛ στηρίζουν την κυβέρνηση μέχρι το τέλος της τετραετίας. Αυτό ήταν το διά ταύτα της χτεσινής δήλωσης του Π. Καμμένου μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του και αφού είχε προηγηθεί ένα όργιο ψιθύρων και σεναρίων περί αποχώρησής του απ' την κυβέρνηση, απόσυρσης των προερχόμενων απ' τους ΑΝΕΛ υπουργών κ.ά.

Είχαν επίσης προηγηθεί επαφές κυβερνητικών στελεχών μαζί του, τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, όπου φέρεται να συμφωνήθηκε η όποια απόφαση να μετατεθεί χρονικά μετά την ολοκλήρωση των ταξιδιών τους στο εξωτερικό, αλλά και η σαφής αποδοκιμασία της θέσης του για απομάκρυνση Μουζάλα από κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, χτες, ανακοίνωση εξέδωσε και η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία εκφράζει την «αμέριστη στήριξη και εμπιστοσύνη» της στον Γ. Μουζάλα.

Παρά ταύτα, αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο Π. Καμμένος σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο σημείωνε: «Ο,τι έχω δημόσια δηλώσει ισχύει, δεν αλλάζω θέσεις, αύριο η ΚΟ των ΑΝΕΛ, παραίτηση Μουζάλα προϋπόθεση».

Σε σαφώς χαμηλότερους τόνους μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο Π. Καμμένος ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αυτή είναι δεδομένη. Θέσαμε το θέμα της ψήφου εμπιστοσύνης στον κ. Μουζάλα, όχι ως πρόσωπο, αλλά γι' αυτά τα οποία ελέχθησαν (...) Απόλυτα πιστοί σε αυτά που είπαμε, θέτοντας ξεκάθαρα το θέμα της στήριξης με ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την κυβέρνηση μέχρι τέλους και το τέλος της τετραετίας, επιμένουμε στις πρωτοβουλίες που θα πάρει ο πρωθυπουργός - σε συνεννόηση και μαζί μας - μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες για να σωπάσουν ξανά εκείνοι που τόλμησαν να βγουν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας και αναφέρομαι στους εθνομηδενιστές».

Ο Π. Καμμένος υπερασπίστηκε, επίσης, τη μέχρι στιγμής συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ ως «άριστη», ενώ στη συνέχεια πέταξε την μπάλα στη... διαφθορά, απειλώντας «να ακουστούν ονόματα, επίθετα, από τις περίφημες λίστες που μέχρι τώρα ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, έκρυβαν», στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση της ερχόμενης Τρίτης στη Βουλή, για τις «εξελίξεις στη Δικαιοσύνη».

Μάλιστα, με αυτό το θέμα (επισήμως τουλάχιστον...) χτες βράδυ πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση των γραμματειών των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στη δημοσιότητα «κοινή δήλωση» των δύο κομμάτων, σημειώνοντας μάλιστα ότι η συνεδρίαση έγινε «σε κλίμα εξαιρετικής συνεργασίας και σύγκλισης απόψεων»...

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ήδη από προχτές κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο (και αναπαράχθηκαν στη χτεσινή «Αυγή»...) αποσπάσματα συνέντευξης στο «MEGA», στα τέλη Γενάρη, όπου ο Π. Καμμένος αποκαλεί την ΠΓΔΜ «Μακεδονία». Αναφερόμενος στον Κυρ. Μητσοτάκη λέει: «...οι θέσεις που έχει πάρει μέχρι τώρα ως βουλευτής είναι "ναι" στο σχέδιο Ανάν, είναι "ναι" στο να βρούμε σύνθετο όνομα για την Μακεδονία»...

Παρεμβάσεις από ΝΔ και Γ. Παπανδρέου

Σε κάθε περίπτωση, αξιοποιώντας τις τελευταίες εξελίξεις, η ΝΔ έσπευσε να ξαναβάλει θέμα αναποτελεσματικότητας και ανικανότητας της κυβέρνησης, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της: «Οι συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης αναδεικνύουν με τον πιο έντονο τρόπο τη σκληρή αλήθεια: Αυτή η κυβέρνηση είναι ανίκανη, αναποτελεσματική και μοναδικό συγκολλητικό υλικό είναι η νομή της εξουσίας σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού».

Ο δε αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Real», εκτίμησε: «Οπως έχουν έρθει τα πράγματα, υπάρχουν όλα τα ενδεχόμενα. Διότι, ο κ. Καμμένος από τη μία έχει ξεκάθαρη θέση, δεν χωράει και πολλές παρερμηνείες, άρα δεν έχει περιθώριο να οπισθοχωρήσει. Από την άλλη, για τον κ. Τσίπρα η εκπαραθύρωση του κυρίου Μουζάλα, απλώς και μόνο επειδή το ζητάει ο κ. Καμμένος, θα του δημιουργούσε σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα. Αρα, έχουμε αυτή τη στιγμή δύο κυβερνητικούς εταίρους που τα συμφέροντά τους είναι ευθέως αντικρουόμενα. Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά».

Σε μια ακόμα παρέμβαση, εξάλλου, που παραπέμπει στις εξελισσόμενες διεργασίες, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ Γ. Παπανδρέου, με διαδικτυακή του ανάρτηση, κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα «να κρατήσει τον κ. Μουζάλα αντί του Π. Καμμένου. Αυτή θα είναι μια δημοκρατική επιλογή. Ισως και μια προοδευτική αρχή»...

Διαφαίνονται διεργασίες και σε «δεξιά» - «κεντροδεξιά»

Οι διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, που ήρθαν πιο καθαρά στην επιφάνεια με αφορμή το «θέμα Μουζάλα», φαίνεται να ακουμπάνε και το χώρο στα «δεξιά» και «κεντροδεξιά» του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Συγκεκριμένα, στη ΝΔ, η διαγραφή του Φ. Κρανιδιώτη (για τη δήλωσή του «Βρε τον Μουζάλα. Το αμόλησε το "Μακεδονία" για τα Σκόπια σε εθνική μετάδοση (...) Εξι ακόμη κυπαρίσσια στο Γουδί, τομάρια, κι εγώ εθελοντής να σας δέσω τα χέρια με σύρμα το χάραμα»), παρουσιάζεται από αστικά ΜΜΕ ως μήνυμα του Κυρ. Μητσοτάκη ότι δεν θα ανεχτεί «ακραίες» δηλώσεις και ενέργειες που «προσβάλλουν» την παράταξη και δίνουν το δικαίωμα στον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αναφορές περί «ακροδεξιάς». Αναφέρεται, επίσης, ότι η διαγραφή Κρανιδιώτη εξυπηρετεί τη στρατηγική Μητσοτάκη για «στροφή προς το κέντρο» και διεύρυνση της απήχησης της ΝΔ σε στελέχη του χώρου.

Βέβαια, δημοσίευμα του «Βήματος» που επισημαίνει τα παραπάνω, αναφέρει ταυτόχρονα ότι βουλευτές της ΝΔ, κυρίως «καραμανλικοί», ήθελαν να υπάρξει από το κόμμα μια ξεκάθαρη τοποθέτηση, επανάληψη ουσιαστικά της θέσης τους για την ονομασία της ΠΓΔΜ, πέρα από επικρίσεις για όσα είπε ο Γ. Μουζάλας. Επίσης, σχολιάζεται το ότι 18 βουλευτές (μεταξύ αυτών και ο Κ. Αχ. Καραμανλής) που εκλέγονται στη Μακεδονία, εξέδωσαν ανακοίνωση για το ζήτημα των δηλώσεων Μουζάλα, ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.

«Ανάγκη για εθνική φιλελεύθερη δεξιά»

Την ίδια ώρα, η διαδικτυακή απάντηση του ίδιου του Φ. Κρανιδιώτη στη διαγραφή του παραπέμπει από μόνη της σε διεργασίες στο χώρο «δεξιά της ΝΔ».

Αφού πρώτα μιλά για μια δεξιά «ενοχική, σκυφτή και φοβισμένη, ένα μπλε θολό Ποτάμι», συνεχίζει εκτιμώντας: «Οι εξελίξεις θα είναι τόσο ραγδαίες που δεν θα ξεπεράσουν μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ και την ορντινάντσα του. Θα ξεπεράσουν και τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ, που νομίζει πως με ρετάλια του Σταύρου και ανακύκλωση σημιτανθρώπων, θα φτιάξει "κεντρώο" κόμμα και κάνοντας την πάπια ή ψιθυρίζοντας την κριτική, θα πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Και συμπληρώνει: «Ποτέ η ηγεσία της ΝΔ δεν βρισκόταν σε μεγαλύτερη αναντιστοιχία με τη βάση των απλών ανθρώπων, που πιστεύουν στο Εθνος και στην Πατρίδα, είναι συντηρητικοί κοινωνικά, διότι θέλουν τάξη, ασφάλεια, κοινωνική συνοχή αλλά και οικονομικά φιλελεύθεροι, διότι μόνο ο οικονομικός φιλελευθερισμός παράγει πλούτο».

Μπαίνοντας στο «ψητό», αναφέρει ότι «ποτέ δεν υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη για ένα αληθινά συντηρητικό κόμμα, μια εθνική φιλελεύθερη δεξιά, που θα μπορεί να εκφράσει όχι μόνο τον αληθινό κόσμο των εθνικών αστικών αξιών, αλλά και τις στρατιές των προλεταριοποιημένων πολιτών. Διότι απλούστατα τα νούμερα δεν βγαίνουν, ακόμη κι αν αθροίσεις όλους τους εναπομείναντες ανακυκλωμένους ΠΑΣΟΚους, τα φευγάτα παραποτάμια μπακακάκια του Σταύρου κι όσους είναι ή νομίζουν πως είναι αστοί».

«Βορειοανατολικός προσανατολισμός»...

Να καταγραφούν και οι δηλώσεις εδώ του Κυρ. Βελόπουλου (παλαιότερα βουλευτής με το ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη), χτες στον «ΣΚΑΪ», ότι έχει «πληροφορίες» πως ετοιμάζεται κόμμα με «βορειοανατολικό προσανατολισμό» (βλ. Ρωσία) και με αναφορές στην «ορθοδοξία».

Πρόσθεσε ότι ετοιμάζεται να εκπέμψει εδώ και κανάλι ρωσικό, ότι υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα από Ρωσία να υποστηριχτούν τέτοιες κινήσεις και ότι αναμένεται φέτος επίσκεψη του Πούτιν στο Αγιο Ορος, όπου θα πάνε να τον... τιμήσουν διάφοροι αστοί του τέτοιου κλίματος.

ΠΑΣΟΚ - Β. ΘΑΝΟΥ - ΠΟΤΑΜΙ
Ανεβαίνουν οι τόνοι ενόψει της συζήτησης «για τη Δικαιοσύνη»

Ανέβασμα τόνων καταγράφεται, ενόψει της προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης στη Βουλή για τις «εξελίξεις στη Δικαιοσύνη» την Τρίτη 22/3, σε μια εξέλιξη που αποτυπώνει την όξυνση των ενδοαστικών αντιθέσεων, αλλά και την προσπάθεια να προμοταριστούν βολικοί για το σύστημα αποπροσανατολισμοί...

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, απέστειλε χτες επιστολή - απάντηση στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου για την επιστολή που της είχε στείλει η τελευταία στις 29/2, βάζοντάς της θέμα για ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με μήνυση που κατέθεσε η Κ. Θάνου κατά του αναπληρωτή καθηγητή - δικηγόρου Στ. Τσακυράκη (σ.σ. ζητούσε απομάκρυνση της Θάνου από την προεδρία του Ανωτάτου Δικαστηρίου), αλλά και για πρωτοβουλίες του Ευ. Βενιζέλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για «παρεμβάσεις» στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Στην απάντησή της, η Φ. Γεννηματά δηλώνει «έκπληκτη» για το περιεχόμενο και το ύφος της επιστολής Θάνου. Χαρακτηρίζει «ανεπίτρεπτο» το αίτημά της να ασχοληθεί με το περιεχόμενο ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, «καθώς και με τις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες των βουλευτών του κόμματός μας». Παρακάτω, επισημαίνει στη δικαστικό «τη θεμελιώδη αρχή κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος για τη διάκριση των εξουσιών» και προσθέτει: «Η απόπειρά σας να επέμβετε στο κοινοβουλευτικό έργο όχι μόνο με ξενίζει, αλλά με υποχρεώνει να την αποδοκιμάσω και γραπτά».

Βάζει δε και ζήτημα για «συνεχείς και απροκάλυπτες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης, τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και μετά τις πρόσφατες εκλογές. Ακόμα και με προαναγγελία διώξεων (...) Δυστυχώς, δεν μου έχουν δοθεί πληροφορίες και στοιχεία ότι εσείς προσωπικά έχετε πράξει οτιδήποτε για την αποτροπή ή τον περιορισμό αυτών των απαράδεκτων κυβερνητικών παρεμβάσεων. Θα επανέλθω επ' αυτού κατά την προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία στον κατάλληλο χρόνο», προειδοποιεί.

Στο ίδιο κλίμα, ο Ευ. Βενιζέλος έσπευσε να καταθέσει Ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι η προαναφερθείσα αλληλογραφία «προκλήθηκε από την επιστολή της κας. προέδρου του Αρείου Πάγου, με την οποία παραβιάζονται θεμελιώδεις αρχές του δημοκρατικού, κοινοβουλευτικού και δικαιοκρατικού πολιτεύματος». Ρωτά τον υπουργό σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί κατά το άρθρο 91 του Συντάγματος, το οποίο αφορά τη συγκρότηση και σύνθεση του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου που ασκεί «πειθαρχική εξουσία στους δικαστικούς λειτουργούς, από το βαθμό του αρεοπαγίτη ή αντεισαγγελέα του Aρείου Πάγου και πάνω», ενώ οι πειθαρχικές αποφάσεις του δεν προσβάλλονται στο Συμβούλιο της Eπικρατείας.

Τέλος το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του στηλιτεύει τη Β. Θάνου ότι «συνεχίζει να κάνει πολιτική με τον χειρότερο τρόπο. Χρησιμοποιεί το ειδικό βάρος της θέσης της για να διαμαρτυρηθεί επίσημα στα κόμματα και σε πολίτες που εκφράζουν διαφορετικές απόψεις από τις δικές της», ενώ αναφέρει ότι «το επόμενο βήμα δεν είναι παρά μια νέα τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα επεκτείνει το δικαίωμα διώξεων από την κυρία Θάνου για τους "αντιφρονούντες"».

Αρσεις ασυλίας

Απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής τα εισαγγελικά αιτήματα για άρσεις ασυλίας του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γ. Σταθάκη, και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη.

Οσον αφορά τον Γ. Σταθάκη, οι κατηγορίες αφορούσαν την περίοδο που ήταν καθηγητής και μέλος της Ειδικής Επιτροπής για τη διαχείριση των κονδυλίων του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σύμφωνα με το εισαγγελικό αίτημα, ελέγχεται για μη ορθή διαχείριση ενός ειδικού λογαριασμού. Κατά της άρσης ασυλίας ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι. Υπέρ της άρσης ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΧΑ. Η Ενωση Κεντρώων απουσίαζε. Το ΚΚΕ εξέφρασε επιφύλαξη.

Ο Π. Πολάκης ελέγχεται κατά τον εισαγγελέα γιατί την περίοδο που ήταν δήμαρχος Σφακίων, έδωσε άδεια σε τουριστικό πλοιάριο να παραλάβει εγκλωβισμένους τουρίστες, του οποίου ο απόπλους είχε απαγορευτεί από το Λιμεναρχείο με εντολή του τότε υπουργού Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, Μ. Χρυσοχοΐδη, επειδή υπήρχε πρόβλημα με το νηογνώμονά του.

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΚΕ ψήφισαν κατά της άρσης ασυλίας του. Υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, Χρυσή Αυγή και Ποτάμι, ενώ η Ενωση Κεντρώων δήλωσε «παρών».

Να σημειωθεί ότι και στις δύο περιπτώσεις, οι ΑΝΕΛ διαφοροποιήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισαν «παρών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ