ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για λύση ικανοποιητική για το κεφάλαιο

Προς 5μερή συνάντηση Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι

Από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Β. Νούλαντ

Eurokinissi

Από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Β. Νούλαντ
Εν αναμονή της συνάντησης που θα έχει στο Βερολίνο την ερχόμενη Δευτέρα με την Γερμανίδα καγκελάριο, ο Αλ. Τσίπρας τηλεφώνησε χτες στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, απ' τον οποίο ζήτησε να υπάρξει, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που αρχίζει αύριο, πενταμερής συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρ. Ολάντ, τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν πως υπάρχει θετική ανταπόκριση στο αίτημα και ότι είναι πιθανό μια τέτοια συνάντηση να πραγματοποιηθεί αύριο βράδυ ή την Παρασκευή το πρωί.

Αναφορικά με τη συνάντηση με την Α. Μέρκελ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης μιλώντας χτες στον ΑΝΤ1 υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί «μια απευθείας επικοινωνία χωρίς ενδιάμεσους διαύλους, ώστε να μπορέσει να βρεθεί μια λύση, σε όλη αυτήν την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο καιρό». Είναι φανερό ότι εγκαταλείπεται η προεκλογική θέση του ΣΥΡΙΖΑ και οι διαβεβαιώσεις του Αλ. Τσίπρα πως δεν πρόκειται να συζητήσει διμερώς για το πρόβλημα της Ελλάδας με τη Γερμανία, καθώς δεν της αναγνώριζε ιδιαίτερο ρόλο στο πλαίσιο της ΕΕ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης στην υλοποίηση της συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη. «Θα επιμείνουμε στην απόφαση της 20ής Φλεβάρη του Eurogroup και στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που θέλει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσουμε μπροστά και να πάρει μια ανάσα και ο ελληνικός λαός, αλλά και η ελληνική οικονομία», δήλωσε.

Σειρά επαφών της βοηθού ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Αθήνα

Χτες το απόγευμα, εξάλλου, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, στο πλαίσιο του αυξανόμενου «ενδιαφέροντος» που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ για την εξέλιξη των παζαριών με την ΕΕ. Μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έγιναν δηλώσεις. Να θυμίσουμε ότι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και η Κάρολιν Ατκινσον, βοηθός σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας με ειδίκευση στα διεθνή οικονομικά θέματα, επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και συντονιστή της διαπραγμάτευσης Γ. Δραγασάκη και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Νωρίτερα χτες, η Β. Νούλαντ, συνοδευόμενη από τον Αμερικανό πρέσβη, μετέβη διαδοχικά στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας, όπου συναντήθηκε με τους υπουργούς Ν. Κοτζιά και Π. Καμμένο, αντίστοιχα.

Φέρονται να συζήτησαν θέματα «συνεργασίας» σε μια σειρά ζητήματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια περιοχή με πολλά ανοιχτά μέτωπα ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, και δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης:

-- Να στηρίξει τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων του ευρωατλαντικού άξονα στην ευθεία από Συρία μέχρι Συρία και Ιράκ με πρόσχημα τους τζιχαντιστές.

-- Να παίξει, παράλληλα, διαμεσολαβητικό ρόλο προς εξισορρόπηση διαφορών π.χ. στην κόντρα του ευρωατλαντικού άξονα με τη Ρωσία, του ευρωατλαντικού άξονα με την κυβέρνηση Ασαντ στη Συρία, ή μεταξύ Ισραήλ - Παλαιστινίων.

Ολα προς γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης μέσω της «ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής» της κυβέρνησης και της «στρατιωτικής διπλωματίας».

Τη γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης που έχει ποντάρει πολλά στην αμερικανική στήριξη, τάζοντας στις ΗΠΑ και μερίδιο από τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, στην προσπάθειά της να βελτιώσει τη θέση της στα παζάρια με τους πιστωτές και ταυτόχρονα να αυξήσει το μερίδιο του εγχώριου κεφαλαίου από τον πλούτο της ευρύτερης περιοχής, αποτύπωσε η δήλωση του Ελληνα ΥΕΘΑ Π. Καμμένου μετά τη συνάντηση με την Νούλαντ: «(...) Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση επάνω στα θέματα που αφορούν την άμυνα και όχι μόνο. Της εξήγησα ότι είναι μια ιδιαίτερη στιγμή, για τη συμμαχία, για την Ελλάδα και για τις ΗΠΑ, η βοήθεια των ΗΠΑ στη σκληρή στάση που διατηρεί η Γερμανία απέναντι στην Ελλάδα. Υπάρχουν δυνατότητες πολλαπλών συνεργασιών και στον τομέα της ενέργειας και στον τομέα της άμυνας. Οι Ελληνες περιμένουμε από τις ΗΠΑ - μια σύμμαχο που μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με το σχέδιο Μάρσαλ βοήθησε την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της - τη συνεργασία, την ειλικρινή συνεργασία»...

Στη Μόσχα αρχές Απρίλη ο Αλ. Τσίπρας - «Ανιχνεύει» έδαφος ο Κ. Ησυχος

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό ο Αλ. Τσίπρας πρόκειται να επισκεφτεί τη Μόσχα στις 8 Απρίλη, όπου θα συναντηθεί με τον Β. Πούτιν, έπειτα από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης που έγινε δεκτό απ' το Κρεμλίνο. Η επίσκεψη επισπεύσθηκε, καθώς αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τις 9 Μάη, προκειμένου ο πρωθυπουργός να συμμετάσχει μαζί με άλλους αρχηγούς κρατών στις εκδηλώσεις για την Αντιφασιστική Νίκη. Το κυβερνητικό «φλερτ» με τη Ρωσία (που έχει και τις «ευλογίες» των ΗΠΑ), εντάσσεται στην προσπάθεια αναβάθμισης του ρόλου της αστικής τάξης της Ελλάδας και διερεύνησης συμμαχιών που θα μπορούσαν να αποδειχθούν ευεργετικές για τα συμφέροντά της.

Καθόλου τυχαία, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να αναδειχτεί σε προνομιακό συνομιλητή της Ρωσίας ανάμεσα στις άλλες χώρες της ΕΕ, εμφανιζόμενη να επικρίνει τις εναντίον της κυρώσεις, ενώ τις ψηφίζει. Τυχαία δεν ήταν και η επιλογή, η πρώτη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα ως πρωθυπουργού να είναι με τον Ρώσο πρεσβευτή, Α. Μάσλοφ.

Επίσκεψη στη Μόσχα έχει ήδη πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ενώ της επίσκεψης Τσίπρα, προηγείται η επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες (17-20 Μάρτη), ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Κώστας Ησυχος, ο οποίος έχει και την ιδιότητα του συμπροέδρου της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Ρωσίας.

Οπως ανακοινώθηκε, «η επίσκεψη είναι στο πλαίσιο των προσπαθειών ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Αποσκοπεί στην περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων, οι οποίες άλλωστε πατάνε σε στέρεες βάσεις μιας μακρόχρονης ιστορικής πορείας».

Σε αυτήν τη βάση, στο πλαίσιο των επαφών που θα έχει στη Μόσχα ο Ησυχος, εκτός από τις συνομιλίες με τον ομόλογό του συμπρόεδρο της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Ρωσίας Μ. Σοκόλοφ (υπουργός Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας), θα συναντηθεί και με την πολιτική ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, όπως επίσης και με τον Αλ. Πουσκόφ, υπεύθυνο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας.


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Συγκρότησε Επιτροπή νομιμοποίησης του χρέους στη λαϊκή συνείδηση...

Παράλληλα με την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που έχει ήδη προσυπογράψει την αποπληρωμή «στο ακέραιο και εγκαίρως» του κρατικού χρέους, που δημιουργεί ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, φορτώνοντάς το στην πλάτη του λαού, η πρόεδρος της Βουλής, με την πρωτοβουλία για συγκρότηση κοινοβουλευτικής Επιτροπής «για το λογιστικό έλεγχο του χρέους», επιχειρεί να συμβάλει και στην επιχείρηση νομιμοποίησής του στις εργατικές - λαϊκές συνειδήσεις.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε χτες σε συνέντευξη Τύπου η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ μαζί της ήταν η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα και ο Ερ. Τουσέν, «ειδικός επιστήμονας», όπως παρουσιάστηκε, «για θέματα επονείδιστου και παράνομου χρέους». Οπως ανέφερε, εξάλλου, η πρόεδρος, το δικαίωμα για σύσταση Επιτροπής χωρίς να χρειάζεται απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής το δίνει το άρθρο 49 του Κανονισμού της Βουλής...

Σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, τόσο από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, όσο και από τους άλλους συντελεστές, φάνηκε ξεκάθαρα η επιδίωξή τους να αθωώσουν πλήρως το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, τη στρατηγική της ΕΕ, σκιάζοντας έτσι ποιος πραγματικά ευθύνεται για το χρέος.

Η πρόεδρος της Βουλής, ανέφερε ότι θα ελεγχθούν τα δάνεια που πήρε το κράτος, για να εξακριβωθεί ποιο μέρος του χρέους μπορεί να είναι «παράνομο ή επονείδιστο, επαχθές, αθέμιτο κ.λπ.», μια λογική που ουσιαστικά «νομιμοποιεί» όλο το υπόλοιπο χρέος και την αποπληρωμή του από το λαό.

Ο Ερ. Τουσέν ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η επιτροπή θα εξετάσει τις συμβάσεις εξοπλισμών, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για την αγορά υλικού πληροφορικής και ασφάλειας, τις συμβάσεις εξοπλισμού».

Αποπροσανατολιστικός διαχωρισμός του χρέους σε «καλό» και «κακό»

Σε ανακοίνωσή της, για τη συγκρότηση Επιτροπής «για το λογιστικό έλεγχο του χρέους», η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Η εξαγγελία της προέδρου της Βουλής για τη "Συγκρότηση Επιτροπής του Κοινοβουλίου για το λογιστικό έλεγχο του χρέους", χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση και απόφαση της Βουλής, ούτε καν της διάσκεψης Προέδρων, εκτός από αυθαίρετη μονομερής ενέργεια της Προέδρου και της κυβέρνησης, ουσιαστικά επιδιώκει να νομιμοποιήσει το χρέος στη συνείδηση του λαού, διαχωρίζοντάς το σε "καλό" και "κακό". Και σε τελευταία ανάλυση, να φορτώσει το χρέος στο λαό, ο οποίος δεν ευθύνεται για τη δημιουργία και τη διόγκωσή του.

Αντί η κυβέρνηση και η πρόεδρος της Βουλής να παίζουν παιχνίδια αποπροσανατολισμού, οφείλουν να φέρουν άμεσα στη Βουλή τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και εκεί ν' αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ