ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Το Σάββατο η μεγάλη διαδήλωση για την Υγεία

Διευρύνονται οι δυνάμεις που συμμετέχουν. Καθημερινές τοπικές κινητοποιήσεις. Συνεχίζει να «κρύβεται» ο υπουργός Υγείας

Από την κινητοποίηση στην πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού
Από την κινητοποίηση στην πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού
Καθημερινές είναι οι κινητοποιήσεις των φορέων της Δυτικής Αθήνας, του Μενιδίου και της Φυλής, που συντονισμένα διεκδικούν δημόσια, δωρεάν, υψηλού επιπέδου Υγεία για όλο το λαό. Απέναντι στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κρατικές δομές Υγείας στην περιοχή, ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής αρνείται συστηματικά να συναντήσει εκπροσώπους των Λαϊκών Επιτροπών και σωματείων που συνδιοργανώνουν συλλαλητήριο το Σάββατο 21 Μάρτη, στις 11 το πρωί, στο δημαρχείο Περιστερίου.

Στις δυνάμεις που καλούν στο συλλαλητήριο προστέθηκε χτες η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), καθώς και τα σωματεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Αλεξάνδρα». Απόφαση συμμετοχής πήρε επίσης η Γενική Συνέλευση των γιατρών στο Κρατικό της Νίκαιας, ενώ τις προηγούμενες μέρες είχαν αποφασίσει τη συμμετοχή τους οι εργαζόμενοι στο Αττικόν και στο Δρομοκαΐτειο.

Για τη διευκόλυνση των διαδηλωτών οι Λαϊκές Επιτροπές δρομολογούν πούλμαν από τις εξής περιοχές: Ανω Λιόσια: Στις 10 π.μ., στην Τριγωνική Πλατεία, πίσω από το Δημαρχείο. Ζεφύρι: Στις 10 π.μ., στη λεωφ. Γρηγορούσης (ύψος Αττικής Οδού). Μενίδι: Στις 10.15 π.μ., στο «Ηρώο». Ολυμπιακό Χωριό: Στις 10 π.μ., στα γραφεία της Λαϊκής Επιτροπής.

Ανάμεσα στις παρεμβάσεις για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου ήταν και η χτεσινή κινητοποίηση στην πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, από τη Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου. Η περίπτωση της πολυκλινικής είναι χαρακτηριστική για το πώς η παροχή Υγείας - Πρόνοιας ακριβοπληρώνεται από τα λαϊκά στρώματα: Ο ασθενής, αν έχει ραντεβού, πληρώνει 10 ευρώ «εισιτήριο», ακόμα και για απλή συνταγογράφηση. Αν δεν έχει ραντεβού, η ταρίφα διπλασιάζεται φτάνοντας τα 20 ευρώ, χώρια οι πληρωμές για τις εξετάσεις που πραγματοποιούνται.

Οι εργαζόμενοι, ο λαός της περιοχής απαιτούν να γίνονται δωρεάν όλες οι εξετάσεις, να παρέχεται περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η Πολυκλινική που εξυπηρετεί σε πρωτοβάθμιο επίπεδο εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους να ενταχθεί στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και να λειτουργήσει σαν Κέντρο Υγείας αστικού τύπου, για την ευρύτερη περιοχή των Αχαρνών.

Με τις κινητοποιήσεις και το συλλαλητήριο του Σαββάτου, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα απαιτούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας (νοσοκομεία, ιατρεία ΠΕΔΥ, ΕΙΑΑ), γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο για όλους. Να σταματήσουν οι ασθενείς, ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, εργαζόμενοι ή άνεργοι να πληρώνουν με οποιονδήποτε τρόπο για τις υπηρεσίες Υγείας.

  • Κινητοποίηση στην 6η ΥΠΕ με σύνθημα «δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό», οργανώνει σήμερα, στις 9.30 π.μ., η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ.
Στο «κόκκινο» το Νοσοκομείο της Δράμας

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, με κλινικές να υπολειτουργούν, απλήρωτες εφημερίες, βασικές ειδικότητες που δεν εφημερεύουν καθημερινά, εργαζόμενους στα όρια της κατάρρευσης, κλειστό τηλεφωνικό κέντρο, ελλείψεις σε βασικά φάρμακα - αναλώσιμα, ακόμη και σε σεντόνια, καθώς δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό για να τα πλύνει και να τα σιδερώσει.

Για τα οξυμένα προβλήματα στο Νοσοκομείο, το ΠΑΜΕ διοργανώνει σύσκεψη σωματείων, φορέων και συνδικαλιστών, στις 22 Μάρτη (6.30 μ.μ. καφέ «Ανώι»), ενώ προγραμματίζει συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Δράμας, στις 2 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο σημειώνουν σε ανακοίνωση ότι υπάρχει κίνδυνος μέσα στο Μάρτη να μην μπορούν να εφημερεύσουν με ασφάλεια βασικές κλινικές (Παθολογική, Χειρουργική κ.ά.). Σύμφωνα με τον τελευταίο οργανισμό λειτουργίας του νοσοκομείου, σήμερα είναι κενές πάνω από 20 θέσεις ειδικευομένων και 37 θέσεις ειδικευμένων γιατρών. Κλινικές και τμήματα λειτουργούν με νοσηλευτές στο όριο ασφαλείας!

Στο νοσοκομείο δεν υπάρχει ούτε ένας νευρολόγος, γαστρεντερολόγος, δερματολόγος, ρευματολόγος ενώ μια σειρά κλινικών λειτουργούν με έναν ειδικευμένο γιατρό (ΩΡΛ, Οφθαλμολογικό). Η ΜΕΘ κάθε λίγο είναι έτοιμη να κλείσει, ενώ το Μικροβιολογικό και το Ακτινολογικό λειτουργούν ακόμη χάρη στην αυτοθυσία των εργαζομένων. Ο τελευταίος νόμος (Δεκέμβρης 2014), που προβλέπει ότι οι ειδικευόμενοι γιατροί δεν θα πληρώνονται για τις επιπλέον εφημερίες (πάνω από τις 7 που πληρώνονται), προκαλεί δεκάδες κενά στις εφημερίες των τμημάτων.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας και όλο το λαό να παλέψουν και να απαιτήσουν, μεταξύ άλλων, τα εξής: Αμεση πρόσληψη όλων των γιατρών που λείπουν με βάση τον τελευταίο οργανισμό, για να λειτουργήσει με ασφαλείς όρους το Νοσοκομείο Δράμας. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί - συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με πλήρη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό και τους εργοδότες. Να καταργηθεί κάθε μορφή επιχειρηματικής δράση στον τομέα της Υγείας.

ΣΕΑΑΝ - ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ ΑμΕΑ
Συνάντηση σήμερα με τον υπουργό Υγείας

Για τις 2.30 σήμερα το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η συνάντηση αντιπροσωπείας της ΣΕΑΑΝ και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων με τον υπουργό Υγείας. Η συνάντηση, που είχε ζητηθεί εδώ και μέρες, «κλείστηκε» αργά χτες βράδυ και ενώ η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος είχαν ήδη ανακοινώσει συγκέντρωση στις 12 μ. έξω από το υπουργείο. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, οι δύο φορείς καλούν τους ανάπηρους, τους γονείς και τους κηδεμόνες τους, με την παρουσία τους έξω από το υπουργείο στις 2.15 μ.μ. να στηρίξουν τα αιτήματά που θα θέσουν στον υπουργό.

Ανάμεσα σε άλλα διεκδικούν: Ολοι οι ανάπηροι και οι χρονίως πάσχοντες να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δωρεάν όλα τα αναγκαία τεχνολογικά βοηθήματα, ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας, αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, εργαζόμενοι ή άνεργοι, Ελληνες ή μετανάστες. Να σφραγιστούν τώρα χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλα τα βιβλιάρια Υγείας των ανασφάλιστων ΑμΕΑ. Να μη μείνει κανένας ανάπηρος, χρονίως πάσχων χωρίς τα αναγκαία φάρμακα και θεραπείες επειδή δεν έχει να πληρώσει.

Στο μεταξύ, την προκλητική απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών (ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - ΑΝΕΛ) να αποκλείσει το ψηφοδέλτιό της από τις αρχαιρεσίες στο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας, στις 28 Μάρτη, καταγγέλλει η ΕΣΚ Τυφλών. Το ψηφοδέλτιο αποκλείστηκε με πρόσχημα διάταξη του νέου καταστατικού που επιβάλλει κατώτερο όριο τους 16 υποψηφίους για τη συγκρότηση ψηφοδελτίου, ενώ στο ψηφοδέλτιο της ΕΣΚ συμμετέχουν 11 υποψήφιοι.

Η ΕΣΚ καλεί τους τυφλούς και τους αναπήρους σε συγκέντρωση έξω από το χώρο του Συνεδρίου, το Σάββατο 28 Μάρτη στις 9 π.μ. στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», για να απαιτήσουν τη νομιμοποίηση του ψηφοδελτίου της ΕΣΚ.

Εισπράττουν κανονικά το «5ευρω» στα νοσοκομεία

Για κοροϊδία σε βάρος των ασθενών σε ό,τι αφορά την κατάργηση του χαρατσιού των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, καταγγέλλει την κυβέρνηση το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Οπως σημειώνει, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις, το χαράτσι αυτό εξακολουθεί να εισπράττεται κανονικά και μάλιστα, μια φορά για να σε εξετάσει γιατρός και άλλη μια φορά για να πάρεις τις εξετάσεις που έχεις κάνει. Το ΕΚ Λάρισας σημειώνει επίσης: «Το ίδιο συνεχίζουν να πληρώνουν οι ασθενείς, βαριά χαράτσια στα απογευματινά ιατρεία, στα ιδιωτικά χειρουργεία που λειτουργούν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, μεγάλη συμμετοχή σε πολλά φάρμακα και εξετάσεις, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις πληρώνουν όλη τη φαρμακευτική δαπάνη ή τη δαπάνη για διάφορες εξετάσεις. Παράλληλα, με ευθύνη της κυβέρνησης, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και άλλα μέσα από τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, γεγονός που είναι σε βάρος της υγείας του λαού ή εξαναγκάζει πολύ κόσμο να καταφεύγει στους ιδιώτες, ξοδεύοντας ακόμα περισσότερα για την υγεία τους».

Ρύθμιση για τις εφημερίες

Με κοινή απόφαση (ΚΥΑ) των συναρμόδιων υπουργών θα ρυθμιστεί τελικά η αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών και υπερωριών των ετών 2012, 2013 και 2014 με εκταμίευση κονδυλίου ύψους 24 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Αν. Ξανθός.

Στη λύση αυτή κατέφυγε η συγκυβέρνηση με την απόρριψη απ' το προεδρείο της Βουλής των τροπολογιών τόσο για τη ρύθμιση των δεδουλευμένων όσο και για την παράταση της θητείας των ειδικευόμενων γιατρών ως μη σχετικών με το νομοσχέδιο «για την ανθρωπιστική κρίση». Στην υπό έκδοση ΚΥΑ, όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός, «περιλαμβάνεται επίσης ο νέος τρόπος καταβολής των εφημεριών».

«Ανεξάρτητα από τη νομική υπόσταση του θέματος - αν δηλαδή αρκούν οι υπουργικές αποφάσεις ή αν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση - εξακολουθούν να είναι μετέωρα και τα δύο προβλήματα και ζητούν επείγουσα απάντηση και όχι στο μακρινό μέλλον», τονίζουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο χώρο της Υγείας. Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν και για την τροπολογία που αφορά τα αποθεματικά των Ταμείων και ζητούν απ' την κυβέρνηση να την αποσύρει.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ