ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΠΟΪΝΓΚ 777 «ΜΑΛΑΙΣΙΑΝΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ»
Επιβεβαιώνουν «σκόπιμη» αλλαγή πορείας

Ο Μαλαισιανός πρωθυπουργός Ναζίμπ Ραζάκ, ενώ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους
Ο Μαλαισιανός πρωθυπουργός Ναζίμπ Ραζάκ, ενώ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους
ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.--

Οτι η πορεία του «Μπόινγκ 777» των Μαλαισιανών Αερογραμμών άλλαξε «σκόπιμα» δρομολόγιο επιβεβαίωσαν οι αρχές της Μαλαισίας, συμπληρώνοντας πως ό,τι έγινε, έγινε από άτομα με σημαντικές γνώσεις πλοήγησης αεροσκαφών. Τα κράτη που εμπλέκονται στις έρευνες έφτασαν πλέον τα 26, με τη μαλαισιανή κυβέρνηση να ζητά δεδομένα από στρατιωτικά ραντάρ γειτονικών χωρών, προκειμένου να διαπιστωθεί ποια πορεία ακολούθησε το σκάφος, του οποίου τα ίχνη χάθηκαν στις 8 Μάρτη ενώ κουβαλούσε συνολικά 239 ανθρώπους.

Τα νέα ευρήματα που συλλέγονται από στρατιωτικά ραντάρ και δορυφόρους δείχνουν ότι πριν φτάσει στην ανατολική ακτή της Μαλαισίας, το σκάφος άλλαξε πορεία και διέσχισε ξανά την ενδοχώρα για να πετάξει πιθανά βορειοδυτικά. Τις έρευνες κατευθύνουν δύο «σενάρια»: το ένα το Μπόινγκ να κατευθύνθηκε προς Κεντρική Ασία, το άλλο να στράφηκε προς τον Ινδικό Ωκεανό.

Νέα στοιχεία

Τις τελευταίες μέρες ήρθαν στη δημοσιότητα τα εξής στοιχεία. Η τελευταία επαφή με τον πύργο ελέγχου φαίνεται ότι έγινε αφού είχε απενεργοποιηθεί το ένα από τα τρία συστήματα ελέγχου του αεροσκάφους, ενώ ερευνάται ακόμα αν η συνομιλία έγινε με τον κυβερνήτη του αεροσκάφους, τον 50χρονο Ζαχαρί Σαχ ή κάποιον άλλο. Το Σαββατοκύριακο έγιναν έρευνες στο σπίτι τόσο του Σαχ όσο και του 27χρονου συγκυβερνήτη, Φαρίκ Αμπντούλ Χαμίντ, εντοπίζοντας μεταξύ άλλων έναν εξομοιωτή πτήσεων (στο σπίτι του πρώτου) που πήρε η αστυνομία για περαιτέρω μελέτη. Μεταξύ άλλων, υπήρξαν δημοσιεύματα που εμφάνισαν τον κυβερνήτη φανατικό οπαδό του ηγέτη της μαλαισιανής αντιπολίτευσης Ιμπραήμ Ανβάρ και έντονα δυσαρεστημένο με την πρόσφατη καταδίκη του Ανβάρ.

Η μαλαισιανή εφημερίδα «New Straits Times» επικαλείται μαρτυρίες ατόμων που συμμετέχουν στις έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες το αεροπλάνο μετά την αλλαγή πορείας, πέταξε σε χαμηλό ύψος (φτάνοντας σε ορεινές περιοχές μέχρι και να «αγκαλιάζει το έδαφος»), χρησιμοποιώντας τη γνωστή ως «συγκάλυψη εδάφους» τεχνική («terrain masking») που ακολουθούν όσοι θέλουν να αποφύγουν τα ραντάρ.

Σενάρια «τρομοκρατίας» και κριτική για «λειψή» επαγρύπνηση

Τροφή σε διάφορα σενάρια έδωσε και η δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφαλείας της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Μάικλ ΜακΚόλ, ότι πιθανή εκδοχή αποτελεί και το να «προσγειώθηκε (σ.σ. το Μπόινγκ) σε μία χώρα όπως η Ινδονησία και θα μπορούσε στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί ως πύραυλος κρουζ, όπως έκαναν οι τρομοκράτες της 11ης Σεπτεμβρίου». Ο ίδιος επικαλέστηκε «πληροφορίες που έχω σε υψηλό επίπεδο, μέσω του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, του εθνικού κέντρου καταπολέμησης της τρομοκρατίας, των υπηρεσιών Πληροφοριών» για να συμπληρώσει ότι «όλες οι έρευνες οδηγούν στο πιλοτήριο, στον ίδιο τον πιλότο και το συγκυβερνήτη».

Επίσης, ο εμφανιζόμενος ως πρώην μέλος της «Αλ Κάιντα» που συνεργάζεται με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, Σαατζίντ Μπαντάτ, δήλωσε σε κατάθεσή του σε δικαστήριο, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Τέλεγκραμ», ότι γνώριζε για 5 άνδρες ισλαμιστές από τη Μαλαισία, ανάμεσα τους και ένας πιλότος που σχεδίαζαν να κάνουν αεροπειρατεία, ενώ είπε ότι είχε εμπλακεί και ο ίδιος σε συνάντηση στο Αφγανιστάν, όπου έδωσε και ένα μηχανισμό βόμβας κρυμμένη σε παπούτσι, ώστε να ανοίξουν την πόρτα του πιλοτηρίου. Το σενάριο αυτό έρχεται στο φως της δημοσιότητας μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου. Επίσης, έγινε γνωστό ότι επιβάτης της πτήσης ήταν και ένας 29χρονος μηχανικός αεροσκαφών.

Πάντως, η μαλαισιανή κυβέρνηση δέχεται εδώ και μέρες κριτική για «κενά ασφαλείας» και ΜΜΕ ενισχύουν ερωτήματα τύπου «τι έκανε ο μαλαισιανός στρατός». Ειδικότερα, επικρίνεται το γεγονός ότι τα στρατιωτικά ραντάρ εντόπισαν σήμα αεροπλάνου που άλλαξε πορεία, διέσχισε σχεδόν όλο τον εναέριο χώρο της Μαλαισίας, αλλά δε λήφθηκε δράση. Το BBC σχολιάζει ότι αυτό συνέβη μάλιστα σε μία περιοχή όπου αυξάνονται οι επενδύσεις στα συστήματα εναέριας ασφάλειας και ελέγχου, όταν μάλιστα στο κέντρο της Κουάλα Λουμπούρ υπάρχει ένας από τους πιθανότερους (κατά τους αναλυτές) στόχους τρομοκρατικής επίθεσης, οι Πύργοι Πετρόνας, οι ψηλότεροι Δίδυμοι Πύργοι παγκοσμίως. Τους επικριτικούς τόνους αυξάνει και η «γκρίνια» της Ιντερπόλ, ότι μόνο τρία από τα 190 μέλη της (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) συμβουλεύονται συστηματικά τη λίστα με τα 40 εκατομμύρια κλεμμένα και χαμένα διαβατήρια που έχει φτιάξει μετά το 2001.

Χτες, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ ζήτησε από τη μαλαισιανή κυβέρνηση να δίνει πιο έγκαιρες, ακριβείς και κατανοητές πληροφορίες.

ΛΙΒΥΗ
Κατάληψη του δεξαμενόπλοιου από Αμερικανούς κομάντος

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Στη Λιβύη επιστρέφει το δεξαμενόπλοιο «Μόρνινγκ Γκλόρι» μετά την κατάληψή του από Αμερικανούς πεζοναύτες των ειδικών δυνάμεων «Navy Seals» που πραγματοποίησαν χτες (πριν το χάραμα) την επιχείρησή τους ενώ το σκάφος βρισκόταν σε διεθνή χωρικά ύδατα, νοτίως της Κύπρου.

Η επιχείρηση των Αμερικανών κομάντος, που έφθασαν στο σκάφος με στρατιωτικά ελικόπτερα από το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Roosevelt», που πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο, έγινε (όπως ανακοίνωσε αργότερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, ναύαρχος Τζον Κίρμπι) σε συνεννόηση με τις κυπριακές και τις λιβυκές αρχές.

Με τον τρόπο αυτό τελείωσε άδοξα, με επέμβαση της Ουάσιγκτον, η πρώτη προσπάθεια των αυτονομιστών του Ιμπραχίμ Τζεντράν να εξαγάγουν παράνομα λιβυκό πετρέλαιο από το λιμάνι Ες Σιντέρ, ένα από τα τρία λιμάνια που έχουν καταλάβει από τον περασμένο Ιούλη με κεντρικό αίτημα την αυτονόμηση της Κυρηναϊκής Χερσονήσου στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης. Στο «Μόρνινγκ Γκλόρι» είχαν φορτωθεί πριν μία βδομάδα περίπου 340.000 βαρέλια αργού πετρελαίου με σκοπό τη διάθεσή του σε άγνωστο αγοραστή έναντι περίπου 30.000.000 δολαρίων.

Στο μεταξύ, σε περίπου 10 μέρες εκπνέει και το τελεσίγραφο που έχει θέσει η κεντρική λιβυκή κυβέρνηση στην Τρίπολη για τερματισμό της κατάληψης των τερματικών σταθμών πετρελαίου και λιμανιών από τους αυτονομιστές της Κυρηναϊκής, απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση με βίαιη στρατιωτική επιχείρηση.

Επίσης χτες, ισχυρότατη έκρηξη αυτοκινήτου, παγιδευμένου με εκρηκτικά, σημειώθηκε έξω από τις πύλες στρατιωτικής ακαδημίας στη Βεγγάζη (της ανατολικής Λιβύης) λίγο μετά την τελετή αποφοίτησης. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν τουλάχιστον 11 νέοι ηλικίας 18 έως 28 ετών και να τραυματιστούν πάνω από οκτώ άλλοι, εκ των οποίων οι πέντε νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Μέχρι αργά χτες βράδυ, καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη της τρομοκρατικής επίθεσης.

ΚΙΝΕΖΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Θα περιοδεύσει στην Ευρώπη

ΠΕΚΙΝΟ.--

Στην Ευρώπη θα βρεθεί τις επόμενες μέρες ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Η περιοδεία του θα ξεκινήσει στις 22 Μάρτη και θα ολοκληρωθεί την 1η Απρίλη. Ο Κινέζος ηγέτης θα βρεθεί σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο. Στην Ολλανδία, μεταξύ άλλων, θα υπογραφούν συμφωνίες διμερούς συνεργασίας σε ενέργεια, γεωργία, χρηματοπιστωτικό σύστημα και πολιτισμό.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αποχωρούν κι οι Βρετανοί

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Τη δική τους αποχώρηση ετοιμάζουν από το Αφγανιστάν και οι Βρετανοί, έχοντας συμπληρώσει με τη σειρά τους 13 χρόνια «ενεργούς προσφοράς» στη «διάσωση» του αφγανικού λαού. Την προηγούμενη εβδομάδα αποχώρησαν και οι δυνάμεις του Καναδά.

Από τους 10.000 άνδρες που διατηρούσε το Λονδίνο στο Αφγανιστάν σε 137 σημεία, σήμερα διατηρεί 4.000 σε μόλις δύο βάσεις. Από το 2001, 448 Βρετανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων που συνεχίζουν να γίνονται, με πρόσχημα την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» και την εξασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου «ασφαλείας» στη χώρα. Τον περασμένο Δεκέμβρη, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον που επισκέφτηκε την έδρα των βρετανικών «ειρηνευτικών» δυνάμεων στο Αφγανιστάν, είχε σημειώσει ότι έχουν εκτελέσει την αποστολή τους.

Στα τέλη του 2014 αναμένεται να ολοκληρωθεί η αποχώρηση των δυνάμεων που από το 2001 «επιχειρούν» για την «ασφάλεια» του Αφγανιστάν, έχοντας προκαλέσει το θάνατο πάρα πολλών Αφγανών, ανάμεσά τους και πάρα πολλών αμάχων. Ωστόσο, οι διεργασίες και τα παζάρια μεταξύ των ιμπεριαλιστών (αλλά και στο εσωτερικό της ντόπιας αστικής τάξης) για το ποιος θα πρωτοστατήσει στην «ασφάλεια» αλλά και την «ανοικοδόμηση» του Αφγανιστάν, όχι μόνο δε θα σταματήσουν, αλλά αναμένεται να ενταθούν, ενόψει και των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν στις αρχές του Απρίλη.

Πιθανώς σημαντική ανακάλυψη για τη θεωρία της «Μεγάλης Εκρηξης»

Αμερικανοί ερευνητές του προγράμματος BICEP2, χρησιμοποιώντας ένα τηλεσκόπιο στο Νότιο Πόλο για τη μελέτη μιας μικρής λωρίδας ουρανού, ανακοίνωσαν ότι βρήκαν ίχνη από τα βαρυντικά κύματα που προβλέπει η θεωρία της πληθωριστικής φάσης διαστολής του σύμπαντος. Ως ίχνη θεώρησαν τους στροβίλους που εντόπισαν στο κοσμικό υπόβαθρο μικροκυμάτων (Cosmic Microwave Background), το οποίο θεωρείται υπόλειμμα μιας απίστευτων διαστάσεων έκρηξης πριν από 14 δισεκατομμύρια χρόνια. Τα ευρήματα των Αμερικανών επιστημόνων αναμένεται να γίνουν αντικείμενο λεπτομερούς ελέγχου από άλλες επιστημονικές ομάδες πριν γίνουν αποδεκτά, πέραν της ερμηνείας τους.

Η πληθωριστική θεωρία διατυπώθηκε τη δεκαετία του 1980 για να καλύψει «τρύπες» που είχε η θεωρία της «Μεγάλης Εκρηξης» (Big Bang), σύμφωνα με την οποία το σύμπαν προήλθε από ένα «τίποτα», μια μοναδικότητα (singularity), κάτι που εξορισμού δεν μπορεί να παρατηρηθεί στο φυσικό κόσμο και στο οποίο δεν ισχύουν οι νόμοι της φυσικής, αλλά σύμφωνα με τους υποστηρικτές της θεωρίας, «γέννησε» τους γαλαξίες, τα άστρα και οτιδήποτε άλλο υπάρχει σήμερα στο ορατό σύμπαν. Η θεωρία αυτή χρησιμοποιήθηκε από την αντιδραστική ιδεαλιστική φιλοσοφία για τη θεολογική ερμηνεία του κόσμου, παρομοιάζοντας τη «Μεγάλη Εκρηξη» με τη στιγμή της δημιουργίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ