ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πανεργατική απεργία στις 9 Απρίλη στον ιδιωτικό τομέα

Να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση και την επιτυχία της κινητοποίησης καλεί τους εργαζόμενους το ΠΑΜΕ

Να κάνουν δική τους υπόθεση την πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 9 Απρίλη καλεί τους εργαζόμενους το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Χτες, στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, κάτω από την πίεση των εξελίξεων και τα νέα μέτρα που μεθοδεύουν η κυβέρνηση και η τρόικα για λογαριασμό του κεφαλαίου, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η προκήρυξη 24ωρης απεργίας για τις 9 Απρίλη.

Να σημειωθεί ότι πριν ακόμα εξαγγείλει την απεργία, η συνδικαλιστική πλειοψηφία ξεκίνησε να την υπονομεύει. Στο τέλος της εβδομάδας έχει ορίσει νέα συνάντηση με τις εργοδοτικές ενώσεις, για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που επί της ουσίας νομιμοποιεί τους μισθούς πείνας που επιβλήθηκαν το 2012.

Με δεδομένα τα παραπάνω, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την απεργία για να οργανώσουν καλύτερα την πάλη στους τόπους δουλείας. Να μπούνε μπροστά και να παλέψουν για την υπογραφή νέας Εθνικής Σύμβασης και κλαδικών συμβάσεων με βάση τις δικές τους ανάγκες. Να απαιτήσουν την προστασία των ανέργων, να πούνε όχι στις απολύσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας.

Οχι τυχαία, το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή, μετά τη συνάντηση της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις, σημείωνε μεταξύ άλλων: «Καμία αναμονή. Το ΠΑΜΕ καλεί Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στα δικά τους χέρια. Να οργανώσουν την πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς, να σχεδιάσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα για διεκδίκηση υπογραφής ΕΓΣΣΕ και Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, να βάλουν εμπόδια στην προσπάθεια των ΕΕ, εργοδοσίας και κυβέρνησης για κατάργηση των τριετιών, την απαγόρευση της απεργίας και την επαναφορά του "λοκ άουτ".

Το ΠΑΜΕ δε θα κάνει βήμα πίσω από το αυτονόητο δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικήσουν τη βελτίωση των όρων της ζωής τους, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες τους».

Ξεκινάει αύριο η 48ωρη απεργία στο Δημόσιο

Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, Τετάρτη και Πέμπτη

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στο Δημόσιο
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στο Δημόσιο
Απεργούν αύριο και την Πέμπτη 20 Μάρτη οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο ενάντια στις διαθεσιμότητες, στην αξιολόγηση, στις απολύσεις και τις καταργήσεις οργανισμών. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν και τις δυο μέρες της απεργίας σε συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια. Απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ έχουν ανακοινωθεί και σε άλλες πόλεις: Στη Λαμία, 19/3, 11 π.μ., στην Πλατεία Πάρκου. Στην Πάτρα, 19/3, στις 10 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου. Στα Χανιά, 19/3, στις 10 π.μ. στην πλατεία Νέων Καταστημάτων.

Στο τέλος αυτής της βδομάδας λήγει η περίοδος της οκτάμηνης διαθεσιμότητας για χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο (σχολικοί φύλακες, εκπαιδευτικοί κ.ά.). Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι από αυτούς απολύονται καθώς δεν έχει προβλεφθεί η μετακίνησή τους σε άλλη υπηρεσία. Την ίδια τύχη θα έχουν κι άλλοι χιλιάδες εργαζόμενοι τους επόμενους δύο μήνες, καθώς εντάχθηκαν αργότερα σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Υπενθυμίζεται ακόμα ότι την προηγούμενη βδομάδα ψηφίστηκε ο νόμος για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων - ένα ακόμα εργαλείο για απολύσεις - και την κατάργηση οργανισμών του Δημοσίου.

Κινητοποίηση για την ανεργία από τα ταξικά συνδικάτα

Νέα συγκέντρωση για τη διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής προστασίας των ανέργων διοργανώνουν την Πέμπτη 27 Μάρτη, στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια, τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Αττικής, τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής.

Τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση έχουν αποφασίσει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου, το Συνδικάτο Οικοδόμων και το Σωματείο Ηλεκτροτεχνιτών Λαυρεωτικής. Στην κοινή τους ανακοίνωση, τα συνδικάτα καλούν εργαζόμενους και ανέργους να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους: «Κυβέρνηση και κεφαλαιοκράτες προσπαθούν να ρίξουν το φταίξιμο της φτώχειας και της ανεργίας σε σένα. Γύρισέ τους την πλάτη, πολέμα τους.

Η φτώχεια και η ανεργία δεν είναι ντροπή. Ντροπή είναι να μην αγωνίζεσαι ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί το κεφάλαιο. Ανέλαβε την ευθύνη σου απέναντι στον εαυτό σου και την οικογένειά σου συμμετέχοντας στους αγώνες του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Τώρα παίρνουμε μέρος όλοι στον αγώνα για μέτρα ανακούφισης από την ανεργία».

Τα συνδικάτα παλεύουν μεταξύ άλλων για: Επίδομα ανεργίας για όλους και για όλη την περίοδο της ανεργίας. Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ. Δωρεάν μετακίνηση στις αστικές συγκοινωνίες με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας. Σφράγισμα των βιβλιαρίων όλων των ανέργων. Οσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι λαϊκής οικογένειας. Εκτακτο επίδομα μπροστά στις γιορτές του Πάσχα.

Ερώτηση για τον «Κώδικα δεοντολογίας» της «Coca-Cola»

Επίκαιρη Ερώτηση, με την οποία ζητάει να διασφαλιστούν οι βασικές ελευθερίες των εργαζομένων στην πολυεθνική «Coca-Cola», κατέθεσε προς τον υπουργό Εργασίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Αφορμή ήταν το e-mail που κοινοποιεί η πολυεθνική «Coca-Cola» στο προσωπικό της, σύμφωνα με το οποίο, για να μπορεί ένας εργαζόμενος να αναπτύσσει πολιτική δράση και να ασκεί το συνταγματικό του δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι, θα πρέπει να παίρνει πρώτα την έγκριση της εργοδοσίας, όπως προβλέπει ο λεγόμενος «Κώδικας Δεοντολογίας» της «Coca-Cola Hellenic»!

Ο κώδικας γράφει ότι «αν σκοπεύετε να διεκδικήσετε ή να αποδεχθείτε ένα δημόσιο αξίωμα, θα πρέπει να λάβετε προηγούμενη έγκριση από τους Υπεύθυνους συμμόρφωσης με τον Κώδικα». Επιπλέον, στον «Κώδικα» της εταιρείας δεν διευκρινίζεται αν το «δημόσιο αξίωμα» αφορά και τη συνδικαλιστική ιδιότητα. Αν, δηλαδή, χρειάζεται η έγκριση της εργοδοσίας για να συμμετάσχει κανείς ως υποψήφιος και στις εκλογές του σωματείου του.

Με βάση τα παραπάνω, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτάει ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για τις παραπάνω μεθοδεύσεις και τις προσπάθειες των επιχειρηματικών ομίλων να ποινικοποιούν την πολιτική δράση καθώς και τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει οποιαδήποτε ενέργεια τρομοκράτησης των εργαζομένων, να διασφαλιστεί το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση.

Απεργούν για ΣΣΕ οι εργαζόμενοι της «ELBISCO»

Με 24ωρες απεργίες, χτες και σήμερα, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «ELBISCO», συμφερόντων του ομίλου Φιλίππου, διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Τη στήριξή της στους εργαζόμενους εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και υπογραμμίζει την ανάγκη να δυναμώσει η κοινή πάλη των εργαζομένων στον όμιλο.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η υπεράσπιση της κερδοφορίας του ομίλου περνά από το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η άρνηση της εργοδοσίας να υπάρξει Σύμβαση Εργασίας είναι το πρώτο βήμα στα παραπέρα αντεργατικά σχέδιά της. Αλλωστε, το μονοπώλιο Φιλίππου έχει πρωτοστατήσει στον κλάδο για να εφαρμοστούν τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα της ΕΕ και των κυβερνήσεων διαχρονικά, όπως απολύσεις, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, εκ περιτροπής εργασία, μειώσεις μισθών, απλήρωτη εργασία και άλλα.

Ηρθε η ώρα να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και τα εμπόδια, πρέπει άμεσα να υπάρξει συντονισμός των σωματείων του ομίλου Φιλίππου (ΦΑΓΕ - ΕΒΓΑ - ELBISCO - ΚΑΝΑΚΗ - ΑΛΛΑΤΙΝΗ - ΒΙΣ - ΜΟΡΝΟΣ) για να αντιμετωπιστεί από κοινού η βάρβαρη επίθεση που δέχεστε. Καλούμε όλα τα σωματεία του κλάδου να εκφράσουν την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους».

Διαμαρτυρία για τους σχολικούς φύλακες

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών έκανε χτες το μεσημέρι η Επιτροπή Σχολικών Φυλάκων του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Παράλληλα, κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην πανδημοσιοϋπαλληλική 48ωρη απεργία στις 19 και 20 Μάρτη. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με το διευθυντή του γραφείου του υπουργού Γ. Μιχελάκη, στον οποίο επέδωσε το ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Το στέλεχος της κυβέρνησης περιορίστηκε να πει ότι μέχρι και σήμερα αναμένονται οι λίστες του ΑΣΕΠ για τους 382 σχολικούς φύλακες που πληρούν τα κριτήρια για ένταξή τους σε βοηθητικές υπηρεσίες στην Υγεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Ο ίδιος πέταξε το μπαλάκι για το χειρισμό του θέματος στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι σχολικοί φύλακες είναι συνολικά 2.200 και όσοι δεν μετακινηθούν σε άλλη υπηρεσία, δηλαδή περίπου 1.800, θα απολυθούν με την ολοκλήρωση της οκτάμηνης διαθεσιμότητας, η οποία λήγει στις 22 Μάρτη.

Η Επιτροπή διεκδικεί: Να σταματήσουν όλες οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις. Να επανατοποθετηθούν όλοι οι σχολικοί φύλακες στα σχολεία. Να μην εκχωρηθεί η αρμοδιότητα της φύλαξης των δημόσιων σχολείων σε ιδιωτικές ή άλλες «κοινωνικοσυνεταιριστικές» εταιρείες κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ