ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Απάντηση στην επίθεση του κεφαλαίου με γενική απεργία

Φωτογραφία από τη λαϊκή διαδήλωση κατά της λιτότητας στη Λισαβόνα το Φλεβάρη
Φωτογραφία από τη λαϊκή διαδήλωση κατά της λιτότητας στη Λισαβόνα το Φλεβάρη
Γενική απεργία έχει κηρυχθεί για την ερχόμενη Πέμπτη στην Πορτογαλία. Η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Πορτογαλίας (CGTP-IN) έχει καλέσει τα μέλη της και το πορτογαλικό λαό να βγουν στους δρόμους της χώρας και να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα σκληρότατα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν και συνεχίζουν να επιβάλλονται από την ντόπια ολιγαρχία και την «τρόικα» ενάντια στον πορτογαλικό λαό. Μέτρα που έχουν συνεχιζόμενες επιπτώσεις τόσο στην οικονομική όσο και στην κοινωνική κατάσταση των εργαζομένων και του λαού. Είχε προηγηθεί προηγούμενη μαζικότατη διαδήλωση στις 11 Φλεβάρη όπου 300.000 άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους της Λισαβόνας, μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων 30 χρόνων, που ...συνέπεσε με την άφιξη της «τρόικας» στη χώρα για το λεγόμενο έλεγχο της πορείας της «δημοσιονομικής πειθαρχίας», δηλαδή της πρέσας που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα που πληρώνουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης. Και στην Πορτογαλία όπως και στην Ελλάδα το δάνειο ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ από την «τρόικα» δεν αφορά στις ανάγκες του λαού, αλλά στη διάσωση του κεφαλαίου.

Μέτρα που φέρνουν φτώχεια και ανεργία

Μέρα με τη μέρα η εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής ολοένα και χειροτερεύει τις συνθήκες διαβίωσης για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, αυξάνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Οι κυρίαρχες δυνάμεις εκβιάζουν το λαό υποστηρίζοντας πως χρειάζονται «θυσίες» για το «καλό της χώρας», εξαπατώντας τους Πορτογάλους και εφαρμόζοντας ακόμα αυστηρότερα μέτρα λιτότητας. Συνεχίζεται η πτωτική πορεία του ΑΕΠ, από το Μάη του 2011 - όταν υπογράφτηκε η συμφωνία - έως και σήμερα, έχει σχεδόν διπλασιαστεί, δηλαδή από το 1,8% στο -3,3% που υπολογίζεται στο τέλος του 2012.

Και ενώ η κυβέρνηση, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, προτείνει τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (INE) αποκάλυψε νέα αύξηση της ανεργίας που φτάνει - επίσημα - το 20,3%, δηλαδή πάνω από 1.160.000 άνθρωποι δεν έχουν δουλειά. Ανάμεσα στους νέους το ποσοστό φτάνει το 30%, από τους οποίους οι μισοί λαμβάνουν λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα. Μόνο στο δεύτερο τετράμηνο του 2011 απολύθηκαν 157.600 εργαζόμενοι, ενώ έκλεισαν 40.000 μικροεπιχειρήσεις. Χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.

Συνεχίζεται η επίθεση κατά του λαού

Η ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων με τις συνεχιζόμενες επιθέσεις ενάντια στα εισοδήματα και στα εργασιακά δικαιώματα έρχεται χέρι χέρι με την επίθεση που συντελείται με αρνητικές συνέπειες σε κάθε τομέα της ζωής των Πορτογάλων. Σε εξέλιξη είναι η επίθεση στο δικαίωμα της Υγείας καθώς αυξάνονται οι εισφορές και εφαρμόζονται περικοπές στη χρηματοδότηση της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας - «NHS» και το κλείσιμο αρκετών σχετικών υπηρεσιών, στο δικαίωμα στη στέγη, όπου πρόσφατα εγκρίθηκε νομοσχέδιο που κατάσχει σπίτια και πετάει χιλιάδες οικογένειες στο δρόμο, κυρίως όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα και ηλικιωμένους. Μια επίθεση που στρέφεται κατά του δικαιώματος για δημόσιες μεταφορές, με αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων και μερική κατάργηση των ειδικών τιμών για φοιτητές και ηλικιωμένους. Μια επίθεση που στρέφεται κατά της Δημόσιας Παιδείας και το δικαίωμα στην εκπαίδευση με περικοπές στη χρηματοδότηση, στις δαπάνες του προϋπολογισμού, αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών κ.ά.

Οι τροποποιήσεις στις εργασιακές σχέσεις, που έχουν κατατεθεί στο κοινοβούλιο, αποτελούν κήρυξη πολέμου κατά των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους. Είχε προηγηθεί συμφωνία στα πλαίσια του λεγόμενου «κοινωνικού διαλόγου», μεταξύ της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας Γενική Ενωση Εργατών (UGT) που συμμετέχει στο «διάλογο» με την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Συμφωνία που καθιστά ευκολότερη την απόλυση, επίθεση στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, περικοπές των αποδοχών στις υπερωρίες, περικοπή των ημερών αδείας για τους εργαζόμενους από 25 σε 22 ημέρες, την κατάργηση τουλάχιστον τριών επισήμων αργιών, μείωση της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης, ενώ δίνεται στους εργοδότες η δυνατότητα να έχουν 150 ώρες ανά εργαζόμενο χωρίς υπερωριακές αποδοχές όποτε αυτοί το επιθυμούν. Μέτρα και τακτικές παρόμοιες με αυτά που επιβάλλονται και στον ελληνικό λαό, προφανώς με τις ίδιες καταστροφικές συνέπειες.

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία καλεί το ΠΚΚ

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη γενική απεργία της ερχόμενης Πέμπτης απεύθυνε το ΠΓ της ΚΕ του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Με ανακοίνωσή του καλεί τους εργαζόμενους, τους νέους, τον πορτογαλικό λαό να συμμετάσχει στη γενική απεργία ενάντια στην επιθετική πολιτική που προωθεί την αυξανόμενη εκμετάλλευση και τις κοινωνικές ανισότητες. Ανάμεσα στα άλλα τονίζει πως έχουν περάσει δέκα μήνες από την υπογραφή της συμφωνίας από τα κόμματα της άρχουσας τάξης και την τρόικα με ανυπολόγιστες συνέπειες στο λαό: Απολύσεις, ανεργία, φτώχεια, εξώσεις, ιδιωτικοποιήσεις, επιθέσεις στη Δημόσια Υγεία, στην Παιδεία, στις μεταφορές, στις εργασιακές σχέσεις κ.α.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


AYΣΤΡΑΛΙΑ
Ενεργά στον ανταγωνισμό στην Αφρική

Σημαντικές αποκαλύψεις για την επικίνδυνη διεύρυνση της ιμπεριαλιστικής δράσης της Αυστραλίας σε χώρες της Αφρικής (και όχι μόνο...) από μυστική ομάδα κομάντος του αυστραλιανού στρατού έγιναν στα μέσα της περασμένης βδομάδας από μεγάλες εφημερίδες της Αυστραλίας, όπως η «The Age» και η «Sidney Morning Herald».

Σε εκτενές ρεπορτάζ του Τζέιμς Κόγκαν της εφημερίδας «The Age» (14/3/12) με τίτλο «Μυστικές επιχειρήσεις του αυστραλιανού στρατού στην Αφρική» αποκαλύπτεται η δράση της μυστικής, ως σήμερα, 4ης Μοίρας Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού της Αυστραλίας (SAS), που εδρεύει σε βάση υψίστης ασφαλείας στο Σουάν Αϊλαντ κοντά στη Μελβούρνη.

Τα μέλη της 4ης Μοίρας Στρατού, που φαίνεται πως συστάθηκε μυστικά το 2005 με απόφαση του τότε αντιδραστικού πρωθυπουργού, Τζον Χάουαρντ, αλλά λειτούργησε ουσιαστικά στα τέλη του 2010 - αρχές 2011 με απόφαση της «Εργατικής» πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ, δρουν σε χώρες της Αφρικής με σημαντικό ορυκτό πλούτο ή νευραλγική γεωστρατηγική θέση. Ως λόγοι ύπαρξης της μονάδας εμφανίζονται η διάσωση Αυστραλών «πολιτών» σε εμφύλιες συγκρούσεις, ή βίαιες ταραχές σε αφρικανικές χώρες, η απελευθέρωση Αυστραλών ομήρων, αλλά και η συλλογή πληροφοριών αντικατασκοπείας, η παρακολούθηση τρομοκρατικών οργανώσεων, η ανίχνευση εδάφους για την πραγματοποίηση στρατιωτικών επιχειρήσεων (μυστικών ή φανερών) στο πλαίσιο πάντα της «αντιτρομοκρατικής» συνεργασίας με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που τρομοκρατούν τους λαούς της υφηλίου, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Η Αφρική στο στόχαστρο...

Οι Αυστραλοί κομάντος - πράκτορες της 4ης Μοίρας SAS δρουν και οπλοφορούν χωρίς στρατιωτική αμφίεση. Εν αγνοία των αρχών της αφρικανικής χώρας στην οποία έχουν διαταχθεί να διεκπεραιώσουν αποστολή. Σύμφωνα με τις αυστραλιανές εφημερίδες έδρασαν ή δρουν μεταξύ άλλων σε Νιγηρία, Σομαλία, Κένυα και Ζιμπάμπουε, όπου μάλιστα στα τέλη του περασμένου Γενάρη σημειώθηκε το εξής περίεργο περιστατικό, που ενδεχομένως να σχετίζεται με τη δράση Αυστραλών κομάντος - κατασκόπων: Ζευγάρι Αυστραλών «τουριστών» απελάθηκε από τη Ζιμπάμπουε με την κατηγορία της σχεδίασης δολοφονικής απόπειρας κατά του Προέδρου της χώρας, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, όταν «κατά λάθος» πλησίασαν επικίνδυνα με το αυτοκίνητό τους την προεδρική αυτοκινητοπομπή...

Βέβαια, δεν έχει η Αυστραλία το «μονοπώλιο» στη δράση τέτοιων ομάδων κομάντος - κατασκόπων καθώς ανάλογες ομάδες ειδικών δυνάμεων που δρουν στο εξωτερικό έχουν και άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Ιδιαίτερα όσον αφορά στην τελευταία, αυτό αποδείχθηκε πριν δύο βδομάδες με την αποτυχημένη προσπάθεια απελευθέρωσης ενός Ιταλού και ενός Βρετανού που είχαν απαχθεί πριν μήνες από Νιγηριανούς ισλαμιστές της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» στη βόρεια Νιγηρία. Την απελευθέρωση των ομήρων είχαν αναλάβει Βρετανοί στρατιώτες της ειδικής μονάδας ταχύπλοων του βρετανικού στρατού «SBS». Οπως αποκαλύφθηκε (κυρίως εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων της Ιταλίας που δεν είχε ενημερωθεί καθόλου από το Λονδίνο για μία επιχείρηση που αφορούσε στην τύχη και δικού της πολίτη), οι όμηροι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης που πραγματοποίησαν Βρετανοί στρατιώτες, οι οποίοι εισήλθαν στη Νιγηρία σαν τουρίστες, διεκπεραίωσαν την επιχείρηση με πολιτική αμφίεση και με όπλα που έφθασαν σε αυτούς μέσω της βρετανικής πρεσβείας στη χώρα...

Αντιδράσεις λόγω «νομικών κενών»...

Ας επιστρέψουμε όμως στη δράση της μυστικής 4ης Μοίρας του αυστραλιανού στρατού. Ο μίτος της Αριάδνης άρχισε να ξετυλίγεται όχι για λόγους ουσίας, που σχετίζονται με τη μετατροπή ειδικών δυνάμεων του στρατού σε μυστικούς πράκτορες, αλλά επειδή Αυστραλοί ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι αντιδρούσαν μπροστά στα νομικά κενά που άφηναν ακάλυπτους τους κομάντος - πράκτορες σε περίπτωση σύλληψής τους σε ξένη χώρα!

Αν και η ομάδα είχε συγκροτηθεί πριν περίπου επτά χρόνια ώστε να ξεπεραστούν νομικοί περιορισμοί που αφορούσαν στη δράση των αυστραλιανών μυστικών υπηρεσιών στο εξωτερικό (ASIS), εντούτοις, η έντονη δραστηριοποίησή της φέρεται πως έγινε στα τέλη του 2010 με ανάμειξη και του τότε υπουργού Εξωτερικών (και πρώην ηγέτη των Αυστραλών Εργατικών), Κέβιν Ραντ, ο οποίος ήθελε να αναλάβουν δράση και στη Λιβύη αλεξιπτωτιστές της 4ης Μοίρας SAS παρά τις αντιδράσεις του υπουργού Αμυνας, Στέφεν Σμιθ, και του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγού Ντέβιντ Χάρλεϊ.

Οι κομάντος της 4ης Μοίρας φαίνεται πως έχουν δράσει επίσης στην Κένυα και στη Σομαλία, ωστόσο ρεπόρτερ της εφημερίδας «Sidney Morning Herald» δεν αποκλείουν την αποστολή τους και σε χώρες όπως η Υεμένη και το Πακιστάν.

Ακόμη και μία αστική εφημερίδα, όπως η «Τhe Age», επισημαίνει πως η κυβέρνηση της νυν «Εργατικής» πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ «έχει εμπλέξει την Αυστραλία σε διεθνείς στρατιωτικές ενέργειες και ίντριγκες που ωχριούν μπροστά σε ό,τι σχετικό είχε διαπράξει η κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ» (γνωστός συντηρητικός πολιτικός, πιστός σύμμαχος του τότε Προέδρου των ΗΠΑ, Τζ. Ου. Μπους)...

Από την άλλη, δεν έχει περάσει ούτε ενάμισης μήνας από τις αποκαλύψεις για τη συμμετοχή και Αυστραλών στρατιωτών στην τρομοκράτηση και βασανισμό υπόπτων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν όπως, π.χ., στα κολαστήρια «ανάκρισης» και παράνομης κράτησης που είχαν στήσει οι Αμερικανοί σε μπουντρούμια πρώην βάσης της ιρακινής πολεμικής αεροπορίας σε έρημο του δυτικού Ιράκ γνωστή ως «Η1». Νωπές είναι επίσης οι πληροφορίες πως οι Αυστραλοί γνώριζαν και συνεργάζονταν με τους Αμερικανούς στα κολαστήρια βασανιστηρίων Ιρακινών «υπόπτων» στο Αμπού Γράιμπ...

Και απ' ό,τι φαίνεται, τέτοιου είδους «συνεργασίες» μεταξύ ιμπεριαλιστών θα ενταθούν και το προσεχές διάστημα, στο φόντο και της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ - Αυστραλίας και συγκέντρωσης δυνάμεων στον Ειρηνικό, για το στήσιμο αμερικανικής βάσης «φιλοξενίας» 2.500 πεζοναυτών στο Ντάργουιν της βόρειας Αυστραλίας. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται και το πρόγραμμα στρατιωτικών εξοπλισμών και αγοράς προηγμένων αεροσκαφών από τις ΗΠΑ, ύψους 100 δισ. δολαρίων.


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ