ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
«Χρυσός ιδρώτας»

Τους ακούς; «Υπολογιστές για φτωχούς». Εσχάτως μιλάνε και για «κοκαΐνη των φτωχών». Υπάρχουν φάρμακα - αντίγραφα πάλι για φτωχούς, προγράμματα κάθε λογής αλλά και πάμπολλες, πλούσια αμειβόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις που κι αυτές προσπαθούν να «βοηθήσουν τους φτωχούς» και δεν είναι καθόλου περίεργο που τέτοιες κατακλυσμιαίες συζητήσεις ανοίγουν κάθε φορά που δεν μπορεί να κρυφτεί η καπιταλιστική βαρβαρότητα. Και καθώς οι... φιλάνθρωποι κατέχουν και τα ΜΜΕ, αυτή η πτωχο-λαγνεία γεμίζει το παρόν με μια γλοιώδη κοσμοθεωρία στηριγμένη σε εξαιρετικά πρόθυμους υπηρέτες.

Ετσι η φτώχεια διδάσκεται ως αρρώστια, ατυχία, φυσικό φαινόμενο, μοίρα που σε γεννάει σε πτωχή κι όχι ματσωμένη τάξη. Ακόμα κι έτσι δεν αντιμετωπίζεται ποτέ προληπτικά, ούτε και σαν το AIDS, εκτός από το σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, όπου οι τωρινές γενιές κυνικότατα διδάσκονται το «θεμελιώδες» δίλημμα: Μπορούν να γίνουν όλοι δούλοι των πλουσίων ή να πλουτίσουν εκμεταλλευόμενοι ακόμα και τη μάνα που τους γέννησε.

Σ' αυτό το επικοινωνιακό κλίμα που εδώ και μισό αιώνα, μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο άλλαξε τη φύση και τα μεγέθη της προπαγάνδας, το κεφάλαιο κινείται πιο αντιλαϊκά και πιο αντιδραστικά από ποτέ. Οταν δεν περισσεύουν αστυνομικοί και για προβοκατόρικες ενέργειες στις πορείες αυτό παρουσιάζεται ως εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Αλλά κι όταν τα χρήματα των εργαζομένων που επενδύονται στην κεφαλαιαγορά με νόμους ψηφισμένους και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ, αυτό μοιάζει τόσο «φυσικό» ώστε μόνο η... στραβή επένδυση να θεωρείται από τους υποταγμένους συνδικαλιστές κλοπή.

Ο ιδρώτας των εργαζομένων, «χρυσός» για τους εκμεταλλευτές, τοκιζόμενος στην αγορά και ποτέ αναγνωρισμένος ως αξία γι' αυτόν που τον παράγει, εκχυδαΐζεται στη νοηματική Βαβέλ του 21ου αιώνα ακριβώς επειδή αποϊδεολογικοποιείται. Γράφω και ξαναγράφω για τους κινδύνους που συνεπάγεται η άγνοια της δύναμης των βιομηχανοποιημένων μαζικών μέσων πληροφόρησης, επειδή σύντροφοι αυτό το «άυλο» προϊόν έχει δύναμη πυρηνικών όπλων που ξαπλώνουν καθημερινά μυριάδες μυαλά και ψυχές σ' ένα συναινετικό κώμα. Το καπιταλιστικό κράτος του 21ου αιώνα έχει οπλοστάσιο διαφορετικό από αυτό που είχε στις αρχές του 20ού αιώνα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ή διαστρεβλωτικά - για το τρίπτυχο της αστικής επανάστασης - τυχαίο το πέρασμα της λεγόμενης Τέταρτης Εξουσίας (ΜΜΕ) στη θέση μιας ιεραρχημένης πρώτης υπερεξουσίας που οριοθετεί, διαχειρίζεται και εν τέλει ελέγχει τις τρεις άλλες.

Οπως τα αίτια της φτώχειας δεν αναλύονται με πολιτικά ιδεολογικά κριτήρια. Οπως η κάθε μορφής αντίσταση στην κυρίαρχη πολιτική μετατρέπεται σχεδόν αμέσως σε αναίτια ή και «αιτιολογημένη» τρομοκρατία... Ετσι και η θεσμοθετημένη άμεση κλοπή, με μεθόδους και μέσα καλά ακονισμένα από την εμπειρία του αστικού κράτους, των ασφαλιστικών ταμείων με τη διαχείριση των αποθεμάτων τους στο χρηματοπιστωτικό καζίνο, λες και είναι μάρκες, συζητιέται ευρύτατα μεν αλλά στενεύει συνεχώς τον κύκλο των εργαζομένων που μπορούν και επιτρέπει ο χρόνος και η γνώση τους να την αντιλαμβάνονται ως εργασία, αξία και υπεραξία με πολιτικούς όρους.

Κοντολογίς τα ασφαλιστικά δικαιώματα εκχωρούνται σε ταμεία που νομοθετημένα πλέον δεν είναι παρά λογαριασμοί αφεντικών, κάτι σα θησαυροφυλάκιο του «χρυσού ιδρώτα» που... ατυχώς διέρρηξαν διεφθαρμένα αφεντικά και υπηρέτες του κεφαλαίου. Με τέτοια... αντιπολίτευση και κρεμασμένα στο σύρμα των «σκανδάλων» τοκοφόρα σκάνδαλα κι άπλυτα του συστήματος τα δικαιώματα στη σύνταξη γίνονται εξαιρετικά γρήγορα, βίαια κι αποτελεσματικά καταναλωτικό προϊόν σε ριάλιτι σόου. Το αίμα του ιδρώτα νερό δε γίνεται στην εικονική πραγματικότητα του ψευτοσυνδικαλισμού.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΕΥΡΩ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Διοργανώνεται στην Κύπρο από το ΑΚΕΛ

Ισραηλινοί στρατιώτες κατά Παλαιστινίων διαδηλωτών

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες κατά Παλαιστινίων διαδηλωτών
Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα η Ευρω-Μεσογειακή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Αριστερών Κομμάτων που διοργανώνει το Ανορθωτικό Κίνημα Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ) Κύπρου με θέμα: «Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ο ρόλος των αριστερών κομμάτων και κινημάτων».

Στη συνάντηση συμμετέχει αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ και τον Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Οπως σημειώνει το ΑΚΕΛ: «Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, ιδιαίτερα οι πόλεμοι στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και το Λίβανο, καθώς και η συνεχιζόμενη εκρηκτική κατάσταση στην Παλαιστίνη. Παράλληλα, με τις απειλές για ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν η περιοχή απειλείται με έναν ακόμη πόλεμο, οι συνέπειες του οποίου δεν μπορεί παρά να είναι καταστροφικές για τους λαούς της περιοχής. Τέλος, η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα στο Κυπριακό αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα αποσταθεροποίησης που εγκυμονεί κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή.

Μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι πολιτικές των ξένων δυνάμεων στην περιοχή, και ειδικά οι αμερικανικοί σχεδιασμοί για τη λεγόμενη "Νέα Μέση Ανατολή". Θεωρούμε ότι οι προσπάθειες επέμβασης στις χώρες της περιοχής και επιβολής ξενόφερτων μοντέλων δεν οδηγούν τους λαούς αυτούς στην πρόοδο και την ανάπτυξη αλλά αντιθέτως γεννούν περισσότερα προβλήματα.

Οι εξελίξεις αυτές ανησυχούν ιδιαίτερα τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις τόσο στην Ευρώπη και Μεσόγειο όσο και στη Μέση Ανατολή. Με αυτά τα δεδομένα το ΑΚΕΛ ανέλαβε την πρωτοβουλία διοργάνωσης αυτής της Συνάντησης».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, έγιναν οι εξής εισηγητικές ομιλίες:

1) «Τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης», από τον Δημήτρη Χριστόφια, Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΑΚΕΛ.

2) «Πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στις χώρες της περιοχής», από τον Φράνσις Βουρτς, πρόεδρο της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς / Βόρειας Πράσινης Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

3) «Οικονομικά δεδομένα, ο ρόλος και η σημασία των πηγών πετρελαίου, το ζήτημα του νερού», από την Αλ. Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

4) «Το Παλαιστινιακό Πρόβλημα και η επίδρασή του στην ευρύτερη περιοχή», από τον Χάνα Αμιρέχ, μέλος του ΠΓ του Κόμματος Παλαιστινιακού Λαού και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Συμμετοχή στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο

Οι συμμετέχοντες στη Συνάντηση, συμμετείχαν επίσης στη συγκέντρωση καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Ιράκ, που διοργάνωσε το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης χθές το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία και στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Στη συνάντηση συμμετέχουν εκπρόσωποι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και τα εξής κόμματα, εκτός φυσικά από το ΑΚΕΛ: ΚΚΕ, ΚΚ Αυστρίας, Κόμμα Λευκορώσων Κομμουνιστών, Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας (Τσεχία), Κοκκινο-Πράσινη Συμμαχία της Δανίας, Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Αριστερό Κόμμα-ΚΟΔΗΣΟ Γερμανίας, Ουγγρικό Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων, Συνασπισμός, Τουντέχ Ιράν, ΚΚ Ισραήλ, Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών, Κομμουνιστική Επανίδρυση, Δημοκράτες της Αριστεράς (Ιταλία), Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Λιβανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κόμμα Προόδου και Σοσιαλισμού (Μαρόκο), Σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα (Νορβηγία), Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα, Σοσιαλιστικό Αραβικό Κόμμα ΜΠΑΑΘ Συρίας, Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (Τουρκία), Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας (Τουρκία). Από την Παλαιστίνη συμμετέχουν η Παλαιστινιακή Αρχή, το Κόμμα Παλαιστινιακού Λαού, το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, το Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα και η Παλαιστινιακή Δημοκρατική Ενωση (FIDA).

Εκλογές της Κυπριακής παροικίας της Αττικής

Διεξάγονται σήμερα Κυριακή οι εκλογές της Κυπριακής παροικίας της Αττικής για ανάδειξη νέας διοίκησης του σωματείου και αντιπροσώπων για το συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας. Οι εκλογές θα διεξαχθούν στην Κυπριακή Εστία, Κέκροπος 3, στην Πλάκα, από τις 8.30 π.μ. έως τις 7.30 μ.μ.

Οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις που πρόσκεινται στην ευρύτερη αριστερά και το ΑΚΕΛ έχουν συγκροτήσει ψηφοδέλτιο με τον τίτλο «Δημοκρατική Συνεργασία».

Καλούνται όλοι οι Κύπριοι μόνιμοι κάτοικοι στην Αττική, οι σύζυγοι και τα παιδιά τους, να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και να στηρίξουν τη «Δημοκρατική Συνεργασία».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν για περισσότερες πληροφορίες να καλούν στα τηλέφωνα 6944.475.478 και 210.3247.760.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org