ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΑΧΤΙΔΑ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συσπείρωση και αγώνας για λαϊκή Υγεία

Ανακοίνωση - παρέμβαση της Οργάνωσης

Κάλεσμα στους εργαζόμενους, στους κοινωνικούς και μαζικούς φορείς της περιοχής, στα λαϊκά στρώματα, να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα για λαϊκή Υγεία, να συσπειρωθούν και να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, χωρίς επιχειρηματική δράση και πληρωμές από τους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία, απευθύνει η Βορειοδυτική Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ με ανακοίνωση - παρέμβασή της για τα ζητήματα της Υγείας στην περιοχή και συνολικότερα.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τώρα, κοροϊδεύουν το λαό όταν λένε ότι λειτουργούσε ή λειτουργεί δωρεάν δημόσιο σύστημα Υγείας. Οι υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας - Ασφάλισης για την εργατική λαϊκή οικογένεια γίνονται όλο και πιο υποβαθμισμένες και πιο ακριβές, ανεβάζοντας τις ιδιωτικές δαπάνες Υγείας στο 48% των συνολικών δαπανών, επισημαίνει η Βορειοδυτική Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Και συνεχίζει: Δεν υπάρχουν δημόσια δωρεάν Κέντρα Υγείας με οικογενειακούς γιατρούς και παιδιάτρους, με άλλες βασικές ειδικότητες, με γιατρούς εργασίας για τους χώρους δουλιάς, αθλητίατρους για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολίατρους για τα σχολεία. Τα πολυιατρεία του ΙΚΑ λειτουργούν με μεγάλες λίστες αναμονής λόγω ελλείψεων σε προσωπικό, γιατρούς, εργαστήρια, μηχανήματα για διαγνωστικές εξετάσεις. Τα κενά του συστήματος στην εξωνοσοκομειακή φροντίδα και περίθαλψη δεν μπορούν να καλυφθούν από τα δημοτικά ιατρεία που έχουν δημιουργηθεί σε ορισμένους δήμους. «Η λειτουργία των δημοτικών ιατρείων και των ασθενοφόρων των δήμων διευκολύνει το κράτος να ξεφορτωθεί την ευθύνη του για παροχή δωρεάν Υγείας και έκτακτης βοήθειας προς το λαό, επιβαρύνοντας οικονομικά τους κατοίκους μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών», επισημαίνει.

«Τα δημόσια νοσοκομεία, όπως και το "Αγία Ολγα" που λειτουργεί στην περιοχή μας - τονίζεται στην ανακοίνωση - εκχωρούν όλο και περισσότερους τομείς τους στους ιδιώτες (καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, τεχνικές υπηρεσίες, απογευματινά ιατρεία), με αποτέλεσμα να αυξάνεται το οικονομικό κόστος που φορτώνεται στα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή στις πλάτες των ασφαλισμένων. Οι τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, όπως και στο "Αγία Ολγα", και οι λιγοστές προσλήψεις, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (επικουρικοί), έχουν αρνητικές επιπτώσεις και στους υγειονομικούς (ανασφάλεια, εντατικοποίηση, εξουθένωση) και στους ασθενείς (χαμηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών, μεγάλες λίστες αναμονής κλπ.). Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να αυξάνεται η πελατεία και κατ' επέκταση η κερδοφορία των κάθε είδους ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας (διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές, νοσοκομεία, μαιευτήρια, ψυχιατρεία κλπ.) που ανθούν στην ευρύτερη περιοχή μας».

«Τα πράγματα στην Υγεία διαρκώς χειροτερεύουν για τους εργαζόμενους, τις φτωχές λαϊκές οικογένειες», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Βορειοδυτική Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Επισημαίνοντας ότι με γοργούς ρυθμούς η κυβέρνηση προωθεί και στον τομέα της Υγείας τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως επιχειρήσεων, την παράδοση της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης στους δήμους και στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, την πληρωμή ακόμη και των πιο αναγκαίων προληπτικών εξετάσεων, αλλά και την παράδοση της Πρόνοιας στις δήθεν εθελοντικές και φιλανθρωπικές οργανώσεις.

«Χρειάζεται να δράσουμε άμεσα γιατί η επίθεση του κεφαλαίου θα γενικευτεί», τονίζει η Βορειοδυτική Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης παντού. Ετσι, καλεί σε αγώνα για να ιδρυθούν άμεσα δημόσια δωρεάν Κέντρα Υγείας σε όλη τη βορειοδυτική Αθήνα, πλήρως στελεχωμένα με όλες τις βασικές ειδικότητες, με μόνιμο προσωπικό πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης. Για αναβάθμιση των πολυιατρείων του ΙΚΑ σε υποδομές και προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, μέχρι αυτά να ενταχθούν στα Κέντρα Υγείας. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο «Αγία Ολγα», μέτρα για την αξιοποίηση της παλιάς πτέρυγας, αύξηση των κρεβατιών και ίδρυση νέων τμημάτων, κατάργηση των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων και όλων των ιδιωτικών συνεργείων, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων κ.ά.

Λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ

Λαχειοφόρο αγορά για το τρίμηνο Μάρτης - Απρίλης - Μάης 2007 πραγματοποιεί η ΕΕΔΥΕ, με αφορμή το 15ο Συνέδριό της, και για τη στήριξη των πολύμορφων δραστηριοτήτων της. Θα κληρωθεί ένα αυτοκίνητο LADA NIVA HAWK 4X4, 1.700 κυβικών. Η τιμή του λαχνού είναι 3 ευρώ. Η κλήρωση θα γίνει την Τετάρτη 13 Ιούνη στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ, ενώπιον συμβολαιογράφου. Λαχνοί θα διατίθενται από όλες τις Επιτροπές Ειρήνης. Στην Αθήνα από τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 48, τηλ. 210.3844.853) και από τα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, τηλ. 210.3827.303).

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Για τη συμβολή του ποντιακού ελληνισμού

Τη συμβολή του ποντιακού ελληνισμού στους λαϊκούς αγώνες τιμά η ΚΟΘ του ΚΚΕ, με εκδήλωση - συνεστίαση που οργανώνει το Σάββατο 31 Μάρτη στο κέντρο «Απόλλων». Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν πολλοί καλλιτέχνες, που με το έργο τους συμβάλλουν να κρατηθεί ζωντανή η παράδοση του ποντιακού ελληνισμού.

Εκδρομή της ΠΕΑΕΑ

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν 7ήμερη εκδρομή στη Βουδαπέστη από τις 30 Μάρτη έως 5 Απρίλη 2007. Το πρόγραμμα, εκτός από περιηγήσεις στην πόλη και σε ιστορικά μνημεία, τόπους όπου έζησαν πολιτικοί πρόσφυγες και μαχητές του ΔΣΕ κλπ., περιλαμβάνει και συναντήσεις με Ούγγρους αντιστασιακούς, πολιτικούς πρόσφυγες στο χωριό Ν. Μπελογιάννης, επίσκεψη στο μνημείο του Κόκκινου Στρατιώτη στην Μπρατισλάβα - Σλοβακία.

Περιοδεία στην Ημαθία

Περιοδεία στην Ημαθία πραγματοποιεί την Τρίτη 20 Μάρτη κλιμάκιο στελεχών της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ μαζί με τον βουλευτή Αγγελο Τζέκη. Στις 10.45 π.μ. θα επισκεφτούν το σχολικό συγκρότημα 3ου και 4ου Λυκείου Βέροιας. Στις 12.30 μ.μ. θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στη Βέροια, στο τουριστικό περίπτερο «ΕΛΗΑ» με θέμα: «Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ». Στις 4.30 μ.μ. θα έχουν συνάντηση, στην Εστία Μουσών Ναούσης, με τους εργαζόμενους του ΔΗΠΟΝ. Στις 7 μ.μ. θα έχουν συνάντηση με τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, τους εργαζόμενους και ανέργους της περιοχής.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών καλεί τα μέλη και τους φίλους της να γιορτάσουν μαζί την 20χρονη επέτειο από την ίδρυσή της. Θα γίνει δεξίωση, την Τετάρτη 21 Μάρτη 2007 και ώρα 5 μμ, στην αίθουσα της ΠΟΑΟ (Μαυρομματαίων 12, 3ος όροφος).
  • Την εκλογοαπολογιστική της συνέλευση πραγματοποιεί η Ενωση Φίλων Μνήμης του Διαμαντή, την Παρασκευή 23.3.2007 και ώρα 5 μμ, στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών «Ναπολέων Σουκατζίδης» (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).
  • Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Μακρυνείας και Θέρμου διοργανώνει, το Σάββατο 24.3.2007 και ώρα 8.30 μμ, μεγάλη εκδήλωση τιμής για τα 64 χρόνια της ΕΠΟΝ, στα Πλατάνια της Γραμματικούς, στο Κέντρο του Γιάννη Κούστα (τηλ.: 2635041075). Περιλαμβάνονται μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας.
Εκδηλώσεις Επιτροπών Ειρήνης
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Κορυδαλλού διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, νέα κρούσματα και εξελίξεις», αύριο Δευτέρα 19 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα «Πλειάδες».
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Δραπετσώνας διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 21 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Δημαρχείο της πόλης, με θέμα: «Το κίνημα ειρήνης στο πλευρό των φοιτητών για δημόσια δωρεάν Παιδεία». Ομιλητής ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ Αγάπιος Παπανεοφύτου.
ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Αυξήσεις σε ... επιδόματα!

Με αυξήσεις - ψίχουλα σε διάφορα επιδόματα η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει «στάχτη στα μάτια» των χιλιάδων μηχανικών δημοσίων υπαλλήλων, που εδώ και αρκετούς μήνες με απεργιακές κινητοποιήσεις αγωνίζονται για τη συνολική αναβάθμιση του ρόλου τους.

Συγκεκριμένα, με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας προβλέπεται:

  • Η αύξηση του επιδόματος 7 τοις χιλίοις επί των πληρωμών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που για τους αποφοίτους των ΑΕΙ θα γίνει σε δύο δόσεις από 350 ευρώ το μήνα σε 550 (100 ευρώ από 1-1-2007 και 100 από 1-7-2007), ενώ αντίστοιχα για τους αποφοίτους των ΤΕΙ θα γίνει 350 ευρώ από 220, πάλι σε δύο ισόποσες δόσεις.
  • Η αύξηση των επιδομάτων για εκτός έδρας μετάβαση και εργασία, η οποία όμως παραπέμπεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί στο μέλλον.
  • Η αύξηση των αποδοχών όσων μετέχουν στα Σώματα Ελεγκτών Δημοσίων Εργων και Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.
ΚΗΔΕΙΕΣ

Τον πολυαγαπημένο μας αδελφό και θείο

ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΜΑΡΓΕΛΗ

κηδεύουμε αύριο Δευτέρα και ώρα 15.30 από τον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Ν. Φιλαδέλφειας Κόκκινος Μύλος.

Τα αδέλφια Αριστέα και Γιώργος Ξυθάλης, Σπυρίδων και Ολγα Μαργέλη.

Τα ανίψια Αρης Ξυθάλης, Χαρά Ξυθάλη, Χαράλαμπος Μαργέλης, Λίτσα Μαργέλη, Ακης Μπερδούσης.

Οι λοιποί συγγενείς.

Εφυγε από κοντά μας ο παλιός «Λαμπράκης» του Κερατσινίου γνωστός για τους αγώνες του στο συνδικαλιστικό κίνημα των αρτεργατών, πιστός μέχρι την τελευταία του στιγμή στις ιδέες του ΚΚΕ, ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΛΙΑΡΟΣ.

Η κηδεία του θά γίνει αύριο Δευτέρα από το νεκροταφείο Μενιδίου στις 15.00μμ.

Στη μνήμη του, καθώς και του παλαίμαχου αγωνιστή Γιάννη Λίπα, προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Κερατσινίου.

Τάσσος, Σοφία Θωμαρέη.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org