ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Οι «επιτυχίες» της Συνομοσπονδίας και το Ασφαλιστικό

Η κυβέρνηση πριν από λίγες μέρες κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή με την οποία καταργεί τον χρονικό περιορισμό των τριών ετών που προέβλεπε ο νόμος 2676/99 για την εναρμόνιση του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων των καταργούμενων ταμείων με το νέο ενιαίο ταμείο των αυτοαπασχολούμενων, τον ΟΑΕΕ. Η ΓΣΕΒΕΕ μιλάει για «...ΜΕΓΑΛΗ επιτυχία και δικαίωση όλης της "κοινωνίας" των Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων...» που προέκυψε μετά από την «...εκστρατεία κινητοποιήσεων και ενημέρωσης...» που διοργάνωσε η διοίκηση.

«Οταν ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι» λέει μια παροιμία. Αλλά ας δούμε πρώτα, πιο συγκεκριμένα, πόσο υποχώρησε η κυβέρνηση για να προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια το μέγεθος της «επιτυχίας» της ΓΣΕΒΕΕ.

Μια ανέξοδη υποχώρηση

Στην ουσία, με τη συγκεκριμένη τροπολογία, η κυβέρνηση ανέστειλε επ' αόριστον την εφαρμογή της διάταξης του ΠΔ 258/2005, η οποία πετσόκοβε κατά 30% τις συντάξεις των παλαιών (προ του 1993) ασφαλισμένων που προέρχονται από το ΤΕΒΕ και το ΤΑΕ.

Εδώ οφείλουμε να κάνουμε τρεις επισημάνσεις:

1. Αν η κυβέρνηση ήθελε να «μη θιγούν προσδοκώμενα δικαιώματα», όπως υποστηρίζει, θα καταργούσε κατευθείαν τη συγκεκριμένη διάταξη. Το ότι την «έβαλε στο ψυγείο», μας επιτρέπει να συμπεράνουμε ότι τη φυλάει για μελλοντική χρήση.

2. Η συγκεκριμένη ενέργεια δεν προσθέτει κανένα κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση δεν εξήγγειλε αύξηση της επιχορήγησης που πιθανόν να επιδοτούσε τη βελτίωση των συντάξεων. Αλλος πόρος όμως στο ταμείο δεν υπάρχει, πέρα από τις εισφορές των ασφαλισμένων, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν το κόστος της τροπολογίας.

3. Συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά μόνο τους παλαιούς (προ του 1993) ασφαλισμένους και μάλιστα αυτούς που προέρχονται από το ΤΕΒΕ και το ΤΑΕ. Ολοι οι υπόλοιποι θα απολαύσουν τις συντάξεις πείνας που προβλέπονται από τους αντιασφαλιστικούς νόμους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχουν όμως και άλλα πράγματα που δεν έκανε η κυβέρνηση.

Δεν καταργεί τις 5 επιπλέον υποχρεωτικές κλάσεις που θα φορτώσουν όλους τους ασφαλισμένους με αυξήσεις εισφορών της τάξης του 42% τα επόμενα χρόνια.

Εφαρμόζει τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων σε όλους τους άλλους ασφαλισμένους.

Επιμένει στο απαράδεκτα χαμηλό ύψος της κρατικής επιχορήγησης που έχει πρόθεση να μειώσει ακόμα και κάτω από το σημερινό 10,7%.

Αρνείται να καλύψει τα ελλείμματα των ταμείων που φορτώνει στον ΟΑΕΕ.

Επιμένει στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, που επιβαρύνει το ταμείο με ακριβότερη και χαμηλότερου επιπέδου υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη.

Συνυπογράφει τις ετήσιες αυξήσεις των ασφαλίστρων που αποφασίζει το, διορισμένο από την ίδια, ΔΣ του ΟΑΕΕ, που τρέχουν με μέσο ρυθμό 10% τα τελευταία χρόνια. Η πρόσφατη αύξηση ήταν 6%, δηλαδή διπλάσια του πληθωρισμού.

Ολα τα παραπάνω μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε ότι η κατάθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας ήταν ένας ελιγμός της κυβέρνησης μπροστά στην αγανάκτηση που ξεσήκωσε η εφαρμογή του ΠΔ 258/2005. Μια ενέργεια που δεν είναι άσχετη με την άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Αλλωστε, το επόμενο διάστημα θα ρίξει στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου» και νέες ρυθμίσεις όπως την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Οι πρόθυμοι της ΓΣΕΒΕΕ

Για να δούμε τώρα και πώς αντέδρασε η συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ.

Τα συνδικαλιστικά στελέχη της πλειοψηφίας όλο το προηγούμενο διάστημα περιόδευαν τη χώρα, διαλαλώντας ότι ναι μεν το ΠΔ 258/2005 ξεπατώνει ασφαλισμένους και συνταξιούχους, αλλά πρόκειται περί λάθους το οποίο άμεσα θα διορθωθεί με την κατάργησή του. Καμία όμως διάταξη του ΠΔ δεν καταργήθηκε.

Ηταν τόσο σίγουροι για την ευτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων, ώστε δεν εξήγγειλαν καμία κινητοποίηση, πέρα από μια «τουφεκιά στον αέρα» για τις 12 Μάρτη. Οι ίδιοι υπονόμευσαν και αυτήν την κολοβή κινητοποίηση. Μια βδομάδα πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία δεν είχαν βγάλει ούτε προκήρυξη ούτε αφίσα και στο τέλος τη ματαίωσαν. Ηταν μάλιστα τόση η βιασύνη τους να υποχωρήσουν, που δεν είχαν την υπομονή ούτε καν να περιμένουν την κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή. Αρκέστηκαν σε μια επιστολή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης ότι επίκειται η κατάθεσή της και τα μάζεψαν στα γρήγορα.

Τώρα μπορούν απερίσπαστοι να αφοσιωθούν στην προσφιλή τους τακτική των «κοινωνικών διαλόγων» και του συνδικαλισμού των υπουργικών διαδρόμων. Ηδη εξήγγειλαν ένα νέο γύρο συνδιασκέψεων και διαβουλεύσεων για να διαπραγματευτούν τις επόμενες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ. Αλλωστε, αυτό έκαναν τα προηγούμενα χρόνια που συνδιαμόρφωναν το ΠΔ 258/05 με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Γι' αυτό αποσιώπησαν επί οκτώ μήνες τη δημοσίευσή του.

Οι αγώνες συνεχίζονται

Η επίθεση της κυβέρνησης δεν ανακόπηκε. Το ΠΔ 258/2005 ήδη εφαρμόζεται. Η συγκεκριμένη εξέλιξη απλά μεταθέτει ένα μικρό μέρος του προβλήματος στο άμεσο μέλλον. Τίποτα δεν εμποδίζει οποιαδήποτε κυβέρνηση να επικαλεστεί επερχόμενη χρεοκοπία του ταμείου και να εφαρμόσει τα όποια μέτρα πάγωσε, αλλά και νέα πιο βάρβαρα.

Ομως ακόμα και αυτήν την εξέλιξη δεν τη χαρίζουμε στη ΓΣΕΒΕΕ, η οποία δεν έκανε και τίποτα σημαντικό προς αυτήν την κατεύθυνση. Τις μοναδικές κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό τις πραγματοποίησε η Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό στις 29/1 στην Αθήνα και στις 7/3 σε πανελλαδικό επίπεδο. Και σε αυτούς τους αγώνες πρέπει να εμπιστευτούν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ την απόκρουση της αντιασφαλιστικής επίθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Συντονιστική Επιτροπή μπορεί να αποτελέσει τον πόλο έλξης των αγωνιστικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα και να γίνει η εμπροσθοφυλακή για την αγωνιστική διέξοδο. Και οι αγώνες είναι ο μοναδικός δρόμος που μπορεί να φέρει κατακτήσεις.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό έχει ήδη καταθέσει ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης που αποτελείται από τους παρακάτω βασικούς άξονες:

  • Κατάργηση του ΠΔ 258/2005 και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • 2/3 των εσόδων του ταμείου από το κράτος και 1/3 από τον ασφαλισμένο.
  • Δωρεάν δημόσια ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Κατάργηση της εισφοράς υγείας.
  • Κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ.
  • Οχι στη μείωση των συντάξεων μέσω της διαδοχικής ασφάλισης.

Απευθύνεται σε όλα τα συνδικαλιστικά όργανα και κύρια στα σωματεία και όλους τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ. Ταυτόχρονα, προετοιμάζει τη συνέχεια των αγώνων που ξεκίνησαν.


Του
Βασίλη ΜΑΜΑΗ*
*Ο Β. Μαμάης είναι μέλος του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ του ΚΚΕ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ