ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Μάρτη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τριήμερο αντιπολεμικών εκδηλώσεων

Διοργανώνεται από το ΑντιΝΑΤΟικό Βαλκανικό Κέντρο 23 - 25 Μάρτη

Δυο χρόνια κλείνουν το ερχόμενο Σάββατο από την επίσημη έναρξη του Βρώμικου Πολέμου στα Βαλκάνια, από την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών εναντίον μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας. Δυο χρόνια μετά, τα τύμπανα του πολέμου ηχούν πάλι στην περιοχή, ένα νέο λουτρό αίματος απειλεί να κατακλύσει τους λαούς της Βαλκανικής, σαν αποτέλεσμα της συνέχισης της άσκησης της ίδιας, ιμπεριαλιστικής πολιτικής, από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

Το ΑντιΝΑΤΟικό Βαλκανικό Κέντρο διοργανώνει τριήμερο εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη από τις 23 έως τις 25 Μαρτίου. Στα πλαίσια αυτά θα πραγματοποιηθούν:

 • ΑντιΝΑΤΟική Βαλκανική Συνάντηση κομμάτων και κινημάτων
 • ΑντιΝΑΤΟικό Βαλκανικό Συλλαλητήριο
 • Παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις

Το συνολικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Παρασκευή 23 Μαρτίου

Αίθουσα Τηλεδιάσκεψης Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Συμμετέχουν εκπρόσωποι περισσότερων από 25 κινημάτων και προσωπικότητες απ' όλες τις βαλκανικές χώρες

- 10 π.μ. Εναρξη εργασιών της ΑντιΝΑΤΟικής Βαλκανικής Συνάντησης

 • Ανοιγμα
 • Χαιρετισμοί κομμάτων
 • Χαιρετισμοί εκπροσώπων φορέων της Θεσσαλονίκης

- 12-12.30 μ.μ. Διάλειμμα

- 12.30 μ.μ. - 2 μ.μ. Ομιλίες και Παρεμβάσεις

- 2 μ.μ. - 3 μ.μ. Γεύμα

- 3 μ.μ. - 4.30 μ.μ. Ομιλίες και Παρεμβάσεις

- 4.30 μ.μ. - 5 μ.μ. Διάλειμμα

- 5 μ.μ. - 7 μ.μ. Ομιλίες και Παρεμβάσεις

Αμφιθέατρο Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ

- 8.μμ Θεατρική παράσταση: «Θεατρική διαδρομή από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των βαλκανικών λαών». Διοργανώνεται από το ΑντιΝΑΤΟικό Βαλκανικό Κέντρο και τις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας.

Σάββατο 24 Μαρτίου
Αίθουσα Τηλεδιάσκεψης Πανεπιστημίου Μακεδονίας

- 9 μ.μ. - 11 μ.μ. Ομιλίες και Παρεμβάσεις

- 11 μ.μ. - 11.30 μ.μ. Διάλειμμα

- 11.30 π.μ. - 1.30 μ.μ. Ομιλίες και Παρεμβάσεις

- 1.30 μ.μ. - 2.30 μ.μ. Γεύμα

- 2.30 μ.μ. - 5 μ.μ. Συζήτηση

- 5 μ.μ. - 5.30 μ.μ. Διάλειμμα

- 5.30 μ.μ. - 7 μ.μ. Συμπεράσματα - Κλείσιμο

Κυριακή 25 Μαρτίου

12 π.μ.Λευκός Πύργος

 • Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα
 • ΑντιΝΑΤΟικό Βαλκανικό Συλλαλητήριο. Συμμετέχουν αντιπροσωπείες και διαδηλωτές των βαλκανικών κομμάτων και κινημάτων.
 • Πορεία
 • 1.30 μ.μ. Αποκαλυπτήρια Μνημείου στο χώρο του λιμανιού
Το διήμερο 23-24 Μαρτίου στο Λιμάνι - Αποθήκη Β` (Α` κτίριο) θα λειτουργεί:
 • Εκθεση αντιπολεμικής ζωγραφικής μαθητών από τη Ρουμανία
 • Φωτογραφικές εκθέσεις από τους βομβαρδισμούς και τις αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις
 • Εκθεση αντιπολεμικής γελοιογραφίας
Το αντιΝΑΤΟικό Βαλκανικό Κέντρο

Το αντιΝΑΤΟικό Βαλκανικό Κέντρο ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το Νοέμβρη του 2000 από τα εξής κόμματα και κινήματα:

Αλβανία

Κομμουνιστικό Κόμμα, Κόμμα των Ενωμένων Κομμουνιστών,

Βουλγαρία

Αντιφασιστική Ενωση, Μαρξιστική Πλατφόρμα του Βουλγάρικου Σοσιαλιστικού Κόμματος, Κόμμα Εκογκλάσνοστ, Βουλγάρικο Κομμουνιστικό Κόμμα Γκ. Νιμιτρώφ, Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας, Πολιτική Λέσχη «Ανοικτό Φόρουμ», Κίνηση για την Ουδετερότητα, Κίνημα στρατηγών και αξιωματικών στο Βουλγάρικο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Γιουγκοσλαβία

Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας,

Ελλάδα

Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ), Κομμουνιστική Ανανέωση, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

Ρουμανία

Συμβούλιο για την Ειρήνη, Ειρηνιστές του Σιμπίου, Αντιφασιστική Ενωση Αγωνιστών

Τουρκία

Κόμμα Εργασίας, Κόμμα για τη Σοσιαλιστική Εξουσία, Κουρδική Δημοκρατική Ενωση.

Στο αντιΝΑΤΟικό Βαλκανικό Κέντρο προσχώρησαν επίσης το Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας, το ΚΚ Μακεδονίας, το ΚΚ Ρουμανίας και η Γιουγκοσλαβική Αριστερά.

Συμμετέχουν με παρεμβάσεις

Εχουν ανακοινώσει ήδη τη συμμετοχή τους με παρεμβάσεις στη συνάντηση οι:

Μαρία Νεγρεπόντη - Δελιβάνη, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Σπύρος Ραψομανίκης, καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Αντώνης Κακαράς, Αρχιπλοίαρχος ε.α., εκπρόσωπος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα

N. Μπαϊράμη - Αλβανία

Μ. Μίντσεφ - Βουλγαρία, καθηγητής Πανεπιστημίου Σόφιας

Ι. Πρέντωφ - Βουλγαρία

Θ. Στεφάνωφ - Βουλγαρία, αντιναύαρχος ε.α., πρώην Διοικητής του στόλου Μαύρης Θάλασσας

Τάνια Λενάρτ - Γιουγκοσλαβία, πρώην υπεύθυνη σύνταξης Γιουγκοσλάβικης Τηλεόρασης

Μ. Κιτάνοβιτς - Γιουγκοσλαβία

Σ. Σομίκου - Ρουμανία, πρώην βουλευτής

Α. Μαχάρα - Ρουμανία, καθηγήτρια Πανεπιστημίου

Κ. Ροτάρου - Ρουμανία

Θ. Πελιβάνωφ - ΠΓΔΜ, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου των Σκοπίων

Κ. Σούρεκ - Τουρκία

Κεμάλ Οκουγιάν - Τουρκία, εκδότης του μαρξιστικού περιοδικού ΣΟΛ

Α. Κιρίλοβα - Βουλγαρία, Σοσιαλιστική Ενωση Νέων

Κ. Ιορτανώφ - Βουλγαρία

Β. Ντίμωφ - Βουλγαρία, οργάνωση νεολαίας Τσε Γκεβάρα

Τ. Παπάζοβα - Βουλγαρία, Δικαστικός

Σ. Κούντιτς - Βοσνία Ερζεγοβίνη, βουλευτής

Ντ. Κάριτς - Γιουγκοσλαβία, Ομοσπονδία Αντιφασιστικών Ενώσεων

Ν. Κούλης - Κύπρος, ΑΚΕΛ.

Μην ξεχνάς

Προκήρυξη της ΚΟΘ του ΚΚΕ

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΟΤΙ ΟΣΟ ΤΟ ΝΑΤΟ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ,ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΘΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ.

Τα παραπάνω τονίζει σε προκήρυξή της η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με την οποία καλεί το λαό της περιοχής να συμμετέχει στις εκδηλώσεις που διοργανώνει το ΑντιΝΑΤΟικό Βαλκανικό Κέντρο και ιδιαίτερα στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 25 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στον Λευκό Πύργο. Και συνεχίζει:

ΘΥΜΗΣΟΥ - ΑΝΤΙΣΤΑΣΟΥ

Το Εθνεγερτικό πνεύμα του 1821 απαιτεί ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στην Ιερή Συμμαχία του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, όπως τότε στην Ιερή Συμμαχία του Μέτερνιχ.

Το 1999 οι ΕυρωΝΑΤΟικοί δολοφόνοι σκορπούν το θάνατο στη Γιουγκοσλαβία. 78 ημέρες βομβαρδισμών, αλλά και 78 ημέρες ηρωικής αντίστασης και αγώνα του γιουγκοσλαβικού λαού. Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ο λαός βρίσκεται ασταμάτητα στο πόδι, ενάντια στους ΝΑΤΟικούς, κλιμακώνοντας την αντίστασή του.

Δυο χρόνια μετά, το 2001, ο πόλεμος συνεχίζεται, η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη. Οι απειλές για την εδαφική ακεραιότητα της ΠΓΔΜ, η επέκταση των δολοφονικών επιθέσεων στη Νότια Σερβία, οι κινήσεις απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου, του Μαυροβουνίου και της Βοϊβοντίνας φανερώνουν ότι πάμε για ένα τρίτο αιματηρό γύρο.

Την ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση φέρνει το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, που στήριξαν με κάθε μέσο τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Μεγάλες είναι και οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης. Για τους εργαζόμενους, για τους λαούς, που θέλουν την ειρήνη και τη φιλία, ένας δρόμος υπάρχει: Ο Μαζικός Αντιιμπεριαλιστικός Αγώνας.

 • ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΝΑΤΟΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
 • ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΤΟΪΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
 • ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ Η ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟΪΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
 • ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΝΑΤΟ το Βερολίνο του 1878

Ο λόρδος Οουεν είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, αλλά η πλέον πρόσφατη ιδιότητα, με την οποία τον θυμούνται όλοι και κυρίως οι νέοι, είναι αυτή του «μεσολαβητή» στα ματοκυλισμένα Βαλκάνια, την τελευταία δεκαετία.

Πεπειραμένος διπλωμάτης, φλεγματικός Βρετανός και ...λόρδος, που δεν κινδυνεύει να χάσει τη σύνταξη, την ασφάλιση ή τα προνόμια του τίτλου του, με κατοχυρωμένη τη δουλιά του καλοπληρωμένου και προστατευμένου «μεσολαβητή», ήταν, μόλις προ ολίγων ημερών, ο μόνος ειλικρινής Δυτικός για τα όσα συμβαίνουν τώρα στην ΠΓΔΜ δύο ακριβώς χρόνια μετά τους σφαγιαστικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο και την υπόλοιπη Νέα Γιουγκοσλαβία.

Ο λόρδος Οουεν έγραψε στη ναυαρχίδα των εντύπων, που υπερασπίζουν και εκφράζουν το πολυεθνικό κεφάλαιο διεθνώς, την εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ», για το δυτικής αμερικανοΝΑΤΟικής νεοταξίτικης σχεδίασης βαλκανικό δράμα:

«Εκείνο που χρειάζεται σήμερα είναι μια διαβαλκανική λύση, η οποία θα δοθεί μέσω ενός συνεδρίου ανάλογου με το Κογκρέσο του Βερολίνου το 1878, η οποία θα περιλαμβάνει προσυμφωνημένες αλλαγές συνόρων...».

Για όποιον δεν πιστεύει και δε συζητά με όρους πολιτικούς τα όσα το ΚΚΕ επιμένει να προβάλλει εδώ και χρόνια και κυρίως μετά τη ΝΑΤΟική φονική επιδρομή του ΝΑΤΟ ως πραγματικούς στόχους των ιμπεριαλιστών στη γειτονιά μας - και τον κόσμο όλο το λεγόμενο της παγκοσμιοποιημένης αγοράς - η ωμή, προκλητική και αποικιοκρατική δήλωσή του, είναι ο δοκιμαστικός σωλήνας αντοχής της ψευδοδημοκρατίας μας.

Οι καταγγελίες της ελληνικής εμπλοκής, της ένοχης συναίνεσης στο έγκλημα του διαμελισμού της Βαλκανικής, της Καυκασίας στη συνέχεια, που εμπεριέχεται στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, έντεχνα αποσιωπώνται από τα ΜΜΕ της «περήφανης» πατρίδας μας. Ομως, εκεί ανάμεσα στην εμετική υπερπροβολή του απελευθερωθέντος μετά βαΐων, κλάδων και καναλιών Κοσκωτά, το ουσιαστικό νόημα του πραγματικά βρώμικου παγκόσμιου '89 κι όχι η ντόπια φολκλορική σχεδόν, όπως αποδεικνύεται, παρωνυχίδα του, δεν κρύβεται με όχημα κοτζάμ εφημερίδα - ευαγγέλιο των απανταχού καπιταλιστών.

Στην ιθαγενή εκδοχή της, η παραδοχή της επαναδιανομής όπως όπως των Βαλκανίων σε σφαίρες αμερικανικής, ευρωγερμανικής κλπ. επιρροής, ήρθε από την έγκυρον εφημερίδα της κυβερνήσεως «Το Βήμα». Εκεί ο κ. Τ. Τέλλογλου γράφει προχτές ότι ως στρατιώτης (;) της KFOR επισκέφθηκε στο Κόσσοβο το εστιατόριο - λογιστικό κέντρο και επιμελητεία μαζί των Αλβανών, που προωθούνται με πλήρη οπλισμό, χρήματα, πυρομαχικά, και τεθωρακισμένα παρακαλώ, στο Τέτοβο κι όλο βαθύτερα στο έδαφος των Σκοπίων.

Την ίδια ώρα, ΝΑΤΟ και Ρόμπερτσον εδώ, μάλιστα, καμώνονται τους αυστηρούς κι ανήξερους ειρηνιστές, που απορούν πώς και με τι μέσα οι ...εξτρεμιστές λειτουργούν υπό το ...άγρυπνο βλέμμα 50.000 στρατιωτών τους. Αλλωστε, μια τέτοια προπαγάνδα προς πολίτες και πολιτικούς που θεωρούνται εκ των προτέρων είτε ηλίθιοι, είτε δούλοι, είναι στα καθήκοντα κάθε καλού ΥΠΕΞ - υπαλλήλου σαν τον δικό μας, που δήλωνε κομπαστικά, αλλά σε ...χαμηλούς πολιτισμένους τόνους σε συνέντευξή του προ ολίγων ημερών («Βήμα της Κυριακής»), ότι δε θα είχε αντίρρηση για ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, αλλά χωρίς βία, με διάλογο και ηρεμία!..

Στα κράτη - προτεκτοράτα ή εκεί όπου θριαμβεύει προσωρινά η δημοκρατία «δυτικού τύπου», ευπρεπής και γκλαμουράτη υποταγή στο μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο, οι δηλώσεις μικροηγετίσκων - περιφερειαρχών σαν αυτές των δικών μας κυβερνώντων, δε μετράνε. Γίνονται μόνο για εσωτερική κατανάλωση και για να εξασφαλίσουν οι πρωτο-δευτερο-τριτοκλασάτοι στελεχοπρόσκοποι μερικούς πόντους ύφασμα παραπάνω από ρετάλια, τσίτια, κασμίρια και χασέδες.

Το κομψό τουλπάνι ενός λόρδου Οουεν στραγγίζει τις υποκρισίες και τα ψεύδη και παραδίδει διάφανο το υλικό των μελλοντικών (ένα - δυο χρόνια υπόθεση είναι στην πραγματικότητα) τσιφλικιών στα κατακερματισμένα Βαλκάνια.

Το δίλημμα το ξαναβάζει η ζωή στην περιοχή μας εντός εκτός συνόρων (;) μας, ωμά και πιο κυνικά από τους λόρδους: Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα. Οσοι το απαντούν ευρωΝΑΤΟικά και αμερικανοκοσκωτικά, καλά θα κάνουν να στηθούν στην ουρά, μπας κι ο μέγας απελεύθερος του Κορυδαλλού τούς βρει καμιά δουλιά, τώρα που ανοίγει τα επιχειρηματικά του πανιά, περιστοιχισμένος από τους γενναίους του σύγχρονου Μπρανκαλεόνε.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Βούλγαροι κι Αρβανίτες, Αρμένοι και Ρωμιοί,

αράπηδες και άσπροι με μια κοινή ορμή.

Για την Ελευθερίαν να ζώσουμε σπαθί,

Πως είμασθ' αντρειωμένοι παντού να ξακουσθεί.

Το παραπάνω απόσπασμα από τον «Θούρειο» του Ρήγα βρίσκεται στην προμετωπίδα της προκήρυξης της ΚΟΘ και - τηρουμένων των αναλογιών - παραμένει επίκαιρο.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org