ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάρτη 2020
Σελ. /20
Επείγουσα ανάγκη η άμεση και επαρκής στελέχωση των Κέντρων Υγείας με μόνιμο προσωπικό

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον Μ. Βαρδαβάκη, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου

Eurokinissi

Την ανάγκη για άμεση στελέχωση των Κέντρων Υγείας με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, ως ένα από τα βασικά επείγοντα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού απέναντι στον κορονοϊό, αναδεικνύει μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, Μανώλης Βαρδαβάκης.

Οι συνέπειες από τις διαχρονικές, τεράστιες ελλείψεις στις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) επιβεβαιώνονται ακόμα πιο καθαρά στις σημερινές συνθήκες.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της περιοχής του Θριασίου

Οπως επισημαίνει ο Μ. Βαρδαβάκης, «οι οδηγίες του ΕΟΔΥ προς όσους εμφανίζουν ήπια συμπτώματα είναι να παραμένουν σπίτι τους και "να συμβουλεύονται το γιατρό τους". Υποκρίνονται ότι δεν γνωρίζουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες δεν έχουν να πληρώσουν ιδιώτη γιατρό, ενώ οι τεράστιες ελλείψεις στις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας σημαίνουν ότι όσοι νοσήσουν και μείνουν σπίτι τους θα είναι ουσιαστικά ακάλυπτοι».

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Θριάσιο», τονίζει, «εργατική περιοχή, στην καρδιά της βιομηχανικής ζώνης: Τα Κέντρα Υγείας Ελευσίνας και Ασπροπύργου έχουν μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Στη Μάνδρα δεν υπάρχει καν Κέντρο Υγείας, αλλά λειτουργεί δύο φορές τη βδομάδα ένα Περιφερειακό Ιατρείο με έναν γιατρό και μια νοσηλεύτρια, ενώ στο ΚΥ Μεγάρων παρά τους πρόσφατους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για την επαναφορά του σε 24ωρη λειτουργία, αντί για τη στελέχωση με το αναγκαίο λοιπό προσωπικό, μετακινούν γιατρούς από 11 Κέντρα Υγείας της υπόλοιπης Αττικής για να καλύψουν τις ανάγκες της εφημερίας του!».

Οι τεράστιες ελλείψεις στην ΠΦΥ ρίχνουν όλο το βάρος στα νοσοκομεία

Οπως εξηγεί ο Μ. Βαρδαβάκης, «αποτέλεσμα των τεράστιων ελλείψεων στις δημόσιες δομές ΠΦΥ είναι το κύριο βάρος να πέφτει στα δημόσια νοσοκομεία,που εξακολουθούν ακόμη και τώρα να έχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό, ακόμη και σε μέσα ατομικής προστασίας.

Στο "Θριάσιο" που είναι αναπληρωματικό νοσοκομείο αναφοράς για τη 2η ΥΠΕ, η μόνη ενίσχυση με προσωπικό μέχρι σήμερα είναι 5 επικουρικοί βοηθοί νοσηλευτές, που δεν αποτελούν ούτε σταγόνα μπροστά στις 260 κενές οργανικές θέσεις. Οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες και θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο με την έξαρση της επιδημίας, ιδιαίτερα όπου εκτεθούν και τεθούν σε καραντίνα και υγειονομικοί».

Με το σταγονόμετρο τα υλικά ακόμα και στα τμήματα στην πρώτη γραμμή της μάχης

Αναφορικά με τις ελλείψεις σε υλικό, ο Μ. Βαρδαβάκης επισημαίνει ότι «ακόμα και τα μέσα ατομικής προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο, ακόμη και σε τμήματα που περιθάλπουν ή νοσηλεύουν πιθανά ή επιβεβαιωμένα κρούσματα με κορονοϊό. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη ΜΕΘ του Κέντρου Εγκαυμάτων, που έχει επιλεγεί για να αξιοποιηθεί άμεσα για τη νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό, υπάρχουν ελλείψεις ακόμη και σε αναπνευστήρες, ενώ υπάρχουν μόνο 9 προστατευτικές στολές μιας χρήσης, που δεν αρκούν ούτε για μισή μέρα ασφαλούς λειτουργίας».

«Οι πρόσφατες εξελίξεις», υπογραμμίζει, «με τους πρώτους θανάτους, την αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και του αριθμού των υγειονομικών που τίθεται σε καραντίνα, επιβάλλουν έστω και τώρα την άμεση ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας, με μόνιμο προσωπικό που θα προσληφθεί με επείγουσες διαδικασίες και με εξοπλισμό, δίνοντας προτεραιότητα στα ΜΑΠ. Ιδιαίτερα χρειάζεται άμεσα να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας πανελλαδικά, ώστε να μπορέσουν να τεθούν σε 24ωρη καθημερινή λειτουργία και για να αποσυμφορήσουν τα νοσοκομεία και για να εξασφαλιστεί η περίθαλψη των χιλιάδων ασθενών με ήπια συμπτώματα που θα χρειαστεί να παραμείνουν σπίτι τους, αλλά και των χρόνιων πασχόντων που πρέπει να παρακολουθείται η υγεία τους. Να επιταχθούν επίσης ιδιωτικές διαγνωστικές μονάδες. Να γίνει επίταξη στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που παράγουν μέτρα ατομικής προστασίας κι όχι μόνο σε όσα ΜΑΠ έχουν ήδη παραχθεί».

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ξεκρέμαστοι χιλιάδες ασθενείς με χρόνια νοσήματα

Σε μια ακόμα εξέλιξη που επιβεβαιώνει τις συνέπειες των τεράστιων ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, της λογικής «κόστους - οφέλους» που αντί για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, γενναία έκτακτη χρηματοδότηση κ.ο.κ., προτάσσει ακόμα και σήμερα τη διαχείριση της κατάστασης με «μπαλώματα» που ανοίγουν άλλες τρύπες, χιλιάδες ασθενείς με χρόνια νοσήματα μένουν «στον αέρα», καθώς με εντολές της κυβέρνησης κλινικές και τμήματα νοσοκομείων «αναστέλλουν τη λειτουργία τους μέχρι νεωτέρας», στο πλαίσιο της διαχείρισης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νοσοκομείο αναφοράς «Σωτηρία», του οποίου η λειτουργία πλέον επικεντρώνεται αποκλειστικά στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Αναστάλθηκε η λειτουργία σχεδόν όλων των τμημάτων και κλινικών, χιλιάδες ασθενείς με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και περίμεναν μήνες για ένα ιατρικό ραντεβού είναι ξεκρέμαστοι, χάνοντας οποιαδήποτε επαφή με τον γιατρό που τους παρακολουθούσε.

Την ίδια στιγμή, τα νοσοκομεία αναφοράς ενισχύονται με μεταφορά προσωπικού από άλλα νοσοκομεία, ακόμη και από ογκολογικά τμήματα, τα οποία είναι εξίσου αποψιλωμένα.

Οπως και με την ακύρωση όλων των προγραμματισμένων χειρουργείων, για τα οποία χιλιάδες άνθρωποι περίμεναν για μήνες σε λίστες αναμονής, πρόκειται για άλλο ένα μέτρο ψευδεπίγραφης «θωράκισης» που θέτει σε άμεσο κίνδυνο ακόμη και τις ευπαθείς ομάδες για την προστασία των οποίων υποτίθεται γίνονται όλα.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας δεν έπεσε βέβαια από τον ουρανό: Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης, υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, διαμορφώνοντας τα οργανογράμματα των νοσοκομείων με κριτήρια «αγοράς», όπως το «ποσοστό κάλυψης» κρεβατιών και κλινικών (!), λες και πρόκειται για ξενοδοχεία και όχι μεριμνώντας για την έτσι κι αλλιώς ύπαρξη κενών κλινών για επείγουσες ανάγκες, όπως η σημερινή.

Επειδή όμως οι ασθένειες δεν «αναστέλλονται», επιβάλλεται με διαδικασίες κατεπείγοντος να γίνει επίταξη στις μονάδες του ιδιωτικού τομέα σε κρεβάτια, κλινικές, ΜΕΘ για να μπορέσει να ανταποκριθεί το υγειονομικό σύστημα στις επερχόμενες αυξημένες ανάγκες, ώστε να μπορούν οι ασθενείς με χρόνιες νόσους - που δεν σχετίζονται με τον κορονοϊό, αλλά είναι έτσι κι αλλιώς σοβαρές - να εξεταστούν, να νοσηλευτούν, να θεραπευτούν.

Σχεδιασμοί χωρίς κανένα μέτρο για τις ευπαθείς ομάδες στο πρώην Λοιμωδών

Στο μεταξύ, όσο περνούν οι μέρες, νέα παραδείγματα επιβεβαιώνουν συνεχώς ότι όχι μόνο δεν υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός με κριτήριο την προστασία της υγείας του λαού απέναντι στον κορονοϊό, αλλά ότι τα αποσπασματικά ημίμετρα και τα «μπαλώματα» στο έδαφος της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία προκαλούν νέους σοβαρούς κινδύνους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα όσα εκτυλίσσονται στο πρώην Λοιμωδών, ένα από τα νοσοκομεία που είχε κλείσει η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, το 2013.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοϊού, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει τη λειτουργία του νοσοκομείου, όχι βέβαια με προσλήψεις, αλλά με μετακίνηση προσωπικού από τα αποψιλωμένα νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ.

Δεν έχει πάρει ωστόσο κανένα μέτρο για την προστασία των 150 παιδιών που μεταφέρθηκαν στις εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις του Λοιμωδών όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε λουκέτο στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Σκαραμαγκά.

Σήμερα, δίπλα σε αυτά τα παιδιά, τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, πρόκειται να μεταφερθούν άνθρωποι που θα νοσήσουν από τον κορονοϊό.

Με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας ο Σύλλογος Οικογένειας των παιδιών του Θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι προχωρά ένας τέτοιος σχεδιασμός χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο για τα περιθαλπόμενα παιδιά.

Επισημαίνοντας τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν ήδη από το προηγούμενο διάστημα, αναφέρει: «Στο Παράρτημά μας υπάρχει μόνο ένας παθολόγος που επισκέπτεται τους 150 από το Θεραπευτήριο Σκαραμαγκά, 3 φορές τη βδομάδα για λίγες ώρες, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες και να γίνονται ακόμα διάγνωση και διακομιδές σε νοσοκομεία από τον ιατρό μέσω τηλεφώνου. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ανειδίκευτο και σε ελλιπή αριθμό (...) Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ηλικιωμένοι πρώην ασθενείς της νόσου Χάνσεν (για τη φροντίδα των οποίων δημιουργήθηκε το Νοσοκομείο Λοιμωδών) με ηλικία ακόμα και πάνω από 90 ετών (καθώς και τα γραφεία του Συλλόγου τους) βρίσκονται στο Παράρτημα Δυτικής Αττικής όπου διαμένουν».

Με δεδομένη την υπάρχουσα κατάσταση, τα σχέδια κυβέρνησης και υπουργείου, όπως προωθούνται για το Λοιμωδών, «δεν συνάδουν με την προστασία ευπαθών ομάδων αλλά εξασφαλίζουν την εξόντωσή τους», επισημαίνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των παιδιών του Θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά.

Σοβαρά κενά και ελλείψεις αφήνουν εκτεθειμένους υγειονομικούς και ασθενείς

387 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και 5 οι θάνατοι

Στα 387 ανέρχεται ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, με 35 νέα κρούσματα να προστίθενται χτες, ενώ για 60 κρούσματα αναφέρεται ότι είναι απροσδιόριστη η πηγή έκθεσής τους.

Σε 5 ανήλθαν οι θάνατοι, καθώς άλλος ένας άνθρωπος με υποκείμενο νόσημα έχασε τη μάχη.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 70 ασθενείς, εκ των οποίων οι 11 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 69 έτη. Παράλληλα, 14 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία. Τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να σημειώνονται στην Αθήνα, ενώ μέχρι τώρα έχουν ελεγχθεί 4.900 εργαστηριακά δείγματα.

Αυξάνεται ο αριθμός των υγειονομικών που μπαίνουν σε καραντίνα - Μειώνονται οι μέρες...

Στο μεταξύ, τα σοβαρά κενά στο σχεδιασμό κυβέρνησης και υπουργείου για την υποδοχή περιστατικών ύποπτων για κορονοϊό στα νοσοκομεία και στις δημόσιες δομές Υγείας, καθώς και τις σοβαρές ελλείψεις στα νοσοκομεία, όπως σε μέσα ατομικής προστασίας, αποτυπώνει το γεγονός ότι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των υγειονομικών που είτε προσβάλλονται από τον κορονοϊό είτε μπαίνουν σε καραντίνα λόγω επαφής με κρούσματα.

Χαρακτηριστικά, συναγερμός σήμανε χτες σε μια σειρά από νοσοκομεία, καθώς καταγράφηκαν υγειονομικοί θετικοί στον κορονοϊό στα Νοσοκομεία «Αγιος Σάββας», «Ερυθρός Σταυρός», Αλεξάνδρας, Ιπποκράτειο και Καλαμάτας!

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, αντί να πάρουν άμεσα μέτρα για την προστασία όλου του υγειονομικού προσωπικού και κατά συνέπεια και των ασθενών, αντί να προχωρήσουν σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μειώνουν κατά το ήμισυ τον αριθμό των ημερών αυτοπεριορισμού των υγειονομικών που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα!

Σύμφωνα με την τελευταία οδηγία του ΕΟΔΥ, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού θα μένουν στην καλύτερη περίπτωση εκτός εργασίας για 7 αντί για 14 μέρες, όπως προβλέπεται προκειμένου να ολοκληρωθεί ο κύκλος επώασης του ιού...

«Σε 7 μέρες περίπου οι περισσότεροι θα εκδηλώσουν συμπτώματα», είναι η «δικαιολογία» που επικαλέστηκε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σ. Τσιόδρας, ομολογώντας ωστόσο ότι αν οι εργαζόμενοι που αποτελούν πλέον ύποπτα κρούσματα κορονοϊού μείνουν εκτός νοσοκομείου για 14 μέρες - για το διάστημα δηλαδή που ο ίδιος ο ΕΟΔΥ συμβουλεύει για τον γενικό πληθυσμό - «θα αδυνατίσει σημαντικά το σύστημα Υγείας, ενώ πρέπει να πατάει στα πόδια του».

Μόνο που τα «πόδια» του συστήματος Υγείας πριονίζονται καθημερινά από τη συνεχιζόμενη πολιτική «κόστους - οφέλους», την πολιτική της εμπορευματοποίησης, της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης.

Ακόμα... «ψάχνουν» για τις τεράστιες ελλείψεις!

«Οσο καλύτερα είναι τα μέτρα προστασίας, τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες» έκθεσης των υγειονομικών στον ιό, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, «ακούω περί καταγγελιών, ψάχνω να βρω συγκεκριμένα πράγματα» ισχυρίστηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, την ίδια ώρα που τα σωματεία των υγειονομικών καταγγέλλουν πολύ συγκεκριμένα τις τεράστιες ελλείψεις και ανεπάρκειες που αντιμετωπίζουν ακόμα και σήμερα σε μέσα ατομικής προστασίας, τα οποία χορηγούνται με το σταγονόμετρο...

Καθόλου τυχαία, άλλωστε, επιβεβαιώνοντας τις ελλείψεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι «γίνεται μια τεράστια προσπάθεια προμήθειας από το εξωτερικό επαρκούς προστατευτικού υλικού».

Αναφορικά με τα τεστ ανίχνευσης του ιού, στη διενέργεια των οποίων έχει βάλει «κόφτες» η κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε ότι ακόμα σχεδιάζεται «ένα σύστημα καταγραφής περιστατικών στην κοινότητα», προσθέτοντας πως «ταυτόχρονα τρέχει ο έλεγχος από ιδιωτικά εργαστήρια», για τον οποίο βέβαια ο λαός επιβαρύνεται μέχρι και με 350 ευρώ ανά έλεγχο...

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο στο υπουργείο Υγείας

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) προχωρά αύριο Πέμπτη στις 4 μ.μ. σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

Απαιτώντας από την κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να μπορούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία να κάνουν τη δουλειά τους σωστά, η ΟΕΝΓΕ ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δεχτεί επιτέλους να συναντήσει αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού.

Και διεκδικεί:

1. Αμεσα χωρίς άλλη καθυστέρηση να προσληφθεί το αναγκαίο ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσει το σύνολο των κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ.

2. Να εξασφαλιστεί ο κατάλληλος εξοπλισμός των ΜΕΘ ώστε να πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές και να μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες νοσηλείας των ασθενών με κορονοϊό (αναπνευστήρες για μηχανικό αερισμό αυξημένων απαιτήσεων κ.λπ.).

3. Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό του υγειονομικού προσωπικού (μάσκες, πλαστικά γυαλιά χειρουργείου μιας χρήσης, αδιάβροχες φόρμες μιας χρήσης κ.λπ.).

4. Αμεση στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων, με προτεραιότητα τα ΤΕΠ και τις ΜΕΘ αλλά και των δομών ΠΦΥ ώστε να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

5. Διάθεση δωρεάν στον πληθυσμό αντισηπτικών, μασκών και των άλλων μέσων ατομικής προστασίας για να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια.

6. Να χορηγούνται οι άδειες ειδικού σκοπού σε όσους συναδέλφους τις δικαιούνται. Υπάρχουν καταγγελίες συναδέλφων ότι διοικήσεις νοσοκομείων προσπαθούν να αποτρέψουν τους εργαζόμενους να την ζητήσουν ή αρνούνται να απαντήσουν στο αίτημά τους για τη χορήγηση της εν λόγω άδειας.

7. Μέτρα προστασίας για τους υγειονομικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος έκθεσής τους στον κορονοϊό.

Παρέμβαση για το θέμα της μη αναστολής λειτουργίας των ιδιωτικών κέντρων Ειδικής Αγωγής

Παράλληλα, έκτακτη συνάντηση με το υπουργείο Υγείας για τον κορονοϊό ζητούν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Το ΣΕΜΙΣΕΑ, επίσης, σε επιστολή του προς τον ΕΟΔΥ τονίζει ότι «σε συνέχεια του αιτήματος για έκτακτη συνάντηση με το υπουργείο Υγείας, θεωρούμε απαραίτητο να επικοινωνήσουμε τις έντονες ανησυχίες μας σχετικά με την οδηγία που δόθηκε από την υπηρεσία σας προς τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργοθεραπευτών για μη αναστολή της λειτουργίας των ιδιωτικών κέντρων Ειδικής Αγωγής - Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης. Δεδομένου ότι και άλλοι σύλλογοι με αντικείμενο την Ειδική Αγωγή έχουν κάνει αντίστοιχο αίτημα, με αυτή την επιστολή προσπαθούμε να προλάβουμε τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις επιφέρει μία απόφαση, που πηγάζει από ελλιπή πληροφόρηση σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες του χώρου».

ΤΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ - ΒΟΪΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τα μέτρα περιορισμού σε Δαμασκηνιά και Δραγασιά να συνοδευτούν με στήριξη των κατοίκων

Σε ανακοίνωσή της αναφορικά με τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού που πάρθηκαν για τη μη περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού στα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά του δήμου Βοΐου, η ΤΕ Καστοριάς - Βοΐου του ΚΚΕ τονίζει πως αυτά «πρέπει να συνοδεύονται και με απαραίτητα μέτρα στήριξης ώστε οι κάτοικοι των 2 χωριών να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες αυτές συνθήκες, με δεδομένο ότι στην πλειοψηφία τους είναι μεγάλης ηλικίας».

Οπως υπογραμμίζει, χρειάζεται άμεσα να εξασφαλιστούν προς τους κατοίκους των χωριών και για την περιοχή:

  • Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με τη διάθεση του αναγκαίου προσωπικού για την καθημερινή παρακολούθηση της υγείας τους.
  • Τροφοδοσία αλλά και παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, παίρνοντας υπόψη τις δυσκολίες που αντικειμενικά δημιουργούνται από την τοποθεσία των χωριών και την απόστασή τους από αστικό κέντρο.
  • Πλήρης στελέχωση του Κέντρου Υγείας Τσοτυλίου με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και με απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να καλυφτούν οι διευρυμένες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ