ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι λαοί θέλουν ειρήνη

Ο Σουλεϊμάν Γκεντσέλ,Τούρκος δημοσιογράφος και μέλος της ομάδας "Δημοσιογράφοι για την ειρήνη στο Αιγαίο", επισήμανε στην ημερίδα πως οι σχέσεις των δύο χωρών θα βελτιωθούν, μια και η Τουρκία επιθυμεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

"Το 70% του τουρκικού λαού πιστεύει πως πρέπει ν' αλλάξει το σύστημα, να εκδημοκρατιστεί, ώστε η χώρα να μπει στην ΕΕ. Πιστεύουν, μάλιστα, πως όταν γίνουν μέλη της ΕΕ θα μπορέσουν να λύσουν τα προβλήματα που δημιουργούνται από τους φανατικούς ισλαμιστές. Γι' αυτό τώρα οργανώνουμε ομάδες δημοσιογράφων στην όχθη του Αιγαίου, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στην επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών", τόνισε ο Σ. Γκεντσέλ.

Σημείωσε πως ήδη - εκτός από τους δημοσιογράφους - έχουν δημιουργηθεί κι άλλες ομάδες ειρήνης. Οι οικολόγοι, οι νομικοί και σύλλογοι γυναικών από τις δύο χώρες, ήδη, παίρνουν πρωτοβουλίες. "Χρειάζονται να αναπτυχθούν κι άλλες πρωτοβουλίες. Ηδη, στις 3 Μάη, θα γίνει μια συνάντηση στη Σμύρνη, όπου θα έρθουν 100 Ελληνες επιχειρηματίες και ελπίζουμε να δημιουργηθεί οργάνωση Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών", είπε χαρακτηριστικά.

Συμφωνεί πάντως πως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, αφού τα προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες είναι αρκετά. "Ναι, έχουμε πάρα πολλά προβλήματα. Εχουμε την κατοχή της Κύπρου, έχουμε τα προβλήματα στο Αιγαίο, έχουμε το ζήτημα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα. Αλλά αυτά τα προβλήματα πρέπει να λυθούν συνολικά, κι όχι ένα - ένα. Πρέπει όμως να συμβάλουν και οι δημοσιογράφοι, ώστε τα νέα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών να παρουσιάζονται με θετικό τρόπο κι όχι με αρνητικό - όπως συμβαίνει σήμερα - προκαλώντας και αναμοχλεύοντας πάθη", κατέληξε ο δημοσιογράφος Σ. Γκέντσελ.Ποια ειρηνευτική διαδικασία;

Στην ημερίδα μίλησαν, επίσης, ο Ανβάν Ντουντίν,εκπρόσωπος των παλαιστινιακών ΜΚΟ, και ο Ιτάν Παπέ,εκπρόσωπος της οργάνωσης "Ειρήνη τώρα", που δρα στο Ισραήλ. Και οι δύο ανέπτυξαν το θέμα της αραβοϊσραηλινής διένεξης, συμφωνώντας πως ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή υπάρχει μόνο στα ...χαρτιά.

"Ποια ειρηνευτική διαδικασία; Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι η ισραηλινή πλευρά να υπαγορεύει στους Παλαιστίνιους την πολιτική του κόμματος του Λικούντ. Αυτή τη στιγμή, ο τρόπος με τον οποίο οι αρμόδιοι πραγματοποιούν τις συμφωνίες του Οσλο δείχνει πως απλώς έχει ιδρυθεί ένα καθεστώς απαρτχάιντ μέσα στα ισραηλινά εδάφη. Νομίζω πως αυτό που ονομάζεται ειρηνική διαδικασία έχει πεθάνει για τον παλαιστινιακό λαό", τόνισε ο Α. Ντουντίν.

Επισήμανε πως ειρήνη χωρίς σεβασμό στον παλαιστινιακό λαό και στην αυτοδιάθεσή του δεν μπορεί να γίνει. "Πρέπει να αποσυρθούν τα στρατεύματα του Ισραήλ απ' όλα τα κατεχόμενα εδάφη και να δοθεί το δικαίωμα στον παλαιστινιακό λαό να ιδρύσει δικό του κράτος. Αν δεν μπορούν να δοθούν αυτές οι λύσεις, η διένεξη θα συνεχιστεί και πολύ πιθανόν να έχουμε και εκρήξεις", εκτίμησε ο εκπρόσωπος των παλαιστινιακών ΜΚΟ.

Από την άλλη πλευρά, ο Ι. Παπέ συμφώνησε πως η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν αποσυρθούν όλα τα στρατεύματα από τα κατεχόμενα του '67. "Υπάρχει βέβαια και μια δεύτερη λύση. Αυτή του ομοσπονδιακού κράτους. Δεν είναι, όμως, εύκολο να πείσεις τον κόσμο γι' αυτή τη λύση, αλλά είναι η πιο εύκολη και η πιο πραγματοποιήσιμη", τόνισε. Τόνισε, πάντως, πως καμιά κυβέρνηση του Ισραήλ, "ούτε αυτή, ούτε η προηγούμενη θέλησαν ή θέλουν να εφαρμόσουν ό,τι ορίζει η Συμφωνία του Οσλο".

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Από τη σκοπιά των συμφερόντων των μεσογειακών λαών

Σε χώρο γόνιμης ανταλλαγής απόψεων σχετικά με τα προβλήματα ειρήνης και σταθερότητας στη Μεσόγειο από τη σκοπιά των συμφερόντων του μεσογειακών λαών, εξελίχθηκε η Ημερίδα που διοργάνωσε το Σάββατο στο αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών η ΕΕΔΔΑ (Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης), σε συνεργασία με την ΕΕΔΥΕ (Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη) και την ΑΚΕ (Αδέσμευτη Κίνηση Ειρήνης). Θέμα της Ημερίδας ήταν "Ειρήνη και σταθερότητα στη Μεσόγειο" και πήραν μέρος σ' αυτήν ομιλητές από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Παλαιστίνη, την Τουρκία και το Ισραήλ.

Τις εργασίες της Ημερίδας άνοιξε ο Θ. Παπαμάργαρης, πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ. Ακολούθησαν εισηγήσεις από τον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ Ε. Μαχαίρα,με θέμα "Η σημερινή κατάσταση στη Μεσόγειο", τον Παλαιστίνιο Αν. Ντουντίν,με θέμα τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Παλαιστινιακού, τον Ισραηλινό Ιλ. Παπέ,με θέμα τον αγώνα του ισραηλινού λαού για δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη, τον πρόεδρο της ΑΚΕ Αντ. Δαμίγο,με θέμα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τον Τούρκο Σ. Γκεντσέλ,με θέμα την ειρήνη στο Αιγαίο και τον Κύπριο Δ. Χριστοφίνη,αντιπρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης με θέμα το Κυπριακό και τον αγώνα του κυπριακού λαού. Ενδιαφέρον είχε επίσης και η συζήτηση που ακολούθησε μετά τις βασικές τοποθετήσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ε. Μαχαίρας, στην ομιλία του αναφέρθηκε στα προβλήματα της αποπυρηνικοποίησης της Μεσογείου, μείωσης των εξοπλισμών και στα διάφορα περιφερειακά προβλήματα υπό το πρίσμα της "νέας τάξης πραγμάτων" που προσπαθεί να επιβάλει ο ιμπεριαλισμός στην περιοχή. "Ο κυρίαρχος ρόλος, είπε, του ΝΑΤΟ και κατά συνέπεια των ΗΠΑ, προωθείται σταθερά με τη ΝΑΤΟποίηση του ΟΑΣΕ, μέσα από τη Δύναμη Υλοποίησης που αποτέλεσε την πρώτη υπέρβαση των συμβατικών ορίων δράσης του, αλλά και την ανάθεση ορισμένων αρμοδιοτήτων του ΟΗΕ. Με τη θεσμοθέτηση, στα πλαίσια της νέας αναδιάρθρωσής του, του ρόλου της ΔΕΕ και του Ευρωστρατού, των δύο προς το παρόν Ευρωπαϊκών Σωμάτων Ταχείας Αντίδρασης. Με την επέκταση της επεμβατικής δράσης του μέσα από τον "συνεταιρισμό για την ειρήνη" και τη διεύρυνση του ίδιου προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη".

Οσον αφορά τη θέση του κινήματος ειρήνης ο Ε. Μαχαίρας τόνισε: "Σαν κίνημα ειρήνης, είμαστε αλληλέγγυοι με όλες τις δυνάμεις που αντιπαλεύουν κάθε μορφή εθνικισμού, σοβινισμού, ρατσισμού, νεοφασισμού, φουνταμενταλισμού και θεοκρατίας, αλλά και κάθε είδος ξένης επέμβασης και πολιτικής για την υποδαύλιση υπαρκτών εθνικών ή θρησκευτικών διαφορών, τη μετατροπή τους σε εστίες έντασης και εφαλτήριο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών και άλλων αντιδραστικών δυνάμεων και για την ανάπτυξη του μιλιταρισμού και της αστυνομοκρατίας με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Είμαστε αλληλέγγυοι με όλες τις δυνάμεις που, με αφετηρία το σεβασμό κάθε εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας και ιδιαιτερότητας, επιδιώκουν την επίλυση των προβλημάτων των μειονοτήτων και των μεταναστών στη βάση της ισότητας, της αναγνώρισης των ανάλογων δικαιωμάτων και της ειρηνικής συμβίωσης και προσπαθούν να μετατρέψουν τις εθνικές και άλλες μειονότητες σε γέφυρες φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες και τους λαούς".

Μαρξισμός και γυναίκα

Η ΟΒ Φιλοσοφικής της ΚΝΕ, σε συνεργασία με το Γυναικείο Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα "Μαρξισμός και γυναίκα", την ερχόμενη Πέμπτη, στη 1 μ.μ. στο αμφιθέατρο 6. Θα μιλήσει η Ε. Μπέλλου,η οποία θα πραγματοποιήσει και περιοδεία στους χώρους εργασίας της σχολής.

ΚΝΕ
Συνεχίζεται η Οικονομική Εξόρμηση

Η Οικονομική Εξόρμηση για το 7ο Συνέδριο της ΚΝΕ συνεχίζεται με το πλάνο της Οργάνωσης να έχει συνολικά καλυφτεί κατά 75%.

Οι πρώτες πέντε οργανώσεις είναι:

1. Αν. Πελοπόννησος 104%.

2. Αθήνα 93%.

3. Κρήτη 89%.

4. Θεσσαλονίκη 74%.

5. Στερεά 65%.

ΚΟΑ
Εκδηλώσεις και συσκέψεις γυναικών

Στα πλαίσια της Δίμηνης Καμπάνιας για τις Γυναίκες, που διοργανώνει η ΚΟ Αθήνας, συνεχίζονται οι δραστηριότητες των κομματικών οργανώσεων και στελεχών σε εργασιακούς χώρους και γειτονιές της Αθήνας. Ετσι, αύριο Τετάρτη, πραγματοποιούνται οι εξής συσκέψεις:

  • Σύσκεψη στα γραφεία της ΚΟ Αχαρνών στις 7 μ.μ., με την Αλ. Γιαννούση
  • Σύσκεψη στα γραφεία της ΚΟ Καλλιθέας στις 6.30 μ.μ., με την Λ. Κουτσιλέου.
  • Συγκέντρωση στην Ηλιούπολη στις 6 μ.μ., στο Αναψυκτήριο "Δημ. Κιντής" του Δήμου Ηλιούπολης, με την Χρ. Τσεντούρου.
Πρόγραμμα εκδρομών του ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών διοργανώνει 4ήμερη εκδρομή από 22 έως 25 Μάρτη, με έδρα τη Μητρόπολη Καρδίτσας. Επίσης θα πραγματοποιήσει και ημερήσιες εκδρομές στην ευρύτερη περιοχή, όπως Καλαμπάκα - Μετέωρα - Μερίτσα, στο Περτούλι (έδρα του στρατηγείου του ΕΛΑΣ), στη λίμνη Μέγδοβα και αλλού. Η αναχώρηση θα γίνει τις 22 Μάρτη από την οδό Χαλκοκονδύλη, μεταξύ 3ης Σεπτεμβρίου και Πατησίων και ώρα 9.00 π.μ. Πληροφορίες στα τηλ. 8810.046 και 8010.074.

ΝΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια

Η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση - συζήτηση σήμερα Τρίτη, στις 7.00 μμ, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, με θέμα: "Βαλκανική κρίση, ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι θέσεις του ΚΚΕ". Θα μιλήσει ο Ορέστης Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Προς μεθόδους ταχείας κατεδάφισης

H επιτάχυνση της ανατροπής του κοινωνικού χαρακτήρα των ασφαλιστικών συστημάτων, απασχόλησε το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εργασίας των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου Εργασίας εξετάστηκε η εμπειρία από την εφαρμογή μέτρων μείωσης των εργοδοτικών εισφορών στις περιπτώσεις νέων εργαζομένων ή μακροχρόνια ανέργων, αλλά και μείωσης των φόρων επί της εργασίας σε περιπτώσεις προσλήψεων.

Τις προθέσεις της κυβέρνησης αποκάλυψε στην παρέμβασή του ο υφυπουργός Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππας,λέγοντας: "Στην Ελλάδα εξετάζουμε θετικά τις προτάσεις για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας"! Και συνέχισε πως "θα πρέπει να προβλέπεται η κάλυψη της σχετικής επιδότησης από συγκεκριμένο πόρο".

Στην επιφάνεια το "ΚΩΣΤΑΚΟΣ"

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιχείρηση ανέλκυσης της πυραυλακάτου του Πολεμικού Ναυτικού "ΚΩΣΤΑΚΟΣ", που τον περασμένο Οκτώβρη είχε βυθιστεί έξω από τις ακτές της Σάμου μετά από σύγκρουση με το επιβατηγό "ΣΑΜΑΙΝΑ", παίρνοντας μαζί της στο βυθού τέσσερις υπαξιωματικούς μέλη του πληρώματος του πλοίου, οι οποίοι μέχρι την ανέλκυση, οπότε και εντοπίστηκαν, θεωρούνταν αγνοούμενοι. Το κουφάρι του πλοίου τοποθετήθηκε σε πλατφόρμα και αναμένεται η μεταφορά του στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, ωστόσο η περισυλλογή των σορών των τεσσάρων υπαξιωματικών δε στάθηκε δυνατή γιατί βρέθηκαν σφηνωμένοι ανάμεσα σε λαμαρίνες και πυρομαχικά.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org