ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νεκροί ή νικητές

Οι πειρατές μετέτρεπαν τη λεία από το πρώτο ρεσάλτο σε χρυσάφι και στη συνέχεια έφτιαχναν μ' αυτό το πρώτο χρυσάφι, ένα χρυσό σκουλαρίκι που το κρέμαγαν στο αυτί. Οταν πέθαιναν, οι σύντροφοί τους έπαιρναν το σκουλαρίκι και πλήρωναν μ' αυτό την κηδεία. Οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα - μιας επισκευαστικής ζώνης που φτιάχτηκε και υπάρχει για να υπηρετούνται τα συμφέροντα των σύγχρονων πειρατών, των εφοπλ(η)στών που ζητούν καλή αλλά γρήγορη δουλιά για να μη χάσουνε το ναύλο - δεν έχουν καν αυτήν την πολυτέλεια. Δεν μπορούν από το μεροκάματο να βάλουν στην άκρη ούτε τόσα όσα χρειάζονται μετά για την κηδεία. Ακούγεται μακάβριο, είναι όμως έτσι: Ο εργάτης της Ζώνης, φεύγει το πρωί απ' το σπίτι φιλώντας παιδιά και γυναίκα, σαν να μην πρόκειται να τους ξαναδεί! Κανείς βέβαια δεν πάει εθελοντής στο θάνατο, ούτε οι εργάτες της Ζώνης. Κι όταν φεύγουν απ' τα σπίτια τους, θέλουν να γυρίσουν. Την ώρα που δουλεύουν κάνουν κι αυτοί όνειρα. Ο Κώστας, για παράδειγμα, που σκοτώθηκε το Σάββατο και οι συνάδελφοί του έβαλαν ρεφενέ για να του κάνουν την κηδεία, μήνες άνεργος, λαχταρούσε να γυρίσει απ' τη δουλιά και να 'χει στην τσέπη του τόσα όσα να ταϊσει τη γυναίκα και τα δυο παιδιά του για δυο μέρες, μέχρι τη Δευτέρα που έλπιζε πως θα μπορούσε να ξαναμπεί έστω κι ανασφάλιστος σε κάποιο τάνκι να βγάλει άλλο ένα μεροκάματο.

Μικρό φαίνεται τ' όνειρο, αλλά αυτό είναι. Μεγάλος είναι μόνο ο τρόμος στη Ζώνη. Ενας τρόμος που έχει γίνει δεύτερη φύση σε όλους, εργαζόμενους και μη, στην περιοχή. Σε ανύποπτη στιγμή, ο σημερινός δήμαρχος Περάματος είχε εκφράσει σε δημοσιογράφους το παράπονο γιατί η πόλη του παρουσιάζεται στα διάφορα ρεπορτάζ σαν μια ζώνη μιζέριας, γιατί, εμείς οι δημοσιογράφοι, δεν αναφερόμαστε και στις σκληρές αλλά τελικά επιτυχείς προσπάθειες των ανθρώπων εκεί να ζήσουν ανθρώπινα. Και είχε δίκιο. Το Πέραμα σήμερα, λίγη σχέση έχει με το Πέραμα των κατατρεγμένων που έφτασαν κάποτε εκεί και ρίζωσαν στο βράχο. Στο Πέραμα οι εργάτες δουλεύουν σκληρά στη Ζώνη, αλλά το ίδιο σκληρά παλεύουν και μαζί με τα συνδικάτα τους, μαζί με τη δημοτική αρχή, μετατρέπουν μήνα το μήνα, χρόνο το χρόνο, το μέρος που ζουν σε μια πολιτεία ανθρώπων με "Α" κεφαλαίο. Μόνο που οι όροι της ταξικής πάλης είναι ακόμα πιο σκληροί. Οσο κι αν πάλεψαν, όσα κι αν κατέκτησαν μέχρι τώρα κι είναι πολλά, μένουν ακόμα περισσότερα να κατακτήσουν.

Ισως σε πολύ λίγους εργασιακούς χώρους το αίτημα - όραμα για μια συνολική ανατροπή του οικονομικού, πολιτικού, κοινωνικού συστήματος, να συνδέεται τόσο άμεσα με το αίτημα των εργατών να βγαίνουν τουλάχιστον ζωντανοί στο σχόλασμα της βάρδιας, όσο στη Ζώνη. Υπερβολή; Πέντε λεπτά συζήτησης με έναν εργάτη της Ζώνης, στο χώρο που αυτός δουλεύει, στα ύφαλα του πλοίου, με χιλιάδες τόνους λαμαρίνα από πάνω, σε ένα "γκαζωμένο" τάνκι, είναι ικανά για να πείσουν και τον πλέον αδαή, πως αυτή η δουλιά δεν πληρώνεται. Αυτή η δουλιά μπορεί να γίνει πραγματικά ανθρώπινη μόνο αν αλλάξουν ριζικά, αν ανατραπούν δηλαδή, οι σχέσεις παραγωγής. Εδώ, στη Ζώνη, η ταξική κόντρα, γίνεται με τον πλέον σκληρό πυρήνα του κεφαλαίου, τον εφοπλιστικό. Και απ' αυτή την κόντρα οι εργάτες θα βγαίνουν μόνο νεκροί ή νικητές.

Ανοίγουν το δρόμο στο χαφιεδισμό

Να πουν ΟΧΙ στο ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης καλεί τους βουλευτές η Επιτροπή για τη μη επικύρωση της Συμφωνίας Σένγκεν στη χώρα μας

OXI στο ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την "προστασία του ατόμου από την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα", καλεί τους βουλευτές να πουν σήμερα στη Βουλή η Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στην Αθήνα για τη μη επικύρωση και εφαρμογή της Συμφωνίας Σένγκεν στη χώρα μας. Παρουσιάζοντας τις θέσεις της Επιτροπής, οι εκπρόσωποί της τόνισαν χτες σε συνέντευξη Τύπου ότι το νομοσχέδιο στην ουσία νομιμοποιεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα, ανατρέποντας συνταγματικές διατάξεις και διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Τόνισαν μάλιστα ότι η κυβέρνηση το έφερε στη Βουλή μετά από πολλές αναβολές, επειδή βιάζεται να κυρώσει τη Συμφωνία Σένγκεν, στα πλαίσια των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων και των πιέσεων που δέχεται. Με τα νομοθετήματα, όμως, αυτά όχι μόνο δεν πρόκειται να προστατευτεί ο πολίτης και να χτυπηθεί η εγκληματικότητα, αλλά απεναντίας ανοίγει ο δρόμος στο χαφιεδισμό και στο στήσιμο ενός νέου αστυνομικού κράτους, το οποίο θα είναι ηλεκτρονικά πλέον διασυνδεμένο και με ξένες αστυνομίες.

Ο Νίκος Τσούνης,ασκώντας κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης, είπε ότι είναι η έβδομη φορά που έρχεται στη Βουλή για ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο. Η πρώτη ήταν το 1991, όταν επιχειρήθηκε η θεσμοθέτηση του ΕΚΑΜ, γνωστού και ως κωδικού αριθμού μητρώου "666", που είχε προκαλέσει σάλο. Πολλοί υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν τα τελευταία χρόνια να περάσουν το νομοσχέδιο, αλλά δεν τα κατάφερναν, χάρη στις αντιδράσεις που συναντούσαν. Ο Ν. Τσούνης αναφέρθηκε διεξοδικά στα άρθρα του νομοσχεδίου και τόνισε ότι αν γίνει νόμος του κράτους οι αστυνομικοί στο εξής θα μπορούν να φακελώνουν τους πάντες για λόγους εθνικής ασφαλείας ή για την εξυπηρέτηση της "εγκληματολογικής" και της "σωφρονιστικής πολιτικής" της κυβέρνησης. "Οι λόγοι εθνικής ασφαλείας που επικαλείται, όμως, είναι τόσο γενικοί, ώστε μέσα εκεί χωράνε τα πάντα. Η εμπειρία μας από το παρελθόν το αποδεικνύει και με το παραπάνω", πρόσθεσε ο ίδιος.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι με το νομοσχέδιο αυτό νομιμοποιείται η λειτουργία αρχείων και η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που συγκεντρώνονται για δημόσια πρόσωπα ή πρόσωπα της επικαιρότητας για δημοσιογραφικούς σκοπούς. "Αν κρίνουμε, είπε ο Ν. Τσούνης, με βάση την πρακτική των ιδιωτικών καναλιών, καταλαβαίνουμε ότι όλοι οι Ελληνες εμπίπτουν και σε αυτήν την κατηγορία. Αλλά και έτσι να μην ήταν, γιατί θα πρέπει να επιτρέπουμε στον "χι" δημοσιογράφο ή μεγαλοεκδότη ή καναλάρχη να συλλέγει και να επεξεργάζεται ευαίσθητα δεδομένα;".

Η νομικός Τασία Χριστοδουλοπούλου υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο καταρτίστηκε χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος, γιατί η κυβέρνηση δεν ήθελε να αποκαλυφθεί το αντιδραστικό του περιεχόμενο. "Οποιος συναινεί στην ψήφισή του, τόνισε, συμφωνεί στους ηλεκτρονικούς τρόπους παρακολούθησης των πολιτών και στο ηλεκτρονικό φακέλωμα".

Ο λέκτορας του Πάντειου Πανεπιστήμιου Αγάπιος Παπανεοφύτου διερωτήθηκε αν είναι "εκσυγχρονισμός" η παρακολούθηση της κοινωνικής και ιδιωτικής ζωής στο όνομα της εθνικής ασφάλειας και τόνισε ότι η διαφαινόμενη ψήφιση του σχεδίου νόμου αποτελεί πορεία προς το σκοταδισμό, τη στιγμή που ακόμα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε διατυπώσει τις επιφυλάξεις του για μια σειρά άρθρα της Συμφωνίας Σένγκεν.

Τέλος ο καθηγητής Ψυχολογίας Γιώργος Χατζάτογλου ανέπτυξε τις ψυχολογικοκοινωνικές επιπτώσεις και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εφαρμογή των αντιδραστικών νομοθετημάτων της κυβέρνησης. "Ο χαφιεδισμός, τόνισε, θα μπει στη ζωή μας, με απάνθρωπο τρόπο. Ο καθ' ένας μας θα αρχίσει να φοβάται ακόμα και τη σκιά του, όταν εκ των προτέρων θα γνωρίζει ότι το επίσημο κράτος έχει νομιμοποιήσει όλους εκείνους τους μηχανισμούς που θα επιδιώκουν να συλλέγουν πληροφορίες και να μάθουν πώς ζούμε και πώς σκεπτόμαστε. Η ιδέα και μόνο ότι κάποιος μπορεί να σε παρακολουθεί, ενισχύει την εσωστρέφεια, καταπιέζεται η προσωπικότητα του ατόμου και ενισχύονται φαινόμενα μανίας καταδιώξεως".

Περιοδεία στο "ΥΓΕΙΑ"

Περιοδεία στο νοσοκομείο "Υγεία" θα πραγματοποιήσει η Αλέκα Παπαρήγα,ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, την Πέμπτη 20 Μάρτη στις 8.30 π.μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ