ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ"
Με μοναδικό στόχο τα υπερκέρδη

Αρχισε το 4ο συνέδριο των επιχειρηματιών, με βασικό αντικείμενο τη διαβόητη οικονομική διείσδυση στα Βαλκάνια

Στη σκιά των εξελίξεων στις γειτονικές χώρες, άρχισε χτες στη Θεσσαλοινίκη το 4ο συνέδριο για την "Επιχειρηματική δράση στα Βαλκάνια". Οι επιχειρηματίες που... υπόσχονταν να οδηγήσουν τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες στην οικονομία της αγοράς και τη δήθεν ανάπτυξη, κάνουν τώρα τον απολογισμό τους: Λεηλασία του πλούτου των βαλκανικών χωρών με παραοικονομικές επιχειρήσεις, που κατόρθωσαν να "στραγγίσουν" τα λαϊκά στρώματα, μεταφέροντας τεράστια οικονομικά ποσά στο εξωτερικό. Επίσης, δράση του παρακράτους, ανεργία που συνεχώς αυξάνεται, καθημερινή πτώση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων, πληθωρισμός, εγκληματικότητα. Ετσι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος, Ν. Ευθυμιάδης εγκατέλειψε κι αυτός με τη σειρά του την παλιά του αισιοδοξία, για να υπογραμμίσει την "πικρή", όπως είπε, αλήθεια, ότι το 1996 η Νοτιοανατολική Ευρώπη, "αντί να βαδίσει στην πορεία προς την ευρωπαϊκή της ενσωμάτωση, παρεξέκλινε και κινδυνεύει να μείνει στο περιθώριο του διεθνούς ανταγωνισμού".

Ωστόσο, στην ομιλία της η υπουργός Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, υποστήριξε ότι διαβλέπει μια αισιόδοξη προοπτική, αναφερόμενη στις πολιτικές εξελίξεις. Εκφράζοντας το ενδιαφέρον των μεγάλων εταιριών για την περιοχή χαρακτήρισε "ως αναγκαίο το συντονισμό των επιχειρηματιών με τις αρμόδιες κατά περίπτωση αρχές των βαλκανικών χωρών, ιδιαίτερα στα θέματα της κατασκευής των μεγάλων έργων!".

Την πρωτοβουλία του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για τη σύσταση ομάδας 200 Αμερικανών επιχειρηματιών, οι οποίοι επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ανακοίνωσε ο επόμενος ομιλητής, αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, W. Workman. Δύο είναι κατά την άποψή του τα βασικά ζητούμενα από τους υποψήφιους ξένους επενδυτές στην περιοχή: Η εγκαθίδρυση συνεχούς ροής πληροφόρησης και η πρόσβαση σε πρόσωπα με ρόλους - κλειδιά, τόσο σε κυβερνητικό, όσο και σε ιδιωτικό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, υπάρχει έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον στην περιοχή, ιδιαίτερα στους τομείς έργων υποδομής, αμυντικής, ηλεκτρονικής, φαρμακευτικής και των καταναλωτικών προϊόντων.

Ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτήρισε την επόμενη τριετία, για το επίπεδο πολιτικής "σταθερότητας" - δηλαδή της κυριαρχίας των πολυεθνικών - που θα επιτευχθεί στην περιοχή, ο διευθυντής του Center for Publik Policy Education του Brookings Institution, L. Korb. Παρομοίασε, δε, την κρισιμότητα της στιγμής με τη μεταπολεμική περίοδο και το σχέδιο Μάρσαλ, υπογράμμισε, ωστόσο, ότι "οι ΗΠΑ δεν μπορούν να έχουν τον ίδιο κυρίαρχο ρόλο, αλλά πως η πρωτοβουλία πρέπει να αναληφθεί από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας".

"Κονταροχτυπήματα" για τις μεγάλες μπίζνες

Το μοίρασμα των τηλεπικοινωνιών πίσω από τη "διένεξη" του Σ. Κόκκαλη με το υπουργείο Ανάπτυξης

Στο φόρτε τους βρίσκονται οι διεργασίες κυβέρνησης - μονοπωλιακού κεφαλαίου για το νέο μοίρασμα της "πίτας" από δουλιές πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών, στα πλαίσια του παραπέρα κατακερματισμού των δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων. Παράλληλα, αποκαλύπτεται μέρος από τις τεράστιες συναλλαγές, στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση, με τη θεωρούμενη αφρόκρεμα του μεγάλου κεφαλαίου, σε μια απροκάλυπτη προσπάθεια να υπηρετήσει και να διευρύνει τα ερείσματά της στο χώρο της άρχουσας τάξης. Σ' αυτά τα πλαίσια φαίνεται να κινείται και η "κόντρα" που ξέσπασε τις τελευταίες μέρες ανάμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης και τον όμιλο του Σ. Κόκκαλη.

Την προηγούμενη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση της Β. Παπανδρέου με τους Βαρδινογιάννη - Κόκκαλη - Κοπελούζο - Λάτση. Αν και παρασκηνιακά είχε συμφωνηθεί να μην τεθεί θέμα νέων φορέων, που θα δραστηριοποιηθούν στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, το θέμα "τέθηκε ως ιδέα" από την υπουργό. Η ιστορία είχε συνέχεια - προφανώς με κατάλληλα διοχετευμένες πληροφορίες - από την εφημερίδα του Α. Αλαφούζου, στην οποία προβλήθηκε το θέμα των τηλεπικοινωνιών σχεδόν ως κύριο θέμα της σύσκεψης Παπανδρέου - επιχειρηματιών. Η ιδέα του νέου φορέα και κατ' επέκταση το σχετικό δημοσίευμα προκάλεσαν - όπως ήταν φυσικό - τις αντιδράσεις της ΙΝΤΡΑΚΟΜ και του ιδιοκτήτη της, γεγονός που εκφράστηκε μέσα από συγκεκριμένες εκπομπές του ΦΛΑΣ. Η εξέλιξη υποχρέωσε την υπουργό Ανάπτυξης να δηλώσει γραπτά ότι θέμα ιδιωτικού ΟΤΕ δε συζητήθηκε στη σύσκεψη και πως ούτε θα μπορούσε να συζητηθεί. Τα πράγματα όμως σε ό,τι αφορά στα πραγματικά γεγονότα τα βάζει στη θέση τους μακροσκελής ανακοίνωση του προέδρου της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, σύμφωνα με τον οποίο, "το θέμα της δημιουργίας ανταγωνιστικού προς τον ΟΤΕ τηλεπικοινωνιακού φορέα τέθηκε ακροθιγώς και αιφνιδιαστικώς ως τελευταίο θέμα και αφού ο χρόνος των συζητήσεων είχε κατά συντριπτικό ποσοστό αναλωθεί σε θέματα καυσίμων, φυσικού αερίου και κατασκευής νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Και τέθηκε από την κ. υπουργό και τους εκπροσώπους της ΔΕΗ, με τη δήλωση ότι κυοφορείται η σκέψη να εμπλακεί η ΔΕΗ, ενόψει της απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιών, στην εκμετάλλευση τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών".

Προσπαθώντας προφανώς να... ηρεμήσει τα πνεύματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χτες δήλωσε ουσιαστικά πως και ο Σ. Κόκκαλης έχει δίκιο (το θέμα, λέει, τέθηκε από κάποιους) και η Β. Παπανδρέου (το θέμα δε... συζητήθηκε)!

Η ουσία πάντως παραμένει μία: Η "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αξιοποιώντας κατάλληλα και τις κοινοτικές οδηγίες, κινείται στο δρόμο της ανοιχτής υπονόμευσης του ρόλου και του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΤΕ και των τηλεπικοινωνιών συνολικά. Κι αυτό μέσα σ' ένα παροξυσμό στήριξης των εταιριών που δραστηριοποιούνται στην τηλεπικοινωνιακή αγορά. Υποκλινόμενη με ευλάβεια στις φιλελεύθερες επιλογές της ΝΔ, δεν περιορίζεται μόνο στην ιδιωτικοποίηση του 25% του ΟΤΕ, ούτε και στην παραχώρηση σε ντόπιους και ξένους μνηστήρες πακέτων μετοχών των υπό σύσταση θυγατρικών του (π.χ. κινητή τηλεφωνία). Προχωρά ακόμα ένα βήμα παραπέρα, με την αξιοποίηση της υποδομής άλλων δημόσιων επιχειρήσεων, την οποία σχεδιάζει να θέσει στη διάθεση ντόπιων και ξένων επιχειρήσεων, προκειμένου από καλύτερες θέσεις "και με ξένα κόλλυβα", ακριβέστερα τη δημόσια περιουσία, οι επίδοξοι ανταγωνιστές να πολεμήσουν τον ΟΤΕ.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τις νέες μεθοδεύσεις

Την κυβέρνηση που, από κοινού με τους μεγαλοεπιχειρηματίες, μεθοδεύει την κερδοσκοπική εκμετάλλευση της υποδομής της ΔΕΗ και την εισβολή του μεγάλου κεφαλαίου σε νέους τηλεπικοινωνιακούς φορείς, καταγγέλλει το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση, που κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Στην ερώτηση που απευθύνεται προς την υπουργό Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου και την οποία υπογράφει ο Ορ. Κολοζώφ, ανάμεσα στα άλλα τονίζεται:

"Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός νέου τηλεπικοινωνιακού οργανισμού, ο οποίος θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά ως προς τον ΟΤΕ και θα αξιοποιήσει το υφιστάμενο δίκτυο της ΔΕΗ για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση δικτύων οπτικών ινών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κ. υπουργός Ανάπτυξης πρότεινε στους εκπροσώπους μερικών από το μεγαλύτερα μονοπωλιακά συγκροτήματα της χώρας (Βαρδινογιάννης, Κόκκαλης, Κοπελούζος, Λάτσης) τη συμμετοχή τους στο σχέδιο αυτό. Κάτι τέτοιο, όχι μόνο δεν είναι αναγκαίο προκειμένου να προχωρήσει η δημιουργία και η λειτουργία του νέου τηλεπικοινωνιακού οργανισμού, αλλά θα επιτρέψει στο ιδιωτικό μονοπωλιακό κεφάλαιο να αξιοποιήσει κερδοσκοπικά την υποδομή της (δημόσιας) ΔΕΗ. Κάτι παραπάνω: Η είσοδος και δραστηριοποίηση του ιδιωτικού μονοπωλιακού κεφαλαίου σε τέτοιους κρίσιμους - από πολλές απόψεις- τομείς ενισχύει τη θέση του απέναντι στο δημόσιο τομέα, την κοινωνία και συνολικά τους εργαζόμενους της χώρας. Πολύ περισσότερο μάλιστα που την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η σταδιακή ιδιωτικοποίηση του ίδιου του ΟΤΕ".

Και η ερώτηση καταλήγει: "Ερωτάται η κ. υπουργός αν αν είναι ακριβείς αυτές οι πληροφορίες. Και αν ναι, για ποιο λόγο η κυβέρνηση θεωρεί αναγκαία τη συμμετοχή του μονοπωλιακού κεφαλαίου στην υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδιασμού, πολύ περισσότερο μάλιστα που μια τέτοια επιλογή θα επιτρέψει την κερδοσκοπική εκμετάλλευση της υποδομής της ΔΕΗ από ιδιωτικά μονοπωλιακά συγκροτήματα, τα οποία θα ενισχύσουν σημαντικά τη θέση τους σε έναν τέτοιο κρίσιμο τομέα, όπως οι τηλεπικοινωνίες".
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org