ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
"Να πληρώσουν οι φονιάδες"!

Οργή και οδύνη χτες στο νεκροταφείο της Ανάστασης, όπου κηδεύτηκε ο Κώστας Γιαβρής

"Ετσι πεθαίνουν οι εργάτες βρε..! Τον έχουν και τους δουλεύει όλη τη βδομάδα στα ρημάδια τα καράβια τους και το Σάββατο δεν τον πληρώνουν. Πώς να γυρίσει μ' άδεια χέρια στην οικογένειά του; Πάει στην άλλη δουλιά για ένα μεροκάματο και...".

Με την οργή και την οδύνη να ξεχειλίζουν, όπως τα δάκρυα απ' τα μάτια του, ο πατέρας του αδικοχαμένου Κώστα Γιαβρή μιλάει για το παιδί του. Σε παρόντα χρόνο. Σαν να μην έφυγε ποτέ. Ξέρει τους ενόχους. Ξέρει ακόμα πως δε θα πληρώσουν για το έγκλημα. Και δεν μπορεί να το χωνέψει.

Δέκα λεπτά πριν, ο μπαρμπα - Αντρέας αποχαιρετούσε το παιδί του. Οριστικά και αμετάκλητα. Στο νεκροταφείο της Ανάστασης, που γέμισε χτες σκοτεινιασμένα πρόσωπα συντρόφων του και μαυροφορεμένες μάνες. Ο μεταλλεργάτης Κώστας Γιαβρής, στα 38 του χρόνια, κομματιάστηκε από τη φονική έκρηξη στην υδροφόρα που ήταν γκαζάδικο! Ανεργος επί μήνες, πήγαινε κάθε μέρα στη Ζώνη με εκατοντάδες άλλους, μπας και βρει κανένα μεροκάματο. Είχε δουλέψει την περασμένη βδομάδα, αλλά ο εργολάβος δεν τον πλήρωσε. Το Σάββατο αναζήτησε στο πλοίο - βόμβα το μεροκάματο, αλλά δεν πρόλαβε να το πάρει. Τον πρόλαβε ο θάνατος.

Χτες η 16χρονη Μαρία, η μεγάλη του κόρη, δεν μπορούσε να μιλήσει. Δεν άντεχε. "Να πληρώσουν οι φονιάδες" (!), κατάφερε μόνο να πει. Και γύρισε στη σιωπή της απώλειας. Σκέφτεται πως πρέπει να βρει δουλιά. Ετοιμάζεται ν' αφήσει το γυμνάσιο. Θα πάει, λέει, νυχτερινό. Ποιος να ζήσει την οικογένεια; Τη μόλις δύο ετών Παρασκευή, την αδελφή της!Τι να της πει για τον πατέρα τους; Τα έξοδα της κηδείας κάλυψαν με έρανο γείτονες και φίλοι.Οι μεταλλεργάτες συγκέντρωσαν άλλες 440 χιλιάδες, βοήθεια στην οικογένεια. Οχι, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας δεν έστειλε κανέναν, ούτε και στεφάνι έστειλε!

Η μάνα δεν μπορούσε να εκφράσει τη δική της οργή, το δικό της πόνο, παρά μόνο με τους μορφασμούς του προσώπου της. Και τα δάκρυα. Τη σιωπή της. Μέχρι που λιποθύμησε.

"Είναι καθαρή δολοφονία. Πού ήταν οι επιθεωρητές του Λιμεναρχείου; Πού ήταν τα μέτρα; Πετρέλαιο, πλοίο, βόμβα". Τα στοιχεία του εγκλήματος απαριθμεί ο μπαρμπα - Αντρέας Γιαβρής,παλιός ΕΑΜίτης, και μονολογεί: "Εμείς είχαμε πάρει τότε τα όπλα για τη δικαιοσύνη κι όχι για την αδικία. Η μόνη λύση είναι το λαϊκό δικαστήριο...".

  • Αυτοί, πάντως, που προσπάθησαν να στήσουν χτες ...δικαστήριο ήταν τα αδέλφια του εργολάβου Π. Φιντάνη, που έχει εξαφανιστεί. Εμφανίστηκαν στο νεκροταφείο την ώρα της κηδείας και κάλεσαν τα κανάλια για να κάνουν δηλώσεις, επειδή, όπως οι ίδιοι είπαν, "πολλά τραγούδια έχουν πει διάφοροι αυτές τις μέρες και πρέπει να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους"! Υποστήριξαν, λοιπόν, ότι το συνεργείο του αδελφού τους εργαζόταν νόμιμα στο πλοίο και υπήρχε κατάσταση προσωπικού, κι ας έχουν αυτά διαψευστεί απ' τις αρμόδιες αρχές. Είπαν κι άλλα φωνάζοντας και στο τέλος βρίζοντας. Την ώρα που συγγενείς και φίλοι, εκεί δίπλα, συνόδευαν το νεκρό Γιαβρή στο τελευταίο ταξίδι.
Κατακραυγή!

ΕΣΑΚ: Αποτρόπαιο έγκλημα. ΓΣΕΕ: "Οχι" στην εργοδοτική ασυδοσία. Αντιδράσεις καταδίκης και από άλλα συνδικάτα

Το τραγικό δυστύχημα του περασμένου Σαββάτου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από συνδικαλιστικές οργανώσεις, που καταγγέλλουν σαν υπεύθυνους κυβέρνηση και εργοδότες.

"Αποτρόπαιο έγκλημα, που φέρνει τη σφραγίδα της ασυδοσίας της εργοδοσίας" χαρακτηρίζει το δυστύχημα με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΣΑΚ.Επισημαίνει ότι οι εργοδότες αποθρασύνονται από την αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, που στο όνομα του κέρδους και της ελεύθερης αγοράς έχουν αποκτήσει δικαιοδοσία ζωής και θανάτου επάνω στους εργαζόμενους,χωρίς να δίνουν λόγο πουθενά. Η παντελής - συνεχίζει - έλλειψη προστατευτικών μέτρων, καταστάσεων προσωπικού στο χώρο του ατυχήματος και η ουσιαστική ανυπαρξία των Επιθεωρήσεων Εργασίας επιβεβαιώνουν τα παραπάνω. Τέλος καλεί τους εργαζόμενους να αγωνιστούν ενάντια στην πολιτική αυτή και την ασυδοσία των εργοδοτών, που φέρνουν τις εργασιακές σχέσεις στο Μεσαίωνα.

Την πρωτοφανή έλλειψη μέτρων προστασίας και ελέγχου στη Ζώνη καταγγέλλει η ΓΣΕΕ και επισημαίνει τις τεράστιες ευθύνες της εργοδοσίας και των κρατικών υπηρεσιών, που εδώ και χρόνια με την αδιαφορία τους και την ασυδοσία τους είναι πρόξενοι ατυχημάτων με ανθρώπινα θύματα, όπως αυτό του περασμένου Σαββάτου. Η Συνομοσπονδία καλεί την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία "να πάρουν επιτέλους μέτρα και να προχωρήσουν σ' εκείνους τους ελέγχους, που στο μέλλον θα αποτρέψουν παρόμοια θλιβερά περιστατικά".

Το τραγικό δυστύχημα στα Ναυπηγεία Κελαϊδή φέρνει για μια ακόμα φορά στην επικαιρότητα τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ζώνη Περάματος, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Περάματος και τονίζει πως "θεωρούμε ηθικούς αυτουργούς την ανεργία και την κυβερνητική πολιτική των τελευταίων ετών".

Το τραγικό δυστύχημα στο πλοίο ΕΥΓΕΝΙΑ έρχεται να επιβεβαιώσει την άσχημη κατάσταση σε πλοία και επισκευαστικές μονάδες, επισημαίνουν σε κοινή τους ανακοίνωση ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και υπογραμμίζουν τις ευθύνες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και συνολικά της κυβέρνησης, που "στηρίζουν και διευθύνουν την ασύδοτη δράση του κεφαλαίου και ιδιαίτερα του εφοπλιστικού, με θύματα τους εργαζόμενους".

Την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης που "προστατεύει" την εγκληματική δράση των εφοπλιστών, που εκτός των άλλων έχει σαν αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους εργάτες, καταγγέλλει το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής.

Με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας δηλώνει ότι είναι στο πλευρό των εργαζομένων της Ζώνης και στην πάλη τους για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και σταμάτημα του φόρου αίματος.

Την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων για το δυστύχημα στο Πέραμα, ώστε να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα και μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία συμβάλλει στην έξαρση των ατυχημάτων, ζητά με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά.

Ποινική δίωξη

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια, πρόκληση σωματικών βλαβών και παράνομη εκτέλεση εργασιών ασκήθηκε εναντίον του ιδιοκτήτη του ναυπηγείου, στο οποίο καθελκύστηκε το μοιραίο πλοίο, Βαρδή Κελαϊδή,ο οποίος οδηγήθηκε την Κυριακή στον εισαγγελέα.

Ο Κελαϊδής αφέθηκε στη συνέχεια ελεύθερος και η δικογραφία επιστράφηκε στο Λιμεναρχείο για να συμπληρωθεί με την πραγματογνωμοσύνη των εμπειρογνωμόνων και τα υπόλοιπα στοιχεία της υπόθεσης.

Τις ίδιες κατηγορίες, αντιμετωπίζουν ο πλοιοκτήτης Αλέξανδρος Μπούφης,ο εργολάβος του συνεργείου βαφών Παναγιώτης Φιντάνης,ο εργολάβος Δημήτρης Μεταξάς και ο πλοίαρχος Παναγιώτης Βρυώνης.Οι τρεις πρώτοι έχουν φροντίσει να εξαφανιστούν για να μη συλληφθούν, όσο διαρκεί το Αυτόφωρο, ενώ ο πλοίαρχος, που τραυματίστηκε στο δυστύχημα, νοσηλεύεται στο Κρατικό Νοσοκομείο Πειραιά.

Ενορκη Διοικητική Εξέταση διέταξε, εξάλλου, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και μέχρι να ολοκληρωθεί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ο διοικητής του Λιμενικού Περάματος, αντιπλοίαρχος Α. Λιλάκος και ο υποδιοικητής, υποπλοίαρχος Π. Φεργαδιώτης.

Απόφαση για αγώνα στο Πέραμα

Τη συνέχιση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων μέχρι να παρθούν τα ανάλογα μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, στην ανοιχτή συνεδρίαση που έγινε το Σάββατο το βράδυ έξω από το Ναυπηγείο "Κελαϊδή" λίγα μόλις μέτρα από το γκαζάδικο ΕΥΓΕΝΙΑ.Στην ανοιχτή συνεδρίαση, πήραν μέρος δεκάδες μαζικοί και συνδικαλιστικοί φορείς.

Μιλώντας στο ΔΣ ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Πατσιλινάκος,τόνισε: "Η έλλειψη θέσεων εργασίας για τους εργαζόμενους δημιούργησε την ανάγκη να δουλεύουν χωρίς κανένα μέτρο υγιεινής και ασφάλειας. Ο δήμος προσπαθεί εδώ και τρία χρόνια να ξαναδουλέψει η Ζώνη σωστά και με συνθήκες που να εξασφαλίζουν ασφάλεια στην εργασία. Σκοπός είναι το δυνάμωμα του αγώνα για την υλοποίηση των 26 προτάσεων - μέτρων που έχουμε προτείνει για την ασφάλεια της εργασίας στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη".

Στο ανοιχτό ΔΣ παρευρέθηκε και ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γιώργος Μαυρίκος, ο οποίος σημείωσε: "Υπεύθυνες είναι όλες οι κυβερνήσεις, οι οποίες, με την πολιτική που χαράζουν, αφήνουν να λειτουργούν ασύδοτα οι κερδοσκόποι και οι εφοπλιστές, διογκώνοντας και οξύνοντας την ανεργία".

Ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και πρόεδρος της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", Γιώργος Μανουσογιαννάκης,κατήγγειλε ως ηθικό αυτουργό του δυστυχήματος την κυβέρνηση, η οποία αρνείται να πάρει μέτρα ασφαλείας και δεν τηρεί τα ήδη υπάρχοντα.

Η ΚΝΕ καταγγέλλει

"Το νέο τραγικό έγκλημα, που στοίχισε ζωές εργατών, βγάζει ξανά στην επιφάνεια τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που συνεχίζει να συγκαλύπτει και να διατηρεί τις άθλιες συνθήκες δουλιάς στη Ζώνη". Τα παραπάνω καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Εργατική Επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται ακόμα: "Στο όνομα των περισσότερων κερδών για τους εφοπλιστές, η κυβέρνηση προστατεύει απροκάλυπτα τα συμφέροντά τους, εμπαίζοντας και αδιαφορώντας συνειδητά για τους εργαζόμενους. Χωρίς μέτρα ασφαλείας, ελέγχους και καταστάσεις εργασίας, με ανασφάλιστους, ανήλικους και αλλοδαπούς, κυβέρνηση και εφοπλιστές παίζουν κορόνα - γράμματα τη ζωή των εργαζομένων".

"Επειδή όμως η ζωή μας δεν μπορεί να παίζεται στον τζόγο - καταλήγει η ανακοίνωση - ένας δρόμος υπάρχει: Αγώνας ενωμένος για ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς, για σταθερή δουλιά για όλους με δικαιώματα, για τη συνολική ρήξη με το απάνθρωπο σύστημα που αυτή η πολιτική συντηρεί. Γιατί η αγανάκτηση δε φτάνει. Η μόνη απάντηση στους εγκληματίες τυχοδιώκτες του κέρδους είναι η οργή μας να γίνεται ανυποχώρητη ταξική πάλη και σύγκρουση".

Ο άτυχος Κώστας Γιαβρής

Στα δυο σχισμένη η κουβέρτα του μοιραίου πλοίου και οι εργάτες που έσπευσαν, ψάχνουν να βρουν θύματα



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ