ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση καλύπτει τους εκβιαστές

Ο υφυπουργός Γεωργίας Δ. Σωτηρλής,απαντώντας χτες στη Βουλή σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Β. Μπούτα,παραδέχτηκε μεν ότι υπάρχουν τουλάχιστον πληροφορίες στις υπηρεσίες του υπουργείου για τους εκβιασμούς και την άγρια εκμετάλλευση που υφίστανται οι ντοματοπαραγωγοί από τους βιομηχάνους ντοματοπολτού, τη λύση όμως του προβλήματος την απόθεσε στα ίδια τα θύματα των βιομηχάνων, από τα οποία ζήτησε να προσκομίσουν τα στοιχεία και να προβούν σε συγκεκριμένες καταγγελίες βιομηχάνων. Στην ουσία δηλαδή, για μία ακόμα φορά, η κυβέρνηση με την πρακτική της καλύπτει τους εκβιαστές των αγροτών και στη συνέχεια σαν Πόντιος Πιλάτος "νίπτει τας χείρας" της.

Συγκεκριμένα στην Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ σημειωνόταν ότι με βάση τον υπάρχοντα κανονισμό οι μεταποιητές ορίζουν την κατανομή των ποσοστώσεων στους αγρότες και διαμεσολαβούν στην καταβολή των επιδοτήσεων. Αποτέλεσμα τούτου είναι να εκβιάζουν ωμά τους αγρότες και να αισχροκερδούν σε βάρος τους, ενώ δεν είναι λίγες οι καταγγελίες ντοματοπαραγωγών που γίνονται κάθε χρόνο ότι δεν εισπράττουν έγκαιρα τα χρήματά τους ή ότι εισπράττουν πολύ λιγότερα από αυτά που αναγκάζονται να υπογράφουν πως εισέπραξαν.

Σχολιάζοντας ο Β. Μπούτας την απάντηση του υφυπουργού Γεωργίας και την απαίτησή του τα θύματα να καταγγείλουν τους θύτες τους, που όμως είναι γνωστοί στην κυβέρνηση, τόνισε: "Αν κάποιος παραγωγός τολμήσει να κάνει κάτι τέτοιο - και το ξέρει πολύ καλά ο κύριος υφυπουργός - θα μπει στη μαύρη λίστα και δεν πρόκειται να ξανακαλλιεργήσει ποτέ". Ακολούθως σημείωσε: "Οι υπηρεσίες, η Αστυνομία, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση γνωρίζουν πολύ καλά το πώς γίνεται αυτός ο εκβιασμός και από ποια εργοστάσια γίνεται".

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε: "Με το σύστημα που επικρατεί μέχρι σήμερα, πράγματι γίνεται ένας παράνομος πλουτισμός με την ανοχή της κυβέρνησης και του συγκεκριμένου κανονισμού που ισχύει από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρέπει όμως να πούμε ότι στις αρχές του Νοέμβρη ο υπουργός Γεωργίας σε συνάντηση που είχε με την Πανθεσσαλική Επιτροπή είχε δεσμευτεί ότι από την καινούρια καλλιεργητική περίοδο θα υπήρχε αλλαγή του καθεστώτος, έτσι που να σταματήσει αυτή η κατάσταση, αυτός ο εκβιασμός. Και εν πάση περιπτώσει και το πρόβλημα της βιομηχανικής ντομάτας είναι ένα επιμέρους της συνολικής αγροτικής πολιτικής".

Στη δευτερολογία του ο Δ. Σωτηρλής είπε ότι έχει σταλεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση επιστολή για την αλλαγή του καθεστώτος, ώστε τις κατανομές να τις κάνουν οι Ομάδες Παραγωγών, όχι όμως οι συνεταιρισμοί, που είναι το αίτημα των αγροτών.

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Θα προχωρήσει στην περικοπή τους η κυβέρνηση

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Την πρόθεσή της να προχωρήσει σε περικοπή των επικουρικών συντάξεων, εφαρμόζοντας το Ν. 2084/92 της ΝΔ, εξέφρασε χτες στη Βουλή η κυβέρνηση κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, απαντώντας στην ερώτηση, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκης ισχυρίστηκε ότι είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τους νόμους και σε μια έξαρση κυνισμού προχώρησε και σε μαθήματα δημοκρατίας, λέγοντας ότι "η αρχή της νομιμότητας είναι βασική αρχή της δημοκρατίας". Ξέχασε, βεβαίως, να πει ότι η κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ ήταν από το 1993 προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, στη βάση αυτής της λογικής, υπεραμύνθηκε της εγκυκλίου που έχει σταλεί από το υπουργείο για την προετοιμασία του μέτρου περικοπής των συντάξεων και προσποιήθηκε ότι δεν κατανοεί την κριτική του ΚΚΕ που χαρακτηρίζει αυτή την εγκύκλιο απαράδεκτη. Τέλος, κατέληξε στο γνωστό ρετρό του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου, στον οποίο και παρέπεμψε, λέγοντας ότι οι οποιεσδήποτε αλλαγές στην ασφαλιστική νομοθεσία θα είναι προϊόν αυτού του διαλόγου. Δεν έφταναν, δηλαδή, όλα τα άλλα που είπε, πρόσθεσε στο τέλος και την κοροϊδία.

"Εφαρμόζετε τη "Λευκή Βίβλο""

Απαντώντας στον υφυπουργό, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά, από το 1993, έλεγε τόσα πολλά ενάντια στους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ, που είχε ξεπεράσει σε φρασεολογία τους πάντες. "Ακόμα κι εμείς νιώθαμε κάπως να μειονεκτούμε μπροστά στα όσα εσείς λέγατε", σημείωσε με έμφαση ο βουλευτής του ΚΚΕ. Και πρόσθεσε: "Εχω στα χέρια μου επιστολές πρωτοκλασάτων κυβερνητικών σας στελεχών, τα οποία τότε έλεγαν πως "μόλις έρθουμε εμείς στην κυβέρνηση θα καταργήσουμε αυτούς τους βάρβαρους νόμους". Κι αντί να τους καταργήσετε, τέσσερα χρόνια τώρα, τους εφαρμόζετε με βάση την αρχή της νομιμότητας την οποία προχτές καταγγέλνατε".

Στη συνέχεια, ο Μ. Κωστόπουλος, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στα εκρηκτικά προβλήματα που υπάρχουν στο ασφαλιστικό σύστημα και στην ανάγκη τα μέτρα που θα ληφθούν να είναι με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, υπογράμμισε ότι με διατάγματα και προσταγές, πίσω από την πλάτη των εργαζομένων και σε βάρος τους, δεν μπορούν να υπάρχουν βιώσιμες λύσεις. Τέλος, χαρακτηρίζοντας την κυβερνητική πολιτική στο θέμα, σημείωσε ότι δεν είναι τίποτε άλλο από την εφαρμογή της "Λευκής Βίβλου".

Κομπάζοντας...

Κομπάζοντας, όπως το συνηθίζει, ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος παρουσίασε την εκδοχή του για τα όσα διαδραματίστηκαν στο Ατυπο Συμβούλιο Σύνδεσης το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ολλανδία. "Οχι, όχι και όχι", ήταν η απάντηση που εισέπραξε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Κλ. Κίνκελ, στην απαίτησή του να αρθούν οι ελληνικές επιφυλάξεις για την προώθηση των τουρκοκοινοτικών σχέσεων. Την εκδοχή αυτή παρουσίασε σε δηλώσεις του ο ίδιος ο Θ. Πάγκαλος και, επειδή η συνεδρίαση ήταν κλειστή, μένει να περιμένουμε κάποιο νέο "συγνώμη" από τον Θ. Πάγκαλο, προκειμένου να διαπιστώσουμε την ακρίβεια των δηλώσεών του...

Υπερβάλλων ενθουσιασμός στη Λευκωσία

Με υπερβάλλοντα ενθουσιασμό υποδέχτηκε η κυπριακή κυβέρνηση την απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την οποία επαναβεβαιώθηκε ότι οι διαδικασίες για την ένταξη της Κύπρου θα αρχίσουν έξι μήνες μετά τη Διακυβερνητική Διάσκεψη. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία επιμένουν ότι η ένταξη της Κύπρου είναι δυνατή μόνο μετά την πολιτική λύση του Κυπριακού, ενώ οι ίδιες χώρες ζητούν την ισότιμη συμμετοχή του Ραούφ Ντενκτάς στις συζητήσεις για την ένταξη. Υπό αυτά τα δεδομένα τόσο οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Αλέκου Μιχαηλίδη και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιαννάκη Κασουλίδη δημιουργούν ερωτηματικά για την ικανοποίηση και την αισιοδοξία που εκφράζουν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μέσα από τη διαδικασία που υπάρχει στο Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων - Κορεπέρ - θα μπορέσει να διαμορφωθεί ένα κείμενο τέτοιο που δε θα επιτρέπει πολλές ερμηνείες και παρερμηνείες, όπως στο παρελθόν.

Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στο διαρθρωμένο διάλογο Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι αναμένεται το σχετικό κείμενο από μέρους της ολλανδικής προεδρίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ