ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ"
Στο στόχαστρο αγορά εργασίας και ασφαλιστικό

Σκόπιμες "διαρροές" για "σκληρά" και "μετριοπαθή" σενάρια για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, με στόχο την ελαχιστοποίηση των αντιδράσεων

Με ταχείς ρυθμούς προωθούν κυβέρνηση και εργοδοσία τις αντιδραστικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης της ανεργίας. Στα πλαίσια αυτά εμφανίστηκαν στον κυριακάτικο Τύπο οι θέσεις που απέστειλε προς την κυβέρνηση ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την αγορά εργασίας στη χώρα μας, όπου και απαιτείται η άνευ όρων διάλυση του υφιστάμενου σήμερα πλαισίου των εργασιακών σχέσεων και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο κρίνεται... αναχρονιστικό και προτείνεται ο εκσυγχρονισμός του στην κατεύθυνση εναρμόνισης με την κοινότητα. Ο αντιδραστικός αυτός διεθνής Οργανισμός "προτείνει" την κατάργηση του ορίου των κατώτατων αποδοχών, με το επιχείρημα ότι έτσι θα ενθαρρυνθούν οι εργοδότες να προσλαμβάνουν νέους άνεργους, ζητά την κατάργηση του ορίου των απολύσεων 2% για επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 20 εργαζόμενους, ενώ για το ασφαλιστικό θέτει ζήτημα αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών αυτών που εργάζονται στο όνομα της... αλληλεγγύης που θα πρέπει να επιδείξουν προς τους άνεργους.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τις εκθέσεις αυτές - που η ίδια διαρρέει στον Τύπο - σαν σκοτσέζικο ντους σε βάρος των εργαζομένων. Στα πλαίσια αυτά, παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας θεωρούν τα προτεινόμενα μέτρα "σκληρά" και δηλώνουν ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει πιο "μετριοπαθή" πολιτική. Μια τέτοιου είδους... "διαφοροποίηση" ήταν και αυτή των εκπροσώπων του υπουργείου Εργασίας στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή με θέμα την προετοιμασία του "κοινωνικού διαλόγου" για την "ανταγωνιστικότητα - ανάπτυξη - απασχόληση". Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας, έθεσαν ως "όρο" στον "κοινωνικό διάλογο" να μην τεθούν προς συζήτηση οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τα όρια των απολύσεων. Η "διαφοροποίησή" του αυτή μάλλον θα πρέπει να αποδοθεί σε διαφορετική τακτική αντίληψη, καθώς ορισμένοι εκτιμούν ότι η κυβέρνηση έχει ανοίξει πολλά μέτωπα... όπως τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, το Ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, οι κυβερνητικές υπηρεσίες προωθούν τώρα ημερίδες στους "τόπους του εγκλήματος" (στις 7 περιοχές που επελέγησαν να εφαρμοστούν), ενώ το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προχωρεί σε περικοπές άλλων κοινοτικών προγραμμάτων ώστε να διασφαλίσει χρήματα για την ενίσχυση των συμφώνων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Η εγκύκλιος για την αυτοτελή φορολόγηση

Κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού τηςαυτοτελούς φορολόγησης στα εισοδήματα μιας σειράς επαγγελματιών, με το νέο φορολογικό νόμο.

Οπως αναφέρεται αναλυτικά στην εγκύκλιο:

  • Στις αμοιβές του ιπτάμενου προσωπικού της πολιτικής αεροπορίας,από την παροχή υπηρεσιών σε αεροσκάφη, επιβάλλεται φόρος με αναλογικό συντελεστή 10% στις αμοιβές που αποκτώνται στο 1997, 12,5% στις αμοιβές που αποκτώνται στο 1998 και 15% στις αμοιβές που αποκτώνται από το 1999 και μετά.
  • Στις αμοιβές αξιωματικών του εμπορικού ναυτικού από την παροχή υπηρεσιών, επιβάλλεται φόρος με αναλογικό συντελεστή 8% για το 1997 και 9% για το 1998 και μετά. Επίσης, στις αμοιβές για το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού από την παροχή υπηρεσιών σε εμπορικά πλοία, επιβάλλεται φόρος με αναλογικό συντελεστή 4% για το 1997 και 6% για το 1998 και μετά.

Επίσης, φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 15%:

  • οι κάθε είδους παροχές (μισθός, έξοδα παράστασης, επιδόματα κλπ.) που χορηγούνται στα πρόσωπα που εκλέγονται για τον πρώτο και δεύτερο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (νομάρχες, δήμαρχοι, πρόεδροι κοινοτήτων κλπ.),καθώς επίσης και οι αμοιβές που καταβάλλονται από το ελληνικό δημόσιο, τους δήμους και τις κοινότητες του κράτους και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.
  • το καθαρό ποσό των αποδοχών που παίρνουν δημόσιοι και λοιποί υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή ως μισθωτοί, πέρα από τις αποδοχές που θα έπαιρναν αν υπηρετούσαν στο εσωτερικό.
  • τα ποσά αποζημιώσεων που καταβάλλονται στους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ για τις εκτός έδρας δαπάνες υπηρεσίας που τους έχει ανατεθεί, το 50% του ποσού αποζημιώσεων που καταβάλλονται στους δικαιούχους από τους ειδικούς λογαριασμούς ΔΕΤΕ, ΔΕΧΕ, ΔΙΒΕΕΤ, καθώς και τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας. Η παραπάνω διάταξη εξαιρετικά για το προσωπικό της ΔΕΗ εφαρμόζεται για τα ποσά των αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν σ' αυτό από την 1-1-1996 και μετά για τις εκτός έδρας δαπάνες υπηρεσίας που τους έχουν ανατεθεί. Η απόδοση του φόρου για τις αποζημιώσεις αυτής της περίπτωσης που καταβλήθηκαν μέσα στο 1996, θα γίνει στην αρμόδια ΔΟΥ μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του Μάρτη 1997.

Τέλος, φορολογούνται αυτοτελώς, με συντελεστή φόρου 20%,τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται σε αθλητές εθνικών ομάδων,

Ολα τα παραπάνω ισχύουν για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1-1-1997 και μετά.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
"Επίτευγμα" το ξεπούλημα της ΔΕΠ

Το ξεπούλημα της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου που ξεκινά με την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του 10% των μετοχών του ομίλου της ΔΕΠ, παρουσίασε ως έναν από τους βασικούς όρους για την ανάπτυξη της επιχείρησης η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, που χτες επισκέφτηκε το βιομηχανικό συγκρότημα της ΕΚΟ στη Θεσσαλονίκη.

Παραθέτοντας τους στόχους για την ανάπτυξη του ομίλου, η υπουργός σημείωσε πως είναι: ο ομαλός και σε ανταγωνιστικούς όρους εφοδιασμός της χώρας με προϊόντα πετρελαίου, η ομαλή λειτουργία της αγοράς προς όφελος του καταναλωτή, η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των επενδεδυμένων κεφαλαίων, ο εκσυγχρονισμός των παραγωγικών μονάδων και των συστημάτων εμπορίας και διανομής και η συμμετοχή στην ανάπτυξη της χώρας μέσω επενδύσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση των παραπάνω στόχων η υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε την ενοποιημένη λειτουργία των εταιριών του ομίλου μέσω ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού οργανωτικού σχήματος με παράλληλη ανάπτυξη και διεύρυνση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, την υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων, καθώς και την ανάπτυξη συνεργασιών με παραγωγικούς φορείς ιδιωτικού τομέα για κοινές επενδύσεις και δράσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ιδιαίτερα σημαντική και αποκαλυπτική ήταν η αναφορά στην ιδιωτικοποίηση του ομίλου της ΔΕΠ η οποία παρουσιάζει έντονο εγχώριο και διεθνές ενδιαφέρον, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το διαγωνισμό για την πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου μετοχοποίησης, όπου πήραν μέρος οι ισχυρότερες εταιρίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Οπως υποστήριξε η υπουργός, το ξεπούλημα, εκτός της άντλησης κεφαλαίων θα οδηγήσει στην... οργανωτική αναβάθμιση, στην αποτελεσματικότερη και πιο αξιόπιστη για τον επενδυτή λειτουργία και στην καθημερινή αξιολόγηση του ομίλου μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς.

Πραματευτάδες

Σε προκλητική τιμή, κοψοχρονιάς, όχι μεγαλύτερη των 30 δισ. δρχ., μαθαίνουμε ότι προσανατολίζεται η κυβέρνηση να ξεπουλήσει σε ιδιώτες την Τράπεζα Κρήτης. Δηλαδή, οι ιθύνοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας θα εισπράξουν για λογαριασμό του δημοσίου, άρα και δικό μας, χρήματα ίσα ίσα για τις καρέκλες και τα γραφεία των 86 υποκαταστημάτων.

Ούτε καν τεχνοκράτες, όπως αυτοαποκαλούνται, δεν είναι. Λογιστές - διαχειριστές συμφερόντων είναι οι άνθρωποι. Και σίγουρα όχι των δικών μας...

Ιδιωτικοποιούν και τις κρατικές δαπάνες

Στην... ιδιωτικοποίηση των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού προχωρεί η κυβέρνηση, με στόχο τον περιορισμό τους και την πλήρη ισοπέδωση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Στα πλαίσια αυτά το υπουργείο Οικονομικών προωθεί τη σύσταση Ανωνύμων Εταιριών στα μεγάλα υπουργεία, με στόχο τον έλεγχο των κρατικών προμηθειών και των επιχορηγήσεων συνολικού ύψους 2,5 τρισ. δραχμών. Ανώνυμες Εταιρίες για τη διαχείριση των κρατικών προμηθειών προβλέπεται να συσταθούν σε πρώτη φάση στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης, Υγείας - Πρόνοιας και Εθνικής Αμυνας, ενώ τέτοιες ιδιωτικές εταιρίες προβλέπεται να συσταθούν σε μεγάλα υπουργεία για τη διαχείριση των επιχορηγήσεων. Οι νεοφιλελεύθεροι όμως σχεδιασμοί δε σταματούν εδώ, καθώς οι σκέψεις επεκτείνονται και στα πανεπιστήμια και μεγάλα νοσοκομεία, στα οποία επιχειρούν σήμερα να υλοποιήσουν μια παλιά ιδέα του Στ. Μάνου. Να δημιουργήσουν δηλαδή και στους χώρους αυτούς Ανώνυμες Εταιρίες διαχείρισης των κρατικών επιχορηγήσεων, ή ακόμα και του συνόλου των δαπανών, όπου πρωτεύοντα ρόλο θα παίζουν οι πανίσχυροι διαχειριστές (Managers).

Η σύσταση των ανωνύμων αυτών εταιριών, η οποία προβλέπεται από το τελευταίο νόμο "για τον περιορισμό των κρατικών δαπανών", όταν γίνει, θα έχει ως αποτέλεσμα να μεταφέρει τη διαχείριση τεράστιων ποσών του Κρατικού Προϋπολογισμού εκτός δημόσιας διοίκησης, σε ιδιωτικά χέρια.

Αρμόδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι δεν είναι σήμερα γνωστός ο τρόπος της σύστασης των ΑΕ, ούτε και το εύρος των αρμοδιοτήτων τους, μια και αυτές προβλέπεται να συσταθούν με Προεδρικά Διατάγματα. Ανέφεραν όμως ότι τέτοια εμπειρία υπάρχει σήμερα με την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, τη μετατροπή τους δηλαδή σε Ανώνυμες Εταιρίες, όπου οι τελευταίες θα λειτουργούν πλέον με διαχειριστές, συμβόλαια διαχείρισης κλπ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ