ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες απέναντι στα μέτρα και τα «αντίμετρα» του κεφαλαίου

Από τη σύσκεψη των ναυτεργατών
Από τη σύσκεψη των ναυτεργατών
Συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους σωματεία και ομοσπονδίες, απευθύνοντας με κάθε τρόπο κάλεσμα στους εργαζόμενους να οργανώσουν την απάντησή τους στην επίθεση της εργοδοσίας και στα νέα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζουν για λογαριασμό της κυβέρνησης και του κουαρτέτου.

Σωματεία, Ομοσπονδίες και Επιτροπές Αγώνα που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για συνελεύσεις και συσκέψεις, κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις, με στόχο να ενισχύσουν την οργάνωση των εργαζομένων και να φέρουν στο προσκήνιο την ανάγκη για απεργιακή απάντηση στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής.

Κινητοποίηση των Οικοδόμων στο υπουργείο Εργασίας

«Μέτρα και αντίμετρα τσακίζουν τη ζωή μας, οργάνωση κι αγώνας η επιλογή μας». Με τα συνθήματά τους ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης - κουαρτέτου και με τα αιτήματά τους για την προστασία των ανέργων, την Ασφάλιση και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, συγκεντρώθηκαν χτες έξω από το υπουργείο Εργασίας οικοδόμοι και εργαζόμενοι στον κλάδο των κατασκευών. Η κινητοποίηση οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και με τη συμμετοχή συνδικαλιστών από όλη τη χώρα. Είχε προηγηθεί επιστολή της Ομοσπονδίας προς το υπουργείο, με την οποία έχει κάνει γνωστά τα αιτήματά της.

Εξω από το υπουργείο Εργασίας συγκεντρώθηκαν χτες οι οικοδόμοι
Εξω από το υπουργείο Εργασίας συγκεντρώθηκαν χτες οι οικοδόμοι
Στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας ανταποκρίθηκαν τα συνδικάτα Οικοδόμων και Ξύλου της Αττικής, το σωματείο των εργαζομένων στην κατασκευή του μετρό, αλλά και σωματεία οικοδόμων από μια σειρά πόλεις, όπως Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Γιάννενα, Αρτα, Αγρίνιο, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Καρδίτσα και Τρίπολη.

Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και των σωματείων συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας, Τ. Πετρόπουλο, χωρίς να πάρει απαντήσεις στα αιτήματα που έθεσε, αλλά μόνο αναφορές στις «αντοχές της οικονομίας», για να δικαιολογηθεί η άρνηση του συνόλου των διεκδικήσεων των οικοδόμων. Τη δρομολόγηση λύσης υποσχέθηκε ο υπουργός μόνο σε δύο πιο ειδικά ζητήματα: Στην αναγνώριση και διανομή των υπέρ αγνώστων ενσήμων - δηλαδή των ενσήμων που προκύπτουν από τη διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων - και στην ασφάλιση των οικοδόμων που δουλεύουν μέσα από τα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας» στους Δήμους με οικοδομική ασφάλιση και όχι με το απλό ένσημο, όπως γίνεται σήμερα.

«Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί ακόμα και για αυτά τα ζητήματα», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιάννης Τασιούλας, μετά τη συνάντηση. Οι υποσχέσεις του υπουργού, πρόσθεσε, δίνονται «την ίδια ώρα που αρχίζει ένας νέος κύκλος επίθεσης», ενώ αντίστοιχες υποσχέσεις οι συνδικαλιστές έχουν ακούσει στο παρελθόν από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, χωρίς να γίνουν πράξη. Κάλεσε τα σωματεία του κλάδου σε όλη τη χώρα να συνεχίσουν τις διεκδικητικές πρωτοβουλίες για τα οξυμένα προβλήματα των οικοδόμων και παράλληλα να προετοιμάσουν στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές απεργιακή απάντηση στα νέα μέτρα.

Με θέμα το σχέδιο δράσης στους εργαζόμενους του κλάδου, μετά την κινητοποίηση, έγινε σύσκεψη των εκπροσώπων των σωματείων, στα γραφεία του Συνδικάτου της Αθήνας.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει σε Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα παραρτήματά του. Επίσης, μαζί με το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, καλεί τους εργαζόμενους στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» στο δήμο Αχαρνών σε συνέλευση, την Τρίτη 21/3, στις 8 π.μ., σε αίθουσα του δημαρχείου.

Σύσκεψη των ναυτεργατικών σωματείων

Η μάχη για τη συσπείρωση δυνάμεων και την ανάπτυξη αγώνων με προμετωπίδα τα αιτήματα που έχουν κριτήριο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης ναυτεργατών που πραγματοποιήθηκε προχτές μετά από κάλεσμα των σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Με την κυβέρνηση να εντείνει την αντιλαϊκή επίθεση και τους εφοπλιστές να απαιτούν σε αυτό το πλαίσιο νέα προνόμια και να επιδιώκουν την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και την επέκταση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, όπως ισχύει ήδη για το 65% των ναυτεργατών στην ελληνόκτητη ναυτιλία, τα σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες να βρεθούν στην πρώτη γραμμή των αγώνων του επόμενου διαστήματος.

Υπογραμμίζοντας την πλούσια πείρα των ναυτεργατών, την παρακαταθήκη του τελευταίου 9ήμερου απεργιακού αγώνα τους, ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Σάββας Τσιμπόγλου, τόνισε ότι «αποτελεί μονόδρομο η συνέχιση της οργάνωσης, του αγώνα, αναπτύσσοντας πολύμορφες αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την κατάργηση των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων, επαναφορά των ΣΣΕ και αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές με κριτήριο την κάλυψη των απωλειών και τις σύγχρονες ανάγκες ζωής, με μέτωπο ενάντια στην άγρια φοροληστεία που ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα».

Η σφαγή των εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων δεν έχει ημερομηνία λήξης, τόνισε, ενώ εφοπλιστές και κυβέρνηση, με τη βοήθεια των συνδικαλιστικών δυνάμεων που ελέγχουν τη διοίκηση της ΠΝΟ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ κ.ά.), σε αυτήν τη φάση ετοιμάζονται να επεκτείνουν πλήρως στα καράβια τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία. Ως δείγμα της επίθεσης, που είναι σε εξέλιξη, ανέφερε το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, με το οποίο «δίνει το δικαίωμα στα Επαγγελματικά Τουριστικά Ημερόπλοια, να εκτελούν δρομολόγια εντός και εκτός επικράτειας "ανεξαρτήτως σημαίας", με οργανικές συνθέσεις κατ' εντολή των εφοπλιστών, με ναυτεργάτες χωρίς ΣΣΕ και Κοινωνική Ασφάλιση».

Στη σύσκεψη, πήραν επίσης το λόγο οι πρόεδροι της ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Γιώργος Αντωνόπουλος, του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Λευτέρης Μπαρμπαρούσης και των συνταξιούχων (ΠΕΣ - ΝΑΤ), Γιώργος Βρανάς, ενώ από τους ναυτεργάτες που πήραν το λόγο εκφράστηκε η ανάγκη να φτάσει το αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ όσο γίνεται πιο πλατιά μέσα στα καράβια και στα σπίτια των ναυτεργατών.

Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες

Τις επόμενες μέρες, μεταξύ άλλων, προγραμματίζονται τα εξής:

-- Με κινητοποίηση την Πέμπτη 23/3, στις 6 μ.μ., στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Εργασίας, δίνει συνέχεια στη δράση του το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

-- Περιοδείες οργανώνει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, την Πέμπτη 23/3, το πρωί στους εργαζόμενους στο «Hot Spot» της Μόριας και το απόγευμα (6.30 μ.μ.) στα εμπορικά καταστήματα στην αγορά της Μυτιλήνης.

-- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα νέα μέτρα οργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου, την Πέμπτη 23/3, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Συνελεύσεις σωματείων

-- Το Σωματείο Επαγγελματικών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας και νήσων Αργοσαρωνικού πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση αύριο Κυριακή, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης - Βόρειας Ελλάδας καλεί τους εργαζόμενους σε Γενική Συνέλευση αύριο Κυριακή, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 22 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του στο ΕΚΑ.

-- Η Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων πραγματοποιεί εκλογοαπολογιστική Τακτική Γενική Συνέλευση την Τρίτη 21 Μάρτη, στις 10 π.μ., στην αίθουσα του ξενοδοχείου «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου 52). Αν δεν υπάρξει απαρτία η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μάρτη, την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο.

-- Η Ενωση Οικοδόμων Αιτολωακαρνανίας προχωρά σε Γενική Συνέλευση, την Πέμπτη 23 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Νέες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην «Καρυπίδης»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Καρυπίδης», συνεχίζοντας τον αγώνα για τα δεδουλευμένα τους, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Τη Δευτέρα 20/3 στις 11 π.μ., προγραμματίζουν νέα κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ της Θεσσαλονίκης. Απαιτούν από την κυβέρνηση μέτρα προστασίας των οικογενειών τους, καθώς ήδη αρκετοί αντιμετωπίζουν κίνδυνο έξωσης από τα σπίτια τους, έχουν συσσωρεύσει χρέη για ρεύμα και θέρμανση. Επίσης, απαιτούν από την κυβέρνηση και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να παρέμβουν ενάντια στο παιχνίδι που παίζουν στις πλάτες τους οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ που παίρνουν και λειτουργούν τα πρώην καταστήματα της «Καρυπίδης», χωρίς όμως να προσλαμβάνουν τους εργαζόμενους που εργάζονταν σε αυτά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ