ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προδιαγράφει πορεία καταστροφής για την ΕΒΖ

Σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ απάντησε ο αρμόδιος υπουργός

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας που έχουν απομείνει στην ΕΒΖ

MotionTeam

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας που έχουν απομείνει στην ΕΒΖ
Αμεσος διαμελισμός και στο βάθος «ταφόπλακα» είναι το μέλλον που προδιαγράφει σε βάρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ. Χτες, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας από το βήμα της Βουλής σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή, εξήγγειλε το κλείσιμο των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί τη λειτουργία της ΕΒΖ μόνο μέχρι το 2017, που ισχύει το δικαίωμά της να εισάγει ζάχαρη από άλλες χώρες της ΕΕ σε συγκεκριμένες τιμές. Μετά το 2017 που παύει το δικαίωμα αυτό, είναι άγνωστο τι θα γίνει με την ΕΒΖ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε την απληρωσιά που μαστίζει τους τευτλοπαραγωγούς, καθώς δεν έχουν πάρει «μία» από την περσινή παραγωγή και την ίδια ώρα καλούνται να πληρώσουν τους φόρους από το περσινό τους ανύπαρκτο εισόδημα, με «ορατό τον κίνδυνο - όπως τόνισε - η Ελληνική Βιομηχανία της Ζάχαρης να βρεθεί χωρίς πρώτη ύλη».

Κάλεσε τον υπουργό να μην ικανοποιήσει η κυβέρνηση τις αξιώσεις της πιστώτριας τράπεζας να εκποιηθούν τα δύο εργοστάσια στη Σερβία, αλλά και να πάρει μέτρα για την ανάπτυξη της παραγωγής της ζάχαρης, «κλάδος ο οποίος έχει αποδείξει ότι όχι μόνο μπορεί να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες, αλλά να προβαίνει και σε εξαγωγές, σχετίζεται άμεσα με το διατροφικό ζήτημα του λαού μας, με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, αφορά αγρότες, εργαζόμενους στην επιχείρηση, τους ίδιους τους καταναλωτές, γιατί είναι γνωστή η υψηλή ποιότητα της ελληνικής ζάχαρης», όπως ανέφερε.

Χωρίς περιστροφές, ο Γ. Σταθάκης απάντησε: «Η εταιρεία χρωστάει 150 εκατ., τα οποία προφανώς υπό οποιεσδήποτε συνθήκες δεν μπορεί να τα εξυπηρετήσει. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης λέει το εξής: Από την πώληση ορισμένων στοιχείων της εταιρείας, τα εργοστάσια στη Σερβία που αναφέρατε και ορισμένα άλλα αδρανή περιουσιακά στοιχεία, θα ανακτηθούν 50 εκατομμύρια». Δηλαδή, «από το χρέος θα διαγραφούν 50 εκατομμύρια και 50 εκατομμύρια θα αποτελέσουν δεκαετή δανεισμό από την Τράπεζα Πειραιώς».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «η Ελλάδα παράγει 150.000 τόνους ετησίως με βάση τις ποσοστώσεις που είπατε. Η εγχώρια κατανάλωση είναι 300.000 τόνοι». Οσο για την ΕΒΖ, πρόσθεσε ότι «για να μπορεί να επιβιώσει η ελάχιστη εγχώρια παραγωγή, πρέπει να είναι πάνω από 100.000».

Εγγυήθηκε τη λειτουργία της ΕΒΖ έως το 2017, καθώς μέχρι τότε «διατηρεί το προνόμιο να εισάγει ζάχαρη απ' άλλες χώρες της ΕΕ σε προκαθορισμένες τιμές, που θεωρούνται πολύ ευνοϊκές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης να αποκτά εμπορικό κέρδος απ' αυτές τις συναλλαγές. Αυτό, όμως, καταργείται το 2017». Από εκεί και πέρα, επιδόθηκε σε ευχολόγια του τύπου «μπορούμε να δούμε τη στήριξη και την ανάπτυξη της Βιομηχανίας Ζάχαρης», αλλά και αυτό «σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».

Οσο για το πότε θα πληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί, ο υπουργός είπε ότι αυτό θα γίνει μετά την ...«εξυγίανση της ΕΒΖ».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για το κλείσιμο του εργοστασίου της ΙΜΑΣ

Ανακοίνωση για το κλείσιμο του εργοστασίου της ΙΜΑΣ εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Βόλου του ΚΚΕ. Σ' αυτή αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Η ανακοίνωση της πολυεθνικής "Contitech" για το κλείσιμο του εργοστασίου της στο Βόλο, που πετάει στο δρόμο πάνω από 140 εργάτες, φανερώνει στο έπακρο τη σαπίλα της οικονομίας που έχει για πυρήνα της την εξασφάλιση των κερδών μιας χούφτας από παράσιτα.

Η καπιταλιστική κρίση φανερώνει τα αδιέξοδα αυτού του συστήματος, τις αντιφάσεις του, τα ιστορικά του όρια (...) Με ενορχηστρωμένη προσπάθεια, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, δημοσιογράφοι και οι γνωστοί εργοδοτικοί συνδικαλιστές, θέλουν να πείσουν τους εργάτες ότι φταίνε οι αγώνες για το κλείσιμο των εργοστασίων κι ας έχουν διαψευστεί από την ίδια την πραγματικότητα και από τα ίδια τα στοιχεία, κάθε φορά που ανοίγουν τέτοια κουβέντα.

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ανακοίνωση της εταιρείας φανερώνει ότι η απόφαση ήταν ειλημμένη εδώ και καιρό και ότι οι απολύσεις - οικειοθελείς αποχωρήσεις που επέβαλε, αλλά και η πίεσή της προς τους εργάτες να υπογράψουν γρήγορα νέα επιχειρησιακή σύμβαση, ήταν ενταγμένη στο σχεδιασμό ελαχιστοποίησης του "κόστους" κλεισίματος του εργοστασίου.

Το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στην ΙΜΑΣ ενεργά και καθημερινά, από την πρώτη στιγμή των κινητοποιήσεών τους. Στήριξε τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, προσπάθησε να εκφραστεί η πιο πλατιά αλληλεγγύη, αλλά και ο συντονισμός των εργοστασιακών σωματείων απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τους βιομήχανους και την κυβέρνησή τους. Ανέδειξε το θέμα στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Βόλου με αντίστοιχες κινήσεις.

Οι εργάτες της ΙΜΑΣ χρειάζεται να συνεχίσουν τον αγώνα, ενωμένοι, μια γροθιά και απέναντι στην προσπάθεια να τους διεμβολίσουν οι διάφοροι καλοθελητές του συστήματος. Καλούμε όλη την εργατική τάξη της περιοχής και όλα τα λαϊκά στρώματα να σταθούν δίπλα στον αγώνα αυτόν».

Επιμένει στις απολύσεις η «Softex»

Την πρόθεση της πολυεθνικής «Bolton» να σταματήσει τη λειτουργία του εργοστασίου της «Softex» στο Βοτανικό επανέλαβε χτες η εργοδοσία, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του επιχειρησιακού σωματείου. Η επιχείρηση επιδιώκει να ξεφορτωθεί τους 130 εργαζόμενους και για το σκοπό αυτό έχει ανακοινώσει πρόγραμμα «συμφωνημένων απολύσεων» με αυξημένη αποζημίωση κατά 50%, ενώ με τις ανακοινώσεις της η εταιρεία καλεί τους εργαζόμενους να «διαλέξουν» ανάμεσα στην «οικειοθελή αποχώρηση» και την απόλυση. Το σωματείο εκτιμά πως στόχος της εργοδοσίας είναι να απαλλαγεί από τους σημερινούς εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για τις θέσεις εργασίας τους.

Στοιχεία για την ανεργία και την απασχόληση

Στοιχεία για την ανεργία και την απασχόληση κατά το δ' τρίμηνο του 2015 έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με αυτά, ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.641.682 άτομα και των ανέργων σε 1.174.658. Το ποσοστό ανεργίας υπολογίζεται σε 24,4%, αυξημένο σε σύγκριση με το γ' τρίμηνο (24%) και μειωμένο σε σύγκριση με το δ' τρίμηνο του 2014 (26,1%).

Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (28,4%) είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (21,2%). Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (49%), ενώ όσον αφορά τις νέες γυναίκες φτάνει στο 54,3%. Το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν, ανέρχεται στο 22,6% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι αποτελούν αντίστοιχα το 74,3%.

Σε επίπεδο Περιφέρειας, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία με 32,2% και στη Δυτική Ελλάδα με 28,9%. Το μικρότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στο Νότιο Αιγαίο (11,4%) και στα Ιόνια Νησιά (16,4%).

Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν μισθωτή απασχόληση, το 12,1% αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 83,1% αναζητά πλήρη αλλά, στην ανάγκη, δηλώνει διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση. Η «επιλογή» της μερικής απασχόλησης ως «αναγκαίο κακό» αποτυπώνεται και στα χαρακτηριστικά της απασχόλησης. Το ποσοστό της μερικής απασχόλησης ανέρχεται στο 9,4% του συνόλου των απασχολούμενων. Από τους εργαζόμενους αυτούς, το 69,5% έκανε αυτή την επιλογή διότι δεν μπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση.

Συνολικά, το ποσοστό των μισθωτών επί του συνόλου των απασχολούμενων εκτιμάται σε 65,7%, κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ (83,5%).

Νέα κινητοποίηση σωματείων στις Κατασκευές

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας (πλατεία Κάνιγγος), τη Δευτέρα, στις 9.30 π.μ., προχωρούν επτά σωματεία εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων στον κλάδο των Κατασκευών. Η κινητοποίηση, όπως και αυτή που έγινε προχτές στο υπουργείο Εργασίας, αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη βδομάδα, με αφορμή τα κοινά προβλήματα που δημιουργούνται στον κλάδο των Κατασκευών από τον υπό κατάθεση νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό. Η σύσκεψη κατέληξε σε πλαίσιο διεκδικήσεων, το οποίο υπογράφουν τα εξής σωματεία: Το επιχειρησιακό σωματείο «ΚΟΝΕ», η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Ν. Αττικής, η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Πειραιά, το Σωματείο Ηλεκτροτεχνιτών Λαυρίου, ο Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εγκαταστατών - Συντηρητών Καυστήρων «Ο Ηφαιστος» και ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Καταστηματαρχών Ηλεκτρολόγων Αθήνας. Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ