ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ - «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ
Παζάρια με δεδομένες τις αντιλαϊκές συντεταγμένες

Με «κοινό παρανομαστή» την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών και... από το ένα στο άλλο αντιλαϊκό «ισοδύναμο» εξελίσσονται τα παζάρια της συγκυβέρνησης με το κουαρτέτο και στα υπόλοιπα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο και της χτεσινής ατζέντας, όπως οι «τρόποι» ενίσχυσης της αντιλαϊκής φοροληστείας και η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, η οποία αποτελεί «όχημα» για τις αναδιαρθρώσεις σε κλάδους της οικονομίας.

Ειδικότερα:

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ: Το επίδικο ζήτημα αφορά στον προσδιορισμό των περικοπών στο αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους, σε συνδυασμό με τη διόγκωση των φόρων και από την πλευρά των νέων συντελεστών ανά εισοδηματικό κλιμάκιο. Τα σχετικά παζάρια εξελίσσονταν μέχρι αργά χτες το βράδυ, τόσο στο επίπεδο των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, όσο και μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων, που από την πλευρά τους υπολόγιζαν τα «δημοσιονομικά οφέλη» που προκύπτουν με κάθε σενάριο.

Με βάση όσα εξετάζονται, προβλέπεται μείωση της έκπτωσης φόρου στα 1.500 ευρώ ή στην «καλύτερη» περίπτωση στα 1.800 ευρώ, από 2.100 σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο, το αφορολόγητο όριο θα διαμορφωθεί στις 7.000 - 8.000 ευρώ. Παράλληλα, «παίζει» η αύξηση των συντελεστών ακόμη και από το πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος, καθώς και οι «αλλαγές» στα επόμενα εισοδηματικά κλιμάκια. Αυτόματα επέρχονται μαζικές ανατιμήσεις φόρων σε ολόκληρη την γκάμα των εισοδημάτων μισθωτών - συνταξιούχων, ακόμη και για όσους μέχρι το 2015 βρίσκονταν κάτω από το άτυπο αφορολόγητο όριο (9.550 ευρώ).

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο μείωσης του σημερινού αφορολόγητου ορίου στη λεγόμενη εισφορά αλληλεγγύης (12.000 ευρώ). Το συγκεκριμένο χαράτσι φορτώνεται τόσο στους μισθωτούς και συνταξιούχους, όσο και στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, αγρότες κ.ά. Σε αυτό το πλαίσιο, τυχόν διόγκωσή του διευρύνει και τη λεγόμενη «φορολογική βάση» επί της οποίας επιβάλλεται.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το μείγμα της φοροληστείας, η τελική διευθέτηση θα βγάζει την ίδια αντιλαϊκή σούμα...

«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ: Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, επισήμανε ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη απόσταση, την οποία θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν ξανά πιθανώς το Σάββατο, σε νέα συνάντηση. «Ζητούν να πωλούνται τα πάντα με εξαίρεση ένα μέρος των δανείων πρώτης κατοικίας που προστατεύονται, ενώ συζητούν και την εξαίρεση μερικών συνδεδεμένων» (δανείων που έχουν ενέχυρο την πρώτη κατοικία).

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, όπως και τα δάνεια επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται «μικρομεσαίες», αφορά στη δυνατότητα πώλησης από τις τράπεζες σε άλλους «επενδυτές» και όχι την προστασία από πλειστηριασμούς. Σε αυτούς θα μπορούν να προχωρήσουν και οι ίδιες οι τράπεζες. Αλλωστε, με προηγούμενο νόμο, η κυβέρνηση φρόντισε να «χαλαρώσει» το όποιο καθεστώς προστασίας... Σε επόμενη φάση, η Τράπεζα της Ελλάδας θα καταρτίσει το νέο Κώδικα Δεοντολογίας (προβλέπεται στο 3ο μνημόνιο), σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τη θηλιά των πλειστηριασμών.

«Σοβαρές δεσμεύσεις» θέλει το ΔΝΤ

Την ίδια ώρα, με δεδομένες τις αντιλαϊκές συντεταγμένες, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ου. Μάρει, σημείωσε χτες ότι «το ΔΝΤ συνεχίζει να εργάζεται προκειμένου να διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις οι οποίες θα του επιτρέψουν να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα». Για μια ακόμη φορά, επιβεβαίωσε ότι αυτές οι προϋποθέσεις συνδέονται με την ανάληψη από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης «συγκεκριμένων σοβαρών δεσμεύσεων», με ταυτόχρονη γενναία ελάφρυνση του κρατικού χρέους από την πλευρά των Ευρωζώνης.

Ο ίδιος απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε διευκρίνιση για την «πρόοδο» των διαπραγματεύσεων ή το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους. Οπως ανέφερε, το Ταμείο, κατά την πάγια τακτική του, δεν σχολιάζει ζητήματα σχετικά με τη διαπραγμάτευση, όσο αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα, υποστήριξε πως δεν έχει εικόνα αναφορικά με την έναρξη των συζητήσεων για το χρέος κατά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ (15-17/4), ενώ για το ενδεχόμενο αναθεώρησης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα τόνισε ότι «πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα».

«Δουλεύουμε σκληρά στην Αθήνα. Πιστεύουμε ότι πρέπει και μπορεί να βρεθεί λύση», ανέφερε από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Βήμα το βήμα ολοκληρώνουν το νόμο - λαιμητόμο

Αισιόδοξος ότι η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί μέχρι το Σάββατο δήλωσε χτες ο υπουργός Εργασίας

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου - τρόικας

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου - τρόικας
Βήμα το βήμα, κυβέρνηση και τρόικα ολοκληρώνουν το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, όπως φάνηκε από τη χτεσινή νέα συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των «θεσμών». Ενα - ένα, τα σημεία που παρουσιάζονταν από την κυβέρνηση ως σημεία τριβών και διαφωνίας με την τρόικα «κλείνουν», προσθέτοντας νέους, ακόμα χειρότερους όρους σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Ετσι, χτες, μετά τη συνάντηση με την τρόικα, ο Γ. Κατρούγκαλος μίλησε για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά το θέμα των επικουρικών, των ποσοστών αναπλήρωσης και της αύξησης των εισφορών, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Στη βάση αυτή, εκτίμησε ότι μέχρι αύριο Σάββατο μπορεί να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό, με στόχο να κατατεθεί το νομοσχέδιο μέχρι το τέλος του Μάρτη.

Οπως όλα δείχνουν, η τρόικα, και ιδιαίτερα το ΔΝΤ, αποδέχεται τελικά μια μικρή αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς για τις επικουρικές συντάξεις, με την προϋπόθεση ότι αυτές θα πετσοκοπούν γενναία, όπως άλλωστε προβλέπονταν και στα έως τώρα σενάρια. Θυμίζουμε ότι η επικρατέστερη εκδοχή ήταν να υπάρξει μείωση των επικουρικών συντάξεων που ξεπερνούν τα 170 ευρώ. Τώρα, φαίνεται ότι ο πήχης κατεβαίνει κι άλλο, στα 150 ευρώ.

Αν καταληχθεί κάτι τέτοιο, τότε θα μιλάμε για μειώσεις στις επικουρικές που θα φτάνουν και θα ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις το 30%, ενώ παράλληλα οι εργαζόμενοι θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται κι άλλο, λόγω αύξησης της εισφοράς για το επικουρικό τους, την οποία η κυβέρνηση προϋπολόγιζε στη μισή μονάδα.

Σε ό,τι αφορά τις κύριες συντάξεις που θα αποδίδονται με το νέο σύστημα, φαίνεται πως επαληθεύεται το σενάριο για ακόμα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, που σε συνδυασμό με τους μικρότερους μισθούς και τον υπολογισμό του συντάξιμου μισθού σε όλον τον εργάσιμο βίο, θα οδηγούν σε συντάξεις πείνας.

Οσο για τις ήδη αποδιδόμενες συντάξεις, η τρόικα φαίνεται ότι επιμένει στην άμεση αφαίρεση της διαφοράς που προκύπτει από τον επανυπολογισμό τους με τον νέο τρόπο, έναντι της κυβέρνησης που θέλει να χρυσώσει το χάπι των περικοπών, αποδίδοντας μέχρι το 2018 τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά». Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Εργασίας έχει βάλει στα 1.300 ευρώ εισόδημα τον πήχη για τις νέες αθροιστικές μειώσεις που θα προκύψουν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Εκεί που θα γίνει πραγματική σφαγή, είναι η λεγόμενη «εθνική» σύνταξη. Οπως όλα δείχνουν, κυβέρνηση και τρόικα συμφωνούν να δίνεται στο ύψος που προσδιορίστηκε αρχικά (384 ευρώ) μόνο όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώσει 20 χρόνια ασφάλισης (6.000 ένσημα) από 15 χρόνια, και 4.500 ένσημα που προβλέπονταν στην αρχική πρόταση.

Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται ένα γενναίο βήμα για την κατάργηση της 15ετίας ως το ελάχιστο όριο για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, που σημαίνει ότι χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης και μεγάλες περιόδους ανεργίας δεν πρόκειται να πάρουν ποτέ σύνταξη. Ενώ και όσοι προλάβουν να βγουν με 15ετία, θα παίρνουν στην πραγματικότητα ένα προνοιακό βοήθημα, της τάξης των 288 ευρώ σαν «εθνική σύνταξη», εγγυημένη από το κράτος (15/20 των 384 ευρώ). Πηγές του υπουργείου έλεγαν χτες ότι «δίνουν μάχη» ώστε το ποσό αυτό να μην είναι κάτω από τα 300 ευρώ.

Δεδομένες θεωρούνται, τέλος, οι νέες μειώσεις στα εφάπαξ, αλλά και στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου. Μετά από όλα αυτά, ο Γ. Κατρούγκαλος εξέφρασε χτες την ελπίδα (!) ότι στη νέα συνάντηση με την τρόικα που θα γίνει το Σάββατο θα κλείσει η συμφωνία, λεονταρίζοντας μάλιστα ότι «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επέλθει συμβιβασμός χωρίς αμοιβαίες υποχωρήσεις».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ