ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Σήμερα η σύσκεψη των 68 αγροτικών μπλόκων

Θα γίνει στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, στη 1 μ.μ.

Παρατεταγμένα τρακτέρ στο μπλόκο της Νίκαιας, που αναδείχτηκε σε κέντρο του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς
Παρατεταγμένα τρακτέρ στο μπλόκο της Νίκαιας, που αναδείχτηκε σε κέντρο του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς
Σήμερα Παρασκευή, στη 1 μ.μ., θα γίνει στη Λάρισα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, η νέα σύσκεψη των 68 μπλόκων που το προηγούμενο διάστημα συντόνισαν την αγωνιστική τους δράση. Στη σύσκεψη θα γίνει εκτίμηση του 40ήμερου αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς στα μπλόκα και παράλληλα θα ληφθούν μέτρα για την οργανωμένη μετάβαση των αγροτών στην Αθήνα, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων, όταν η κυβέρνηση φέρει το Ασφαλιστικό για ψήφιση στη Βουλή.

Επίσης, θα παρθούν αποφάσεις για τον προγραμματισμό της δράσης των μικρομεσαίων αγροτών, που συνεχίζεται με διάφορες μορφές μετά τα μπλόκα και για το συντονισμό της από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Στόχος της σύσκεψης είναι, τέλος, να συμβάλλει στη συζήτηση για το πώς θα προχωρήσει η αναγκαία ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, με τη μαζικοποίηση και ισχυροποίηση των Αγροτικών Συλλόγων - Ομοσπονδιών και τη δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν, το «άπλωμα» και το δυνάμωμα της παρέμβασης και της δράσης του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους μικρομεσαίους αγρότες στα χωριά, αλλά και τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της υπαίθρου.

Για την Κυριακή 27 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Δήμου Αρχανών - Αστερουσίων, ορίστηκε και η απολογιστική Γενική Συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων, ο οποίος πρωτοστάτησε το προηγούμενο διάστημα στο μπλόκο των Πραιτωρίων, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Από τη συνέλευση θα εκλεγεί Εφορευτική Επιτροπή για τις εκλογές που θα αναδείξουν το νέο ΔΣ.

Τέλος, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής στη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που διοργανώνει, μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο, εργατικά σωματεία και φορείς των Χανίων, την Κυριακή 20 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Αριθμητικά όρια στη συνταγογράφηση εξετάσεων

Νέες περικοπές, περισσότερες πληρωμές για τους ασφαλισμένους

Περικοπές στις εξετάσεις που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ επιβάλλονται στους ασφαλισμένους μέσω των πλαφόν στη συνταγογράφηση των εργαστηριακών εξετάσεων ανά ειδικότητα γιατρού. Από την περασμένη Δευτέρα - σε εφαρμογή απόφασης του Αυγούστου του 2014 που τροποποιήθηκε τον περασμένο Γενάρη - ξεκίνησαν να ισχύουν η συνταγογράφηση με αριθμητικά όρια και η εκτέλεση εργαστηριακών εξετάσεων ανάλογα με την ειδικότητα του γιατρού.

Σύμφωνα με την απόφαση, το οριζόμενο αριθμητικό όριο εξετάσεων ανά παραπεμπτικό ισχύει για όλα τα παραπεμπτικά που θα εκδοθούν την ίδια ημερομηνία, στον ίδιο ΑΜΚΑ και μέχρι 4 ημερολογιακές μέρες μετά. Σε περίπτωση υπέρβασης του ανώτατου ορίου συνταγογράφησης από τον κλινικό γιατρό, το διαγνωστικό εργαστήριο δεν αποζημιώνεται και δεν υποχρεούται να εκτελεί μέσω ΕΟΠΥΥ τις εξετάσεις που υπερβαίνουν το όριο συνταγογράφησης.

Επομένως, σύμφωνα με την απόφαση του ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει ο κλινικός γιατρός να προσαρμοστεί στα ανώτατα όρια, τα οποία ενσωματώθηκαν το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ. Οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους κι εξ ολοκλήρου τις εξετάσεις που δεν θα μπορεί να γράψει ο γιατρός, αλλά είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας τους. Σε περίπτωση επανειλημμένης υπέρβασης του ορίου συνταγογράφησης, είναι πιθανό να επιβληθούν κυρώσεις στους γιατρούς.

Μια πλευρά των συνεπειών που θα έχει η εφαρμογή αυτού του μέτρου δίνει η Ομοσπονδία των Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «τις τελευταίες μέρες, όλο και περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, διαπιστώνουν πως ο θεράπων γιατρός τους αδυνατεί να τους συνταγογραφήσει, λόγω του πλαφόν, όλες τις απαιτούμενες εργαστηριακές εξετάσεις, στις οποίες υποβάλλονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την παρακολούθηση της πάθησής τους».

Ενδεικτικά, ο ενδοκρινολόγος «δεν μπορεί να συνταγογραφήσει περισσότερες από 6 εργαστηριακές εξετάσεις (αιματολογικές, βιοχημικές, μικροβιολογικές). Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, για τη σωστή παρακολούθηση του σακχαρώδη διαβήτη, ο κάθε πάσχων θα πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχει: σάκχαρο, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, LDL, HDL, γλυκοζυλιωμένη, ουρία, κρεατινίνη, αλβουμίνη αίματος και ούρων, γενική ούρων, τρανσαμινάσες (SGOT, SGPT)».

Δραστηριότητα συλλόγων συνταξιούχων
  • Σε εκλογοαπολογιστική Συνέλευση προχωρά ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγίας Βαρβάρας, τη Δευτέρα στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του (Ελλης 37 και Ανδριανουπόλεως). Οι αρχαιρεσίες του Συλλόγου θα ξεκινήσουν την Κυριακή 27/3 και θα διαρκέσουν μέχρι και την Τετάρτη 30/3. Οι συνταξιούχοι μπορούν να ψηφίζουν από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ., με την ταυτότητα και το βιβλιάριό τους. Εκτός από τα γραφεία του Συλλόγου κάλπες θα υπάρχουν στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στο Χαϊδάρι (Δωδεκανήσου 62) και στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών στην Αγία Βαρβάρα (Σερίφου 2).
  • Συζήτηση διοργανώνει ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας, την Τετάρτη 23 Μάρτη, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του (Πατησίων 4, 1ος όροφος). Η συζήτηση θα έχει θέμα την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την οργάνωση της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και την ανάγκη για κλιμάκωση της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Θα μιλήσει η Λίνα Κροκίδη, μέλος του Συνδέσμου και της Γραμματείας της Δημοκρατικής Συσπείρωσης.
  • Σε Γενική Συνέλευση καλεί και το Σωματείο Συνταξιούχων Σάμου, σήμερα Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
Δεν δίνουν λογαριασμό για τα οικονομικά

Αρνείται να παραδώσει τα παραστατικά, για να γίνει ο οικονομικός έλεγχος των πεπραγμένων της, η πλειοψηφία της διοίκησης του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων Λάρισας, η οποία συναπαρτίζεται από τις παρατάξεις «Συνδικαλιστική Ανατροπή» (ΠΑΣΚΕ), «Νέα Πορεία» (ΔΑΚΕ), «Ριζοσπαστική Ενωτική Πρωτοβουλία» (ΣΥΡΙΖΑ) και «Αντίδραση». Στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9/3, ο ταμίας του Συλλόγου, με την κάλυψη των μελών της πλειοψηφίας, παρά τις πιέσεις που δέχτηκε από την Εξελεγκτική Επιτροπή, δεν παρέδωσε τα παραστατικά και τις αποδείξεις, παραδεχόμενος ότι από το βιβλίο των οικονομικών, που μόλις πριν δέκα μέρες παρέλαβε από τον προηγούμενο ταμία, λείπουν παραστατικά. Μετά από αυτό, η Γενική Συνέλευση, με πρόταση της Εξελεγκτικής Επιτροπής, αποφάσισε να μην στηθεί κάλπη. Οι εκλογές στο Σύλλογο είχαν προγραμματιστεί για τις 21, 22 και 23 Μάρτη. Σε ανακοίνωσή της, η παράταξη ΔΑΣ ΟΤΑ (ΠΑΜΕ) τονίζει: «Η πλειοψηφία έχει σοβαρότατες ευθύνες απέναντι στο σύνολο των εργαζομένων για τη διαχείριση χιλιάδων ευρώ από τις συνδρομές μας. Εχουμε κάθε δικαίωμα να διατηρούμε σοβαρές αμφιβολίες για το πώς διαχειρίστηκαν τα οικονομικά και επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμα αν στο επόμενο διάστημα δεν δώσουν λογαριασμό».

Εκδήλωση - γλέντι στο Περιστέρι

Την Κυριακή 20 Μάρτη θα γίνει η μεγάλη ετήσια εκδήλωση του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ, με τη στήριξη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου (Δωδεκανήσου 106, πλησίον στάσης Μετρό «Ανθούπολη»). «Γλέντι, χορός, τραγούδι, οργανωμένα από εμάς για εμάς και για όλους εσάς, με καλό κρασί και φαγητό και με όμορφο καλλιτεχνικό πρόγραμμα», αναφέρει η πρόσκληση και ενημερώνει ότι την εκδήλωση πλαισιώνουν καλλιτεχνικά ο Βαγγέλης Κορακάκης, ο Στέφανος Ψαραδάκος, ο Κώστας Κατσιλιέρης με την ορχήστρα του στο δημοτικό τραγούδι και το συγκρότημα της ΣΕΑΑΝ. Στο χώρο της εκδήλωσης θα συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης για τη στήριξη των προσφύγων, αλλά και των οικογενειών των ΑμεΑ που περνάνε δύσκολα αυτές τις μέρες.

Σήμερα η συγκέντρωση στην Πτολεμαΐδα

Με σύνθημα «Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών», το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας οργανώνει συγκέντρωση σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας, με αφορμή το πρόσφατο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο Ορυχείο του Αμύνταιου Φλώρινας.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση τη Δευτέρα

Στην εκλογοαπολογιστική Γενική του Συνέλευση προχωρά το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής τη Δευτέρα, στις 5 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος). Μπροστά στις αρχαιρεσίες που θα γίνουν τον επόμενο μήνα, το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους και τους ανέργους του κλάδου να ανεβάσουν το βαθμό οργάνωσης και συμμετοχής, να ισχυροποιήσουν την ταξική γραμμή πάλης, να συμβάλουν στην ανανέωση των ψηφοδελτίων και στην ανάδειξη νέων στα όργανα διοίκησης.

Πέτυχαν επανασύνδεση ρεύματος

Την επανασύνδεση του ρεύματος σε οικογένεια ανέργων πέτυχε η Λαϊκή Επιτροπή Κατερίνης, με δυναμική παρέμβαση που πραγματοποίησε στη ΔΕΗ. Συνεργεία της ΔΕΗ είχαν κόψει το ρεύμα σε μια λαϊκή οικογένεια με δύο ανέργους και μια άρρωστη μάνα, που προσπαθούσε να επιβιώσει με τη σύνταξη των 524 ευρώ. Η αποφασιστική παρέμβαση της Λαϊκής Επιτροπής Κατερίνης, με κατάληψη των γραφείων της ΔΕΗ, υποχρέωσε την Επιχείρηση να επανασυνδέσει το ρεύμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ