ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΡΡΕΣ
Στο έλεος της πλημμύρας οι αγρότες

Από τη συζήτηση στο δημαρχείο
Από τη συζήτηση στο δημαρχείο
Οι έντονες και συνεχόμενες βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή των Σερρών, ανέδειξαν με τραγικό τρόπο, την απουσία αντιπλημμυρικών έργων που είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, των καλλιεργειών, των δασών και του περιβάλλοντος. Τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής πληρώνουν ειδικότερα οι αγρότες, που είδαν τα χωράφια τους, σε μια έκταση περίπου 50.000 στρεμμάτων, από το Παραλίμνιο του Δήμου Εμμανουήλ Παππά μέχρι την Παλαιοκώμη του Δήμου Αμφίπολης, να μετατρέπονται σε μια απέραντη λίμνη.

Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε χτες κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, μαζί με την βουλευτή του κόμματος Ελένη Γερασιμίδου. Στο Δημαρχείο του Δήμου Εμμανουήλ Παππά, συναντήθηκε με τον δήμαρχο, τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων Πεθελινού και Παραλίμνιου και άλλους εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης.

Από τη συνάντηση αναδείχτηκαν οι εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων αλλά και της Περιφέρειας, που δεν προκρίνουν ως επείγουσας προτεραιότητας, έργα για τη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της περιοχής.

Θυμίζουμε ότι οι περίπου 50.000 καλλιεργημένες και ακαλλιέργητες εκτάσεις, πλημμύρισαν από τα νερά του ποταμού Στρυμόνα, όταν έσπασε το ανάχωμά του και δημιουργήθηκε ρήγμα μήκους περίπου 150 μέτρων. Οπως αναφέρθηκε, το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τους όγκους των υδάτων που κατέβασαν τρεις παραπόταμοι του Στρυμόνα, ο Μπέλιτσα, ο Αγγίτης και ο Αγιος Ιωάννης, καθώς η λίμνη Κερκίνη, μέχρι πριν λίγες μέρες συγκρατούσε τα νερά που εισέρχονταν στον ποταμό από τη γειτονική Βουλγαρία. Από την περασμένη Παρασκευή, οπότε η Λίμνη Κερκίνη έφτασε στα όριά της (36 μέτρα) άνοιξαν σταδιακά 3 θυροφράγματα και το νερό που απελευθερώνεται διοχετεύεται στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της περιοχής.

Μια λίμνη όλος ο κάμπος
Μια λίμνη όλος ο κάμπος
Τη Δευτέρα ολοκληρώθηκε η κατασκευή ενός αναχώματος περιμετρικά του οικισμού Πεθελινό, προκειμένου να προστατευθούν τα σπίτια.

Ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά Δ. Νότας σημείωσε ότι οι κάτοικοι της περιοχής πληρώνουν το γεγονός ότι από τη δεκαετία του 1950, δεν έχει καθαριστεί η κοίτη του Στρυμόνα, με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά περίπου 2 μέτρα. Αντίστοιχα δεν έχει καθαριστεί και η λίμνη Κερκίνη, που θεωρείται ένας από τους σημαντικούς υδροβιότοπους της χώρας μας.

Προσδιορίζοντας τα έργα άμεσης προτεραιότητας που πρέπει να γίνουν είπε ότι πρέπει να κλείσει το ανάχωμα που έσπασε και στη συνέχεια να δοθούν τα αναγκαία κονδύλια για να προχωρήσουν ο καθαρισμός της Κερκίνης και να ενισχυθούν τα αναχώματά της και επίσης να γίνει καθαρισμός και εκβάθυνση του Στρυμόνα και ενίσχυση των αναχωμάτων του.

Σε απόγνωση οι αγρότες

Οι αγρότες που έχουν πλημμυρίσει τα χωράφια τους, υπολογίζονται σε περισσότερους από 400. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το 20% των 50.000 στρεμμάτων ήταν ήδη καλλιεργημένα (σιτηρά, μιδική) και τα υπόλοιπα δεν θα καλλιεργηθούν, αφού δε θα προλάβουν να υποχωρήσουν τα νερά. Επιπλέον, κινδυνεύουν με νέες πλημμύρες καθώς, την άνοιξη, που θα λιώσουν τα χιόνια στη γειτονική Βουλγαρία, αναμένεται να εισέλθουν πολλαπλάσιοι όγκοι υδάτων.

Ζητούν άμεση και ολοκληρωτική αποζημίωση, ανεξάρτητα από το τι προβλέπει ο ΕΛΓΑ, για την κατεστραμμένη παραγωγή, αλλά και την απώλεια εισοδήματος από τη χαμένη καλλιεργητική περίοδο, αφού δε θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν όπως είχαν προγραμματίσει. Επίσης, να αντιμετωπιστούν τεχνικά τα προβλήματα που προκύπτουν με τη Νέα ΚΑΠ, ώστε να μη χάσουν οι αγρότες τα δικαιώματα καλλιέργειας.

Επιπλέον, σημειώθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα αποζημίωσης και για όσους αγρότες δεν μπορέσουν να καλλιεργήσουν, επειδή οι πλημμυρισμένες εκτάσεις αποτελούσαν τμήμα ενός αρδευτικού δικτύου, το οποίο με την πλημμύρα δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Ο πρόεδρος του Παραλίμνιου κατήγγειλε ότι ακόμη δεν έχει γίνει εκτίμηση των ζημιών για την αποζημίωση όσων επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στις 18 Ιούνη του 2014 και προκάλεσε σημαντικές καταστροφές εκτός από τις καλλιέργειες και σε σπίτια και καταστήματα.

Η Ελένη Γερασιμίδου δήλωσε τη στήριξη του ΚΚΕ στο αίτημα άμεσης αποζημίωσης για το 100% της ζημιάς που έχει προκληθεί, αλλά και της χρηματοδότησης για το σχεδιασμό και την ολοκλήρωση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων. Ενημέρωσε για την Ερώτηση που ήδη έχει καταθέσει το Κόμμα προς τους υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Σημείωσε ότι ο λαός της περιοχής είναι αντιμέτωπος με τις επιπτώσεις της πολιτικής που ακολουθούν διαχρονικά οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και στηρίζουν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Πολιτική που συνειδητά δεν διαθέτει τους αναγκαίους πόρους ώστε να σχεδιαστούν, να μελετηθούν και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Πρόσθεσε πως τέτοια έργα δεν είναι επιλέξιμα και από την ΕΕ καθώς δεν αποτελούν πεδίο κερδοφορίας του κεφαλαίου. Τόνισε πως ο λαός, που ζει τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής και μέσα από τα δεινά που φέρνει η ΚΑΠ, θα πρέπει να απαντήσει αγωνιστικά.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Διευρύνεται η λειτουργία της Τράπεζας Τροφίμων

Απάντηση στην προσπάθεια παραπληροφόρησης ότι ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πάτρας κλείνει την Τράπεζα Τροφίμων δίνει η δημοτική αρχή, ενημερώνοντας ότι κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν ισχύει αλλά, αντίθετα, διευρύνεται η λειτουργία της.

Σε σχετική ανακοίνωση του δήμου σημειώνεται χαρακτηριστικά:

«Παρακολουθούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα μια ανεπίτρεπτη προσπάθεια παραπληροφόρησης, σε βάρος συνανθρώπων μας, που έχουν την ανάγκη τροφίμων και σίτισης.

Συγκεκριμένα, διαδίδουν ότι ο Κοινωνικός Οργανισμός διακόπτει τη λειτουργία της Τράπεζας Τροφίμων και των συσσιτίων.

Ενημερώνουμε, αποκαθιστώντας την αλήθεια, ότι γίνεται ακριβώς το αντίθετο και αυτό φαίνεται ότι ενοχλεί. Διευρύνεται η λειτουργία της Τράπεζας Τροφίμων και του δικτύου συσσιτίων, όπου υπάρχει ανάγκη.

Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί γιατί πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα οξυμένα προβλήματα.

Ταυτόχρονα διεκδικούμε άμεσα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων και κάλυψη όλων των απωλειών των τελευταίων χρόνων, γιατί το μέλλον μας δεν μπορεί να είναι τα συσσίτια για τους εξαθλιωμένους και τα ληγμένα τρόφιμα για την εργατική τάξη».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Να δοθούν λύσεις στα ουσιώδη προβλήματα του νησιού

Στα προβλήματα που ταλανίζουν τις περιοχές της Παλαιοκαστρίτσας και των Λακώνων της Κέρκυρας αλλά και στην απαξιωτική στάση και περιφρόνηση προς τις παραπάνω περιοχές από τη δημοτική και περιφερειακή αρχή αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κέρκυρας και δημοτικός σύμβουλος, Μπάμπης Χαραλάμπους.

Οπως είπε, «έχοντας δώσει την αρμόζουσα πίστωση χρόνου και στη νέα δημοτική αρχή» και «με γνώμονα το κοινό συμφέρον της περιοχής μας, του τόπου που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε, επιλέγουμε συνειδητά το μονοπάτι της πληροφόρησης, της ενεργού συμμετοχής προς όφελος του τόπου μας και αντίθετοι στη λογική του "μπαλώματος" που πρότεινε τα τελευταία χρόνια η προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά και η σημερινή, η οποία, απλά "ανύπαρκτη", ακολουθεί και κινείται στα χνάρια της προηγούμενης».

Σημείωσε ότι 13 μέρες πριν από την έναρξη και επίσημα της τουριστικής περιόδου, η περιοχή της Παλαιοκαστρίτσας - Λακώνων δίνει την εικόνα «βομβαρδισμένου τοπίου», μιας υποβαθμισμένης και σίγουρα όχι τουριστικής περιοχής, αποτέλεσμα απαράδεκτων πολιτικών και συνεχών υποσχέσεων δημοτικών αλλά και περιφερειακών αρχόντων.

Επισήμανε πως στη λαϊκή συνέλευση της περασμένης Κυριακής, παρουσία του δημάρχου Κέρκυρας, «λάβαμε την υπόσχεση ότι στο τέλος του 2015 ίσως λειτουργήσει το Τουριστικό Αγκυροβόλιο Σκαφών Αναψυχής στην Αλύπα Παλαιοκαστρίτσας». Παρόμοια υπόσχεση είχε δοθεί στα μέσα του περασμένου Νοέμβρη, πως στο τέλος του 2014 θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα επισκευής του Καταφυγίου, θα έχει ολοκληρωθεί ο Ειδικός Κανονισμός Λειτουργίας και θα έχει συσταθεί ο Φορέας Διαχείρισης. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως «ως τοπική κοινωνία αναζητούμε λύσεις. Σίγουρα όμως λύση δεν είναι η αυτοχρηματοδότηση που προτείνει η δημοτική αρχή για την αποκατάσταση της υφιστάμενης κατάστασης. Σίγουρα όμως λύση είναι η πρόβλεψη, ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός. Σίγουρα όμως λύση δεν είναι η απόλυτη αδιαφορία, η απόλυτη σιωπή».

Ο Μπ. Χαραλάμπους, αναφερόμενος στα προβλήματα που έχουν καταγραφεί, είπε πως έχουν να κάνουν με το Αγκυροβόλιο Τουριστικών Σκαφών στην Αλύπα της Παλαιοκαστρίτσας και πιο συγκεκριμένα με το πότε και πώς θα λειτουργήσει, ποιος θα είναι ο Φορέας Διαχείρισης, με τον ανεπαρκή φωτισμό ιδιαίτερα στην Παλαιοκαστρίτσα, με την αποκατάσταση, συντήρηση, βελτίωση και επισκευή φθορών επικίνδυνων τμημάτων της αγροτικής, κοινοτικής και περιφερειακής οδοποιίας Λακώνων - Παλαιοκαστρίτσας, με τη συντήρηση δικτύου αποχετευτικού - ομβρίων υδάτων και ειδικότερα εργασίες ανοίγματος, καθαρισμού ρεμάτων - χανδάκων καθώς επίσης και τεχνικά απορροής ομβρίων, με τον καθαρισμό της αγροτικής οδοποιίας, με τον καθαρισμό δεξαμενών και συντήρηση δικτύου ύδρευσης και αντλιοστασίων αλλά και με την αποκόλληση βράχου στη θέση «Γράβες» στην περιφερειακή οδό Λακώνων και τις κατολισθήσεις και αποκολλήσεις βράχων στη θέση «Γρότα».

Εκδηλώσεις για την Αντίσταση

-- Την Κυριακή 22 Μάρτη 2015 και ώρα 10.30 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Κορυδαλλού (αίθουσα Πλειάδες), η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Κορυδαλλού, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών και η Επιτροπή Ειρήνης Κορυδαλλού διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για τους ΕΑΜίτες και ΕΠΟΝίτες - αυτούς που έπεσαν στον αγώνα την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης και αυτούς που, περνώντας από τη φωτιά και το σίδερο, έφτασαν μέχρι σήμερα με το κεφάλι ψηλά.

-- Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στην Ηλιούπολη, διοργανώνει Εκδήλωση - Αφιέρωμα στους αγώνες του λαού μας, από το Αλβανικό Επος έως τις μέρες μας, δομημένο μέσα από αποσπάσματα του έργου «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» του μεγάλου μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.

Στην εκδήλωση που θα γίνει στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Ηλιούπολης (Σοφ. Βενιζέλου & Πρωτόπαπα) το Σάββατο 21 Μάρτη στις 6.30 μ.μ. περιλαμβάνει και τιμητική διάκριση Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ