ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Τραυματίστηκε εργάτης από έκρηξη σε υποσταθμό της ΔΕΗ

Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Αλλοι πέντε μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα

Ο υποσταθμός της ΔΕΗ όπου σημειώθηκε χτες η έκρηξη

Motion Team

Ο υποσταθμός της ΔΕΗ όπου σημειώθηκε χτες η έκρηξη
Ενας εργαζόμενος 52 χρονών τραυματίστηκε σοβαρά από την έκρηξη που σημειώθηκε χτες το μεσημέρι στον υποσταθμό Μέσης Τάσης της ΔΕΗ, στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου». Συνολικά 7 εργαζόμενοι της ΔΕΗ πήγαν χτες για να πραγματοποιήσουν εργασίες συντήρησης στον υποσταθμό. Κατά τη διάρκεια των εργασιών στον κεντρικό διακόπτη, σημειώθηκε η έκρηξη.

Ο 52χρονος κυριολεκτικά πήρε φωτιά. Νοσηλεύεται με σοβαρά εγκαύματα σε διάφορα σημεία του σώματός του. Αλλοι πέντε συνάδελφοί του, ανάμεσά τους και ένας εργάτης με τρίμηνη σύμβαση, μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο. Η φωτιά που προκλήθηκε από την έκρηξη, έσβησε μετά από παρέμβαση της Πυροσβεστικής που έσπευσε στο σημείο. Εξαιτίας της έκρηξης προκλήθηκαν προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης πολλών χωριών της περιοχής.

Στο μεταξύ, από παθολογικά αίτια πέθανε την Παρασκευή ένας 55χρονος εργαζόμενος στην αρχαιολογική ανασκαφή στο Ορυχείο Αμύνταιου, όπου δεν υπήρχε ούτε ένας γιατρός στο χώρο, παρά το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη ανασκαφή εργάζονται εκατοντάδες εργάτες. Αυτό καταγγέλλει το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στη Ενέργεια (ΣΕΕΝ).

Καλεί τους εργαζόμενους στην ανασκαφή και όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ να συμμετέχουν μαζικά στη 2ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας και στη συγκέντρωση μπροστά στο διοικητήριο του ΛΚΔΜ (Βιομηχανικό), σήμερα Τρίτη 18/3, διευρύνοντας το πλαίσιο και απαιτώντας άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.

Παρατείνονται οι εκλογές σε Επισιτισμό - Τουρισμό

Την παράταση των εκλογών του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής κατά τρεις μέρες αποφάσισε ομόφωνα την Κυριακή η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Οι αρχαιρεσίες θα συνεχιστούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

  • Την Τετάρτη 19/3 από τις 11 π.μ. έως τις 7 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια, 7ος όροφος) και από τις 12 μ. έως τις 8 μ.μ. στο παράρτημα του Συνδικάτου στον Πειραιά (Ομηρίδου Σκυλίτση 19, 3ος όροφος).
  • Την Πέμπτη 20/3 από τις 12 μ. έως τις 8 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου.
  • Την Παρασκευή 21/3 από τις 3 μ.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα στο καζίνο «ΜΟΝ ΠΑΡΝΕΣ» στην Πάρνηθα.

Ενσταση στην παράταση των αρχαιρεσιών, η οποία απορρίφθηκε από την Εφορευτική Επιτροπή, άσκησε η παράταξη «Δημοκρατική Συμμαχία», όπως έχουν μετονομαστεί οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ. Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενάντια στην απόφαση για παράταση κατέθεσε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας του κλάδου, Παναγιώτης Προύντζος, ως «υποψήφιος πρόεδρος» του Συνδικάτου, η οποία πρόκειται να εξεταστεί σήμερα.

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις εκλογές και καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την προσπάθεια των δυνάμεων του εργοδοτικού συνδικαλισμού να μπει φρένο στη μαζικοποίηση του Συνδικάτου.

Αλληλεγγύη αρτοποιών σε κτηνοτρόφους

Αλληλεγγύη στους φτωχούς κτηνοτρόφους εκφράζει η Αγωνιστική Κίνηση Αρτοποιών, με αφορμή τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Με πρόφαση την έκθεση του ΟΟΣΑ, η ελληνική κυβέρνηση, θέλοντας να αυγατίσει τα κέρδη των πολυεθνικών και των μονοπωλίων, ντόπιων και ξένων, σε πλήρη εναρμόνιση και σύμπλευση με την πολιτική της ΕΕ, ξεκληρίζει κλάδους όπως του μικρού αγρότη, του μικρού κτηνοτρόφου, του μικρού αρτοποιού, του μικρού φαρμακοποιού.

Δήθεν νοιάζονται για την ανάπτυξη και για φθηνά προϊόντα. Στην πραγματικότητα νοιάζονται για την ανάπτυξη και τα κέρδη των μονοπωλίων, πιο ξεκάθαρα από ποτέ. Αν ήταν αλήθεια, θα ακολουθούσαν εντελώς διαφορετική πολιτική για φθηνά βασικά διατροφικά προϊόντα και φάρμακα προς όφελος του λαϊκού νοικοκυριού, το οποίο βομβαρδίζουν με φόρους, χαράτσια, κατασχέσεις και φυλακίσεις. Η βιομηχανία τροφίμων είναι αυτή που κυρίως γέννησε τα μεγαλύτερα διατροφικά σκάνδαλα παγκοσμίως και όχι εμείς.

Θέλουμε να γνωρίζετε ότι στον αγώνα που δίνετε δεν είστε μόνοι σας. Δίπλα σας θα αγωνιστούμε και εμείς με τα ίδια προβλήματα από τις ίδιες πολιτικές. Οπως οργανωμένα επιτίθενται στα δίκαιά μας, έτσι οργανωμένα και ταξικά πρέπει να αντισταθούμε. Μαζί με τους εργάτες, τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, τους νέους και τις γυναίκες, να περάσουμε στην αντεπίθεση για την ανατροπή των πολιτικών που μας αφανίζουν».

Ο

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: Παρατείνεται η διάρκεια των εκλογών για την ανάδειξη νέας διοίκησης, καθώς και αντιπροσώπων σε ΕΚΑ και ΟΙΥΕ, στο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων Αθήνας. Οσοι ιδιωτικοί υπάλληλοι δεν έχουν πάρει μέρος στις αρχαιρεσίες μπορούν να ψηφίσουν το Σάββατο 22/3 και την Κυριακή 23/3 από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ., στα γραφεία του ΕΚΑ (Μάρνη και 3ης Σεπτεμβρίου 48, 3ος όροφος).

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Συσκέψεις με στόχο τη διαμόρφωση ενός αγωνιστικού πλαισίου δράσης και αιτημάτων, που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, οργανώνει το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, μπροστά στη σχεδιαζόμενη πώληση Ορυχείων και ΑΗΣ της ΔΕΗ. Συσκέψεις θα γίνουν: Στην Πτολεμαΐδα, την Πέμπτη 20/3 στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην Κοζάνη, την Παρασκευή 21/3, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Σε συμμετοχή στις συσκέψεις καλεί η Γραμματεία Κοζάνης του ΠΑΜΕ.

ΣΑΜΟΣ: Ενισχυμένο από τις αρχαιρεσίες βγήκε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Σάμου. Συνολικά ψήφισαν 168 εργαζόμενοι από 106 στις προηγούμενες εκλογές. Στο διάστημα που μεσολάβησε από τις προηγούμενες αρχαιρεσίες, έγιναν 113 νέες εγγραφές εργαζομένων. Το ταξικό σωματείο εξέλεξε δύο αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, από έναν που είχε, και έξι για το Εργατικό Κέντρο Σάμου, από τέσσερις που είχε.

ΛΑΡΙΣΑ: Στο πλαίσιο του σχεδίου ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ, τη βδομάδα που πέρασε πηγαινοέρχονταν στο μηχανοστάσιο Λάρισας κλιμάκια γερμανικών - γαλλικών και άλλων πολυεθνικών, που καταγράφουν στοιχεία για εγκαταστάσεις και προσωπικό, καθώς ενδιαφέρονται για την εξαγορά μηχανοστασίων και εργοστασίων του ΟΣΕ. Με ανακοίνωση, το ΕΚ Λάρισας καταγγέλλει κάθε προσπάθεια για παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ. Καλεί τους σιδηροδρομικούς και όλους τους εργατοϋπαλλήλους του νομού να βγάλουν συμπεράσματα για τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό που στήριξε αυτές τις πολιτικές.

«LIDL»: Την απόλυση εργαζομένου από την πολυεθνική «LIDL», σε κατάστημα της Λαμίας, καταγγέλλει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Φθιώτιδας και ζητάει την ανάκλησή της.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ: Προβολή της ταινίας του Τσάρλι Τσάπλιν «Μοντέρνοι Καιροί» οργανώνουν η Ενωση Λογιστών Αθήνας και το παράρτημα Λογιστών Πειραιά, το Σάββατο 22/3 στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία τους (Κάνιγγος 27). Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά ταινιών που θα προβάλει το σωματείο. Η επιλογή της ταινίας δεν είναι τυχαία, καθώς αυτή δημιουργήθηκε στον απόηχο της οικονομικής κρίσης και του κραχ του 1929, και όπως σημειώνει το σωματείο, το διαχρονικό πολιτικό της σχόλιο «φτάνει και μέχρι τον 21ο αιώνα, δηλαδή τη δική μας καθημερινότητα».

«ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ»: Σε στάση εργασίας, σήμερα, από τη 1 μ.μ. έως τη λήξη του ωραρίου, καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», ενάντια στον αντιδραστικό Κανονισμό Λειτουργίας και Προσωπικού. Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας θα γίνει συγκέντρωση και συνέντευξη Τύπου στο ισόγειο των γραφείων της εταιρείας (Φαβιέρου 30, πλ. Βάθης, κοντά στο Σταθμό Μετρό «Μεταξουργείο»). Βασικά χαρακτηριστικά του νέου Κανονισμού είναι: Η παραπέρα συρρίκνωση του Οργανισμού (καταργούνται πάνω από το 50% των Διευθύνσεων, Τμημάτων και Οργανικών θέσεων), η υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων και εξουσιών στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, η πλήρης «ομηρία» και απαξίωση του προσωπικού, αφού ο Κανονισμός είναι κατά τα 2/3 ποινές, πειθαρχικά, λόγοι αργίας και απόλυσης.

ΙΓΜΕ: Σε διήμερη λειτουργική κατάληψη, σήμερα και αύριο, καθώς και σε 24ωρη απεργία την Πέμπτη προχωρούν οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για πλήρη αποδυνάμωση του Ινστιτούτου από κάθε δυνατότητα υλοποίησης ερευνητικού έργου. Τη μέρα της απεργίας οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ξενοδοχείο «Χίλτον», όπου θα βρίσκεται ο υπουργός ΠΕΚΑ, απαιτώντας να συναντηθούν μαζί του.

Κινητοποίηση Μηχανικών για το Ασφαλιστικό

Οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών - Τεχνικών, το ΣΕΤΗΠ και το ΣΕΕΝ καλούν όλους τους εργαζόμενους μηχανικούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τους άνεργους και συνταξιούχους μηχανικούς, σε κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό, αύριο, Τετάρτη, στις 9.30 π.μ., με προσυγκέντρωση στα γραφεία του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών), Πειραιώς 28, και πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση έχει προκηρυχθεί, από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το ΣΕΤΗΠ και το ΣΕΕΝ, στάση εργασίας το πρωί της Τετάρτης, ενώ η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ έχει προκηρύξει 48ωρη απεργία στις 19 - 20 Μάρτη. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://www.dpk.tee.gr και στα τηλέφωνα 6946.799.833 και 6977.806.266.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ