ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ
Μαζική απαίτηση η άμεση απελευθέρωσή τους

Associated Press

Οι πέντε Κουβανοί πατριώτες βρίσκονται πάνω από 8 χρόνια φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, επειδή ανακάλυψαν και πληροφόρησαν τη χώρα τους σχετικά με τις σχεδιαζόμενες τρομοκρατικές ενέργειες ενάντια στον κουβανικό λαό από την κουβανο-αμερικανική μαφία, που λειτουργεί ανενόχλητη και με τη συνενοχή των αρχών των ΗΠΑ.

Οι πέντε αυτοί Κουβανοί κηρύχτηκαν ένοχοι, με ψευδείς κατηγορίες, χωρίς φυσικά να έχουν αποδειχτεί, από ελεγχόμενο και αυθαίρετο δικαστήριο του Μαϊάμι. Τους έχουν επιβληθεί άδικες και δυσανάλογες ποινές. Εχουν υποστεί σειρά κακοποιήσεων και εξευτελισμών, μένοντας απομονωμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αποτελούν θύματα ενός νομικού συστήματος που «προστατεύει» τρομοκράτες και δολοφόνους (όπως τον Λουίς Ποσάδα Καρίλες και τον Ορλάντο Μπος) και καταδικάζει πραγματικούς αγωνιστές.

Ο Χεράρδο Ερνάντες Νορντέλο καταδικάστηκε σε δις ισόβια κάθειρξη, ο Ραμόν Λαμπαπίνιο Σαλαζάρ και ο Αντόνιο Γκερέρο Ροντρίγκες σε ισόβια κάθειρξη, ο Ρενέ Γκονζάλες σε 15 χρόνια φυλάκισης και ο Φερνάντο Γκονζάλες σε φυλάκιση 19 χρόνια.

Κατηγορήθηκαν ότι θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ενώ οι αρχές δε δίστασαν να τους κατηγορήσουν και για άλλα εγκλήματα, όπως συνωμοσία για διάπραξη φόνου... Οι πέντε Κουβανοί ήρωες παραμένουν μακριά από την πατρίδα τους, μακριά από τις συζύγους, τα παιδιά και τις οικογένειές τους, επειδή απλά υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους και τον κουβανικό λαό. Μόλις στις 30 Δεκέμβρη 2006 (!) κατάφερε να επισκεφθεί τον πατέρα της, Ρενέ Γκονζάλες, η Ιβέτ που ήταν μόλις 4 μηνών όταν τον συνέλαβαν.

Από παλιότερες διαδηλώσεις στις ΗΠΑ, αλληλεγγύης προς τους «Πέντε»
Από παλιότερες διαδηλώσεις στις ΗΠΑ, αλληλεγγύης προς τους «Πέντε»
Η υπόθεση των πέντε Κουβανών από την αρχή της σύλληψής τους, στις 12 Σεπτέμβρη του 1998, έχει σηματοδοτηθεί από βία, αυθαιρεσία, μίσος, απειλές, πιέσεις και πολιτική εκδίκηση. Ωστόσο, οι πέντε Κουβανοί συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να τροφοδοτούν τις συνειδήσεις με ένα λαμπερό παράδειγμα δύναμης και αξιοπρέπειας. Εχουν γίνει σύμβολο, που ακολουθούν οι νέοι της Κούβας και του πλανήτη μας, επειδή το μίσος και ο εξευτελισμός δεν έχουν καταφέρει να συντρίψουν το ηθικό τους.

Σημαντική η αλληλεγγύη των λαών του πλανήτη

Αρχικά, η υπόθεση των πέντε αυτών Κουβανών είχε κρατηθεί κάτω σε ένα πέπλο μυστικότητας, ιδιαίτερα στο έδαφος των ΗΠΑ, επειδή, αν έβγαιναν στο φως οι λεπτομέρειες της υπόθεσής τους, θα αποδεικνυόταν η αθωότητά τους και θα ξεσκεπαζόταν η συνενοχή της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε πράξεις τρομοκρατίας. Ομως, οι προσπάθειες του κουβανικού λαού, του φιλειρηνικού κινήματος και των διαφόρων οργανώσεων έχουν ξεδιπλωθεί, ώστε να «σπάσει η σιωπή» και να γίνει γνωστή η υπόθεση. Συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις, εκθέσεις φωτογραφιών, άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά, συλλογή χιλιάδων υπογραφών, περιοδείες των συγγενικών προσώπων των «Πέντε» σε πολλές γωνιές του πλανήτη βοήθησαν στη δημοσιοποίηση της αδικίας που έχουν υποστεί και στην απαίτηση ολοένα και περισσοτέρων ανθρώπων να απελευθερωθούν άμεσα οι «Πέντε» και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Η υπόθεσή τους έχει ξεδιπλωθεί στις χώρες της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής, έχει βρεθεί ανάμεσα στους αντιπολεμικούς διαδηλωτές σε πολλές πόλεις στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, στη Ρωσία, στη Λευκορωσία, στην Ουκρανία, στην Αφρική, στην Ασία...

Εξάλλου, σημαντικό στοιχείο των αντιπολεμικών διαδηλώσεων που διοργάνωσε η οργάνωση «ANSWER» (Δράση Τώρα για να Σταματήσει ο Πόλεμος και ο Ρατσισμός) σε μια σειρά πόλεις των ΗΠΑ, όπως στην Ουάσιγκτον, στο Λος Αντζελες, στο Σαν Φρανσίσκο, στο Σιάτλ και αλλού, ήταν και η αλληλεγγύη στους πέντε Κουβανούς και το αίτημα προς την αμερικανική κυβέρνηση για άμεση απελευθέρωσή τους και επιστροφή στη χώρα τους.

Στην πρόσφατη 17η Συνέλευση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), που πραγματοποιήθηκε από τις 9-14 Μάρτη στο Ανόι του Βιετνάμ, επιβεβαιώθηκε η πλήρης στήριξη στην Κούβα και απαιτήθηκε από τους εκπροσώπους νεολαιίστικων οργανώσεων 40 χωρών η άμεση απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αντιτρομοκρατών.

«Απαιτούμε την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών που άδικα βρίσκονται φυλακισμένοι από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και αντιμετωπίζουν ψυχολογικά βασανιστήρια, στους οποίους είτε πλήρως είτε μερικώς απαγορεύεται η επίσκεψη συγγενών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ενώ προστίθεται ότι «νέες γενιές νεολαίας και φοιτητών τάσσονται ενάντια στον αποκλεισμό και τις επιθετικές πράξεις των ΗΠΑ».

Στην Κούβα, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών της χώρας ανακοίνωσε πως η φετινή Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση θα έχει κύριο αίτημα την άμεση απελευθέρωση των πέντε Κουβανών και θα εκφραστεί φυσικά και η αλληλεγγύη της Κούβας στους εργάτες και τους εργαζόμενους του πλανήτη.

Καμπάνια αλληλεγγύης από νεολαιίστικες οργανώσεις

Αυτό το διάστημα διανύουμε μια περίοδο πολύμορφων κινητοποιήσεων με αίτημα την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών. Στις αρχές του Γενάρη μια νέα διεθνής καμπάνια κηρύχτηκε από μια σειρά κουβανικές νεολαιίστικες οργανώσεις (Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας της Κούβας, Ομοσπονδία Φοιτητών, Ομοσπονδία Μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Οργάνωση Πιονέρων «Χοσέ Μαρτί», Μπριγάδα Καθηγητών της Σχολής Καλών Τεχνών «Χοσέ Μαρτί»), η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Απρίλη. Θα ολοκληρωθεί με τη Διεθνή Νεολαιίστικη Συνάντηση Αλληλεγγύης, που θα πραγματοποιηθεί στην Αβάνα. Οι οργανώσεις αυτές έκαναν έκκληση στις «νεολαιίστικες και φοιτητικές οργανώσεις και συνολικά στη νεολαία όλου του Κόσμου, να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον αγώνα για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, όπως έχουν κάνει τόσες φορές στο παρελθόν».

Αμεσο αίτημα η έκδοση βίζας

Αλλά και η Διεθνής Επιτροπή για την Απελευθέρωση των Πέντε την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας κήρυξε την έναρξη καμπάνιας αλληλεγγύης που θα ολοκληρωθεί στις 14 Μάη - ημέρα που γιορτάζουν οι Μητέρες. Στόχος της καμπάνιας είναι, εκτός από τη δημοσιοποίηση της συνολικής υπόθεσης των «Πέντε», και η αποκάλυψη των σημαντικών παραβιάσεων των δικαιωμάτων που δέχονται καθ' όλη τη διάρκεια της φυλάκισής τους, οι ίδιοι αλλά και οι οικογένειές τους. Αποτελεί συστηματική πρακτική η άρνηση έκδοσης βίζας στους γονείς, τις συζύγους και τα παιδιά τους από την αμερικανική κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις συζύγους των Ρενέ Γκονζάλες και Χεράρντο Ερνάντες επανειλημμένα η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αρνηθεί να τους εκδώσει βίζα. Η σύζυγος του πρώτου, Ολγα Σαλανουέβα, δεν έχει επισκεφθεί τον άντρα της για 6 χρόνια, ενώ η Αντριάνα Πέρες, σύζυγος του Χεράρντο Ερνάντες, δεν έχει καταφέρει να τον επισκεφθεί από την ημέρα της σύλληψής του. Και οι δύο γυναίκες έχουν ζητήσει την έκδοση βίζας 7 φορές, και κάθε φορά η κυβέρνηση των ΗΠΑ τις έχει απορρίψει.

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για την 4η καμπάνια αλληλεγγύης που πραγματοποιείται από τον περασμένο Σεπτέμβρη για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών. Καμπάνιες, οι οποίες απλώθηκαν σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη μας, πληροφορώντας τους λαούς για την υπόθεση των «Πέντε» και δημιουργώντας συνολικά 300 «Επιτροπές για την Απελευθέρωσή τους» σε 90 χώρες. Σημαντικές ήταν οι πρωτοβουλίες που πάρθηκαν και στη χώρα μας, τόσο από τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και άλλες μαζικές οργανώσεις. Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια εντάσσονται και οι δραστηριότητες που έχει πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ, όπως η πρόσφατη εκδήλωση που έγινε με αυτό το θέμα, με ομιλητές τον Κουβανό πρέσβη στην Αθήνα, Ερμες Ερέρα και της Μερσέντες Λούγκο Μπερτότ, μέλος της Γραμματείας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών της Κούβας.

Η υπόθεση των πέντε Κουβανών βρίσκεται ακόμα στη διαδικασία της έφεσης και πιθανά να παραμείνει έτσι για πολλά χρόνια ακόμα. Ομως το αίτημα της απελευθέρωσής τους χρειάζεται να ακουστεί ακόμα πιο μακριά, ακόμα πιο δυνατά σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, ώστε κάποια μέρα να επιστρέψουν στις οικογένειές τους και στην πατρίδα τους.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ