ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ
Προκλητικός εξωραϊσμός των αναβολών και των ελλείψεων

Σε 20 πόντους χιόνι η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ούτε καν τη συνέχιση των εμβολιασμών τις μέρες του χιονιά!

«Η κρατική μηχανή λειτούργησε για να μη χαθούν οι υπερπολύτιμες δόσεις», ισχυρίστηκε προκλητικά ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας κατά τη διάρκεια της χτεσινής ενημέρωσης, όταν χιλιάδες εμβολιασμοί για την πρώτη και δεύτερη δόση ακυρώθηκαν στο «και πέντε», με ηλικιωμένους να ενημερώνονται καθ' οδόν.

Και ...«για να μη χαθούν οι δόσεις που έληγαν», η κυβέρνηση «κατάφερε» να εμβολιάσει μερικές εκατοντάδες από τις χιλιάδες κρατουμένων στις φυλακές (450 σε Κορυδαλλό και Ελεώνα και 250 στην Αμυγδαλέζα), οι οποίοι διαβιούν σε απαράδεκτες συνθήκες και ο μαζικός, έγκαιρος εμβολιασμός τους θα έπρεπε έτσι κι αλλιώς να αποτελεί προτεραιότητα.

Ολα τα ραντεβού που δεν πραγματοποιήθηκαν θα επαναπρογραμματιστούν τις επόμενες μέρες και «όλοι θα ειδοποιηθούν με μήνυμα στο κινητό τους τρεις ημέρες νωρίτερα», σύμφωνα με τον υπουργό.

Βέβαια, ο επαναπρογραμματισμός σημαίνει ότι χιλιάδες εμβολιασμοί θα πάνε κάποιες μέρες πίσω, μεγαλώνοντας έτσι τη λίστα αναμονής, ενώ η πλατφόρμα έχει ήδη «φρακάρει». Η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι μόλις στο 5,71% (600.000 εμβολιασμοί).

Αναβολές και αποκλεισμοί

Στο μεταξύ, παρά τις αυστηρές επιστημονικές συστάσεις για την ακριβή ημέρα (21η μετά την πρώτη δόση) που πρέπει να διεξαχθεί η δεύτερη δόση του εμβολίου της «Pfizer» προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή προστασία, μέχρι και χτες έφταναν καταγγελίες στην εφημερίδα για εμβολιασμούς που ακυρώθηκαν στο «και πέντε».

Για παράδειγμα, ηλικιωμένος ενημερώθηκε μια ώρα πριν από το ραντεβού του για τη δεύτερη εμβολιαστική δόση (στις 5 μ.μ.) ότι αυτό αναβλήθηκε «επειδή δεν έχουν έρθει ακόμη τα εμβόλια». Παρά τις αγωνιώδεις ερωτήσεις για το πότε θα δοθεί η δεύτερη δόση, εισέπρατταν τη γενικόλογη κυβερνητική παραπομπή για «ενημέρωση μες στη βδομάδα».

Χαρακτηριστική είναι και η ανοιχτή επιστολή των ασθενών με τη σπάνια νόσο της πνευμονικής υπέρτασης, σχετικά με τη μη αναφορά της πάθησης στην προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό και συγχρόνως για τον εδώ και ένα χρόνο αποκλεισμό τους από το δημόσιο σύστημα Υγείας της μίας νόσου.

Οι ασθενείς αυτοί δεν περιλαμβάνονταν ούτε στις δύο αναφερόμενες φάσεις του εμβολιασμού, στις διευκρινίσεις των τεχνικών λεπτομερειών για τις ομάδες υψηλού κινδύνου στις αρχές Μάρτη.

«Η ασθένεια σε όλες της τις μορφές είναι απειλητική για τη ζωή του πάσχοντα, έχει χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης και δεν υπάρχει θεραπεία. Η νόσηση από τη νόσο Covid-19 μπορεί να αποβεί μοιραία για τους ασθενείς με κάθε μορφή πνευμονικής υπέρτασης», σημειώνουν.

Ελλειψη εμβολίων σε διάφορες περιοχές

Τα προβλήματα με τους εμβολιασμούς δεν έχουν τέλος και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ενδεικτικά, η βορειότερη μονάδα Υγείας στη χώρα, το Κέντρο Υγείας Δικαίων, από την περασμένη Δευτέρα διενεργεί εμβολιασμούς μόνο στην ηλικιακή ομάδα 60 - 64 ετών, ενώ οι υπόλοιποι εμβολιάζονται στο ΚΥ Ορεστιάδας, όπου πραγματοποιούνται κάθε μέρα 40 εμβολιασμοί.

Οπως εξάλλου ανέφερε στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης και αντιπρόεδρος του Πανελλαδικού Φαρμακευτικού Συλλόγου, Αλέξανδρος Τσαπέκος, στα τρία εμβολιαστικά κέντρα του νομού Ροδόπης δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα ραντεβού για τους άνω των 75 ετών, με τα τελευταία για τη δεύτερη δόση να είναι κλεισμένα στα μέσα Απρίλη. Το μοναδικό εμβολιαστικό κέντρο που συνεχίζει να δέχεται ραντεβού στη Ροδόπη είναι αυτό στο ΚΥ Ιάσμου, όπου εμβολιάζονται οι ηλικίες 60 - 64.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο η κατάσταση αυτή συναντάται και σε άλλες περιοχές, π.χ. στην Ξάνθη, στις Σέρρες, στην Κόρινθο, στο Αργος. Προβλήματα με τον προγραμματισμό εμβολιασμών, όπου το σύστημα δεν βρίσκει διαθέσιμες ημερομηνίες σε κοντινά εμβολιαστικά κέντρα για τις ηλικιακές ομάδες άνω των 75 ετών, έχουν αναφερθεί και στα Γρεβενά.

Συνεχίζονται οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις

Στο μεταξύ, η ΕΕ ακόμη περιμένει να λάβει 10 εκατ. δόσεις του εμβολίου των «Pfizer» - «BioNTech», που έπρεπε να είχαν παραδοθεί το Δεκέμβρη, ενώ από τις 12,5 εκατ. δόσεις που είχαν πει οι εταιρείες ότι θα παραδώσουν έχουν παραδοθεί μόλις 2 εκατ.

Η «Pfizer», αρνούμενη να σχολιάσει, έλεγε ότι τα χρονοδιαγράμματα των παραδόσεών της είναι εμπιστευτικά, ενώ η Κομισιόν δεν απάντησε σε σχετικό αίτημα του «Reuters».

Παράλληλα, σε συμφωνία για 150 εκατ. επιπλέον δόσεις φέτος κατέληξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τη «Moderna», διπλασιάζοντας σχεδόν τον αριθμό των δόσεων που έχει εξασφαλίσει για το 2021 (έχει εξασφαλίσει άλλες 150 εκατ. δόσεις για το 2022).

Με τη Ρωσία συζητά η Κροατία την πιθανότητα να εισαγάγει το εμβόλιο «Sputnik V», χωρίς να περιμένει έγκριση από την ΕΕ.

Σημειωτέον, ερωτηθείσα για την περίπτωση της Ουγγαρίας η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, ανέφερε ότι «εάν κράτη - μέλη έχουν υπογράψει συμφωνίες να χρησιμοποιήσουν ρωσικό ή κινεζικό εμβόλιο, είναι στη δική τους ευθύνη».

Χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται η κατάσταση στα νοσοκομεία

Με τις εισαγωγές ασθενών να πολλαπλασιάζονται και τις ΜΕΘ COVID να γεμίζουν, ενδεικτικά στοιχεία του αναμενόμενου νέου φουντώματος της πανδημίας, όλο και περισσότερο πληθαίνουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι παραμένουν ανοχύρωτα τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.

Η κατάσταση ειδικά στην Αττική χτυπάει «κόκκινο». Είναι χαρακτηριστικά όσα μεταφέρουν γιατροί του Παθολογικού - Τμημάτων νοσηλείας Covid-19 στο Νοσοκομείο «Παμμακάριστος»: «Κανένας παθολόγος και κανένας πνευμονολόγος δεν έχει προσληφθεί στο νοσοκομείο μας, όπως είχε δεσμευθεί το υπουργείο (...) με αποτέλεσμα 4 μόνο ειδικοί ιατροί εξακολουθούμε να εξετάζουμε όλους τους ασθενείς, μαζί με τους ειδικευόμενους». Μάλιστα, ενώ από τις 21/9 οι γιατροί του Παθολογικού έχουν θέσει ως όριο ασφαλείας τη νοσηλεία 40 ασθενών με βάση τη δύναμη του τμήματος, «η διοίκηση δίνει επίσημα 60 διαθέσιμες κλίνες μέχρι σήμερα. Το νοσοκομείο δεν διαθέτει ΜΕΘ ούτε εντατικολόγους ούτε πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις για λειτουργία κλινών ΜΑΦ, με όποιο κίνδυνο αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς που επιδεινώνονται».

Οσο για το αίτημά τους για προμήθεια συσκευών οξυγόνου υψηλής ροής (βάσει μελετών μειώνει τα ποσοστά διασωλήνωσης), «αντί για προμήθεια επαρκούς αριθμού τέτοιων συσκευών, με βάση τον αριθμό των νοσηλευομένων, έγινε δωρεά μια μόνο συσκευή χωρίς καν αναλώσιμα και με εγχειρίδιο στην τουρκική γλώσσα, χωρίς να πραγματοποιηθεί επίδειξη χρήσης από την εταιρεία»...

Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί από 4/1 και η λειτουργία εμβολιαστικού κέντρου στο νοσοκομείο, με τους γιατρούς να χαρακτηρίζουν «υγειονομικώς αδόκιμο να πραγματοποιούνται εμβολιασμοί υγιούς πληθυσμού σε νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας Covid-19». Μάλιστα, οι παθολόγοι υποχρεώνονται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα των γιατρών του εμβολιαστικού και να είναι διαθέσιμοι εάν υπάρξουν παρενέργειες, παρόλο που είναι υπεύθυνοι στα τμήματα Covid.

Οι γιατροί του Παθολογικού απαιτούν, μεταξύ άλλων, άμεσα να προσληφθούν παθολόγοι και πνευμονολόγοι και να τεθεί επίσημα ως όριο νοσηλευομένων οι 40 ασθενείς («διαρρέεται» για 80 ασθενείς).

Ενδεικτική της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η απόφαση της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ - όπως καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ - η οποία μετακινεί αναγκαστικά επιμελήτρια γιατρό της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Νοσοκομείου Νίκαιας προς Κέντρο Υγείας, για τις ανάγκες του εμβολιασμού, αποδυναμώνοντας έτσι περαιτέρω μια από τις ελάχιστες τέτοιες Μονάδες στη χώρα.

Στην Αχαΐα, στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», η διασπορά παίρνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις με ευθύνη της κυβέρνησης, καθώς «κάθε δεύτερη μέρα και νέα κρούσματα εντοπίζονται σε κάποιο όροφο, σε υγειονομικούς και ασθενείς», όπως αναφέρουν υγειονομικοί. Μετά από ένα χρόνο διεκδικήσεων και τρεις βδομάδες μεγάλης διασποράς εντός του νοσοκομείου, μόλις την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε μοριακός έλεγχος σε όλο το προσωπικό και τους ασθενείς, ο οποίος θα επαναλαμβάνεται κάθε βδομάδα. Ενώ οι συνοδοί ακόμη και τώρα υποβάλλονται σε rapid test.

Το νοσοκομείο έχει γεμίσει, η εντολή είναι να μένουν κρεβάτια άδεια και δίνονται εξιτήρια και ...οξυγόνο για το σπίτι! Οσο για το προσωπικό, κάθε μέρα είναι και πιο εξαντλημένο. Στη Χειρουργική μπήκαν σε καραντίνα οι 10 από τις 13 νοσηλεύτριες, και πλέον είναι ...μια νοσηλεύτρια σε κάθε βάρδια για 16 κρεβάτια! Χτες μπήκαν 7 εισαγωγές και ξαφνικά βρέθηκε μια νοσηλεύτρια για 12 χειρουργημένους, οι οποίοι λόγω της κατάστασης δεν έχουν συνοδούς.

  • Ακόμη 13 άνθρωποι έχασαν χτες τη ζωή τους, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την πανδημία να φτάνει τους 6.194. Καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων που πλέον είναι 313. Χτες, με μόλις 25.000 τεστ, εντοπίστηκαν 755 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 231 στην Αττική, 125 στη Θεσσαλονίκη, 61 στην Αχαΐα, 26 στην Αργολίδα. Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 495 θετικά στελέχη για την παρουσία μετάλλαξης Β117 (Μ. Βρετανίας) και 7 για την παρουσία μετάλλαξης B1351 (Ν. Αφρικής).
Γροθιά και κόλαφος

«

Καλημέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω, αυτό με τα σούπερ μάρκετ και τις Κυριακές ανοιχτά θα συνεχιστεί πολύ; Εναν ολόκληρο χρόνο τρέχουμε για τον κορονοϊό, με καμία ασφάλεια, με σχεδόν κανένα μέτρο ασφαλείας. Δουλεύουμε χωρίς ρεπό, επειδή μία έρευνα έδειξε ότι όταν ο υπάλληλος δουλεύει 6 ώρες καθημερινά είναι πιο αποδοτικός. Ψέματα! Ολοι οι συνάδελφοι σερνόμαστε. Αρρώστησα με τρομερό πρόβλημα και αρνήθηκα να πάρω αναρρωτική άδεια, επειδή ήξερα ότι θα με απολύσουν. Πηγαίνω στη δουλειά σέρνοντας τα πόδια μου επειδή έχω παιδί. Τώρα, εδώ και 2 μήνες με τις Κυριακές ανοιχτά, είμαστε όλοι ζωντανοί νεκροί. Ελεος πια, βοήθεια από πουθενά. Ρεπό. Ρεπό δεν γίνεται να απαιτήσουμε; Αλλά σίγουρα τους καλύπτει ο νόμος. Σίγουρα. Στον επόπτη εργασίας δεν μπορούμε να πάμε, ούτε καν λόγος... Πήγε συνάδελφος και δεν του έδωσε σημασία ο επόπτης εργασίας, οπότε βοήθεια από πουθενά. Δεν περιμένω ούτε βοήθεια, ούτε να βγάλω άκρη. Αλλά ήθελα να πω τον πόνο μου, τον πόνο υπαλλήλων σούπερ μάρκετ. Οι νόμοι υπάρχουν μόνο για τους οικονομικά δυνατούς». Η παραπάνω ηλεκτρονική επιστολή, με τον τίτλο «Βοηθήστε μας...», έφτασε τις προηγούμενες μέρες στο Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων περιοχής Αλεξανδρούπολης «Η Ενότητα» και είναι «γροθιά στο στομάχι»...

Αποτελεί ταυτόχρονα κόλαφο για την κυβέρνηση, που από τη μια μοιράζει αφειδώς δωράκια και προνόμια στην εργοδοσία, με πρόσχημα τον κορονοϊό, και από την άλλη προσπαθεί προκλητικά να πείσει ότι διαχειρίζεται την πανδημία με κριτήριο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και του λαού! Η οριστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, που στο ξήλωμά της έβαλαν το χέρι τους και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι από τα «απόνερα» της πανδημίας και ήρθε για να μείνει, προκαλώντας εξουθένωση και πλήρη απορρύθμιση της ζωής των εργαζομένων. Το ίδιο και η «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας που περιγράφει η εργαζόμενη στο μήνυμά της, καθώς το 6ωρο «απλώνεται» σε επταήμερη εργασία χωρίς ρεπό, διαλύοντας τους εργαζόμενους. Οσο για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, όπως προκύπτει από το σπαρακτικό μήνυμα δεν είναι απλά «διακοσμητικοί», αλλά κι εκεί που υπάρχουν παίζουν ρόλο «θεματοφύλακα» της άθλιας κατάστασης στην αγορά εργασίας. Το μήνυμα αυτό εκφράζει την αγωνία και την αγανάκτηση χιλιάδων εργαζομένων, στα σούπερ μάρκετ και αλλού, οι οποίοι ζουν καθημερινά τον εφιάλτη του μεροκάματου, σε συνθήκες έντασης της εκμετάλλευσης. Και ακριβώς επειδή «οι νόμοι υπάρχουν μόνο για τους οικονομικά δυνατούς», απάντηση σε κράτος και εργοδοσία μπορεί να δώσει μόνο ο συλλογικά οργανωμένος αγώνας μέσα από τα συνδικάτα τους...


Κ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org