ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
«Οπλίζει» ενάντια σε Ρωσία - Κίνα

«

Επικαιροποίηση» των ευρωατλαντικών δογμάτων για προσαρμογή στις νέες συνθήκες ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, με το «στόχαστρο» σε Κίνα και Ρωσία. Πρόσθετες χρηματοδοτήσεις για αναπτύξεις στρατιωτικών δυνάμεων. Επέκταση και σε άλλες ζώνες του πλανήτη. Μέτρα στο εσωτερικό των κρατών - μελών κόντρα στη διείσδυση αντίπαλων μέτρων.

Αυτά τα θέματα μπήκαν στο τραπέζι χτες, πρώτη μέρα της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, στρώνοντας το έδαφος για κρίσιμες αποφάσεις το καλοκαίρι στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας, με την «υπογραφή» και της ελληνικής κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικά, με δηλώσεις του αργότερα χτες, το βράδυ, ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ επέμεινε ότι με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση υπάρχει πλέον μια «μοναδική ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε από κοινού προκλήσεις που κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του», ενώ και ο νέος υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λ. Οστιν έστειλε «ξεκάθαρο μήνυμα» - όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε - ότι «θα πρέπει να συσκεπτόμαστε μαζί, να αποφασίζουμε μαζί και να δρούμε μαζί», καθώς «οι ΗΠΑ είναι δυνατότερες όταν ενεργούν ως μέλος μιας ομάδας».

Σε αυτήν τη βάση, της «διατλαντικής συνοχής» για την αντιμετώπιση των «προκλήσεων» που προκύπτουν από την όξυνση των ανταγωνισμών με τα άλλα κέντρα, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε την ανάγκη υιοθέτησης των στόχων που έχουν μπει με το κείμενο «ΝΑΤΟ 2030», τις αναπροσαρμογές στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας στη νέα δεκαετία, για να σταθεί απέναντι στους αντιπάλους της.

Επίσης υπογράμμισε ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα ζητήσει «επικαιροποίηση» της λεγόμενης «Στρατηγικής Αντίληψης» (Strategic Concept) του ΝΑΤΟ, ακριβώς «για να είμαστε έτοιμοι απέναντι στις νέες συνθήκες» όπως είπε. Θύμισε ότι το τωρινό κείμενο συνάχθηκε το 2010 αλλά έκτοτε «το περιβάλλον ασφαλείας άλλαξε δραματικά. Δεν είχαμε τότε την τωρινή αλλαγή ισορροπίας δυνάμεων και την άνοδο της Κίνας», είπε, όπως και ότι «τότε χαρακτηρίζαμε τη Ρωσία στρατηγικό εταίρο, όμως έκτοτε η στάση της άλλαξε...».

Σημείωσε ότι όλες αυτές οι αλλαγές θα γίνουν σε στενή συνεργασία με την ΕΕ και με άλλους «εταίρους» (στην κατεύθυνση του «παγκόσμιου ΝΑΤΟ», που θα απλώνει τα νύχια του σε όλες τις περιοχές της υφηλίου, μέχρι την Ιαπωνία και την Αυστραλία), «δημοκρατίες με παρόμοιο τρόπο σκέψης» όπως τις χαρακτήρισε, «για να προασπίσουμε τις αξίες μας απέναντι σε χώρες όπως η Ρωσία και Κίνα». Αλλωστε συμφώνησαν στη συνέχιση και εντατικοποίηση των κοινών ασκήσεων, εκπαιδεύσεων και συνεκπαιδεύσεων με χώρες - «εταίρους», όπως η Ουκρανία και η Γεωργία, τις οποίες κατονόμασε και δημόσια ο Στόλτενμπεργκ.

Παραπέρα, ο γγ του ΝΑΤΟ χαιρέτισε το γεγονός ότι φέτος θα είναι η έβδομη συνεχόμενη χρονιά αυξημένων αμυντικών δαπανών. Οτι 9 κράτη - μέλη αναμένεται να δαπανήσουν φέτος το 2% του ΑΕΠ για την άμυνά τους (πιάνοντας τη σχετική ΝΑΤΟική νόρμα) και 24 αναμένεται να ξοδέψουν τουλάχιστον το 20% των στρατιωτικών δαπανών τους σε νέο εξοπλισμό (άλλη ΝΑΤΟική νόρμα, που υπαγορεύει νέους εξοπλισμούς).

Εβαλε στόχο για ενδυνάμωση της Αποτροπής και Αμυνας με παροχή και «κινήτρων» στα κράτη - μέλη, και συγκεκριμένα το ΝΑΤΟ να αναλαμβάνει κεντρικά την κάλυψη εξόδων μονάδων που τα κράτη - μέλη θα κληθούν να στείλουν στα συγκροτήματα μάχης («battlegroups») της λυκοσυμμαχίας στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία, των αεροσκαφών που θα πάνε για εναέριες περιπολίες και ασκήσεις στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, των πλοίων που θα μπουν στις ΝΑΤΟικές αρμάδες οι οποίες αναπτύσσονται στη Μαύρη Θάλασσα και αλλού. Τα «κίνητρα» αυτά βέβαια πάλι από τις εισφορές των κρατών - μελών θα καλύπτονται, μεταφέροντας το κόστος τέτοιων αποστολών και σε χώρες που δεν συμμετέχουν, αλλά και δίνοντας «κίνητρο» για τη συμμετοχή κι άλλων.

Τέθηκε επίσης στόχος η διασφάλιση της λεγόμενης ανθεκτικότητας (resilience) των κρατών - μελών, με προτεραιότητα να καθιερωθεί μια «ετήσια επισκόπηση των τρωτών σημείων σε κρίσιμες υποδομές και τεχνολογίες της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από ξένη ιδιοκτησία και επιρροή». Θυμίζουμε ότι το ΝΑΤΟ ιεραρχεί ψηλά στις προτεραιότητές του λιμάνια, οδικά, σιδηροδρομικά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, που απαιτεί να μην εξαγοράζονται από επιχειρηματικούς ομίλους αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Πλατφόρμα για διάλογο με τη «σημαντική» Τουρκία

Περαιτέρω, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε την ανάγκη στενότερου «πολιτικού συντονισμού μεταξύ των συμμάχων, με περισσότερες διαβουλεύσεις για περισσότερα θέματα», προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να λειτουργήσει ως «πλατφόρμα» τέτοιου «πολιτικού διαλόγου» μεταξύ των κρατών - μελών.

Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα τα Ελληνοτουρκικά, λέγοντας ότι «έχουμε δει διαφωνίες και στην Ανατ. Μεσόγειο, αλλά φτιάξαμε τον Μηχανισμό Αποκλιμάκωσης με συμμετοχή των μόνιμων στρατιωτικών αντιπροσώπων των δύο χωρών (στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες), όπου συμφωνήσαμε σε μέτρα εκτόνωσης, ώστε να αποφύγουμε εντάσεις και εμπλοκές μεταξύ πλοίων και αεροσκαφών των δύο χωρών. Μια διαδικασία που δρα υποστηρικτικά και ως προς τις διερευνητικές επαφές».

Τόνισε δε ότι η μεσολάβηση του ΝΑΤΟ βοηθά και στην ευρωτουρκική προσέγιση, σημειώνοντας το γεγονός ότι η ανάπτυξη της ΝΑΤΟικής αμάδας SNMG2 στο Αιγαίο (τάχα για το Προσφυγικό) και η συνεργασία της με την ευρωενωσιακή Frontex βοηθούν στη συνεργασία επί του πεδίου τουρκικών πλοίων (ενταγμένων στην αρμάδα) με πλοία της ΕΕ, καθώς και στη «συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας για το Προσφυγικό» όπως είπε.

Δεν περνάει απαρατήρητη η επισήμανσή του ότι «η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος. Απλά δείτε το χάρτη, δείτε πώς γειτνιάζει με Συρία και Ιράκ. Τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της είναι σημαντικά για τις επιχειρήσεις μας να σταθεροποιήσουμε την περιοχή».

Σε αυτό το φόντο, απέφυγε τις κατηγορίες κατά της Αγκυρας για την απόφασή της να προμηθευτεί ρωσικούς «S-400», λέγοντας ότι είναι θέμα που μπορεί να συζητηθεί εντός ΝΑΤΟ και να παρουσιαστούν στην Τουρκία ...εναλλακτικές, όπως προμήθεια αμερικανικών ή ευρωενωσιακών οπλικών συστημάτων.

ΝΑΤΟικότερη του ΝΑΤΟ η κυβέρνηση

Οι εν λόγω ΝΑΤΟικοί στόχοι μπαίνουν με τη «φαρδιά πλατιά» υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος στην παρέμβασή του στη Σύνοδο τόνισε ότι «η Ελλάδα εναρμονίζεται πλήρως με τους στόχους της Συμμαχίας σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες», επικαλούμενος απειλές που αντιμετωπίζει, και οι οποίες βέβαια έρχονται από ΝΑΤΟική «σύμμαχο», την οποία ο ίδιος ο γγ τους χαρακτηρίζει σημαντική...

Παραπέρα, ο Ελληνας υπουργός υπογράμμισε «τη σημασία της διαδικασίας "ΝΑΤΟ 2030" ως μέσου ενίσχυσης του ελλείμματος συνοχής, καθώς και την ανάγκη να υπάρχει σεβασμός των αρχών επί των οποίων εδράζεται η Συμμαχία και της αρχής της ομοφωνίας όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων στο ΝΑΤΟ», σε μια ένδειξη και των όσων εξετάζονται πίσω από τις κλειστές πόρτες για να διασφαλίζεται η ΝΑΤΟική συνοχή, με φόντο τις «ρωγμές» και αντιθέσεις στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας.

Κάλεσε δε σε «αποφυγή προκλητικών ενεργειών που είναι αντίθετες με τις αρχές της Συμμαχίας», την ώρα που η Τουρκία ξαναβγάζει ερευνητικό της, στην καρδιά μάλιστα του Αιγαίου.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην «ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας» ΕΕ - ΝΑΤΟ σε περισσότερους τομείς. «Εμβάθυνση η οποία θα απαιτήσει βέβαια μια σημαντική αλλαγή νοοτροπίας, προκειμένου να υπερκεραστούν υφιστάμενα εμπόδια που αφορούν τη συμπερίληψη όλων των μελών και των δύο Οργανισμών στη συνεργασία αυτή», θέλοντας βασικά να βάλουν και την Κύπρο βαθύτερα στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Η Σύνοδος ολοκληρώνεται σήμερα, με συζήτηση για το Αφγανιστάν και το Ιράκ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ