ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προχωράει η ατζέντα προτεραιοτήτων του κεφαλαίου

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι παρουσίασε χτες στη Γερουσία τα κύρια σημεία του κυβερνητικού του προγράμματος, ενώ με ευκολία φαινόταν να παίρνει και την τυπική ψήφο εμπιστοσύνης χτες στη Γερουσία και σήμερα στη Βουλή. Αυτό γιατί η νέα αστική κυβέρνηση έχει τη στήριξη από έξι κόμματα από όλο το φάσμα, από τα νεοφιλελεύθερα και ακροδεξιά «Φόρτσα Ιτάλια» και ανοχή της ρατσιστικής «Λέγκας», μέχρι την κεντροαριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία Δημοκρατικό Κόμμα, «Ζωντανή Ιταλία», την ιταλική «αριστερά», το λαϊκίστικο «Πέντε Αστέρια».

Οπως επιβεβαιώθηκε και από τις προγραμματικές δηλώσεις του Ντράγκι, πρόκειται για κυβέρνηση που προτάσσει πέρα από υπαρκτές διαφορές τον στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, που παρουσιάζει ως «εθνικό» όραμα που πρέπει να στοιχηθούν όλοι, και βέβαια κυρίως οι ανάγκες των εργαζομένων να υποταχθούν στις ...αντοχές της κερδοφορίας των εκμεταλλευτών τους. Ετσι, στην ομιλία του, ο νέος επικεφαλής της κυβέρνησης του κεφαλαίου μίλησε για «ενότητα» που «δεν είναι προαιρετική», αλλά «καθήκον», επίσης για «πνεύμα θυσίας» που πρέπει να επιδείξουν όλοι, ενώ ανέφερε ότι «πρέπει να ξεκινήσει μια "νέα ανασυγκρότηση", όπως αυτή που ξεκίνησε το έθνος μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». Ως κύριες προτεραιότητες εμφάνισε την καταπολέμηση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, που οι αστοί πολιτικοί αποδίδουν στην πρώτη, ενώ στην πραγματικότητα η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης και επιταχυντής της καπιταλιστικής κρίσης, που σημάδια της προϋπήρχαν ως εξέλιξη της άναρχης καπιταλιστικής ανάπτυξης και της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου. Ο Ντράγκι υποσχέθηκε ...λύσεις για όλους. Για τους πιο ευάλωτους, τους ευέλικτα εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους που πλήττονται περισσότερο, τους ανέργους, προτάσσοντας το ζήτημα της φορολογικής μεταρρύθμισης, που επί της ουσίας αποτελεί νέα βοήθεια στο μεγάλο κεφάλαιο.

Τόνισε με έμφαση ότι «τα σταθερά σημεία αναφοράς μας είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών», ενώ αναφερόμενος στις στοχεύσεις του κεφαλαίου, που ονόμασε «περιοχές ενδιαφέροντος της Ιταλίας», είπε ότι «είναι τα Βαλκάνια, η Ανατολική Μεσόγειος, η Λιβύη και γενικότερα η Αφρική», σημεία δηλαδή όπου οξύνεται ο ανταγωνισμός ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και μονοπωλιακών ομίλων.

ΗΠΑ
Πολικό ψύχος και ανεπάρκεια υποδομών

Copyright 2021 The Associated

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στο έλεος του χιονιά και πολικών θερμοκρασιών εξακολουθούν να είναι από την αρχή της βδομάδας πάνω από 150 εκατομμύρια Αμερικανοί, που διαπιστώνουν για μια ακόμη φορά την έλλειψη σύγχρονων υποδομών μεταξύ άλλων και σε θέματα ηλεκτροδότησης...

Από το δριμύ ψύχος και την υποθερμία έχουν ήδη πεθάνει πάνω από 20 άτομα. Δεκάδες εκατομμύρια άλλοι ξεπαγιάζουν στο κρύο και στο σκοτάδι καθώς οι εταιρείες ηλεκτρισμού αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση για Ενέργεια ή κλείνουν «προληπτικά» τους διακόπτες για να μην πέσει το δίκτυο...

Το κύμα ψύχους δεν σαρώνει μόνο τις βορειοανατολικές πολιτείες αλλά και τις πολιτείες του νότου με πρώτο το Τέξας, όπου τα θερμόμετρα χτες έδειξαν από -9 έως -18 βαθμούς. Ο Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε απόφαση για να αποσταλεί επειγόντως στο Τέξας ομοσπονδιακή βοήθεια. Παράλληλα στο Μισισίπι, οι κάτοικοι ξύπνησαν και αυτοί χτες σε τοπία καλυμμένα με χιόνι και πάγο, διαπιστώνοντας και εκεί ότι οι αρμόδιες αρχές τούς άφησαν αβοήθητους.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες δεν έλειψαν ούτε οι ανεμοστρόβιλοι εκ των οποίων ένας έπληξε τη Βόρεια Καρολίνα, με αποτέλεσμα τρεις νεκρούς και δέκα τραυματίες.

Το φαινόμενο πιθανόν σχετίζεται με τον συνδυασμό ενός αρκτικού αντικυκλώνα με χαμηλές θερμοκρασίες και ενός πολύ ενεργού βαρομετρικού χαμηλού με κύματα βροχοπτώσεων.

Επίθεση Τραμπ στον Μακόνελ

Στο τεταμένο πολιτικό σκηνικό καταγράφηκε χτες νέο επεισόδιο ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, με αφορμή την επιλογή του τελευταίου να ψηφίσει πριν δύο βδομάδες υπέρ της καταδίκης του πρώην Προέδρου. Ο Τραμπ ζήτησε από το κόμμα των Ρεπουμπλικανών να γυρίσει την πλάτη στον Μιτς Μακόνελ επειδή τον κατηγόρησε δημόσια ότι είναι υπεύθυνος για τη φονική επίθεση υποστηρικτών του στις 6 Γενάρη στο Καπιτώλιο.

«Ο Μιτς είναι ένας κατηφής, σκυθρωπός, αγέλαστος πολιτικάντης και αν οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές μείνουν μαζί του δεν θα κερδίσουν ποτέ ξανά», είπε ο Τραμπ.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Διαδηλώσεις ενάντια στον «τρομονόμο»

Η σύλληψη του καλλιτέχνη της ραπ Πάμπλο Χασέλ με επίκληση του «τρομονόμου» από τις ισπανικές αρχές, τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Χτες πραγματοποιήθηκαν νέες διαμαρτυρίες ενάντια στη λογοκρισία και την προσπάθεια τρομοκράτησης όσων εναντιώνονται στη βασιλεία και το αστικό σύστημα. Ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης συνελήφθη τη Δευτέρα μέσα στο Πανεπιστήμιο της Γέιδα στην Καταλονία και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 9 μηνών για τις κατηγορίες της «προσβολής του στέμματος και της εξύμνησης της τρομοκρατίας». Η υπόθεση αυτή φέρνει στο προσκήνιο την αντιδραστική διάταξη που θέλει να περάσει και στη χώρα μας η κυβέρνηση με σχετική νομοθεσία.

Ο καλλιτέχνης διώκεται με βάση το νόμο περί Δημόσιας Ασφάλειας που ψηφίστηκε το 2015 από την κυβέρνηση Αθνάρ και ενεργοποιείται από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των Ποδέμος. Το 2018 του επιβλήθηκε ποινή με αφορμή ένα τραγούδι του που καταφερόταν εναντίον του τέως βασιλιά Χουάν Κάρλος και ήταν σε αναστολή. Το Εθνικό Δικαστήριο της Ισπανίας, τη Δευτέρα 15 Φλεβάρη, απέρριψε την έφεση που άσκησε κατά της ποινής του και θεωρεί ότι πρέπει να πάει στη φυλακή ως υπότροπος. Ανθρωποι του Πολιτισμού στην Ισπανία έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στον Πάμπλο Χασέλ, όπως ο σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ και ο ηθοποιός Χαβιέ Μπαρδέμ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσε χτες ότι συνέλαβε 19 πρόσωπα που πιστεύεται ότι είναι ισλαμιστές μαχητές και σχεδίαζαν επιθέσεις στον Βόρειο Καύκασο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Από τους υπόπτους κατασχέθηκαν αυτόν τον μήνα μια ζώνη για εκρηκτικά, αυτοσχέδιες βόμβες και αυτόματα όπλα και θεωρείται πως είναι μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Τακφίρ ουαλ-Χίτζρα.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Ο Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, πρότεινε χτες να μεταβεί στο Ιράν για να «βρεθεί μια λύση» στο θέμα της διεθνούς Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, έπειτα από την πρόθεση Ιρανών αξιωματούχων να περιορίσουν περαιτέρω την πρόσβαση των επιθεωρητών σε ορισμένες εγκαταστάσεις.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Τη χορήγηση 15 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση των νέων κρουσμάτων του αιμορραγικού ιού Εμπολα σε Γουινέα και ΛΔ Κονγκό ενέκρινε χτες ο ΟΗΕ, για να αποτρέψει τυχόν εκδήλωση επιδημίας, όπως είχε γίνει μεταξύ του 2014 και του 2016. Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πρότεινε αύξηση των κυανοκράνων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία σε 3.700 αστυνομικούς και στρατιωτικούς, ώστε το συνολικό δυναμικό της αποστολής MINUSCA να φτάσει τους 14.400 στρατιωτικούς και τους 3.020 αστυνομικούς.

ΣΙΚΑΓΟ.-- Οι ιδιοκτήτες της αμερικανικής εφημερίδας «Chicago Triubune» συμφώνησαν να την πουλήσουν έναντι 630 εκατομμυρίων δολαρίων στο κερδοσκοπικό ταμείο «Alden Global Capital», που συνηθίζει να μειώνει τα κόστη επιχειρήσεων που αγοράζει απολύοντας μαζικά εργαζόμενους.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ προκάλεσε χτες τον εμίρη του Ντουμπάι Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ να αποδείξει ότι η κόρη του, πριγκίπισσα Λατίφα, είναι ακόμα ζωντανή μετά την προχτεσινή αποκάλυψη βίντεο από το BBC που την έδειχνε να καταγγέλλει τον ισόβιο εγκλεισμό της σε πολυτελή έπαυλη του πατέρα της.

ΝΤΙΤΡΟΪΤ.-- Η αυτοκινητοβιομηχανία «Ford» ανακοίνωσε πως θα επενδύσει ένα δισ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας της στην Κολωνία της Γερμανίας, για να παράγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα έως το 2023.

ΛΙΒΥΗ
Ανοίγει ξανά πρεσβεία η Αίγυπτος

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Την 10η επέτειο από τις διαδηλώσεις στη Λιβύη που οδήγησαν στη ΝΑΤΟική επέμβαση του 2011, την ανατροπή και τη δολοφονία του πρώην Προέδρου Μουαμάρ Καντάφι επέλεξαν οι αιγυπτιακές αρχές, για να ανακοινώσουν την απόφασή τους για την επαναλειτουργία της αιγυπτιακής πρεσβείας στην Τρίπολη και των προξενείων.

Το ίδιο διάστημα, στην Τρίπολη πραγματοποιήθηκε σειρά ομιλιών και εκδηλώσεων υπό ασφυκτικά μέτρα ασφαλείας για τον «εορτασμό» της ανατροπής του πρώην Προέδρου Καντάφι, αλλά και την ξένη επίθεση που κατέστρεψε τη χώρα και οδήγησε σε αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής.

Στην πόλη Σάμπχα οι εκδηλώσεις της 10ης επετείου συνοδεύτηκαν και από πυροτεχνήματα, που όμως προκάλεσαν το θάνατο ενός παιδιού και τον τραυματισμό άλλων 15 ατόμων.

ΗΠΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Εγκρίθηκε τελικά η πώληση δεκάδων πυραύλων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΪΡΟ.--

Συμφωνία για την πώληση πυρομαχικών και 168 πυραύλων αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο ενέκρινε χτες η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που υποτίθεται πως ασκεί κριτική για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε πως ενέκρινε την πώληση, η οποία υποβάλλεται σε εξέταση από το αμερικανικό Κογκρέσο, διότι η Αίγυπτος «συνεχίζει να είναι εταίρος στρατηγικής σημασίας στη Μέση Ανατολή».

Κάπως έτσι πήγαν περίπατο οι «ευαισθησίες» του νέου Προέδρου, που, όπως φάνηκε, αξιοποιεί την κριτική ως μοχλό διαπραγμάτευσης και προώθησης των αμερικανικών γεωπολιτικών συμφερόντων.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ υπερασπίζονται τις αξίες τους και «καθεμία συνεργασία τους» σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων στενών εταίρων όπως η Αίγυπτος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ