ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Το ΝΑΤΟ ως πυλώνας της επίθεσης του κεφαλαίου

Οι όποιες αιχμές από την Γερμανίδα υπουργό Αμυνας απαντήθηκαν από τον Αμερικανό ομόλογό της με εκκλήσεις ενότητας

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τζ. Μάτις (δεξιά), στην υποδοχή του στο βήμα στη Διάσκεψη του Μονάχου

Copyright 2017 The Associated

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τζ. Μάτις (δεξιά), στην υποδοχή του στο βήμα στη Διάσκεψη του Μονάχου
Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται την Κυριακή η 53η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, που αυτοπαρουσιάζεται ως ένα ανεξάρτητο φόρουμ, που «συμβάλλει στην ειρηνική επίλυση των διενέξεων στον κόσμο», αλλά που στην πραγματικότητα πρόκειται για μια συνάντηση πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου που συζητάνε για την ασφάλεια που θωρακίζει τα κέρδη του, κάτι που οδηγεί και στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους, που υποτίθεται θέλουν να αποφύγουν, ενώ είναι συνέχεια της ιμπεριαλιστικής ειρήνης και απόρροια των σφοδρών ανταγωνισμών τους. Στη διοργάνωση αυτή συμμετέχουν υπουργοί Αμυνας, Εξωτερικών πολλών χωρών, αλλά και επιχειρηματίες και διάφοροι «μαϊντανοί» της βιομηχανίας του θεάματος.

Η χαρακτηριστική έκθεση που παρουσίασε στις αρχές της βδομάδας ο επικεφαλής της διοργάνωσης, διπλωμάτης καριέρας Βόλφγκανγκ Ισινγκερ (πρώην πρέσβης της Γερμανίας στον ΟΗΕ, στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, και εκπρόσωπος της ΕΕ όταν αναγνωρίστηκε το προτεκτοράτο του Κοσσόβου) με τίτλο «Μετα-αλήθεια, μετα-Δύση, μετα-Τάξη;», δίνει το στίγμα της ανησυχίας των γερμανικών αστικών επιτελείων, και όχι μόνο, για τη ρευστότητα στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα που αμφισβητεί τη «φιλελεύθερη τάξη» και δημιουργεί νέους κινδύνους. Στοιχεία της ρευστότητας είναι η ανάδειξη του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, οι κίνδυνοι διατάραξης της συνοχής της ΕΕ με αφορμή το Brexit, οι σχέσεις με Ρωσία και Κίνα. Γίνεται επίκληση στον «κίνδυνο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας» αλλά και στις «ψευδείς ειδήσεις».

Μάλιστα, λίγο πριν την έναρξη της Διάσκεψης, ο Ισινγκερ, μιλώντας σε γερμανικό κανάλι, σημείωσε αναρωτώμενος «θα συνεχίσει ο Πρόεδρος Τραμπ να υποστηρίζει ότι και άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ πρέπει να ακολουθήσουν το Βrexit; Αν συνεχίσει, θα πάμε σε μια μη στρατιωτική διακήρυξη πολέμου».

Συμμαχία και προτροπές για δίκαιη κατανομή εξόδων στις επιχειρήσεις κατά των λαών

Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία άνοιξε τις εργασίες της Διάσκεψης, σημείωσε ότι «ο κόσμος χρειάζεται μια παγκόσμια αφοσιωμένη και υπεύθυνη Αμερική», μια σαφής αιχμή στο σύνθημα του Τραμπ «πρώτα η Αμερική». Την ίδια ώρα, εκθείασε τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, για διαρκή δέσμευση στο ΝΑΤΟ και το λεγόμενο άρθρο 5 (δηλαδή την απάντηση στην επίθεση σε ένα κράτος - μέλος δίνεται από το ΝΑΤΟ ως σύνολο). Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο βάρος μέσα στο ΝΑΤΟ και είπε ότι ήδη έχει αποφασιστεί η αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών του γερμανικού στρατού, αλλά με νόημα ανέφερε: «Οι κρίσεις και οι συγκρούσεις μάς έχουν ανοίξει τα μάτια: όποιος θέλει ασφάλεια, πρέπει να έχει τις δικές του δυνάμεις και δυνατότητες και ταυτόχρονα αξιόπιστες συμμαχίες». Ακόμα πιο αιχμηρή ήταν και η επόμενη παρατήρηση, ότι «το ΝΑΤΟ δεν είναι κάτι το αυτονόητο ούτε για την Αμερική ούτε για μας τους Ευρωπαίους» και ότι πρέπει «τα κοινά συμφέροντα, οι αρχές και οι αξίες πάνω στις οποίες δημιουργήθηκε να επιβεβαιώνονται».

Η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας αναφέρθηκε και στη σχέση ΗΠΑ και Ρωσίας, λέγοντας: «Δεν γίνεται να υπάρχει ίση απόσταση μεταξύ της εμπιστοσύνης με την οποία περιβάλλεις ένα σύμμαχο και σε εκείνους που αμφισβητούν τις αξίες μας, τα σύνορά μας και το διεθνές δίκαιο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσεγγίζουμε μαζί το κοινό συμφέρον μας, το οποίο είναι η επιστροφή στη συνύπαρξη με τη Ρωσία, και να μην ενεργούμε μονομερώς, παραγκωνίζοντας τους εταίρους μας».

Ζήτησε ακόμα να μη γίνονται δηλώσεις που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, εκφράζοντας την άποψη ότι η ενότητα της Ευρώπης είναι προς το συμφέρον της Ουάσιγκτον. «Οι Αμερικανοί φίλοι μας ξέρουν ότι το ύφος τους απέναντι στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ έχει άμεση επίπτωση στη συνοχή της Ευρώπης. Μια σταθερή ΕΕ είναι προς το συμφέρον (των ΗΠΑ), όπως επίσης και το ενωμένο ΝΑΤΟ», τόνισε. Σχετικά με το λεγόμενο «πόλεμο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», σημείωσε για τις ΗΠΑ ότι δεν πρέπει να τον μετατρέψουν σε πόλεμο κατά του Ισλάμ, μια σαφής αιχμή για το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Τραμπ.

Αργότερα, στην ομιλία του, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τζ. Μάτις (αναμένεται στο Μόναχο και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς), μίλησε για τις «κοινές αξίες της φιλίας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας» στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και σημείωσε ότι θα συνεχίζουν να στηρίζουν τη δημοκρατία. Βεβαίως, οι ΗΠΑ έχουν θέσει το ζήτημα να καταβάλουν και όλες οι χώρες το συμφωνημένο 2% του ΑΕΠ τους για ΝΑΤΟικές δαπάνες (βλέπε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ασκήσεις κ.λπ.). Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα μαζί με ακόμα 5 χώρες είναι από αυτές που πιάνουν αυτό το όριο. Ο Μάτις αναφέρθηκε σε όλες τις επεμβάσεις όπου συμμετέχει το ΝΑΤΟ, στο όνομα δήθεν της ελευθερίας, από τη Συρία έως την Ουκρανία και τόνισε ότι η συμμαχία θα είναι ενωμένη αλλά χρειάζονται προσαρμογές στις «σημερινές γεωστρατηγικές προκλήσεις» και να συνεισφέρουν όλοι.

Στην τριήμερη Διάσκεψη συμμετέχουν περισσότεροι από 500 αξιωματούχοι, μεταξύ τους 16 αρχηγοί κρατών, 15 ηγέτες κυβερνήσεων, 47 υπουργοί Εξωτερικών, 30 υπουργοί Αμυνας, 59 αντιπρόσωποι από διεθνείς οργανισμούς, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η εκπρόσωπος της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, και 65 επιχειρηματίες.

ΗΠΑ
Θεριεύει η ενδοαστική κόντρα

OYΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίζεται στις ΗΠΑ η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και σε μερίδα του αστικού Τύπου, τις μυστικές υπηρεσίες και τμήμα του κρατικού μηχανισμού, που δείχνουν να αντιπαρατίθενται στα συμφέροντα που εκφράζει η νέα κυβέρνηση. Η προχτεσινή χειμαρρώδης επίθεση Τραμπ έναντι ορισμένων συγκροτημάτων του αστικού Τύπου που δεν στήριξαν την προεκλογική εκστρατεία του και δείχνουν εχθρικές διαθέσεις στην κυβέρνησή του, αποτυπώθηκε σε ορισμένα χαρακτηριστικά άρθρα και πρωτοσέλιδα.

Οπως εκείνο του περιοδικού «Τάιμ», που κυκλοφόρησε χτες με τίτλο: «Μέσα στο χάος του Λευκού Οίκου του Ντόναλντ Τραμπ», και συνοδεύεται από σκίτσο του Προέδρου να κάθεται ατάραχος στο γραφείο του στον Λευκό Οίκο στην αρχή καταιγίδας ενώ δημιουργείται γύρω του «σύννεφο» από κρατικά έγγραφα και παραδέρνει τα μαλλιά του θυελλώδης άνεμος. Ρεπορτάζ της βρετανικής «Γκάρντιαν» επικέντρωνε το ενδιαφέρον της στα δάνεια που έδωσε η γερμανική τράπεζα «Ντόιτσε Μπανκ» στον επιχειρηματία Τραμπ στα τέλη της δεκαετίας του '90 και αργότερα, όταν το γερμανικό μονοπώλιο προσπαθούσε να κάνει μεγαλύτερα «ανοίγματα» στην αγορά των ΗΠΑ. Το ρεπορτάζ αναφέρει δηκτικά σχόλια σε μνημόνια στελεχών της «Ντόιτσε Μπανκ» για τον Τραμπ, επισημαίνοντας ακόμα και τη διενέργεια εσωτερικής έρευνας, η οποία όμως δεν έδειξε κάποια πιθανή οικονομική σύνδεση ανάμεσα στον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία και τη Ρωσία. Παρόλα αυτά, η τράπεζα φάνηκε να εξετάζει την πιθανότητα να διορίσει ανεξάρτητο «σύμβουλο», ώστε να αξιολογήσει τη σχέση της με τον σημερινό Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Το πρακτορείο «Ρόιτερς», από την άλλη, επικέντρωσε χτες στις σχέσεις του Προέδρου Τραμπ με τις μυστικές υπηρεσίες και δη τον σημερινό αρχηγό του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, που είχε διοριστεί από τον Μπαράκ Ομπάμα και είχε στο παρελθόν διατελέσει υφυπουργός Δικαιοσύνης επί προεδρίας Τζ. Ου. Μπους. Ο Κόμεϊ και το FBI, σχολίασε χτες το «Ρόιτερς», «στέκονται μπροστά από ένα φορτηγό τρένο με μηχανή τον Λευκό Οίκο. Είναι υπεύθυνοι για μία ασυνήθιστη αντικατασκοπική έρευνα που έφτασε ως το εσωτερικό της κυβέρνησης Τραμπ και οδήγησε στην αποπομπή του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Μάικλ Φλιν. Αυτοί και οι συνεργάτες τους στη CIA ψάχνουν να μάθουν το εύρος και το βάθος της επιρροής του Κρεμλίνου στις εκλογές του 2016, μία μυστική επιχείρηση που ο (Ρεπουμπλικάνος) γερουσιαστής Τζον Μακέιν αποκάλεσε "πράξη πολέμου". Προσπαθούν να καθορίσουν τη φύση των επαφών ανάμεσα σε Μόσχα και το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ στη διάρκεια των εκλογών και μετά. Τελικά θα πρέπει να ρωτήσουν τι ήξερε ο Πρόεδρος και πότε. Ο Πρόεδρος είναι σε πόλεμο με το FBI και τη CIA..

Εν μέσω κόντρας, ο Πρόεδρος Τραμπ αναζητά νέο σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, μετά την απόρριψη της πρότασης που έκανε στον αντιναύαρχο ε.α. και ανώτερο στέλεχος του αμυντικού μονοπωλίου «Λόκχιντ Μάρτιν», Ρόμπερτ Χάρβαρντ, για «προσωπικούς» λόγους. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες ορισμένων αμερικανικών δικτύων, ο αντιναύαρχος Χάρβαρντ στην πραγματικότητα απέρριψε την πρόταση διορισμού του γιατί δεν έγινε δεκτό το αίτημά του να φέρει μαζί του στον Λευκό Οίκο τη δική του ομάδα συνεργατών.

Το ίδιο διάστημα, στη Γερμανία, ο επικεφαλής των Χριαστανοδημοκρατών στη Βουλή, Φόλκερ Κάουντερ, πρότεινε ότι αν ο Αμερικανός Πρόεδρος επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς σε ευρωπαϊκά και δη σε γερμανικά προϊόντα, να κάνει το ίδιο και η ΕΕ.

Αίσθηση μέσα σε όλα προκάλεσε χτες η επιλογή του 32χρονου διευθύνοντα συμβούλου του «Φέισμπουκ», Μαρκ Ζάκερμπεργκ, να παρουσιάσει σε «μανιφέστο» 5.700 λέξεων το όραμά του υπέρ της παγκοσμιοποίησης και της διασύνδεσης ανθρώπων, πολιτισμών και αγορών, και το ρόλο «αναχώματος» που θεωρεί πως μπορεί να παίξει η εταιρεία του «απέναντι στον αυξανόμενο απομονωτισμό».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ G20
Δεδομένη η όξυνση του ανταγωνισμού

Η διήμερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του G20 με σύνθημα «Μοιραζόμαστε έναν όλο και περισσότερο διασυνδεδεμένο κόσμο», ολοκληρώθηκε χτες στη Βόννη, με τους περισσότερους να μεταβαίνουν στο Μόναχο για τη λεγόμενη Διάσκεψη για την ασφάλεια.

Η άτυπη Σύνοδος των ΥΠΕΞ, που υποτίθεται αποσκοπούσε να γίνουν βήματα «για μια πιο δίκαιη και ειρηνική παγκόσμια τάξη», και την απασχόλησε η «ατζέντα για την αειφόρο ανάπτυξη και το περιβάλλον του 2030» και η συνεργασία με την Αφρική, ήταν ένα πεδίο όπου μέσα από τις διμερείς συναντήσεις καταγράφτηκαν τα ιδιαίτερα συμφέροντα της κάθε πλευράς, ενώ ήταν μια αφορμή για να γίνουν πιο γνωστές οι θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον Τραμπ, που εκπροσωπήθηκε από τον ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε στο κλείσιμο της συνόδου: «Είναι σίγουρο ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες γι' αυτό (τις στρατιωτικές δαπάνες), αλλά δεν μπορούμε να περιορίσουμε την πολιτική για την ασφάλεια και την ειρήνη μόνο στο ύψος των στρατιωτικών δαπανών. Αυτό δεν θα μας επιτρέψει να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή, την ξηρασία ή τη φτώχεια».

Στις συναντήσεις που ξεχώρισαν ήταν και αυτές του Γκάμπριελ με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, όπου διατύπωσαν την ανάγκη να μην προχωρήσουν προστατευτικά μέτρα και να ενισχυθεί το διεθνές εμπόριο. Στη δε συνάντηση του Κινέζου αξιωματούχου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον, το μόνο που ειπώθηκε είναι ότι ανταλλάχτηκαν απόψεις για τις διμερείς σχέσεις και συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ