ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις στη Συρία, όπου, επί του παρόντος τουλάχιστον, η πολεμική σύγκρουση δεν δείχνει ούτε σημάδια βραχυπρόθεσμης αποκλιμάκωσης ούτε καν προετοιμασίες για την εφαρμογή της «παύσης των εχθροπραξιών», που υποτίθεται πως θα τεθεί σε ισχύ έως το τέλος αυτής της βδομάδας, όπως είχαν ανακοινώσει την περασμένη Παρασκευή στο Μόναχο οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ...

Ο εκπρόσωπος του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, στη Βαγδάτη του Ιράκ, Αμερικανός συνταγματάρχης Στιβ Γουόρεν, ανακοίνωσε χτες ότι οι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία όχι μόνο δεν δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης αλλά, αντίθετα, εντείνονται, τα τελευταία 24ωρα, ακόμη περισσότερο. Οπως δήλωσε χτες χαρακτηριστικά, «δεν έχουμε διαπιστώσει άμβλυνση της έντασης. Το αντίθετο, έχουν αυξηθεί περαιτέρω οι βομβαρδισμοί...».

Οι αντιθέσεις Ρωσίας - Τουρκίας αλλά και Τουρκίας - ΗΠΑ κυρίως στο θέμα των Κούρδων μαχητών της Συρίας, κοντά στην τουρκο-συριακή μεθόριο, αντικατοπτρίστηκαν και χτες στις δηλώσεις αξιωματούχων τους. Αντίθετα, χαρακτηριστική ήταν η συγκυριακή, διαφαινόμενη «σύγκλιση» που εμφανίζεται τα τελευταία 24ωρα ανάμεσα στην Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, και τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην παλιά, γνωστή, τουρκική πρόταση για τη δημιουργία μίας «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» πάνω από τη βόρεια Συρία...

Για παράδειγμα, χτες, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, σημείωσε ότι οι βολές τουρκικού πυροβολικού σε μεθοριακές (κουρδικές και όχι μόνο) κοινότητες της βόρειας Συρίας «είναι απολύτως παράνομες», προσθέτοντας: «Η Τουρκία βομβαρδίζει οικισμούς κατά μήκος των συνόρων, μεταφέρει χρήματα, ανθρώπους και όπλα εκεί». Παράλληλα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γκενάντι Γκατίλοφ, κληθείς να σχολιάσει την τουρκο-γερμανική πρόταση για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη βόρεια Συρία, σημείωσε ότι για ένα τέτοιο θέμα χρειάζονται η συναίνεση της συριακής κυβέρνησης και η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Α. Μέρκελ, από την άλλη, που δέχεται πιέσεις εντός και εκτός Γερμανίας για τις συνεχιζόμενες προσφυγικές ροές, επανέφερε, και χτες, την πρόταση περί «εναέριας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» στη βόρεια Συρία, την οποία είχε υποστηρίξει τη Δευτέρα σε συνέντευξή της σε γερμανική εφημερίδα, τονίζοντας ότι «θα βοηθούσε εάν υπήρχε μία περιοχή της Συρίας, όπου καμία από τις εμπόλεμες πλευρές δεν θα βομβάρδιζε».

Η γερμανική στάση ενίσχυσε την προσπάθεια του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, να εντείνει τις πιέσεις προς τη μεριά των ΗΠΑ, που εξακολουθούν να αντιστέκονται στα τουρκικά σχέδια για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, καθώς επιχειρούν να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή, συνεργαζόμενες, επί του παρόντος μεταξύ άλλων, και με τους Κούρδους μαχητές της Συρίας... Ο Τούρκος Πρόεδρος σε ένα από τα γνωστά ξεσπάσματά του προκάλεσε την κυβέρνηση Ομπάμα να ενδώσει στις πιέσεις του, λέγοντας ότι εάν είχε συμφωνήσει από νωρίς, θα είχαν αποτραπεί οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία. Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, ο Ερντογάν απευθυνόμενος στην Ουάσιγκτον δήλωσε: «Αμερική, δεν είπες "ναι" στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Τώρα τα ρωσικά αεροσκάφη πετούν σαν τρελά και χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες θύματα πεθαίνουν. Δεν ήμασταν σύμμαχες δυνάμεις; Δεν έπρεπε να δράσουμε μαζί;».

Οι πιέσεις του Ερντογάν προς τις ΗΠΑ αποσκοπούν βεβαίως στην αποτροπή διαμόρφωσης ευνοϊκότερων συνθηκών μεσοπρόθεσμα για τη δημιουργία κουρδικού κράτους στα νότια σύνορα της Τουρκίας. Στην προσπάθεια αυτή, η Αγκυρα συνεχίζει τις ζυμώσεις με τη σαουδαραβική μοναρχία, και παρά τη φαινομενική «ψυχρή» (επί του παρόντος) στάση των ΗΠΑ, κάνει σχέδια επί χάρτου για την εξαπόλυση μίας χερσαίας επέμβασης στο συριακό έδαφος, με ή χωρίς τη συναίνεση των δυτικών της συμμάχων...

Επιπροσθέτως, ο Τούρκος ηγέτης απέκρουσε τις πιέσεις των ΗΠΑ για ανάσχεση των πυρών πυροβολικού προς τους Κούρδους μαχητές της Συρίας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προτίθεται να τα σταματήσει γιατί πρόκειται για... «αυτοάμυνα»! Επανέλαβε ότι δεν θα επιτρέψει στους Κούρδους της Συρίας να δημιουργήσουν το προπύργιό τους στην τουρκο-συριακή μεθόριο, ότι τους θεωρεί «τρομοκράτες» λόγω των σχέσεων με τους Κούρδους του ΡΚΚ.

Στο μεταξύ, πάνω από 100 φορτηγά που μετέφεραν τρόφιμα, φάρμακα, κουβέρτες και είδη πρώτης ανάγκης με προορισμό πολιορκημένες περιοχές της Συρίας, παρέμεναν χτες για ώρες σταθμευμένα σε κεντρική λεωφόρο στα περίχωρα της Δαμασκού. Οι καθυστερήσεις στη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ερυθρά Ημισέληνο, τον Ερυθρό Σταυρό και οργανώσεις αρωγής του ΟΗΕ φάνηκε να οφείλονται σε «ελλείψεις επιμελητηριακής υποστήριξης».

Παράλληλα, ο συντονιστής του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά ζητήματα, Εντουαρντ Κάλον, εκτίμησε ότι από την κλιμάκωση των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Συρία το τελευταίο τρίμηνο έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους, για δεύτερη ή και τρίτη φορά, περισσότεροι από 70.000 άμαχοι, εκ των οποίων οι 50.000 έχουν μείνει άστεγοι...

Πολύνεκρη έκρηξη στην καρδιά της Αγκυρας

Αναβλήθηκε η επίσκεψη Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες. Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας υπό τον Ερντογάν

Η «νύχτα μέρα» έγινε χτες στο κέντρο της Αγκυρας
Η «νύχτα μέρα» έγινε χτες στο κέντρο της Αγκυρας
ΑΓΚΥΡΑ.--

Σφοδρή έκρηξη σημειώθηκε χτες το απόγευμα, στο κέντρο της Αγκυρας, σκοτώνοντας 28 ανθρώπους, στρατιωτικούς και πολίτες, και τραυματίζοντας 61. Η τουρκική κυβέρνηση αποδίδει την έκρηξη σε «παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο» και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, μιλάει για επίθεση που ήδη 7μελής επιτροπή που συγκροτήθηκε, ερεύνησε και επιβεβαίωσε τη χρήση «αυτοκινήτου βόμβας».

Οπως μετέφεραν τα τουρκικά ΜΜΕ, ειδικά η κυβερνητική «Σαμπάχ», η επίθεση είχε στόχο στρατιωτικά οχήματα, καθώς τουλάχιστον τρία τέτοια οχήματα έγιναν παρανάλωμα του πυρός.

Πάντως, αρκετά ερωτήματα δημιουργούνται, με δεδομένο ότι το συμβάν σημειώθηκε σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της τουρκικής πρωτεύουσας, 300 μέτρα από το Κοινοβούλιο, αλλά και την έδρα του Γενικού Επιτελείου στρατού, δηλαδή σε μία από τις καλύτερα φυλασσόμενες περιοχές της πόλης. Ενώ, παράλληλα, τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα ενισχυμένα, στο φόντο και της «αντιτρομοκρατικής» δράσης που η κυβέρνηση δηλώνει ότι δυναμώνει, καθώς και των πολύνεκρων επιθέσεων του περασμένου Οκτώβρη πάλι στην Αγκυρα (με σχεδόν 100 νεκρούς), αλλά και του περασμένου Γενάρη, σε ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της Κωνσταντινούπολης, με 11 νεκρούς Γερμανούς τουρίστες.

Ο πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, που ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στις Βρυξέλλες, ανέβαλε το ταξίδι «για μια αβέβαιη ημερομηνία», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του. Ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, ανέβαλε προγραμματισμένο ταξίδι στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ για χτες το βράδυ είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Η κλιμάκωση του πολέμου αλληλεπιδρά με διάφορες διεργασίες

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η συζήτηση για την κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία με την «ενεργότερη» εμπλοκή της Τουρκίας δίνει ώθηση σε διάφορες διεργασίες και στο εσωτερικό της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρώην πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος CHP, Ντενίζ Μπαϊκάλ, αν και μίλησε για «αρνητικό ρόλο» που έπαιξε η κυβέρνηση του AKP στην κατάσταση στη Συρία, υποστήριξε ανοικτά τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία. «Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να βομβαρδίζει για να κρατήσει ανοιχτή τη δίοδο Αζάζ - Χαλέπι... Δυστυχώς, όσο η γραμμή αυτή δε μένει ανοιχτή, θα στέλνουμε ουσιαστικά ανοιχτή πρόσκληση στη ροή των προσφύγων». Εμφανίζοντας την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Βόρεια Συρία ως «νόμιμο δικαίωμα αντιμετώπισης νέων μεταναστευτικών κυμάτων», υπογράμμισε ότι «υπάρχει ανάγκη να τεθεί πολύ σοβαρά υπό αμφισβήτηση μια πολιτική που θα παραδίδει την πόλη στις δυνάμεις του Ασαντ, δυνάμεις Σιιτών» και άλλων «υπό την αιγίδα της Ρωσίας».

Οσον αφορά το CHP, ο Μπαϊκάλ δήλωσε πως «είναι προφανές πως υπάρχει ανάγκη για θεμελιώδη αλλαγή. Χρειάζεται το CHP να εκπροσωπείται με τον πιο δυναμικό τρόπο, να ανανεωθεί και να ισχυροποιηθεί για την αντιμετώπιση των απειλών και των κινδύνων κατά της Τουρκίας το συντομότερο δυνατό».

Η τοποθέτηση Μπαϊκάλ για τη Συρία προκάλεσε την ικανοποίηση του Α. Νταβούτογλου, που αφού ευχαρίστησε τον πρώην ηγέτη του CHP, κατηγόρησε τη σημερινή ηγεσία του κόμματος για ανικανότητα να αναλάβει «μια σοβαρή και συνεπή στάση για μια κατάσταση που απειλεί την εθνική μας ασφάλεια».

Στο μεταξύ, ο συμπρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που πρόσφατα συνάντησε άτυπα στην Αθήνα και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας στην «Καθημερινή της Κύπρου» υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Ενδεχόμενη εισβολή (σ.σ. στη Συρία) χωρίς νομιμοποίηση του ΟΗΕ θα μετέτρεπε αυτές τις χώρες σε δυνάμεις κατοχής και θα δημιουργούσε τεράστιους κινδύνους, ακόμη και παγκοσμίου πολέμου. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι και οι τρεις κυβερνήσεις (σ.σ. Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Κατάρ) θα ήθελαν μία διεθνή σύρραξη. Νομίζω, όμως, ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ρωσία θα τους κάνουν το χατίρι. Αν θολώσει το μυαλό των κυβερνώντων στην Τουρκία, στη Σαουδική Αραβία και στο Κατάρ, μπορεί και να προχωρήσουν στον τυχοδιωκτισμό. Σε αυτή την περίπτωση, ο λαός της Ροτζάβα (σ.σ. οι Κούρδοι της Βόρειας Συρίας) θα εξεγερθεί σύσσωμος εναντίον των εισβολέων. Οσο για εμάς, το HDP, δεν θα αφήσουμε τη χώρα μας να παρασυρθεί σε μία παρόμοια ολέθρια περιπέτεια».

Να σημειωθεί ότι σχετικά με τα σχέδια ανάπτυξης δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο Ντεμιρτάς μίλησε για «μία επικίνδυνη εξέλιξη» και αιτιολογώντας τη σκέψη του, συνέχισε: «Αυτή την εποχή, Τουρκία και Ελλάδα προσπαθούν να βρουν λύσεις σε προβλήματα όπως το Κυπριακό. Αγκυρα και Αθήνα οφείλουν να είναι εξαιρετικά προσεκτικές, καθώς η συσσώρευση στρατευμάτων στο Αιγαίο μπορεί να προκαλέσει επεισόδια μεταξύ τους».

Τέλος, τα τουρκικά ΜΜΕ συνεχίζουν να μεταδίδουν πληροφορίες για «θετική πορεία» στις συνομιλίες για την αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ. Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι «είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας... οι δυο πλευρές πρέπει να επιδείξουν πολιτική θέληση για να ολοκληρωθεί».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη βορειοανατολική περιοχή Αρτβίν, ενάντια στη διάνοιξη ορυχείου χρυσού, που σύμφωνα με κατοίκους και φορείς της περιοχής θα επιβαρύνει πολλαπλά το περιβάλλον. Ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ορυχείο έχει ο όμιλος «Cengiz Holding», του οποίου οι ιδιοκτήτες φέρονται να έχουν στενές σχέσεις με τον Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ