ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Ναι» σε συμφωνία με «περιτύλιγμα» που θα σώζει τα προσχήματα

Το έδαφος για την υπογραφή νέας αντιλαϊκής συμφωνίας με την ΕΕ και τους άλλους δανειστές προετοιμάζει ο Αλ. Τσίπρας...

Eurokinissi

Το έδαφος για την υπογραφή νέας αντιλαϊκής συμφωνίας με την ΕΕ και τους άλλους δανειστές προετοιμάζει ο Αλ. Τσίπρας...
Κλείνοντας το μάτι στην ΕΕ για τη συνομολόγηση μιας νέας συμφωνίας, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε χτες μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τη διάθεση της κυβέρνησης να συμφωνήσει σε επιμήκυνση της δανειακής σύμβασης, δηλαδή του μνημονίου, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της, παρότι σκόπιμα το διαχωρίζει, εκμεταλλευόμενη την αγωνία του λαού να δοθεί ένα τέλος στις αντιλαϊκές πολιτικές. Λίγες ώρες μετά επιβεβαίωσε την πρόθεσή της αυτή γνωστοποιώντας με non paper την απόφασή της να ζητήσει παράταση του προγράμματος.

«Εργαζόμαστε σκληρά για μια έντιμη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία χωρίς τη λιτότητα, χωρίς το μνημόνιο που κατέστρεψε την Ελλάδα, χωρίς την τοξική παρουσία της τρόικας», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας λίγο μετά: «Πριν από την έναρξη του χθεσινού Eurogroup είχε τεθεί υπόψη μας, μετά από διαρκείς διαβουλεύσεις, - και κατ' ιδίαν και εκ του μακρόθεν, τηλεφωνικές διαβουλεύσεις - σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος το οποίο θα εισηγείτο, ως πλαίσιο συζήτησης, ο αρμόδιος Επίτροπος για τα Οικονομικά, ο Πιερ Μοσκοβισί ... το αποδεχθήκαμε προσπαθώντας να συμβάλουμε εποικοδομητικά στην εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Το σχέδιο αυτό έκανε λόγο για επέκταση της δανειακής σύμβασης - προσέξτε, όχι του τρέχοντος προγράμματος, αυτό που διαχωρίζουμε τόσο καιρό στην Ελλάδα, άλλο δανειακή σύμβαση, την οποία θα διαπραγματευθούμε, άλλο το πρόγραμμα ... - , έκανε λοιπόν λόγο το σχέδιο αυτό για επέκταση της δανειακής σύμβασης, η οποία θα οδηγούσε σε τετράμηνη ενδιάμεση συμφωνία, ως μεταβατικό στάδιο, προς ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Προέβλεπε, επίσης, χρηματοδότηση των δράσεων για την ανθρωπιστική κρίση, καθώς και την παροχή τεχνικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιτάχυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Δεκαπέντε λεπτά πριν από την έναρξη του Eurogroup, ο κύριος Ντάισελμπλουμ αντικατέστησε το συγκεκριμένο σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος με ένα νέο, που δεν είχαμε καν υπόψη μας ... αυτή η κίνηση αποσκοπούσε ... σε μη συμφωνία χθες βράδυ. Αφού το νέο αυτό σχέδιο δεν προνοούσε απλώς για την επέκταση του Μνημονίου. Αλλά πήγε και ένα βήμα παραπέρα. Εξειδίκευε και τα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετήσει η κυβέρνησή μας ώστε το Μνημόνιο να μην παραμείνει γράμμα κενό περιεχομένου. Μας ζητούσαν, εκτός από την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και των μέτρων της ... ιδιωτικοποιήσεις και να αποδεχτούμε δυσβάστακτα πρωτογενή πλεονάσματα».

Εκτός απ' τη λαθροχειρία του διαχωρισμού δανειακής σύμβασης και μνημονίου, ο πρωθυπουργός συγκαλύπτει ότι μέτρα σαν αυτά που τάχα απορρίπτει δεν αποτελούν μνημονιακή «παραξενιά» αλλά την «καρδιά» της ευρωενωσιακής στρατηγικής, στην οποία η κυβέρνηση ομνύει. «Οι ευρωπαϊκές Συνθήκες μας δεσμεύουν» διαβεβαίωσε εξάλλου ξανά χτες ο Αλ. Τσίπρας.

Στο πλαίσιο του εν εξελίξει παζαριού με την ΕΕ, ο πρωθυπουργός ζήτησε απ' τους εταίρους «να προστατέψουν στην σταθερότητα στην ήδη ταραγμένη ανατολική Μεσόγειο». Πρέπει να σημειώσουμε ότι χτες στο περιθώριο των εργασιών του ΕΚΟΦΙΝ ο Β. Σόιμπλε παρέτεινε ως τις 27 Φλεβάρη το χρονικό περιθώριο για κατάληξη της διαπραγμάτευσης, ενώ ο Μ. Ντράγκι ανακοίνωσε ότι το τραπεζικό σύστημα θα εξακολουθήσει να αντλεί ρευστότητα απ' τον ELA.

Δεν αίρονται τα μέτρα που τσακίζουν το λαό

Στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε χτες στα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει η κυβέρνησή του, που αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» των εφαρμοστικών νόμων και μνημονίων που τσακίζουν το λαό, των οποίων την κατάργηση θα ζητήσει άμεσα, με πρόταση νόμου και ονομαστική ψηφοφορία το ΚΚΕ.

Αυτά αφορούν την «προστασία της πρώτης κατοικίας των πολιτών», εξασφαλίζοντας όπως είχε κάνει και η προηγούμενη κυβέρνηση την παράταση της προστασίας από πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία χωρίς να βγάζει τη θηλιά απ' το λαιμό του λαού. Μίλησε ακόμα για «ρυθμίσεις των εκατό (100) δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία». Ούτε βεβαίως εδώ πρωτοτυπεί η κυβέρνηση αφού παρόμοιες ρυθμίσεις ήδη έχουν γίνει. Στόχος της, άλλωστε, δεν είναι η ανακούφιση του λαού αλλά η ρύθμιση χρεών για τους επιχειρηματικούς ομίλους και να εισρεύσει χρήμα στα άδεια κρατικά ταμεία. Προς τούτο, μάλιστα, υπουργοί της κυβέρνησης κάνουν επίκληση στο «πατριωτικό καθήκον» του λαού! «...Και, την ίδια στιγμή, θα φέρουν νέα έσοδα στα δημόσια ταμεία και θα δώσουν την αναγκαία αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία», παραδέχτηκε χτες και ο Αλ. Τσίπρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτές οι ρυθμίσεις χθες το βράδυ στον ελληνικό και ξένο αστικό Τύπο όχι μόνο δεν θεωρήθηκαν ως «μονομερείς ενέργειες», αλλά και ως διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός μίλησε ακόμα για «σχέδιο νόμου που θα βάζει τέλος στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας», δίχως περαιτέρω διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να βάλει «τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα που δημιούργησε η τρόικα για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ολιγαρχίας», μιας και αυτός ο μεσαίωνας προϋπήρχε της τρόικας και των μνημονίων. Τέλος, υποσχέθηκε να φέρει και «νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση».

Διάψευση φημών για εκλογές

Στο μεταξύ, το Μαξίμου διέψευσε χτες βράδυ δημοσιεύματα που έφεραν τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα να δηλώνει ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία θα προκηρυχτούν νέες εκλογές.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ
Με διαδικασία κατεπείγοντος για είσπραξη των «μνημονιακών» χαρατσιών

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, κατά πάσα πιθανότητα σήμερα Τετάρτη, και με σκοπό να έχει ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή, κατατίθεται στη Βουλή η νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Κεντρική στόχευση είναι η είσπραξη των οφειλών της λαϊκής οικογένειας που βεβαιώθηκαν από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό στο πλαίσιο των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τις τεχνικές χρονικής επιμήκυνσης, το σύνολο του ποσού των «μνημονιακών» χαρατσιών εξακολουθεί να παραμένει απαιτητό από την Εφορία και μάλιστα για το σύνολο των λαϊκών νοικοκυριών, χωρίς απολύτως καμία εξαίρεση. Με αυτά τα δεδομένα, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για «ρυθμίσεις που θα βγάλουν τη θηλιά από το λαιμό εκατομμυρίων συμπολιτών μας (...) θα ανακουφίσουν αμέσως τους εργαζόμενους, τους μεροκαματιάρηδες, τους άνεργους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις». Πρόκειται, δηλαδή, για κατηγορίες του λαϊκού πληθυσμού που καλούνται να πληρώσουν σήμερα τα βαριά χαράτσια της μνημονιακής περιόδου. Στο «διά ταύτα», ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως οι ρυθμίσεις «την ίδια στιγμή, θα φέρουν νέα έσοδα στα δημόσια ταμεία και θα δώσουν την αναγκαία αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία».

Παράλληλα κατατίθεται, πιθανότατα επίσης σήμερα, και η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, και μάλιστα ως «μέτρο κοινωνικής σωτηρίας».

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Αίτημα αναχρηματοδότησης στην ΕΚΤ

Τη συνέχιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων μέσω του «έκτακτου μηχανισμού» ρευστότητας προαναγγέλλουν πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του ΔΣ της. Η εξέλιξη συνδέεται άμεσα με την αναμενόμενη, για σήμερα, κατάθεση του επίσημου αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την εξάμηνη παράταση της «δανειακής σύμβασης».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το αίτημα που θα υποβάλει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας, θα αφορά την αύξηση της χρηματοδότησης πάνω από τα 65 δισ. ευρώ, που είχε τεθεί ως όριο στην προηγούμενη απόφαση της ΕΚΤ. Στόχος είναι να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των εγχώριων τραπεζών, ενόψει και των σχετικά αυξημένων εκροών στις καταθέσεις που καταγράφονται τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», ο διοικητής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, ο οποίος συμμετείχε στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας, διεμήνυσε στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών πως το κλίμα για τις ελληνικές τράπεζες επιδεινώνεται, αφού συνεχίζεται η εκροή καταθέσεων.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου IFO X. B. Zιν, με άρθρο του στους «Financial Times», ζητά τον περιορισμό της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών στα 42 δισ. ευρώ (από 65 δισ. ευρώ σήμερα) με ταυτόχρονο περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων, προκειμένου να σταματήσουν οι εκροές και να διατηρηθούν φερέγγυες οι τράπεζες.

Εξάλλου, εμπλοκή εμφανίστηκε γύρω από το διορισμό του νέου διοικητικού συμβουλίου στην Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, με επιστολή του στις ελληνικές τράπεζες την περασμένη βδομάδα ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας της ΕΚΤ υπενθυμίζει ότι οι όποιες αλλαγές στις διοικήσεις θα πρέπει να έχουν την προέγκριση της ΕΚΤ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ