ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κατάρτιση και ασκήσεις με βάση τους επικίνδυνους σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας

Αναζητούν προσαρμογή των ΝΑΤΟϊκών δομών εκπαίδευσης και του προγραμματισμού ασκήσεων στην ένταση της επιθετικότητας του ιμπεριαλιστικού οργανισμού...

Για ανάγκη κάλυψης των «κενών» που εντοπίζονται σε επίπεδο «ασκήσεων πραγματικού πεδίου» κάνουν λόγο τα στελέχη της λυκοσυμμαχίας (φωτ. από τις εργασίες του Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη)
Για ανάγκη κάλυψης των «κενών» που εντοπίζονται σε επίπεδο «ασκήσεων πραγματικού πεδίου» κάνουν λόγο τα στελέχη της λυκοσυμμαχίας (φωτ. από τις εργασίες του Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη)
Ολοκληρώνονται αύριο οι εργασίες του ΝΑΤΟϊκού Συνεδρίου Συγχρονισμένης Εκπαίδευσης (Training Synchronisation Conference, TSC) που πραγματοποιείται από τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη, με περισσότερους από 330 συμμετέχοντες από 47 χώρες (27 μέλη του ΝΑΤΟ και 20 συνεργαζόμενες).

Στόχος του συνεδρίου είναι η παραπέρα προετοιμασία της λυκοσυμμαχίας, μέσα και από συνεχείς διαδικασίες εκπαίδευσης και κατάρτισης, ώστε να καταστεί ικανή να προασπίσει τα ευρωατλαντικά μονοπωλιακά συμφέροντα, με στρατιωτικές επιχειρήσεις παντού στον πλανήτη, στις σύγχρονες συνθήκες των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων.

«Ναυαρχίδα εκπαίδευσης και κατάρτισης του ΝΑΤΟ»

Το συνέδριο διοργανώνεται με ευθύνη της Ανώτατης Συμμαχικής Διοίκησης Μετεξέλιξης (SACT) και αποτελεί το κύριο συνέδριο του ΝΑΤΟ για φέτος στον τομέα της εκπαίδευσης και των ασκήσεων. Σκοπός του, όπως παρουσιάζεται, είναι ο συντονισμός των τρεχουσών και μελλοντικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ μέσω υποσυνεδρίων, φόρουμ και ομάδων εργασίας που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά του. Οπως σημειώθηκε, «αποτελεί τη ναυαρχίδα εκπαίδευσης και κατάρτισης του ΝΑΤΟ που φέρνει σε επαφή τους ειδικούς Εκπαίδευσης και Κατάρτισης από τα στρατηγεία της Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ (NCS) και της Δομής Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (NFS), μαζί με ειδικούς από κράτη συμμάχους και εταίρους, προκειμένου να ενημερωθούν και να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις».

Περιλαμβάνει υποσυνέδρια και εργαστήρια, με την ταυτόχρονη διεξαγωγή όλων αυτών των συνεδριάσεων να προβάλλεται ότι γίνεται για μείωση του κόστους, κυρίως όμως για τη βελτίωση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των διάφορων σκελών εκπαιδευτικής δραστηριότητας του NATO (Πολιτική, Ατομική Εκπαίδευση και Ασκήσεις). Αποτελεί άλλωστε αναγκαία προϋπόθεση, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ και επέκτασης της πολεμικής του δράσης σε όλο τον πλανήτη.

Οι συζητήσεις κινούνται σε δύο κατευθύνσεις: Σεμινάρια επιμόρφωσης για το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ και συνεργαζόμενων χωρών, με ταυτόχρονη παρουσίαση σύγχρονων μεθόδων εκπαίδευσης (π.χ., στα γνωστά Πολυεθνικά ΝΑΤΟϊκά Σχολεία ή μέσω e - learning, e - training, μέσω δηλαδή διαδικτύου, κινητές ομάδες εκπαίδευσης). Επίσης συλλογική εκπαίδευση και ασκήσεις όπου εκπαιδεύονται και αξιολογούνται τα στρατηγεία της λυκοσυμμαχίας, με σκοπό την καλύτερη συνεργασία, συντονισμό και εναρμόνιση κοινών πρακτικών.

Το συνέδριο αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ είναι το 5o συνέδριο με τον ίδιο σκοπό (τα προηγούμενα φιλοξενήθηκαν σε Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία).

Την πρώτη μέρα του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση υψηλού επιπέδου εκπροσώπων της Δομής Διοίκησης και Δομής Δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας, όπου συζητήθηκαν σε στρατηγικό επίπεδο η τρέχουσα κατάσταση των ΝΑΤΟϊκών ασκήσεων, μελλοντικά σχέδια και προσδοκίες, ενώ έγινε και ανασκόπηση του προγράμματος μεμονωμένων ασκήσεων. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Επιτελάρχης της SACT, Φ. Τζόουνς, και ο βοηθός Επιτελάρχης της Ανώτατης Ευρωπαϊκής Συμμαχικής Διοίκησης, Μ. Γιάκοβλεφ.

Επίσης συζητήθηκαν και θα συζητηθούν το ΝΑΤΟϊκό Πρόγραμμα Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (MTEP) 2016 - 2020 και θα αναζητηθούν τρόποι «αμοιβαίας συνεργασίας για την προώθηση των αρχικών στόχων και τομέων πρακτικής στρατιωτικής συνεργασίας», η προώθηση της θεσμοθέτησης Παγκόσμιου Προγραμματισμού, με τη δημιουργία ενός τόπου συζήτησης για κρίσιμα θέματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση.

Σημαντικά θα απασχολήσει και το πρόγραμμα ασκήσεων της Κοινής Δύναμης Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ (Very High Readiness Joint Task Force, VJTF), που θα αποτελείται από περίπου 5.000 άτομα και θα μπορεί να αναπτυχθεί εντός 2 - 3 ημερών με υποστήριξη από αέρα, θάλασσα και Ειδικές Δυνάμεις. Η δύναμη αυτή θα αποτελεί την «Αιχμή του Δόρατος» στο πλαίσιο της ενισχυμένης μόνιμης παρουσίας των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, με στάθμευση εκ περιτροπής στις χώρες της περιοχής.

«Διαφημίζουν» τη «συμβολή» της Ελλάδας...

Χτες, ο Ηλίας Λεοντάρης, διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού και του ΝΑΤΟϊκού Στρατηγείου Ταχείας Ανάπτυξης (NRDC - GR) στη Θεσσαλονίκη, και ο Χαβιέ Γκοντζάλες, Ισπανός κλαδάρχης Εκπαίδευσης Ασκήσεων της SACT, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκαν στο περιεχόμενο και τους στόχους του Συνεδρίου ως σημαντικού κρίκου στην προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά που εντοπίζονται σε επίπεδο ασκήσεων πραγματικού πεδίου και έχουν σχέση με την επιχειρησιακή ετοιμότητα και ικανότητα του ΝΑΤΟ.

Οπως σημειώθηκε, το ΝΑΤΟ εξελίσσεται και αυτό δημιουργεί απαιτήσεις για συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση, την οποία η λυκοσυμμαχία προσπαθεί να παρέχει με το ελάχιστο δυνατό κόστος και το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα μέσα από κοινές ασκήσεις.

Ειδική «προβολή» έγινε για τη «συμβολή» της Ελλάδας στην προσπάθεια εκπαίδευσης - επιμόρφωσης, έχοντας προσφέρει το NRDC - GR για την προετοιμασία, εκπαίδευση και περαιτέρω βελτίωση του εθνικού και πολυεθνικού προσωπικού. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιείται κάθε χρόνο η άσκηση «Γόρδιος Δεσμός» κατά την οποία το NRDC - GR εξασκείται μαζί με άλλα στρατηγεία της Δομής Διοίκησης και Δομής Δυνάμεων του NATO στην παράλληλη σχεδίαση και εκτέλεση ασκήσεων που περιλαμβάνουν όλο το φάσμα πιθανών επιχειρήσεων. Επίσης, αναφορά έγινε στο γεγονός ότι η Ελλάδα λειτουργεί δύο κέντρα εκπαίδευσης (Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης, στο Κιλκίς, και Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής, στη Σούδα), μέσα από τα οποία εκπαιδεύει στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό από τις χώρες - μέλη ή τα συνδεδεμένα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Η. Λεοντάρης, «το NRDC είναι ένα εργαλείο και μια δεξαμενή»: «Εργαλείο» για την εκπαίδευση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων πάνω στις ανάγκες των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών της λυκοσυμμαχίας και ταυτόχρονα μια δεξαμενή από την οποία το ΝΑΤΟ μπορεί να αντλήσει προσωπικό έμπειρο, εκπαιδευμένο σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, σε πιθανές μελλοντικές επιχειρήσεις του ενάντια στους λαούς.

  • Πρόκληση για τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού μας χαρακτηρίζει τη διεξαγωγή του ΝΑΤΟϊκού συνεδρίου η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης και οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας, αύριο, στις 11 το πρωί, έξω από το ξενοδοχείο «GRAND HOTEL PALACE» όπου πραγματοποιείται.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ