ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκρηκτική η κατάσταση στην Ειδική Αγωγή

Την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα ΕΕΕΕΚ και ΤΕΕ στο χώρο της Ειδικής Αγωγής αφορά η Ερώτηση που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή, προς τον υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Ελένη Γερασιμίδου, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, που υπογράφουν την Ερώτηση, αναφέρουν σχετικά:

«Η κατάσταση στην Ειδική Αγωγή και πιο ειδικά στο χώρο της δευτεροβάθμιας αποτυπώνει το μέγεθος της υποβάθμισης και της απαξίωσής της, όπως αυτή υλοποιήθηκε απ' όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Τη στιγμή που η σχολική χρονιά θα διανύσει το τελευταίο τρίμηνο, τα κενά σε ειδικό εκπαιδευτικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό στις δομές της δευτεροβάθμιας είναι τεράστια, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν, με σοβαρές συνέπειες στην ίδια την παιδαγωγική πράξη. Το προσωπικό είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους αναπληρωτές, και μάλιστα με 5μηνα ΕΣΠΑ, καθώς φαίνεται ότι η σχολική χρονιά για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες διαρκεί μόλις 5 μήνες. Πολλές φορές το περιεχόμενο σπουδών των εργαζόμενων εκπαιδευτικών είναι μακριά από αυτό που καλούνται να κάνουν στο χώρο του σχολείου. Ο ελλείψεις αυτές σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό έχουν ως αποτέλεσμα τα παιδιά αυτά να εκδηλώνουν επιθετικότητα και να παρατηρούνται τραυματισμοί είτε των μαθητών είτε του προσωπικού. Για παράδειγμα, στο ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω αυτήν τη στιγμή είναι εγγεγραμμένα 140 παιδιά και παρακολουθούν 120 - 125 και λείπουν από το σχολείο βασικές ειδικότητες για να λειτουργήσει. Υπάρχει μόλις ένας ψυχολόγος για όλα αυτά τα παιδιά, ένας λογοθεραπευτής, δύο εργοθεραπευτές, κανένας κοινωνικός λειτουργός και από το βοηθητικό προσωπικό λείπουν τουλάχιστον 6 εργαζόμενοι. Σε αυτές τις συνθήκες, με τις οξυμένες ανάγκες σε εκπαίδευση και φροντίδα αυτών των παιδιών, πώς να ανταποκριθεί το προσωπικό και τι είδους βοήθεια μπορεί να δώσει όταν υπάρχουν δεκάδες κενά για να εξασφαλιστεί μια στοιχειώδης λειτουργία;»

«Από την άλλη», επισημαίνεται στην Ερώτηση, «είναι ανύπαρκτη η στοχευμένη παρέμβαση σε επίπεδο περιεχομένου σπουδών και αναλυτικών προγραμμάτων. Ενώ στο τέλος της φοίτησης παρέχεται μόνο μια βεβαίωση παρακολούθησης για τα παιδιά, χωρίς να απορρέουν από αυτό επαγγελματικά δικαιώματα. Επιπλέον, τα ελάχιστα ΕΕΕΕΚ σε επίπεδο Αττικής αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που υπάρχουν, με αποτέλεσμα χιλιάδες παιδιά να μένουν εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας και όσα ήδη είναι εγγεγραμμένα να είναι πολλά και να μην τηρούνται οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις και αναλογίες προσωπικού και παιδιών. Για παράδειγμα, το ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω καλύπτει όλη την περιοχή της Γ' Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου καλύπτει όλη τη Δ' Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το ΕΕΕΕΚ Ηρακλείου τη Β' Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ένα Ειδικό Γυμνάσιο - Λύκειο Αθηνών για όλη τη Διεύθυνση Α' Αθήνας».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

1. Εάν προτίθεται να προχωρήσει σε ίδρυση και λειτουργία νέων ΕΕΕΕΚ προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν, ώστε κάθε παιδί με ειδικές ανάγκες να μπορεί να φοιτά στο σχολείο που έχει ανάγκη και να γίνει πραγματικότητα η 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.

2. Πότε θα γίνουν οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις σε ειδικό εκπαιδευτικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό, ώστε τα σχολεία αυτά να μπορούν από την έναρξη της χρονιάς να λειτουργούν χωρίς κανένα εμπόδιο και να παρέχουν στα παιδιά την αναγκαία παιδαγωγική και κάθε είδους στήριξη που προκύπτει από τις ειδικές ανάγκες;

3. Πότε θα καταρτιστούν ειδικά αναλυτικά προγράμματα γι' αυτά τα σχολεία, με στοχευμένη εξειδικευμένη επιστημονική παρέμβαση που να ανταποκρίνεται στις σύνθετες και αυξημένες ανάγκες αυτών των παιδιών; Πότε θα αναβαθμιστεί το περιεχόμενο σπουδών προκειμένου να μην παρέχεται μια απλή βεβαίωση παρακολούθησης, αλλά πτυχίο με επαγγελματικά δικαιώματα, ώστε αυτά τα παιδιά με την αποφοίτησή τους είτε να βρίσκουν δουλειά είτε να ιδρυθούν προστατευόμενα εργαστήρια γι' αυτά που αδυνατούν να ενταχτούν στην παραγωγική διαδικασία;

4. Αν και υπάρχει απόφαση ίδρυσης (υπ.αρ. 96005/Γ6/05 - 09 - 2007 Κ.Υ.Α) (ΦΕΚ 1856/Β/13 - 09 - 2007) για το ΕΕΕΕΚ Περιστερίου, αυτή δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί. Σημειώνουμε επίσης ότι κατάλληλη κτιριακή υποδομή υφίσταται, αν και απαιτούνται ορισμένες επιδιορθώσεις. Πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία προκειμένου να δρομολογηθεί η έναρξη της λειτουργίας του ΕΕΕΕΚ στο Περιστέρι με το αναγκαίο ειδικό εκπαιδευτικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό και την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή;

ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΟΑΕΔ
Περικοπές στους μισθούς με επίκληση των... «μνημονιακών» νόμων

Συνεχίζοντας να διεκδικούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, χωρίς περικοπές στο μισθό τους, αντιπροσωπεία των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ απευθύνθηκε χτες το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με εκπροσώπους τους, στη συνάντηση που είχαν με το διευθυντή του Γραφείου του υπουργού, η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι θα ήταν παράνομο να πληρωθούν χωρίς περικοπές, με τον εκπρόσωπο του υπουργού να επικαλείται τους μνημονιακούς νόμους για το μισθολόγιο. Οι εκπαιδευτικοί έφυγαν χωρίς καμία δέσμευση για ρύθμιση του σοβαρού ζητήματος.

Σημειώνεται ότι οι εκπαιδευτικοί του ΟΑΕΔ, εκτός του ότι προσελήφθησαν με καθυστέρηση τους μήνες Νοέμβρη - Δεκέμβρη, παραμένουν από τότε απλήρωτοι, καθώς ο αρμόδιος Πάρεδρος (Ελεγκτικό Συνέδριο - υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών) αρνήθηκε να εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμής των ωρομισθίων εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ, με το «αιτιολογικό» ότι δεν έχει προβλεφθεί μείωση στο ωρομίσθιό τους, αντίστοιχη με τη μείωση των μισθών που προέβλεπε το νέο μισθολόγιο για τους μόνιμους, δημόσιους υπαλλήλους.

Οπως φάνηκε από τη χτεσινή συνάντηση, τη μείωση των αποδοχών τους αναλαμβάνει να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση, χωρίς καμία δέσμευση για το αντίθετο.

Οι εκπαιδευτικοί του ΟΑΕΔ βρίσκονται την ίδια στιγμή αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μην μπορούν να λάβουν επίδομα ανεργίας, εξαιτίας της καθυστερημένης πρόσληψής τους. Ζητούν να προβλεφθεί επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ωρομισθίους εκπαιδευτικούς, για όλους τους μήνες της ανεργίας και να μονιμοποιηθούν επιτέλους όλοι οι αναπληρωτές - ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των ωρομισθίων εξέφρασε και χτες εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, το οποίο από την πρώτη στιγμή απαίτησε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Την αλληλεγγύη τους εκφράζουν με ψηφίσματά τους οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής «Σωκράτης», Αλίμου - Αργυρούπολης - Ελληνικού «Θουκυδίδης», Ν. Ιωνίας, Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης, Λυκόβρυσης «Γ. Σεφέρης», Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», ο Σύλλογος Παλαιού Φαλήρου και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «Ο Βύρων».

Αποκριάτικο πάρτι του ΜΑΣ

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών διοργανώνει αποκριάτικο πάρτι την Παρασκευή 20 Φλεβάρη, στη φοιτητική Εστία του ΕΚΠΑ (Ούλοφ Πάλμε) από τις 10 το βράδυ και μετά. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Υποβάθμιση επικίνδυνη για την ασφάλεια των μαθητών

Ερώτηση του ΚΚΕ για την κατάρρευση της στέγης του Γυμνασίου - Λυκείου Μελίκης στην Ημαθία

Οι άκρως επικίνδυνες συνθήκες που διαμορφώνει για τα σχολεία η πολιτική υποβάθμισης αναδείχτηκαν την Κυριακή, 1 Φλεβάρη, όταν η σκεπή περίπου 600 τετραγωνικών του Γυμνασίου - Λυκείου Μελίκης στην Ημαθία, φτιαγμένη πριν από οκταετία από ξύλο και λαμαρίνα, δεν άντεξε τις ισχυρές πιέσεις των ανέμων, διαλύθηκε και κατέρρευσε.

Μάλιστα κομμάτια της εκτοξεύτηκαν και σε διπλανά κτίρια προξενώντας ζημιές και από τύχη και μόνο δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ακόμα και θύματα. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων - Κηδεμόνων Ημαθίας έχει ήδη εκφράσει την αγανάκτησή της και την έντονη ανησυχία της για την άσχημη κατάσταση που παρουσιάζουν τα σχολεία της περιοχής.

Στο θέμα αναφέρονται με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου, ζητώντας τον άμεσο και πλήρη έλεγχο στατικότητας του σχολικού συγκροτήματος και τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τις αναγκαίες επισκευές, ώστε να αποδοθεί ασφαλές στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου - Λυκείου Μελίκης Δήμου Αλεξάνδρειας.

Οπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, «η πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης της δημόσιας Παιδείας, που ακολουθείται μέχρι σήμερα, η μεταφορά αρμοδιοτήτων του κράτους στην Τοπική Διοίκηση, τα ελάχιστα κονδύλια για ανέγερση σχολείων, έχουν ως αποτέλεσμα την ελλιπή συντήρηση των δημόσιων σχολείων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών». Τονίζουν δε τις ευθύνες της Τοπικής Διοίκησης, «που δεν διεκδικεί τους αναγκαίους πόρους, από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη συντήρηση των σχολείων, συμβάλλοντας και αυτή στην υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και δυσκολεύοντας τη ζωή των μαθητών».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org