ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΛΙΒΥΗ - ΣΥΡΙΑ
Εντονες διεργασίες για στρατιωτική επέμβαση

Συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Λιβύη, μετά από αίτημα της Αιγύπτου, της Ιταλίας και της Γαλλίας

ΚΑΪΡΟ - ΤΡΙΠΟΛΗ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Την εξαπόλυση «διεθνούς» στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη με πρόσχημα την τρομοκρατία που ασκούν οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) έπειτα και από το μαζικό αποκεφαλισμό 21 Αιγυπτίων Χριστιανών Κοπτών απαιτεί ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα εκτάκτως στην έδρα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Οι πιέσεις που ασκεί προς αυτήν την κατεύθυνση είναι κάτι παραπάνω από έντονες, καθώς επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία με πρόσχημα την περιφερειακή και διεθνή «ειρήνη και ασφάλεια», όπως δήλωνε χτες στο γαλλικό ραδιοσταθμό France Europe - 1. Ο Σίσι χαρακτήρισε την επέμβαση που εξαπέλυσαν το 2011 ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ανατρέποντας την κυβέρνηση του τότε Προέδρου της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, «ημιτελή», λέγοντας: «Εγκαταλείψαμε το λιβυκό λαό ως αιχμάλωτο εξτρεμιστών ενόπλων... Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο λαός της Λιβύης συμφωνεί και μας απευθύνει έκκληση να αναλάβουμε δράση για την αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας». Επιχείρησε τέλος να αναδείξει τους «ευρύτερους κινδύνους» από τη δράση των τζιχαντιστών όχι μόνο για τη Λιβύη και την Αίγυπτο, αλλά και «ολόκληρη την περιοχή και την Ευρώπη», διαμηνύοντας στους Ευρωπαίους ότι «αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη θα μεταμορφώσει τη χώρα σε συνονθύλευμα που θα απειλήσει ολόκληρη την περιοχή, όχι μόνο την Αίγυπτο, αλλά τη Μεσόγειο και την Ευρώπη».

Διεργασίες για νέα επέμβαση

Οι αστικές τάξεις και κυβερνήσεις σε Ιταλία και Γαλλία υποστήριξαν χτες την έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη με στόχο «νέα μέτρα» κατά των τζιχαντιστών. Ωστόσο δεν είναι σίγουρο (τουλάχιστον επί του παρόντος) ότι όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις θα σπεύσουν άμεσα να εξαπολύσουν τη στρατιωτική επέμβαση, καθώς δεν αποκλείεται κάποιοι να επιλέξουν να περιμένουν να «ωριμάσουν τα πράγματα» στο εσωτερικό της Λιβύης και στην ευρύτερη περιοχή.

Τη Δευτέρα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωνε ότι η Ρώμη είναι έτοιμη να εμπλακεί στρατιωτικά, αλλά θα το πράξει «μόνο μέσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ και μιας επιχείρησης διατήρησης της ειρήνης», ζητώντας από την Αίγυπτο να μην υποκύψει «στην υστερία υπερβολικής αντίδρασης».

Ως εκ τούτου, ο ΟΗΕ μπορεί να προβεί σήμερα στην ανακοίνωση κάποιας «αυστηρής προειδοποίησης» προς τους μισθοφόρους του ΙΚ, ανάβοντας παράλληλα το πράσινο φως για κάποια «νέα μέτρα και κυρώσεις» εναντίον των ανθρώπων που, ας μην ξεχνάμε, δημιουργήθηκαν, εκπαιδεύτηκαν, χρησιμοποιήθηκαν από τις δυτικές και αραβικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για την ανατροπή του τότε μη αρεστού ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, προς όφελος των μονοπωλίων.

Από την άλλη πλευρά, η έκδοση απόφασης για επέμβαση από τον ΟΗΕ χρειάζεται έστω και προσχηματικά την ύπαρξη σχετικής επιστολής «για διεθνή βοήθεια» από την κυβέρνηση της Λιβύης, που στην προκειμένη περίπτωση είναι δύο: Μία κοσμική με έδρα το Τομπρούκ που αναγνωρίζεται διεθνώς και μία κυβέρνηση ισλαμιστών από το συνασπισμό της λεγόμενης «Λιβυκής Αυγής» με έδρα την Τρίπολη, που υποστηρίζεται και από τους τζιχαντιστές. Ο Μοχάμεντ αλ Νταΐρι, Λίβυος υπουργός Εξωτερικών της «αναγνωρισμένης» διεθνώς κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αμπντάλα Αλ Θίνι, βρίσκεται ήδη στη Ν. Υόρκη, όπου συναντήθηκε χτες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Το αποτέλεσμα της συνάντησης δεν έγινε γνωστό.

Ωστόσο, από άλλη συνάντηση που είχε ο Αιγύπτιος υπουργός με το Ρώσο πρέσβη στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, φάνηκε πως υπάρχει ομοφωνία ώστε τα μόνιμα μέλη του ΣΑ να συνεργαστούν πάνω στο σχέδιο απόφασης. Ο Τσούρκιν δήλωσε πάντως ότι «σε αυτό το σχέδιο θα υπάρξει διαφορετική προσέγγιση από το σημερινό συνασπισμό που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος σε Συρία και Ιράκ».

Επιπλέον ανώνυμος ΝΑΤΟικός αξιωματούχος σημείωνε πως «δεν υπάρχει συζήτηση εντός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου για ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη», αλλά ότι αυτό «είναι έτοιμο να υποστηρίξει τη Λιβύη με συμβουλές σε θέματα άμυνας και οικοδόμησης θεσμών ασφαλείας».

Σφοδρές μάχες στο Χαλέπι της Συρίας

Ομως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν ασχολείται μόνο με τη Λιβύη, αλλά και την κατάσταση στη Συρία, για την οποία ενημερώθηκε χτες σε μία κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση από τον απεσταλμένο του οργανισμού Στάφαν ντε Μιστούρα. Ο Μιστούρα ασκεί πιέσεις προωθώντας τοπικές εκεχειρίες στις ζώνες πυρός με αφετηρία το Χαλέπι.

Χτες πάντως ο συριακός στρατός φάνηκε να ανακαταλαμβάνει στρατηγικές περιοχές και χωριά βόρεια του Χαλεπίου, αλλά και οδικό άξονα που κόβει τον ανεφοδιασμό των τζιχαντιστών από τα σύνορα με την Τουρκία. Ωστόσο κατά τις σφοδρότατες συγκρούσεις φαίνεται πως έχασαν τη ζωή τους πάνω από 100 άτομα και από τις δύο πλευρές.

ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ
Ζυμώσεις για τη συγκρότηση στρατιάς κατά της «Μπόκο Χαράμ»

ΓΙΑΟΥΝΤΕ.--

Εντείνονται οι διεργασίες στους κόλπους χωρών της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών συγκρότησης της ιμπεριαλιστικής στρατιάς των 8.700 στρατιωτών που αναμένεται να αναλάβουν, μέσα στους επόμενους μήνες, δράση κατά των Νιγηριανών τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ».

Αξιωματούχοι δέκα χωρών της Κεντρικής Αφρικής στο πλαίσιο συνόδου που συγκάλεσε η «Οικονομική Κοινότητα Κεντροαφρικανικών Χωρών» (ECCAS) αποφάσισαν τη συγκέντρωση 86.000.000 από τα προβλεπόμενα 100.000.000 δολάρια που απαιτούνται για την πρώτη φάση της χρηματοδότησης της «εκστρατείας» για την καταπολέμηση των Νιγηριανών τζιχαντιστών, που επιτίθενται σε χώρες της περιοχής προωθώντας τα συμφέροντα μονοπωλίων που επιδιώκουν το «ξαναμοίρασμα της τράπουλας» στην περιοχή.

Παράλληλα, εκατοντάδες τζιχαντιστές επιτέθηκαν σε βάση του καμερουνέζικου στρατού κοντά στα σύνορα με τη Νιγηρία, σκοτώνοντας πέντε στρατιώτες και τραυματίζοντας άλλους οκτώ. Λίγες ώρες μετά, εξαπέλυσαν τρομοκρατική επίθεση σε παρακείμενο χωριό καίγοντας τα σπίτια εκατοντάδων ανθρώπων, ώσπου επέστρεψαν στη Νιγηρία.

Στη βορειοανατολική νιγηριανή πόλη Μπίου δύο βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς κοντά σε φυλάκιο του στρατού, σκοτώνοντας 36 άτομα.

Τέλος, στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι, δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν εκφράζοντας την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση που συμμετέχει στην περιφερειακή δύναμη «αντιμετώπισης» των τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ». Νωρίτερα, οι Αρχές του Νίγηρα ανακοίνωσαν τη σύλληψη 160 τζιχαντιστών κοντά στα σύνορα με τη Νιγηρία.

Στο Πακιστάν ο Τούρκος πρωθυπουργός

Συνεχίζονται οι επιθέσεις των Ταλιμπάν

Τραυματίας απομακρύνεται από το σημείο της χτεσινής επίθεσης, στη Λαχόρη
Τραυματίας απομακρύνεται από το σημείο της χτεσινής επίθεσης, στη Λαχόρη
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Η Τουρκία είναι μια από τις δυνάμεις που ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί για τη στήριξη της πακιστανικής «ασφάλειας» και οικονομίας, όπως αποτυπώθηκε και στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στην πακιστανική πρωτεύουσα.

Μαζί με τον Πακιστανό πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ, οι δυο άντρες παραβρέθηκαν στην υπογραφή συνολικά 11 διμερών συμφωνιών, για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας σε κλάδους όπως η Ενέργεια, ο Τουρισμός, οι Επικοινωνίες, το Εμπόριο. Οι δύο πλευρές ανέδειξαν το ενδιαφέρον για σύσφιξη συνεργασίας και στους τομείς της «άμυνας» και της «ασφάλειας». Αλλωστε η Αγκυρα διεκδικεί εδώ και καιρό ρόλο «μεσολαβητή» για την εξομάλυνση των αφγανο-πακιστανικών σχέσεων.

Νέες επιθέσεις «Ταλιμπάν»

Στο μεταξύ, νέες επιθέσεις «Ταλιμπάν» σημειώθηκαν χτες σε Πακιστάν αλλά και Αφγανιστάν, με στόχο τοπικά αρχηγεία της αστυνομίας.

Στην αφγανική επαρχία Λογκάρ, στα ανατολικά, τέσσερις βομβιστές αυτοκτονίας εμφανίστηκαν στο τοπικό αρχηγείο της Αστυνομίας, όπου συνολικά σκοτώθηκαν 22 αστυνομικοί, μετά από εισβολή που έγινε και στην τραπεζαρία του κτιρίου. Επίθεση αυτοκτονίας έγινε και στην πακιστανική πόλη Λαχόρη, όπου τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Η φτώχεια και η ανεργία κυριαρχούν

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Με σημαιοστολισμούς και τυμπανοκρουσίες γιορτάστηκε χτες στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, από την πολιτική ηγεσία και την αστική τάξη του ευρωΝΑΤΟικού προτεκτοράτου η έβδομη επέτειος από την κήρυξη μονομερούς ανεξαρτησίας στις 17 Φλεβάρη 2008, που είχε γίνει τότε με τη στήριξη των ιμπεριαλιστών που αιματοκύλισαν την πρώην Γιουγκοσλαβία από τις αρχές έως το τέλος της δεκαετίας του '90 με τελευταίο πρόσχημα τα «ανθρώπινα δικαιώματα» των Κοσσοβάρων Αλβανών και των αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ.

Ωστόσο, ο λαός του προτεκτοράτου δεν είχε τον παραμικρό λόγο χαράς, αφού πριν και μετά την «μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας» παραμένει εγκλωβισμένος στη μέγγενη ακραίας φτώχειας, τεράστιας ανεργίας και εκμετάλλευσης από τα κυκλώματα εξουσίας και οργανωμένου εγκλήματος που απομυζούν το μόχθο και τον πλούτο του. Είναι χαρακτηριστικά, άλλωστε, τα κύματα μετανάστευσης δεκάδων χιλιάδων Κοσσοβάρων Αλβανών που σημειώνονται από την αρχή του χρόνου (οπότε χαλάρωσαν οι περιορισμοί μετακίνησής τους μεταξύ Κοσσυφοπεδίου - Σερβίας). Χιλιάδες Κοσσοβάροι φεύγουν για την ξενιτιά, περνώντας τα σύνορα της Σερβίας με την Ουγγαρία, αναζητώντας μία θέση εργασίας κυρίως στα εργοτάξια της Γερμανίας, όπου έχουν καταφύγει από την αρχή του Γενάρη πάνω από 18.000 εργάτες, οι οποίοι κατέθεσαν αίτηση χορήγησης ασύλου. Το φαινόμενο μαζικής μετανάστευσης έχει πάρει τόσο μαζικές διαστάσεις, ώστε σε χτεσινή ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών επισημαίνεται ότι η δραστική αύξηση του αριθμού αιτούντων άσυλο «αποτελεί κίνδυνο αποσταθεροποίησης του Κοσσόβου και ολόκληρης της περιοχής». Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι το κύμα μεταναστών από το Κόσσοβο έχει συγκεντρωθεί στα ομόσπονδα κρατίδια της Κάτω Σαξονίας, Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, Βαυαρίας και Βάδης Βυρτεμβέργης.

Στο Βελιγράδι, πάντως, ο επικεφαλής του Γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο Μάρκο Ντζούριτς σημείωνε δηκτικά: «Οσο σκιάζουν για μία ακόμη φορά την Ευρώπη το σκότος του πολέμου και η αναχάραξη των συνόρων, τόσο γίνεται πιο ορατός ο σαφής κίνδυνος του ιστορικού "προηγούμενου" που δημιουργεί το Κοσσυφοπέδιο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ