ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στο Ντεμπάλτσεβε το επίκεντρο των σφοδρών μαχών

Στρατιωτικά οχήματα των δυνάμεων της κυβέρνησης του Κιέβου φτάνουν κοντά στο Ντεμπάλτσεβε
Στρατιωτικά οχήματα των δυνάμεων της κυβέρνησης του Κιέβου φτάνουν κοντά στο Ντεμπάλτσεβε
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Με τη λεγόμενη εκεχειρία, της Συμφωνίας του Μινσκ, ανάμεσα στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες στην Ανατολική Ουκρανία σε ισχύ από την Κυριακή, οι σφοδρότατες μάχες συνεχίστηκαν και χτες με επίκεντρο τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ντεμπάλτσεβε που βρίσκεται ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες των αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Η συγκεκριμένη πόλη γίνεται μεγάλη προσπάθεια και από τις δύο πλευρές να ελεγχθεί πλήρως. Ωστόσο οι πολιτοφύλακες έχουν υπεροχή, καθώς έχουν περικυκλώσει χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες (ισχυρίζονται ότι είναι 5.000, συγκεκριμένα η 101 Ταξιαρχία και το 8ο Σύνταγμα) και ελέγχουν το 80% της πόλης. Ετσι, καλούν τους στρατιώτες να παραδώσουν τον οπλισμό τους, να παραδοθούν, και προτείνουν να δημιουργηθεί ένας ασφαλής διάδρομος για την αποχώρησή τους.

Πάντως ο στρατός της Ουκρανίας παραδέχτηκε χτες ότι οι πολιτοφύλακες έχουν καταλάβει ένα τμήμα του Ντεμπάλτσεβε, αλλά και τη σύλληψη κάποιων στρατιωτών. Η κυβέρνηση του Κιέβου πάντως κατηγόρησε ευθέως τους πολιτοφύλακες ότι με τη στήριξη της Ρωσίας «καταστρέφουν» την ειρηνευτική διαδικασία. Οπως ισχυρίστηκε ο αναπληρωτής επικεφαλής του προεδρικού γραφείου, Βαλερί Τσάλι, «η κλιμάκωση αυτή απειλεί όχι μόνο την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, αλλά επίσης και την ασφάλεια της Ευρώπης». Επίσης ανέφεραν ότι και χτες είχαν 5 νεκρούς στρατιώτες και πολλούς τραυματίες, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο υπέγραψε διάταγμα για το νέο κύμα επιστράτευσης, ενώ όχι μόνο αποσύρει τα βαρέα όπλα, αλλά ενισχύει την περιοχή με περισσότερα.

Ο Ποροσένκο καταδίκασε επίσης χτες την προέλαση των πολιτοφυλάκων, που χαρακτήρισε «κυνική επίθεση εναντίον της Συμφωνίας του Μινσκ».

Συνεχείς επαφές ιμπεριαλιστών ηγετών

Οπως ήταν αναμενόμενο, η κατάσταση στο Ντεμπάλτσεβε απασχόλησε τις συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν ο Ουκρανός Πρόεδρος, Π. Ποροσένκο με το Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ, και τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος, με τη σειρά της, συνομίλησε με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και στη συνέχεια και με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Στη διάρκεια της συνομιλίας τους οι Μέρκελ, Πούτιν και Ποροσένκο αποφάσισαν «συγκεκριμένα μέτρα» για να επιτραπεί στους παρατηρητές του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) «ελεύθερη πρόσβαση» ώστε να επιτηρούν την εκεχειρία. Ωστόσο η πρόσβαση στην περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, επίσης δήλωσε ότι «η εμπλοκή σε έναν ενδιάμεσο πόλεμο με τη Ρωσία δεν είναι κάτι που είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας ή προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας» και συμπλήρωσε «και βέβαια, όπως έχουμε ζυγίσει τις επιλογές, ζυγίζουμε έναν προς έναν τους παράγοντες». Ωστόσο οι σκέψεις για περαιτέρω ενίσχυση της κυβέρνησης του Κιέβου με όπλα είναι στο τραπέζι.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε χτες όλες τις πλευρές στην Ανατολική Ουκρανία να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να τηρήσουν την ειρηνευτική Συμφωνία του Μινσκ.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι και η καταγγελία που έκανε το ρωσικό δίκτυο «Ρωσία Σήμερα», ότι τηλεοπτικό της συνεργείο που βρέθηκε στα περίχωρα του Ντεμπάλτσεβε κοντά στο κατεστραμμένο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ δέχτηκε επίθεση από ελεύθερους σκοπευτές του ουκρανικού στρατού.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη που δείχνει την πολυπλοκότητα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ο βουλευτής του κοινοβουλίου, Γιούρι Μπέρεζα, που είναι και μέλος του τάγματος του Δνείπερου, που έχουν συγκροτήσει οι φασίστες του «Δεξιού Τομέα» με χρηματοδότηση του μεγαλοκαπιταλιστή Ιγκόρ Κολομοΐσκι, προχώρησε σε «εμπρηστικές» δηλώσεις ότι, «αν χρειαστεί, θα κάψουμε την Κριμαία μαζί με τους κατοίκους της για να την ελευθερώσουμε».

Στην άλλη επαρχία του Λουγκάνσκ, όπως λένε και οι δύο πλευρές, έχει υπάρξει κατάπαυση πυρός και ξεκινάει η απομάκρυνση βαρέων όπλων με βάση τη Συμφωνία του Μινσκ. Επίσης, παρά τις εχθροπραξίες, και στο Ντονέτσκ χτες αργά ανακοινώθηκε από το στρατιωτικό διοικητή των πολιτοφυλάκων, Ε. Μπασούριν, ότι ξεκίνησαν οι πρώτες απευθείας επαφές με εκπροσώπους του ουκρανικού στρατού.

ΓΑΛΛΙΑ
Ο «νόμος Μακρόν» αφορμή για ενδοαστική κόντρα

Τα αντεργατικά μέτρα προχωρούν ...κανονικά

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με το βάθεμα των ενδοαστικών αντιθέσεων, μεταξύ άλλων και στο εσωτερικό του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (Parti Socialiste - PS), συνδέεται η χτεσινή απόφαση της κυβέρνησης Ολάντ - Βαλς να προσφύγει στο άρθρο 49 του Συντάγματος, προκειμένου να «περάσει» ο «νόμος Μακρόν» χωρίς την έγκριση της Βουλής. Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αυξάνει από 5 σε 12 ετησίως τις Κυριακές που θα επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων, μεθοδεύοντας και νέο χτύπημα μισθών, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να διαπραγματεύονται τα αντίστοιχα μεροκάματα.

Η κυβέρνηση κατέληξε στην απόφαση, εκτιμώντας ως αβέβαιο το αποτέλεσμα της προγραμματισμένης για χτες συνεδρίασης στη Βουλή για την ψήφιση του «νόμου Μακρόν». Ο ίδιος ο Μανουέλ Βαλς χαρακτήρισε το «νόμο Μακρόν» ένα «νόμο απαραίτητο για την οικονομία μας», διαμηνύοντας ότι δεν είναι διατεθειμένος «να λάβει κανένα ρίσκο». Ετσι, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ανακοινώθηκε ότι ενεργοποιείται η παράγραφος 4 του άρθρου 49 του Συντάγματος. Αμεση ήταν η αντίδραση του «δεξιού» UMP που κατέθεσε πρόταση μομφής, η οποία θα συζητηθεί αύριο Πέμπτη. Ο ηγέτης του UMP Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι «η αλήθεια αποκαλύφτηκε σήμερα, δεν υπάρχει ούτε πλειοψηφία ούτε και κυβέρνηση».

Αν και πολλά ΜΜΕ εκτιμούσαν χτες ότι η πρόταση μομφής κατά πάσα πιθανότητα θα καταψηφιστεί, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι οι ενδοαστικές «κόντρες» οξύνονται και στη Γαλλία, μέσα σε συνθήκες ασφαλώς αυξανόμενης ανησυχίας για την οικονομία και σφοδρών ανταγωνισμών για το μείγμα της πολιτικής που θα φέρει διέξοδο από την κρίση, ποιες μερίδες του κεφαλαίου θα ωφεληθούν και ποιες θα ζημιωθούν περισσότερο, ποιες ευρωπαϊκές αλλά και διεθνείς συμμαχίες θα προκριθούν ως ευνοϊκότερες για τα γαλλικά μονοπώλια.

Οι εξελίξεις έδωσαν - όπως ήταν φυσικό - νέο σύνθημα για ένταση της επιχείρησης παραπλάνησης του λαού. Αυτόματα ξεκίνησε έτσι μια συζήτηση για την «αυταρχική κυβέρνηση Βαλς», δεδομένου ότι αν και το άρθρο 49 έχει ενεργοποιηθεί δεκάδες φορές στη διάρκεια της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας (μετά το 1958 δηλαδή), είναι η πρώτη φορά που αυτό γίνεται από τότε που εκλέχτηκε Πρόεδρος ο Φρανσουά Ολάντ. Στόχος είναι να αποσιωπηθεί ότι τόσο οι υπερασπιστές του «νόμου Μακρόν» όσο και οι περισσότεροι από όσους τον «πολεμούν» μέσα στη Βουλή μοιράζονται την ίδια αγωνία για το πώς το γαλλικό κεφάλαιο θα ανακτήσει τη δύναμή του, εντός αλλά και εκτός συνόρων.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο «νόμος Μακρόν» έχει τη στήριξη βουλευτών και του UMP, ενώ ο βασικός του στόχος, που είναι η ενίσχυση της γαλλικής, «υγιούς ανταγωνιστικότητας», αποτελεί προτεραιότητα και για το UMP και για άλλες «αριστερές δυνάμεις», όπως το «Μέτωπο της Αριστεράς», αλλά και για «διαφωνούντες» που ξεπηδούν π.χ. από το PS, ανεξάρτητα από το αν ακόμα παραμένουν ή όχι στην ίδια πολιτική στέγη.

Νέα αντιασφαλιστικά μέτρα

Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι πολλαπλασιάζονται οι «παγίδες» που η αστική τάξη βάζει στο λαό για να τον εγκλωβίσει σε δικές της επιδιώξεις, να γίνει όμηρος αντιλαϊκών διεργασιών και να παραδώσει κάθε όπλο υπεράσπισης των δικαιωμάτων του.

Την ίδια περίοδο, η αντεργατική καταιγίδα δε λέει να κοπάσει και στη Γαλλία, όπου μπορεί να μην «τρέχουν» Μνημόνια, αλλά υπηρετείται ατόφια η στρατηγική του κεφαλαίου που απαιτεί τσάκισμα εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, συμβάλλουν και οι συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα, που σπεύδουν στο τραπέζι των «κοινωνικών διαλόγων», όπως αυτός που ξεκινά για τις επικουρικές συντάξεις στον ιδιωτικό τομέα. Με το γνώριμο επιχείρημα ότι εξαντλούνται τα αποθεματικά των Ταμείων, εργοδοσία και συνδικαλιστικές ηγεσίες (που διοικούν τα δύο μεγάλα Ταμεία) απειλούν τους εργάτες για να δεχτούν νέα αντιασφαλιστικά μέτρα. Οι εργοδότες προτείνουν αύξηση των ορίων ηλικίας ακόμη και στα 69 χρόνια, απορρίπτοντας κάθε αύξηση των εισφορών τους και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι τους δυσκολεύει το γεγονός ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας και για τις κύριες συντάξεις.

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία της CFDT συμφωνεί με τις εργοδοτικές προτάσεις, ενώ σε CGT και FO κυριαρχούν προτάσεις για επιβολή έκτακτης εισφοράς για δύο χρόνια και καλλιεργούνται αυταπάτες ότι τα Ταμεία θα κερδίσουν από το τζογάρισμα των αποθεματικών στο Χρηματιστήριο.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΕ ΣΕΡΒΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΡΙΑ
Αρνητική γνώμη για αναστολή του «Νότιου Ρεύματος»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Δημοσκόπηση σε Σερβία, Βουλγαρία και Αυστρία διενεργήθηκε από τις 12 έως τις 30 Γενάρη από την εταιρεία ICM Research για λογαριασμό του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων «Σπούτνικ» (πρώην «Ρία Νόβοστι») σε δείγμα 3.000 ανθρώπων, στην οποία ζητείται η γνώμη σχετικά με την αναστολή των έργων για το λεγόμενο Νότιο Ρεύμα (South Stream), τον αγωγό του ρωσικού φυσικού αερίου που έχει ανασταλεί από το Δεκέμβρη του 2014, και λόγω της επέμβασης στην Ουκρανία και της αντιπαράθεσης ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 64% των Βουλγάρων και το 61% των Σέρβων φοβούνται ότι η ακύρωση του αγωγού θα επιδράσει αρνητικά στις οικονομίες των χωρών τους. Ενώ στην Αυστρία το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 38%. Είναι χαρακτηριστικό ότι λιγότερο από το 5% και στις τρεις χώρες δήλωσαν ότι θα ήταν καλύτερο οι χώρες τους να μην είχαν τον αγωγό από τη Ρωσία.

Η δημοσκόπηση αυτή είναι σαφές ότι έχει σκοπιμότητα από πλευράς της Ρωσίας, ωστόσο καταγράφει μια υπαρκτή πραγματικότητα που δημιούργησε η σύγκρουση μετά από την ιμπεριαλιστική παρέμβαση στην Ουκρανία, αλλά κυρίως αφορά τους ανταγωνισμούς και τα συμφέροντα αστικών τάξεων και μονοπωλιακών ομίλων και όχι αυτά των λαϊκών στρωμάτων, που έτσι κι αλλιώς χρυσοπληρώνουν την ενέργεια. Πάντως η Σερβία, σύμφωνα με υπολογισμούς κρατικών υπηρεσιών, υπολογίζεται ότι από τη μη ανάπτυξη του αγωγού θα έχει απώλειες 375 εκατομμύρια δολάρια, ενώ και η Βουλγαρία υπολογίζεται ότι θα χάσει ετησίως 600 εκατομμύρια δολάρια για τέλη διέλευσης, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Ρούμεν Οβτσάροφ.

Θυμίζουμε ότι ήδη από τον περασμένο Δεκέμβρη η ρωσική κυβέρνηση και ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom κινήθηκαν εναλλακτικά για κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας, ώστε να παρακαμφθεί η Ουκρανία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ