ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΚΟ με κρατικό χρήμα και δράση στο Ιράκ

Το πρωτοσέλιδο του «Ρ» στις 13 Δεκέμβρη του 2003
Το πρωτοσέλιδο του «Ρ» στις 13 Δεκέμβρη του 2003
Η υπόθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης IMI (International Mine Initiative - διεθνής πρωτοβουλία για τις νάρκες) - η δράση της οποίας στο Ιράκ είχε καταγγελθεί μέσα από το πρώτο θέμα του «Ριζοσπάστη» στις 13 Δεκέμβρη του 2003 - ήρθε και πάλι χτες στη δημοσιότητα καθώς κατά του προέδρου της και συνεργατών της ασκήθηκε δίωξη για ζημιά που προξένησαν σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι και ο Αλεξ Ρόντος, στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου και σήμερα εντεταλμένος της ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής.

Στις 12 Δεκέμβρη του 2003 ο «Ρ» είχε διατυπώσει πρωτοσέλιδα ερώτηση για τη δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης καθώς στον διεθνή Τύπο είχαν εμφανιστεί φωτογραφίες στελεχών της με λεζάντα ότι πρόκειται για Ελληνες στρατιώτες στο Ιράκ. Την επομένη, 13 Δεκέμβρη, ο «Ρ» αποκάλυψε ότι πρόκειται για την ΙΜΙ και επανήλθε στις 14 Δεκέμβρη με περισσότερα στοιχεία. Στις 17 Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου βουλευτές του ΚΚΕ ρώτησαν ευθέως τον Γ. Παπανδρέου για την υπόθεση. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι πρόκειται για ελληνική οργάνωση, σημείωσε όμως ότι κινείται στα πλαίσια του κέντρου αποναρκοθέτησης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τελεί μια «σημαντική δραστηριότητα», ενώ δεν παρείχε καμιά πληροφόρηση για τη χρηματοδότηση της οργάνωσης.

Χτες, με αφορμή την δίωξη που ασκήθηκε, έγινε γνωστό ότι η δράση της συγκεκριμένης ΜΚΟ έβλαψε το ελληνικό Δημόσιο κατά εννέα εκατομμύρια ευρώ. Η υπόθεση αφορά στη χρηματοδότηση της οργάνωσης για ένα πρόγραμμα αποναρκοθέτησης σε Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Λίβανο και Ιράκ. Κατά του προέδρου της ΜΚΟ και συνεργατών του ασκήθηκε δίωξη για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, της ψευδούς βεβαίωσης και απιστίας σχετικά με την Υπηρεσία κατ' εξακολούθηση. Οπως προέκυψε από την σχετική έρευνα, το σύνολο της χρηματοδότησης εκταμιεύτηκε παράνομα.

Από τις τότε αποκαλύψεις του «Ρ», προέκυπτε ότι η συγκεκριμένη οργάνωση λειτουργούσε ως προβιά για την συμμετοχή της Ελλάδας στην κατοχή του Ιράκ. Στην χρηματοδότησή της μάλιστα εμπλέκονταν και ελληνικές εταιρείες που φιλοδοξούσαν να πάρουν μέρος στη λεηλασία του Ιράκ.

Ο «Ρ» αποκάλυψε επίσης ότι με τα ίδια αρχικά ΙΜΙ δραστηριοποιείται και μια ισραηλινή πολεμική βιομηχανία, η «Israel Military Industries Ltd.», η οποία παράγει βόμβες και οβίδες διασποράς, που σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» χρησιμοποιήθηκαν από το βρετανικό στρατό στο Ιράκ. Η ίδια ισραηλινή εταιρεία δραστηριοποιείται και στον τομέα της αποναρκοθέτησης. Δηλαδή οι ίδιες εταιρείες που ρίχνουν τις βόμβες, έρχονται στη συνέχεια να πάρουν μέρος στην εκκαθάριση των περιοχών, όπου σε επόμενη φάση κατασκευαστικές και άλλες εταιρείες θα αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους στα πλαίσια της «ανοικοδόμησης».

Σύμφωνα δε, με ορισμένες πληροφορίες, η οργάνωση αυτή έχει συνεργαστεί και με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στα πλαίσια της σήμανσης ναρκοπεδίων στον Εβρο, για την προστασία από τις νάρκες των λαθρομεταναστών. Η συγκεκριμένη οργάνωση, η ΙΜΙ, που ιδρύθηκε το 2000, είχε ιστοσελίδα στο «ίντερνετ», όπου γινόταν αναφορά στην αποστολή της και στους χορηγούς της, ανάμεσά τους το υπουργείο Εξωτερικών, η κατασκευαστική ΔΙΕΚΑΤ, η εφημερίδα ΑΞΙΑ, η τράπεζα Omega Bank, η εταιρεία Forthnet, που δραστηριοποιείται στις τηλεπικοινωνίες και η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Vodafone. Η οργάνωση, σύμφωνα επίσης με όσα αναφέρονταν στην ιστοσελίδα της, αποτελούνταν από 100 άνδρες, διασπαρμένους σε 20 ομάδες.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΑ «ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΑ» ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΑ
Στόχος η διεύθυνση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων όπου Γης

Η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις (κατ' εντολή των αστικών κυβερνήσεων και προς αναβάθμιση του ρόλου της ντόπιας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή) έχει πολλές μορφές. Περιλαμβάνει και τη θεωρητική επιμόρφωση στο στήσιμο και λειτουργία «πολυεθνικών κέντρων επιχειρήσεων» απ' όπου διευθύνονται ιμπεριαλιστικές αποστολές όπου Γης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ολοκληρώθηκε το «Προκεχωρημένο Σχολείο Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης Αξιωματικών» που διεξήχθη στις εγκαταστάσεις του «Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης» (ΠΚΕΕΥΕ) του ελληνικού στρατού στο Κιλκίς. Σχολείο που αποκτά μεγάλη σημασία καθόσον, αυτήν τη στιγμή, με συμμετοχή 50 Ελλήνων επιτελών και άλλους τόσους αξιωματικούς από χώρες της ΕΕ σχεδιάζεται στο στρατηγείο στη Λάρισα η επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με πρόσχημα ανθρωπιστική κρίση και συγκρούσεις που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν.

Η διάρκεια του σχολείου ήταν δύο βδομάδες και, όπως αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ, «οι σπουδαστές εκπαιδεύτηκαν τόσο θεωρητικά, επί βασικών θεμάτων που αφορούν στη λειτουργία πολυεθνικών Στρατηγείων, όσο και πρακτικά, με τη συμμετοχή τους στην άσκηση "WHITE DOVE 2014", στο πλαίσιο της οποίας οργάνωσαν ένα κέντρο επιχειρήσεων για την υποστήριξης μιας επιχείρησης ειρήνης. Επιπρόσθετα, εκπαιδεύτηκαν και στη NATOική εφαρμογή "Εικονική Μάχη" (NATO Virtual Battle Space - VBS)».

Στο σχολείο συμμετείχαν 25 εκπαιδευόμενοι, στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό από Ελλάδα, Αρμενία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Ιορδανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Την εκπαιδευτική ομάδα στελέχωσαν εκπαιδευτές από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ισπανία και Ιταλία, ενώ η πρακτική εκπαίδευση υποστηρίχθηκε από αξιωματικούς του ΠΚΕΕΥΕ και του NRDC-GR (NATO Rapid Deployable Corps - GReece, το Γ' Σώμα Στρατού, έτοιμο να αναλάβει ανά πάσα στιγμή υπηρεσία στις εντολές του ΝΑΤΟ).

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Χωρίς καμουφλάζ

Στην πρόσφατη εκδήλωση για την παραγωγική ανασυγκρότηση, στο πλαίσιο των χαριεντισμών ανάμεσα στον Αλ. Τσίπρα και στον Δ. Δασκαλόπουλο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπαινίχθηκε ότι ο Γ. Σταθάκης θα είναι ο υπουργός Οικονομικών σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ζητώντας μάλιστα το χρίσμα απ' τον πρόεδρο του ΣΕΒ, τον ρώτησε αν θέλει να τον φορολογεί στην παραγωγή ο Στουρνάρας ή στα κέρδη ο Σταθάκης, προσθέτοντας αστειευόμενος ότι «θα είναι πολύ άγριος». Το πόσο «άγριος» θα είναι ο Σταθάκης προκύπτει σαφέστατα απ' τη στρατηγική του κόμματός του για διαχείριση του καπιταλισμού με στόχο την ανάκαμψη της κερδοφορίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

***

Ο Γ. Σταθάκης, με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», αποδομεί και τα τελευταία ψήγματα αυταπατών που ίσως διατηρούνται ως προς το τι είναι και τι θέλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν κυβερνήσει. Τα αλλοτινά «νταηλίκια» για εσωτερική κατανάλωση -οι «γροθιές στο τραπέζι» κι άλλα παρεμφερή έπεα πτερόεντα- αντικαταστάθηκαν από εκτιμήσεις που δεν θέτουν καν το ζήτημα διευθέτησης του χρέους με τον τρόπο που ως τώρα το έθετε ο ΣΥΡΙΖΑ. Λέει ο Γ. Σταθάκης: «Νομίζω ότι η αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να θεωρείται de facto δεδομένη. Διότι το πρόβλημα του χρέους πλέον είναι προσδιορισμένο και αφορά την αδυναμία εξυπηρέτησής του από το '14 ως το '20, ενώ είναι πιο διαχειρίσιμη η κατάσταση μετά το '20, εάν και εφόσον υπάρξει μεγάλη επιμήκυνση. Αρα... η χρυσή τομή και η σωστή λύση είναι ένας συνδυασμός των δύο: αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους 2014-2020 και ταυτόχρονα δημιουργία των ελάχιστων προϋποθέσεων ώστε να υπάρξουν επενδυτικοί πόροι άμεσα»!!!

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Γ. Σταθάκης απαντά στο ερώτημα: «τι θα επιλέγατε μεταξύ διαγραφής του χρέους και ενός επενδυτικού πακέτου με ευνοϊκούς όρους»!!

Ο Σταθάκης φεύγει από τη θέση της διαγραφής μέρους του χρέους -που έτσι κι αλλιώς δεν θα γίνει για την τσέπη του εργαζόμενου αλλά για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του κεφαλαίου- και υιοθετεί την πιο «ρεαλιστική εκδοχή» ενός συνδυασμού επιμήκυνσης, κουρέματος και επενδυτικού πακέτου!!

***

Για να ενισχύσει την πρόταση που καταθέτει, επικαλείται τη στήριξη ενός ευρέως φάσματος πολιτικών δυνάμεων! Ομολογεί δηλαδή ότι πρόκειται για πρόταση απ' τους κόλπους της αστικής τάξης, που την προώθησή της αναλαμβάνουν παραπέρα οι πολιτικοί της εκπρόσωποι που μπορεί να συγκλίνουν και στη δράση για την υλοποίησή της. «Υπάρχουν αρκετές ιδέες στις οποίες συγκλίνουν όχι μόνο η Αριστερά, αλλά και ένα ευρύτερο φάσμα πολιτικών δυνάμεων για μια διπλή στρατηγική μετατόπισης, στην αντιμετώπιση του χρέους και στη διαμόρφωση μιας στοιχειώδους ατζέντας για επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γ. Σταθάκης. Ο Σταθάκης φτάνει μάλιστα να λέει ότι οι έννοιες κεντροαριστερά και κεντροδεξιά είναι ξεπερασμένες και «δεν ανταποκρίνονται στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα».

Ενώ, πρέπει με ιδιαίτερη προσοχή να δούμε την επισήμανση ότι, ενώ στη δεδομένη στιγμή πιο ενδεδειγμένη στρατηγική είναι η συνεργασία προσώπων μετά τις βουλευτικές εκλογές, λέει ο Σταθάκης δεν αποκλείεται «να υπάρξουν πολιτικές συμμαχίες που αυτή τη στιγμή δεν φαίνονται ώριμες και εφικτές». Τι να εννοεί άραγε; Μήπως -λέμε εμείς- την πιθανότητα ακόμα και ενός μεγάλου συνασπισμού;

***

Ο Γ. Σταθάκης διαβεβαιώνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει «η παραμικρή αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά προσανατολισμένος στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ» και πως αν και «μπορεί να υπάρξουν εντάσεις, θα πρυτανεύσουν η κοινή λογική και η ανάγκη να εξυπηρετηθεί το κοινό συμφέρον». Επισημαίνει μάλιστα ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι «επωφελείς για την ΕΕ σε σχέση με το αδιέξοδο στο οποίο έχει φτάσει το ελληνικό πρόβλημα». Είναι σαφείς οι όρκοι πίστης στον ευρωμονόδρομο και δεν χρειάζονται παρερμηνείες...

Αυτά και πολλά άλλα είπε ο Γ. Σταθάκης στη συνέντευξή του. Κατά τ' άλλα, όταν λέμε εμείς ότι έχουν κοινή στρατηγική βάση με τα άλλα κόμματα αστικής διαχείρισης μας κατηγορούν για εμπάθεια. Βεβαίως, αυτό για το οποίο δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τον Σταθάκη είναι η ειλικρίνεια για τις προθέσεις και τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του. Αντίθετα, φανερώνεται ο ύπουλος ρόλος δυνάμεων που, ενώ βρίσκονται στο ίδιο κόμμα με τον Σταθάκη, ενώ παλεύουν μαζί για να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, καλύπτονται πίσω από μια «αριστερή κριτική στήριξη» αυτής της πολιτικής, προσπαθούν να την καμουφλάρουν κοροϊδεύοντας ιδιαίτερα εργαζόμενους που έχουν αναφορές στο εργατικό - λαϊκό κίνημα...


Ψ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org