ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στις συγχωνεύσεις σχολείων

Μαθητές και κάτοικοι της Τσαριτσάνης διαδηλώνουν στην Ελασσόνα
Μαθητές και κάτοικοι της Τσαριτσάνης διαδηλώνουν στην Ελασσόνα
Πλήθος μαζικών και δυναμικών κινητοποιήσεων βρίσκονται σε εξέλιξη απ' άκρη σ' άκρη στη Θεσσαλία, ενάντια στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, που προωθεί η κυβέρνηση, κάτι που θα επιφέρει δραματικές συνέπειες στην ήδη υποβαθμισμένη μόρφωση των παιδιών. Και στους τέσσερις νομούς της περιοχής, καθημερινά, γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί διαδηλώνουν με καταλήψεις, αποκλεισμούς δρόμων, συγκεντρώσεις, συνελεύσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας και άλλες μορφές, διατρανώνοντας τη θέληση και την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν τον αγώνα για να αποτρέψουν τα σχέδια καταργήσεων και συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων.

Στο Νομό Λάρισας, χτες το πρωί, εκατοντάδες κάτοικοι της Τσαριτσάνης, όπου απειλούνται με κλείσιμο τα σχολεία, πραγματοποίησαν μαχητική πορεία στους δρόμους της Ελασσόνας και κατάληψη του δημαρχείου της πόλης.

Σε ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή Ελασσόνας του ΚΚΕ καλεί σε ξεσηκωμό τους εργαζόμενους, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και μαθητές της επαρχίας για να μην περάσουν τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης.

Μεγάλη κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο και του Γυμνασίου Ζάρκου Τρικάλων έγινε χτες από γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές του χωριού, με αποκλεισμό του εθνικού δρόμου Τρικάλων - Λάρισας, ενώ, όπως αποφάσισαν σε μαζική συνέλευσή τους, θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Επίσης, κάτοικοι του χωριού Φήκη πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων για το ενδεχόμενο να μπει «λουκέτο» στο Γυμνάσιο, ενώ οι μαθητές των Γυμνασίων Μεγάρχης και Μεγαλοχωρίου απέχουν από τα μαθήματά τους.

Από το συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Τρικάλων - Λαρίσης από μαθητές και κατοίκους του Ζάρκου

Eurokinissi

Από το συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Τρικάλων - Λαρίσης από μαθητές και κατοίκους του Ζάρκου
Στο Νομό Μαγνησίας, γονείς και μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη του Δημοτικού Σχολείου Κερασιάς. Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε αποκλεισμούς δρόμων και άλλες κινητοποιήσεις ενάντια στις καταργήσεις - συγχωνεύσεις των σχολείων είναι και οι κάτοικοι της Ευξεινούπολης, του Πτελεού, του Αερινού κ.ά.

Στην Καρδίτσα, κάτοικοι του Αγναντερού πραγματοποίησαν μεγάλη συγκέντρωση στο δημοτικό κατάστημα, ενώ δυναμική κινητοποίηση με αποκλεισμό του δρόμου Καρδίτσας - Λάρισας έγινε πριν λίγες μέρες στην Ιτέα. Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις βρίσκονται οι κάτοικοι κι άλλων χωριών. Να συντονίσουν τον αγώνα τους κατά των συγχωνεύσεων καλούν τις διοικήσεις των έξι δήμων του νομού οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέχτηκαν με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», οι οποίοι σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασαν τα επίσημα στοιχεία που δείχνουν δραστική μείωση της χρηματοδότησης των σχολείων του νομού για τις λειτουργικές δαπάνες και τις συντηρήσεις τους.

Κινητοποίηση και στο Μενίδι

Καμιά συγχώνευση ή κατάργηση σχολείου απαίτησαν χτες το μεσημέρι σε μια ιδιαίτερα μαζική κινητοποίηση μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς τριών λυκείων (1ο, 3ο, 5ο) και του 6ου Γυμνασίου Μενιδίου. Με πανό και συνθήματα έφτασαν από τα σχολεία τους με πορεία στην πλατεία Καράβου όπου έκαναν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Εκεί αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπεύθυνο του γραφείου, παρουσία του αρμόδιου αντιδημάρχου, οι οποίοι τους διαβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία συγχώνευση ή κατάργηση των συγκεκριμένων σχολείων. Μαθητές και καθηγητές όμως δήλωσαν ότι παρά τις διαβεβαιώσεις θα παραμείνουν σε αγωνιστική ετοιμότητα και θα απαντήσουν με μαζικές κινητοποιήσεις.

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Κατάληψη απ' τους απλήρωτους συμβασιούχους

Σε κατάληψη του ΤΕΙ Πειραιά προχώρησαν, απ' την Τρίτη, οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί του ιδρύματος, που εδώ και μήνες είναι απλήρωτοι, ενώ με μια σειρά κινητοποιήσεων (επίσχεση εργασίας, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας) διεκδικούν το αυτονόητο. Οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί, που είναι περίπου το 75% του εκπαιδευτικού προσωπικού, είναι απλήρωτοι απ' τον Οκτώβρη. Χτες, το ΤΕΙ επισκέφθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Παπακωνσταντίνου και συναντήθηκε με τους συμβασιούχους, αναγνωρίζοντας το δίκαιο αγώνα τους. Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι αλλαγές που γίνονται στην Παιδεία συνδέονται με γενικότερες στοχεύσεις, και επισήμανε πως οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιληφθούν ποιες κοινωνικές δυνάμεις επωφελούνται από τις αλλαγές και να διαμορφώσουν αιτήματα και μορφές πάλης. Σημείωσε, δε, την ανάγκη κοινού αγώνα σπουδαστών και εκπαιδευτικών.

Η διοίκηση του ΤΕΙ Πειραιά, με ανακοίνωση της για την κατάληψη των συμβασιούχων, χαρακτηρίζει «τις ενέργειες αυτές ακραίες, μη αποτελεσματικές και ότι δε συνάδουν με το πνεύμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας»! Μάλιστα, καλεί «τα εμπλεκόμενα μέρη, υπουργείο Παιδείας και Σύλλογο Εκτάκτων Καθηγητών να επισπεύσουν τις διαδικασίες επίλυσης του προβλήματος, ώστε να καταστεί δυνατή η επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών διαδικασιών του ιδρύματος»! Η στάση της διοίκησης του ΤΕΙ Πειραιά και πολύ περισσότερο του υπουργείου Παιδείας είναι το λιγότερο προκλητική και προσβλητική για τους εργαζόμενους, που εδώ και μήνες διεκδικούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους και το δικαίωμα στη δουλειά!

ΓΥΜΝΑΣΙΑ - ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ
Στα ίδια επίπεδα ο αριθμός του μαθητικού πληθυσμού

Τα στοιχεία για το σχολικό έτος 2008-2009 έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή

Ελαφριά αύξηση κατά 0,8% εμφανίζει ο αριθμός των εγγεγραμμένων μαθητών στα Γενικά Λύκεια τη σχολική χρονιά 2008-2009 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία λήξης του σχολικού έτους 2008-2009 που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ.). Η αύξηση αυτή φαίνεται να είναι ανάλογη της μείωσης που εμφανίζεται την ίδια χρονιά στους εγγεγραμμένους μαθητές στη Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ) τα στοιχεία της οποίας είχε δώσει πριν ένα μήνα στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός μαθητικός πληθυσμός των Γενικών Λυκείων για το 2008-2009 ήταν 241.598 μαθητές και από αυτούς οι 225.379 ήταν εγγεγραμμένοι σε δημόσια Λύκεια και οι 16.219 σε ιδιωτικά. Οι αποφοιτήσαντες από τα Γενικά Λύκεια το 2008-2009 ήταν 70.672, αριθμός μειωμένος κατά 4,8% σε σχέση με τους αποφοιτήσαντες της προηγούμενης χρονιάς.

Στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος κινείται ο αριθμός των εγγεγραμμένων μαθητών στα Γυμνάσια της χώρας τη χρονιά 2008-2009. Συγκεκριμένα, εγγεγραμμένοι ήταν συνολικά 341.315 μαθητές και από αυτούς οι 322.242 ήταν σε δημόσια Γυμνάσια και οι 19.073 σε ιδιωτικά Γυμνάσια. Οι αποφοιτήσαντες από τα Γυμνάσια του έτους 2008-2009 ήταν συνολικά 103.940 μαθητές.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 2008-2009 το διδακτικό προσωπικό αυξήθηκε κατά 3,3% στα Γυμνάσια και κατά 1,7% στα Γενικά Λύκεια, ενώ η αναλογία μαθητών προς εκπαιδευτικούς ήταν 6,6 προς 1 για τα Γυμνάσια και 7,9 προς 1 για τα Γενικά Λύκεια.

Κλαδικές συσκέψεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

Αύριο και μεθαύριο οργανώνονται συσκέψεις για σχολές Υγείας και τις καθηγητικές σχολές

Πανελλαδικές κλαδικές συσκέψεις με τη συμμετοχή του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, του Συλλόγου Σπουδαστών ΙΕΚ και άλλων ριζοσπαστικών συσπειρώσεων πραγματοποιεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, υλοποιώντας την απόφαση της 2ης Πανελλαδικής Συνάντησής του. Το Σαββατοκύριακο διοργανώνονται στην Αθήνα οι εξής συσκέψεις:

Αύριο Σάββατο, στις 6 το απόγευμα, για τις σχολές Υγείας. Θα παρευρεθούν επιτροπές αγώνα από τις Σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Νοσηλευτικής, Φαρμακευτικής, ΣΕΥΠ των ΤΕΙ και σπουδαστές των αντιστοίχων ειδικοτήτων από τα ΙΕΚ.

Την Κυριακή 20 Φλεβάρη, στις 3 το μεσημέρι, για τις καθηγητικές σχολές. Θα παρευρεθούν επιτροπές αγώνα από τις Φιλοσοφικές Σχολές, τις Παιδαγωγικές Σχολές, τα τμήματα Φυσικό, Μαθηματικό, Βιολογικό, Χημικό, τη ΣΕΛΕΤΕ των ΤΕΙ και σπουδαστές παιδαγωγικών ειδικοτήτων από τα ΙΕΚ.

Και οι δυο συσκέψεις θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, Αγ. Φιλοθέης 5β (πίσω από τη Μητρόπολη Αθηνών).

Συγκεντρώσεις φορέων
  • Συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα «Το "νέο" σχολείο της αγοράς και η δική μας απάντηση», συνδιοργανώνουν τη Δευτέρα 21 Φλεβάρη μια σειρά φορείς των περιοχών Βύρωνα, Καισαριανής και Παγκρατίου. Η συγκέντρωση γίνεται στις 7 μ.μ., στο σχολικό συγκρότημα του 2ου και 5ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών (Δαμάρεως 65) και συνδιοργανωτές είναι: Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», οι Ενώσεις Γονέων Καισαριανής και 2ου Διαμερίσματος Αθηνών και Σύλλογοι Γονέων του Βύρωνα.
  • Σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση διοργανώνει τη Δευτέρα 21 Φλεβάρη η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Μαθητών Νομαρχίας Πειραιά. Η σύσκεψη θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (4ος όροφος).Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org