ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
Θα σαρωθούν και το ξέρουν...

Διάσπαρτα στις σελίδες του αστικού Τύπου υπάρχουν διάφορες ιστορίες που αφορούν στην καταγραφή της πραγματικότητας που βιώνει η εργατική τάξη, έτσι που να εμφανίζουν τα αστικά έντυπα μια κάποια «λαϊκότητα». Αυτό που δεν υπάρχει σε καμιά από αυτές τις καταγραφές, είναι το τι ενώνει αυτές τις ιστορίες και τι είναι αυτό που πρέπει να συμβεί μετά το «κλάμα».

Αυτό, όμως, που δε γράφουν στα ρεπορτάζ, το διακηρύσσουν με τα άρθρα τους: Ο καπιταλισμός είναι αιώνιο σύστημα! Υποταγή! Υποταγή! Υποταγή!

Σα να τέλειωσαν όλες οι άλλες λέξεις.

Ελα όμως που αυτοί που κηρύσσουν την αιωνιότητα του καπιταλισμού και αξιώνουν την υποταγή της εργατικής τάξης σ' αυτό το αξίωμα, είναι πλέον και δακτυλοδεικτούμενοι: Οι αρθρογράφοι στην «Καθημερινή» δεν έχουν μόνο όνομα αλλά και συγκεκριμένη ταξική - ιδεολογική ταυτότητα την οποία κάθε μέρα προβάλλουν. Εχουν πρωταγωνιστήσει στην επίθεση κατά του λαού. Εχουν παρουσιάσει ξανά και ξανά την εργατική τάξη σαν το τέρας που φταίει για όλα τα κακά της μοίρας. Ετσι, όταν ζητάνε να υπογραφεί ξανά «κοινωνικό συμβόλαιο», δηλαδή να συμφωνήσει ο λαός στο σφάξιμό του, είναι εύκολα μεταφράσιμοι.

Εξ αρχής ήταν καθαρό πού θα έφταναν. Να επιχειρήσουν να χτυπήσουν το νου και την ψυχή της αντίστασης, το ΚΚΕ, το ταξικό εργατικό κίνημα. Κι αυτό κάνουν.

Θέλανε να είναι περίπατος η αντιλαϊκή επίθεση. Τρομοκράτησαν το λαό ξανά και ξανά για να περάσουν αυτήν την πολιτική σαν αυτονόητη. Ομως, η οργή από κάτω φουντώνει. Και πολλοί απ' όσους μετέχουν στην επίθεση, προσπαθούν να βγάλουν την ουρά τους απέξω, βλέποντας ότι αυτό που υπολόγιζαν σαν περίπατο μπορεί να αποδειχθεί και εφιάλτης.

Τη μάχη, πλέον, για λογαριασμό της αστικής τάξης καλείται να την πάρει πάνω του μόνο του το βαρύ πυροβολικό. Οπως ο πρώτος τη τάξει αρθρογράφος στα «ΝΕΑ». Που τραβάει τ' αυτί στις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπενθυμίζοντάς τους ότι είναι πολύ συγκεκριμένη η δουλειά που έχουν αναλάβει και άρα δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν πίσω μόλις βρεθούν απέναντι στην πρώτη διαδήλωση.

Στην ίδια γραμμή και το πρώτο βιολί στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» που εγκαλεί όσους από τους όμοιούς του βάζουν την ουρά κάτω από τα σκέλια. Σου λέει: «Μόνος μου θα βγάζω κάθε μέρα το φίδι από την τρύπα;» Δεν έχει δίκιο να παραπονιέται. Η εφημερίδα του εφοπλιστή Αλαφούζου είναι γερό οχυρό της αστικής τάξης. Εχει τον Μανδραβέλη, έχει τον Παπαδημητρίου, έχει τόσους και τόσους πανεπιστημιακούς που αρθρογραφούν τακτικά, πυκνά συχνά ενάντια στο «λαϊκισμό».

Κι όμως, τόσα πυροβόλα και δεν τους φτάνουν. Γιατί δεν είναι ορατή η έξοδος από την κρίση. Γιατί είναι υποχρεωμένοι να βαθύνουν στη βαρβαρότητα, γιατί χρειάζονται όλο τον στρατό τους να χτυπάει σ' ένα στόχο.

Τα πράγματα μπορεί να είναι και πιο ανησυχητικά απ' ό,τι φαίνονται. Καθημερινά, πλέον, τα κύρια άρθρα τους χτυπάνε έναν αντίπαλο: το ΚΚΕ (με άρθρα που ξεπερνούν κι αυτό ακόμα το όριο της προβοκάτσιας). Λογικό είναι. Αλλά και δηλωτικό του χαρακτήρα της σύγκρουσης.

Μέχρι τώρα είχαν συνηθίσει να εκλαμβάνουν τα μπράβο της πλουτοκρατίας, ως λαϊκή επικρότηση. Και τώρα διαπιστώνουν πως όσο αυξάνει το χειροκρότημα της πλουτοκρατίας, τόσο αυξάνει και η λαϊκή κατακραυγή. Διαπιστώνουν πολύ απλά πως αυτό που ξόρκιζαν είναι έξω από την πόρτα τους. Η οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή συγκροτείται σε τσουνάμι αντεπίθεσης.

Αυτό ακριβώς αναγνωρίζουν. Οτι φουσκώνει το τσουνάμι.

Είναι μια απελπισμένη στιγμή για τα πρώτα βιολιά. Που βλέπουν την ορχήστρα υποστήριξής τους να εγκαταλείπει την ώρα που καλείται να αντισταθεί στο «λαϊκισμό».

Πικρό ποτήρι, να το πιουν ως τον πάτο.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΓΑΙΝΕΙ Ο ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΛΕΡΩΜΕΝΗΣ ΦΩΛΙΑΣ: «Ενα από τα πιο ανησυχητικά φαινόμενα στην ελληνική κοινωνία είναι ο λαϊκισμός από... φόβο (...) Οι πολιτικοί φοβούνται να πουν την αλήθεια (...) τρέμουν τα "αυθόρμητα" γιουχαΐσματα, τις συνδικαλιστικές αντιδράσεις και την πίεση (...) Φόβος όμως υπάρχει και στο δημοσιογραφικό μας σινάφι. Δεν είναι εύκολο να επιχειρείς να είσαι ψύχραιμος ή αντικειμενικός (...) όταν πιέζεσαι από τις δυνάμεις του λαϊκισμού που έχουν μοναδική ικανότητα να χαρακτηρίζουν συλλήβδην "δωσίλογο" όποιον πάει κόντρα στο ρεύμα (...) Ναι, φουσκώνει ένα τσουνάμι αγανάκτησης της ελληνικής κοινωνίας (...) Ο φόβος των πολιτικών, των δημοσιογράφων, των ακαδημαϊκών είναι να μην βρεθούν απέναντι στο τσουνάμι. Είναι λογικό και ανθρώπινο. Δεν είναι όμως αυτό που περιμένεις από μια ηγεσία ενός τόπου σε ώρα κρίσης» (ο Α. Παπαχελάς στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΒΗΓΜΑ ΑΠ' Τ' ΑΥΤΙ: «Τον περασμένο Ιούλιο, ο Σαμαράς διατύπωσε πρώτος μια ιδέα και, μάλιστα, επεξεργασμένη: να χρησιμοποιηθεί η δημόσια περιουσία για να μειωθεί το δημόσιο χρέος. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, μιλώντας σε επιχειρηματίες στη Νέα Υόρκη, την ιδέα επανέφερε στο προσκήνιο ο Πρωθυπουργός (...) συνέπιπταν στο αυτονόητο (...) Είμαστε τώρα στα μέσα Φεβρουαρίου του επόμενου έτους και η υπόθεση βρίσκεται εκεί όπου βρισκόταν και τον Δεκέμβριο, και τον Σεπτέμβριο, και τον Ιούλιο. Δηλαδή, στο σημείο μηδέν (...) αιφνιδίως και ανεξήγητα, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση έκαναν μια μεγαλοπρεπή πιρουέτα και αποκηρύσσουν σήμερα όσα πρότειναν χθες (...) αντί να υποστηρίξουν τις απόψεις τους απέναντι στις αντιδράσεις, αντί να τεκμηριώσουν το σχέδιό τους, αντί να παρουσιάσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, αντί ακόμη και να συμπλεύσουν απέναντι στην οχλαγωγία, άρχισαν και οι δύο να σφυρίζουν κλέφτικα. Κρίμα και λάθος (...) όταν συνηθίσεις να υποχωρείς μόλις οι άλλοι βάζουν τις φωνές, τότε αυτοί θα φωνάζουν συνέχεια και εσύ θα υποχωρείς διαρκώς» (ο Γ. Πρετεντέρης στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΧΘΡΟΣ ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ για μικρομεσαίους και εργάτες

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Το σχέδιο για τα 50 δισ.

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ η κυβέρνηση το αυτονόητο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΓΡΙΑ ΚΟΜΠΙΝΑ με τους ημιυπαίθριους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ

ΤΑ ΝΕΑ: Είπα - ξείπα για τα δημοτικά τέλη

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΦΟΛΑ για τους ημιυπαίθριους

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σύγκρουση υπουργείων για ημιυπαίθριους

Η ΑΥΓΗ: «Πωλητήρια» με βούλα και υπογραφή

ΕΘΝΟΣ: ΤΑ ΝΕΑ ΟΡΙΑ σε Στρατό - Σώματα Ασφαλείας

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ στρατιωτικών

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΣΤΡΑΨΕ ΚΑΙ ΒΡΟΝΤΗΞΕ Ο ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το αυτονόητο της αντίστασης

«Οσο υλοποιούνται οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα τόσο αναδεικνύονται τα αδιέξοδα της στρατηγικής της πλουτοκρατίας, που δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να πείσει τους "από κάτω" ότι υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ ή πως οι θυσίες τους δεν πάνε χαμένες. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει. Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχομεσαίοι αγρότες διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς, πως τα χειρότερα είναι ακόμα μπροστά και τα παιδιά τους θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους. Το συμπέρασμα είναι προφανές. Είναι η ώρα της αποφασιστικής παρέμβασης του ταξικού - λαϊκού κινήματος, της αλλαγής των κοινωνικοπολιτικών συσχετισμών με στόχο την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Αυτό είναι και το μόνο φιλολαϊκό σχέδιο εξόδου από την κρίση» (ένα από τα σχόλια στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ)

Και ο επικίνδυνος καημός

«Αυτά που ζούμε δεν είναι περίεργα. Είναι η κορύφωση ενός αριστερού ανορθολογισμού που κατίσχυσε στην ελληνική κοινωνία και τώρα τα συμπτώματά του οξύνονται λόγω της κρίσης (...) Το ΚΚΕ (...) ανεβαίνει (...) να κάνει "γιορτές μνήμης του Δημοκρατικού Στρατού" (...) κηρύσσει την έργω ανυπακοή στους νόμους (...) έδωσε κάλυψη στη διάχυτη από παλιά παραβατικότητα. Οταν διακηρύσσεις ότι "νόμος είναι το δίκιο του τάδε", καθένας φτιάχνει τη φαντασιακή νομιμότητα στα μέτρα του (...) η Κερατέα δεν είναι η πρώτη περιοχή που βράζει και έχει την ιδεολογική κάλυψη της παλαβής Αριστεράς (...) αυτός o χώρος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις συγκρούσεις. Είτε αυτές γίνονταν στην Ηλιούπολη για τον υποσταθμό της ΔΕΗ είτε στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης που δεν ήθελαν το ραντάρ είτε για τα καλώδια υψηλής τάσης στη βόρεια Αττική (...) πρέπει να υπογράψουμε εκ νέου το κοινωνικό συμβόλαιο» (ο Π. Μανδραβέλης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ