ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και με τη «βούλα» του Συντάγματος!

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή για την αναθεώρηση του άρθρου 28

Με συνοπτικές διαδικασίες, αντιστρόφως ανάλογες της σπουδαιότητας του ζητήματος, ολοκληρώθηκε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 28 του Συντάγματος, το οποίο ως τώρα αφορούσε στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και από τώρα και στο εξής, αν η προτεινόμενη από το ΠΑΣΟΚ αναθεώρηση υπερψηφιστεί, θα αφορά και τυπικά πλέον στην εκχώρησή τους, αφού ουσιαστικά, στην πράξη αυτό είναι γεγονός.

Η άκρως ανησυχητική αυτή εξέλιξη πυροδότησε τις έντονες αντιδράσεις μαζικών φορέων, ενώ με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων διοργανώθηκε τη μέρα συζήτησης στη Βουλή ένα μαχητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Οι διαδηλωτές έστειλαν μήνυμα καταδίκης της συρρίκνωσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, μήνυμα πως «κάποια πράγματα ούτε πουλιούνται, ούτε αγοράζονται, ούτε εκχωρούνται» και κάλεσαν την κυβέρνηση και τα κόμματα της Βουλής να «ξανασκεφτούν την ιστορική ευθύνη που αναλαμβάνουν απέναντι στον περήφανο ελληνικό λαό και στη ματοβαμμένη ιστορία αυτού του τόπου με την ψήφιση αυτής της πρότασης αναθεώρησης». Ταυτόχρονα δεσμεύτηκαν για συνέχιση του αγώνα στην κατεύθυνση ματαίωσης της προτεινόμενης αναθεώρησης.

Η αναθεώρηση του άρθρου 28 αποτελεί ουσιαστικά τον πυρήνα της παρούσας συνταγματικής αναθεώρησης και αποβλέπει στην άρση οποιουδήποτε συνταγματικού εμποδίου υπήρχε στην πορεία ενσωμάτωσης της χώρας στις διαδικασίες της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Η προτεινόμενη αναθεώρησή του συνιστά εν λευκώ εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, μέσω της υπερίσχυσης του ιμπεριαλιστικού «δικαίου» και με τη «βούλα» του Συντάγματος. Η αναγωγή, άλλωστε, της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» σε συνταγματική επιταγή, είναι πασιφανές πως θα υποσκάψει ακόμη περισσότερο τα θεμέλια της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας. Ταυτόχρονα θα οδηγήσει και σε υποβάθμιση της Βουλής, αφού ζητήματα ζωτικής σημασίας θα καθορίζονται από ξένα κέντρα.

Η ερμηνευτική δήλωση που το ΠΑΣΟΚ προτείνει - και η ΝΔ συμφωνεί και επαυξάνει, επικροτώντας επιπλέον - να εισαχθεί στις παραγράφους 2 και 3 του εν λόγω άρθρου, είναι αρκούντως αποκαλυπτική: «Ερμηνευτική δήλωση: Το άρθρο 28 αποτελεί θεμέλιο για τη συμμετοχή της χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης»!

Το ΚΚΕ εξέφρασε και στη Βουλή την κατηγορηματική του αντίθεση με την προτεινόμενη αναθεώρηση του άρθρου, αντιπρότεινε μάλιστα να συμπεριληφθεί η εξής διάταξη: «Το κοινοτικό Δίκαιο και γενικά το Διεθνές Δίκαιο δεν έχει υπερσυνταγματική ισχύ, δεν είναι ανώτερο και ισχυρότερο από το Σύνταγμα. Αν υπάρχουν διατάξεις, διεθνείς ή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και είναι αντίθετες με το Σύνταγμα, να υπερισχύει το Ελληνικό Σύνταγμα».

Ο Συνασπισμός διά του εισηγητή του Φώτη Κουβέλη τάχθηκε μεν κατά της τροποποίησης του άρθρου «ως ελάχιστη περιφρούρηση της ήδη αποδυναμωμένης λαϊκής κυριαρχίας», ωστόσο ο Ν. Κωνσταντόπουλος είπε στην ομιλία του πως η Ελλάδα πρέπει «να συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Το ΔΗΚΚΙ με ανακοίνωσή του τονίζει πως «η ερμηνευτική δήλωση θεσπίζει περιορισμούς της εθνικής κυριαρχίας, παραχωρεί αρμοδιότητες νομοθετικές, εκτελεστικές και δικαστικές σε διεθνή όργανα ακόμα και σε οργανισμούς στρατιωτικού χαρακτήρα».

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος τόνισε: «Οι αλλαγές γίνονται και για λόγους πολιτικούς και ιδεολογικούς, για να δίνεται το στίγμα και από το Σύνταγμα ότι η Ελλάδα ανήκει και συμμετέχει στην ΕΕ, αλλά και νομικούς, για να μην υπάρχουν νομικά προβλήματα και να επιτυγχάνονται τα νομικά αποτελέσματα και οι δεσμεύσεις που θέλουν όσες κυβερνήσεις υποστηρίζουν τη συμμετοχή της χώρας μας σε τέτοιου είδους οργανισμούς».

Ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι το ΚΚΕ θα ήθελε ένα τελείως διαφορετικό άρθρο 28, ωστόσο και στη σημερινή πραγματικότητα πρέπει να υπάρξει στοιχειώδης ευαισθησία και να εισαχθεί διάταξη που να κατοχυρώνει την υπερίσχυση του ελληνικού Συντάγματος έναντι του πρωτογενούς κοινοτικού Δικαίου και των διεθνών συμβάσεων που έχει υπογράψει η χώρα μας. Και μια δεύτερη διάταξη, που να λέει ότι τα ελληνικά δικαστήρια και τα εθνικά δικαιοδοτικά όργανα θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν, αν οι κανονισμοί και οι διατάξεις που έρχονται από την ΕΕ είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα, διαφορετικά δε θα εφαρμόζονται.

Ο λαός θα σπάσει τις συνταγματικές χειροπέδες!

Επί του θέματος τοποθετήθηκε στη Βουλή και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία στηλίτευσε ως «εγκληματική» την προωθούμενη τροποποίηση του άρθρου, κατήγγειλε ότι εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα και συρρικνώνεται η λαϊκή κυριαρχία, συμπληρώνοντας όμως ότι η εκχώρηση αυτή δε μειώνει καθόλου το ρόλο του εθνικού κράτους, αφού το αστικό κράτος, μέσω της εκχώρησης των δικαιωμάτων, αποκτά δύναμη σε βάρος του λαού.

«Η κυρίαρχη τάξη στη χώρα μας πριν από όλα έχει συμφέρον από τη συμμετοχή της στην ΕΕ. Επομένως, αυτή καλά κάνει και θέλει την ΕΕ και τη συνταγματική κατοχύρωση. Καλά θα κάνει όμως ο ελληνικός λαός, αν σήμερα δεν έχει πειστεί - που πιστεύουμε ότι βρίσκεται σε μια πορεία πολύ θετική, προβληματισμού - τουλάχιστον να καταλάβει τι χειροπέδη τού έχουν φορέσει, ώστε να βρει τον τρόπο να μην τη νομιμοποιήσει στη συνείδησή του και να μπορέσει να τη σπάσει στην πραγματικότητα στην πορεία», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της υπογράμμισε: «Χωρίς, βεβαίως, εμείς να είμαστε "εραστές" της ελληνικής έννομης τάξης, θεωρούμε ότι η απόφαση περί προτεραιότητας του διεθνούς δικαίου είναι μία απόφαση που περικλείει τεράστιους κινδύνους και θα φέρει στην πορεία πολύ συγκεκριμένα προβλήματα, δε λέω μπροστά στην κυβέρνηση ή σε όποια κυβέρνηση είναι, αλλά μπροστά στον ελληνικό λαό».

«Τι θα γίνει - συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - αν το διεθνές δίκαιο με τη μορφή συγκεκριμένων οργανισμών (διότι δεν είναι χαρτί το διεθνές δίκαιο) μας πει "παραβιάζετε τη διεθνή έννομη τάξη"; Θα το δεχτούμε; Εγώ λέω να το δεχτούμε ότι την παραβιάζουμε και να το πούμε. Θα μας πούνε τότε ότι παραβιάσαμε το αναθεωρημένο Σύνταγμα. Εγώ λέω να το παραβιάσουμε. Και βεβαίως, εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε και, στη συνείδησή μας επομένως, δεν παραβιάζουμε τίποτα.

Η Αλέκα Παπαρήγα κατήγγειλε επιπλέον ότι, για άλλη μια φορά, ταυτίζεται η ευρωπαϊκή πολιτική του κάθε κόμματος με την ΕΕ και ότι επί της ουσίας η προτεινόμενη αναθεώρηση λέει ότι «εκόντες άκοντες και σήμερα και αύριο και μεθαύριο και όσο διαρκεί αυτό το Σύνταγμα, θα υποστηρίζουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οχι. Αλλο είναι για εμάς ευρωπαϊκή πολιτική, τουλάχιστον αυτήν που έχει το ΚΚΕ και άλλο Ευρωπαϊκή Ενωση. Και από πού ως πού; Ποιο δίκαιο το λέει αυτό και ποια επιστημονική αντίληψη λέει "Ευρώπη ίσον ΕΕ";. Η Ευρώπη υπήρχε και πριν την ΕΕ και θα υπάρχει και μετά την ΕΕ».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι αν η προτεραιότητα του διεθνούς δικαίου οδηγεί σε συρρίκνωση του ρόλου της Βουλής, καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει στους χώρους δουλιάς, τι έχει να γίνει στην ύπαιθρο, τι έχει να γίνει εκεί όπου ζει άμεσα ο λαός και έχει ανάγκη να οργανωθεί, να διαδηλώσει, να απεργήσει, να ασκήσει πίεση, αυτήν την κλασική πίεση που επέτρεψε η καπιταλιστική κοινωνία. Αν συρρικνώνεται ο ρόλος της Βουλής, που ήταν η κορόνα στο στέμμα της αστικής δημοκρατίας, καταλαβαίνετε πώς θα βλέπουν το απλό εργοστάσιο.

«Δε θα έχουμε - κατέληξε η Αλ. Παπαρήγα - ένα πλουραλιστικό, πολυπολιτισμικό Σύνταγμα. Θα έχουμε ένα Σύνταγμα, το οποίο θα κατοχυρώνει και πάλι τα συμφέροντα των λίγων. Επομένως κανένας λόγος να υποταχθούμε σε αυτό. Και είναι άλλο πράγμα αν ένας λαός δεν καταφέρει με την αντίστασή του να μη νομιμοποιήσει αυτές τις επιλογές και άλλο να έχει τη συνταγματική χειροπέδη. Βεβαίως, και αυτή η χειροπέδη μπορεί να λυθεί, όταν αποφασίσει ο λαός. Αλλά επειδή τώρα εδώ μιλάμε για το Σύνταγμα, πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους».


Β.Ν.


ΚΑΒΑΛΑ
ΑντιΝΑΤΟική σύσκεψη φορέων Αν. Μακεδονίας - Θράκης

Μαζική ανταπόκριση βρίσκει το κάλεσμα της Αντιπολεμικής Επιτροπής Καβάλας για συντονισμό όλων των φορέων της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, με στόχο την από κοινού διοργάνωση αντιπολεμικού συλλαλητηρίου. Η Αντιπολεμική Επιτροπή Καβάλας διοργανώνει σύσκεψη αύριο Δευτέρα 19 Φλεβάρη στις 6 το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας» της πόλης και έχει καλέσει σε συμμετοχή όλους τους φορείς της περιοχής, μέσω των Τοπικών Επιτροπών Ειρήνης που λειτουργούν στους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Μάλιστα στο ειδικό κάλεσμα της Αντιπολεμικής Επιτροπής προς τους φορείς της ΤΑ ήδη έχουν ανταποκριθεί η Νομαρχία και ο Δήμος Καβάλας, που δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στην πλατιά σύσκεψη για το συντονισμό της δράσης των φορέων.

Στόχος της σύσκεψης, όπως προσδιορίζεται μέσα από σχετική ανακοίνωση της Αντιπολεμικής Επιτροπής Καβάλας, είναι να εξεταστούν οι τρόποι, οι μορφές πάλης και ο αγώνας απέναντι στις τραγικές συνέπειες που προκάλεσαν στη Βαλκανική οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία. Η Αντιπολεμική Επιτροπή προτείνει την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στις 23 Φλεβάρη, ημέρα της μαύρης επετείου έναρξης των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, κάτω από το εξής διεκδικητικό πλαίσιο:

«Να φύγει το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Να επιστρέψουν τα ελληνικά στρατεύματα από τη Γιουγκοσλαβία, να μεταγραφούν στα ελληνικά πανεπιστήμια οι Ελληνες φοιτητές που σπουδάζουν στη γειτονική χώρα. Να παρασχεθεί κάθε σύγχρονος ιατρικός έλεγχος και παρακολούθηση, κάθε ιατρική και επιστημονική φροντίδα σ' όσους φαντάρους και φοιτητές έζησαν τα τελευταία χρόνια στη Γιουγκοσλαβία. Να διατεθούν όλα τα απαραίτητα κονδύλια από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος στη Γιουγκοσλαβία και τις γειτονικές χώρες. Να καταστραφούν με ασφαλή τρόπο όλα τα πυρηνικά και ραδιενεργά όπλα. Καμία συμμετοχή της χώρας μας στο μέλλον σε νέους πολεμικούς γύρους. Να δικαστούν οι εγκληματίες πολέμου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ