ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Στο σφυρί ο «λαϊκός κουμπαράς»

Εδώ και 100 χρόνια αποτελεί στήριγμα για τα λαϊκά στρώματα, δίνοντας - σε σύγκριση με τις τράπεζες - υψηλότερους τόκους για καταθέσεις και χαμηλότερους για δάνεια. Με 4,5 εκατ. πελάτες και καταθέσεις που ξεπερνούν τα 2,5 τρισ. δραχμές, έχει μπει στο στόχαστρο των μεγάλων τραπεζικών συμφερόντων

Εδώ και δεκαετίες χορηγεί χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια, πέρα από τις υψηλές αποδόσεις στις καταθέσεις
Εδώ και δεκαετίες χορηγεί χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια, πέρα από τις υψηλές αποδόσεις στις καταθέσεις
Επί έναν αιώνα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) αποκαλείται και αποτελεί τον «κουμπαρά του λαού». Το Ιδρυμα όπου κάθε μικροκαταθέτης έχει υψηλότερους τόκους από αλλού και χαμηλότοκα δάνεια. Το Ιδρυμα που χρηματοδοτεί την κατασκευή κοινωφελών έργων. Το Ιδρυμα που δεν περνά απαρατήρητο από τους μεγαλοκαρχαρίες του κλάδου, οι οποίοι ορέγονται τις αξίας τρισεκατομμυρίων δραχμών καταθέσεις του. Και έρχεται σήμερα η κυβέρνηση να ξεπουλήσει το Ταμιευτήριο, για να εξυπηρετήσει ακριβώς αυτούς τους μεγαλοτραπεζίτες.

Από το 1900, οπότε ιδρύθηκε, μέχρι σήμερα, του εμπιστεύονται τις οικονομίες τους ο εργάτης, ο αγρότης, ο υπάλληλος, ο σπουδαστής. Για την ασφάλεια των καταθέσεών τους όλα αυτά τα χρόνια εγγυητής ήταν το κράτος. Αποδείχτηκε όταν μετά την απελευθέρωση της χώρας από τη γερμανική κατοχή το 1944, μόνο το ΤΤ - σε αντίθεση με τις τράπεζες που αρνήθηκαν - αποζημίωσε τους καταθέτες του.

Είναι αυτοτελής Δημόσια Υπηρεσία και εποπτεύεται από τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών. Οι πελάτες του φτάνουν σήμερα τα 4,5εκατομμύρια, ενώ οι καταθέσεις ξεπερνούν τα 2,5τρισ.δρχ. Τα κέρδη του φθάνουν τα 45 δισ. δρχ. το χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι συγκεντρώνει πάνω από το 10% των τραπεζικών καταθέσεων της χώρας.

Οι πελάτες του ΤΤ φτάνουν τα 4,5 εκατομμύρια. Οι καταθέσεις τα 2,5 τρισ. δρχ. Τα κέρδη τα 45 δισ. το χρόνο. Συγκεντρώνει πάνω από το 10% των τραπεζικών καταθέσεων της χώρας
Οι πελάτες του ΤΤ φτάνουν τα 4,5 εκατομμύρια. Οι καταθέσεις τα 2,5 τρισ. δρχ. Τα κέρδη τα 45 δισ. το χρόνο. Συγκεντρώνει πάνω από το 10% των τραπεζικών καταθέσεων της χώρας
Δεν είναι κερδοσκοπικός οργανισμός, όπως οι εμπορικές τράπεζες. Γι' αυτό, τα χρηματικά διαθέσιμά του, τα διαθέτει χαμηλότοκα στους οργανισμούς και επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας για την κατασκευή σχολικών κτιρίων, νοσοκομείων, δρόμων, σε δήμους και κοινότητες, σε Λιμενικά Ταμεία κλπ.

Τι προσφέρει στους ιδιώτες καταθέτες; Το επιτόκιο σε μια απλή κατάθεση, ορίζεται σε 4,25%, ενώ υπάρχουν και λογαριασμοί όπου ανεβαίνει μέχρι το 4,80%. Παράλληλα, χορηγεί στεγαστικά δάνεια σε υπαλλήλους και συνταξιούχους του δημοσίου, για την αγορά ή την οικοδόμηση πρώτης κατοικίας.

Το επιτόκιο χορηγήσεων για τους κατοίκους των παραμεθόριων περιοχών (Νομοί Εβρου, Ξάνθης, Ροδόπης, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου) είναι 4,75%. Για τους κατοίκους των Νομών Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Βοιωτίας, Κορινθίας, Μαγνησίας, Ηρακλείου και Λάρισας είναι 6,5%. Για τους κατοίκους των υπόλοιπων νομών είναι 5,65%. Για τις ειδικές κατηγορίες δανειοληπτών (τυφλοί, κωφοί, πολύτεκνοι) είναι 4,25%.

Τι ισχύει σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα; Για τις καταθέσεις, π.χ. στην Εθνική Τράπεζα και στο λογαριασμό «Εθνοταμιευτήριο» το επιτόκιο ορίζεται στο 2,5% για ποσά από 1.000.001 - 5.000.000 δρχ. Σε 3% για ποσά μέχρι 20.000.000 δρχ. Και σε 4% μόνο για κατάθεση από 50.000.000 και πάνω. Στην Αγροτική Τράπεζα το επιτόκιο ταμιευτηρίου ορίζεται σε 2,40% για κατάθεση μέχρι 1.000.000. Σε 2,70% για κατάθεση μέχρι 4.000.000. Σε 3,30% για κατάθεση άνω των 4.000.000. Για να επιτύχει κανείς επιτόκιο κατάθεσης ίδιο με του ΤΤ (δηλαδή 4,25%) χρειάζεται κατάθεση άνω των 50.000.000 στο λογαριασμό «Δήμητρα». Αναφορικά με τις εξ ολοκλήρου ιδιωτικές τράπεζες, η μεγαλύτερη του κλάδου, η Alpha Bank, στο λογαριασμό καταθέσεων «Alpha 100» δίνει επιτόκιο 1,50% για κατάθεση μέχρι 1.022.250. Επιτόκιο 2,75% για κατάθεση μέχρι 5.111.250. Για επιτόκιο 4,50% χρειάζεται κατάθεση από 68.150.0001 και άνω.

Το πρώτο βήμα εκποίησης της υποδομής του, γίνεται μέσω συνεργασίας με τα ΕΛΤΑ
Το πρώτο βήμα εκποίησης της υποδομής του, γίνεται μέσω συνεργασίας με τα ΕΛΤΑ
Με βάση τα παραπάνω και αν υποθέσουμε ότι το κομπόδεμα των μικροκαταθετών συνήθως είναι μέχρι και 5 εκατομμύρια, το επιτόκιο καταθέσεων που ορίζουν τα λοιπά ιδρύματα είναι περίπου 1,5%κατώτερο αυτό του ΤΤ.

Για τα στεγαστικά δάνεια: Η Εθνική δίνει με κυμαινόμενο επιτόκιο 6,25%-7,90% και σταθερό 6,65%-7,10%. Η Αγροτική με κυμαινόμενο 6,25% και σταθερό 6,50%-6,80%. Η δε Alpha με κυμαινόμενο επιτόκιο 6,75% και σταθερό 6,75%-7%.

Ομως, οι χαμηλότοκες χρηματοδοτήσεις του ΤΤ για στέγαση και κοινωφελή έργα και τα υψηλά επιτόκια καταθέσεων γίνεται προσπάθεια να καταργηθούν. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μετατρέψει το ΤΤ σε Ανώνυμη Εταιρία, που θα λειτουργεί αποκλειστικά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Σε ένα πρώτο βήμα, πρόσφατα, η διοίκηση του ΤΤ υπέγραψε συμφωνία τουλάχιστον πενταετούς διάρκειας με τη διοίκηση των ΕΛΤΑ, παρουσία των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών. Στη συμφωνία προβλέπεται ότι οι δύο οργανισμοί θα ιδρύσουν κοινές εταιρίες για τη διαχείριση και ανάπτυξη ειδικών χρηματοοικονομικών προϊόντων (π.χ. αμοιβαία κεφάλαια) και την πρακτόρευση ασφαλιστικών προϊόντων. Θα διερευνήσουν τη δυνατότητα κοινής στρατηγικής ανάπτυξης των πληροφοριακών τους συστημάτων, τη δημιουργία κοινού τηλεπικοινωνιακού δικτύου και τη χρήση κοινού λογισμικού.

Με τη συμφωνία αυτή ανοίγει ο δρόμος για την εκμετάλλευση των υποδομών του ΤΤ από ιδιώτες. Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση προωθεί το ξεπούλημα του 25% των ΕΛΤΑ και του 50% συν το διευθυντικό δικαίωμα της θυγατρικής του, των ταχυμεταφορών. Ενδιαφέρον δείχνουν τέσσερις ξένες ταχυδρομικές εταιρίες. Ο ιδιώτης που θα πάρει το κομμάτι από τα ΕΛΤΑ θα έχει λόγο και στις εταιρίες που από κοινού θα οικοδομήσουν τα Ταχυδρομεία με το Ταμιευτήριο. Το επόμενο βήμα;


Χρειαζόμαστε λαϊκή οικονομία, χρειαζόμαστε λαϊκό Ταμιευτήριο

Συνέντευξη με τον Κώστα Μπέτση, επικεφαλής της ΕΣΑΚ Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Τις συνέπειες της εισαγωγής του ΤΤ στο χρηματιστήριο και τη ληστεία που διεξάγουν οι εμπορικές τράπεζες - με την ευλογία των κυβερνώντων - σε βάρος των μικροκαταθετών, αναλύει στο «Ρ», ο Κώστας Μπέτσης. Ο επικεφαλής της ΕΣΑΚ - ΤΤ και προϊστάμενος του ΤΤ Ζακύνθου τονίζει την ανάγκη όχι μόνο για ένα Ταμιευτήριο με δημόσιο χαρακτήρα στο καπιταλιστικό σύστημα, αλλά για λαϊκή, κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, που θα έχει στο κέντρο της τον εργαζόμενο άνθρωπο. Η συνέντευξη έχει ως εξής:

- Η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση του ΤΤ. Ποιος ο λόγος να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση;

- Με τη μετατροπή του ΤΤ σε ΑΕ και την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο, η κυβέρνηση ικανοποιεί τις πιο ακραίες επιδιώξεις του χρηματιστηριακού κεφαλαίου. Ας σημειώσουμε ορισμένα στοιχεία:

Με βάση το μέγεθος του δικτύου του και με τη δυνατότητα περαιτέρω συγκεντροποίησης των τραπεζών, η εταιρία συμβούλων «Κάντορ» - σε έκθεσή της το Νοέμβρη - εκτιμούσε ότι το ΤΤ είναι στόχος πιθανής αγοράς.

Η δε κυβέρνηση απεργάζεται την παράδοση του ΤΤ στα χέρια του τραπεζικού κεφαλαίου, μετατρέποντάς το σε απλό υποπρακτορείο διανομής των διαφόρων προϊόντων του μελλοντικού εξαγοραστή. Μάλιστα, σύμφωνα και με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, το ΤΤ μαζί με τα ΕΛΤΑ θα προχωρήσουν στην από κοινού επέκτασή τους στα Βαλκάνια, όπου - κατά τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις - θα παίξουν και πάλι το ρόλο του πωλητή των διαφόρων προϊόντων (αμοιβαίων κεφαλαίων κλπ.) του μελλοντικού κεφαλαιοκράτη - αγοραστή.

Ταυτόχρονα, από το ΤΤ θα προωθηθούν κι άλλα τοκογλυφικά προϊόντα, όπως καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες κλπ. Ολα αυτά, με το πρόσχημα του εκσυγχρονισμού του ιδρύματος.

- Πού θα οδηγήσει η εφαρμογή αυτών των σχεδίων;

- Οι καταθέσεις του ΤΤ προέρχονται κατά κύριο λόγο από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που από ιδρύσεως του ΤΤ του εμπιστεύονταν τις οικονομίες τους, τόσο για το δημόσιο χαρακτήρα του ιδρύματος στο δεδομένο σύστημα, όσο και από το γεγονός ότι τόκιζε τα χρήματα από την πρώτη δραχμή κατάθεσης. Δηλαδή, δεν είχε πλαφόν, όπως έχουν οι άλλες τράπεζες για τον εντοκισμό των καταθέσεων.

Επιπλέον, είχε και εξακολουθεί να έχει το μεγαλύτερο τόκο στις καταθέσεις ταμιευτηρίου, που είναι κύρια καταθέσεις των φτωχών, λαϊκών στρωμάτων. Είναι δε χαρακτηριστικό το γεγονός ότι παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων, αυτά του ΤΤ παραμένουν πολύ πάνω από εκείνα των εμπορικών τραπεζών.

Με το ξεπούλημά του, όλα αυτά - και τα επιτόκια - πάνε περίπατο, αφού θα εξαναγκαστεί να εναρμονιστεί και ήδη εναρμονίζεται με εκείνα του ευρώ που ισχύουν και εφαρμόζονται από τις περισσότερες ελληνικές τράπεζες, οι οποίες λειτουργούν στις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ.

Η ληστεία

- Πώς σχολιάζετε την ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων...

- Πρόκειται για ληστεία. Το μέγεθος της ληστείας, από τη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων που ακολουθείται σήμερα, γίνεται φανερό και από το γεγονός ότι από κάθε μονάδα μείωσης αυτού του επιτοκίου οι αποταμιευτές των τραπεζών χάνουν 270 δισ. δραχμές. Από κάθε μονάδα μείωσης των επιτοκίων χορηγήσεων οι δανειολήπτες έχουν όφελος 140 δισ. δρχ.

Σήμερα υπάρχουν καταθέσεις άτοκες όπως π.χ. στην Εθνική Τράπεζα με 0% για καταθέσεις μέχρι και 170.000 δραχμές. Στην ίδια ρότα κινούνται και οι υπόλοιπες τράπεζες, με στόχο να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα υπέρογκα κέρδη τους.

Εχει δε τέτοιο θράσος το τραπεζικό κεφάλαιο, ώστε π.χ. η Εθνική προχώρησε και σε αυξήσεις επιτοκίων χορηγήσεων. Για παράδειγμα η «Εθνοστέγη» διαμορφώνεται σε 6,25% από 5,25% που ήταν τον Ιούλη του 2000.

Ολα αυτά πρέπει να εξεταστούν μέσα στο γενικότερο περιβάλλον, όπου κινούνται τα λαϊκά στρώματα.

- Τι εννοείτε;

- Συμπαραστάτης και υποστηρικτής του τραπεζικού κεφαλαίου η κυβέρνηση, έχει επιδοθεί σε μία τεράστια επιχείρηση παραπληροφόρησης για να πείσει το λαό ότι η μετα-ΟΝΕ εποχή, η εποχή του ευρώ, θα φέρει καλύτερες μέρες. Σε όλους τα ίδια έλεγε και για τους στόχους της ΟΝΕ. Ομως οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι, που καθημερινά δοκιμάζουν αυτή την αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική στις τσέπες τους. Αυξήσεις μισθών κατώτερες του πληθωρισμού, ανατροπή κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Ετσι πολλά νοικοκυριά αναγκάζονται να καταφύγουν στο δανεισμό από τις τράπεζες με τις πιστωτικές κάρτες και τα άλλα δάνεια, δάνεια επί παντός επιστητού, που έχουν έτοιμα οι σημερινοί μας κεφαλαιοκράτες. Με επιτόκια που είναι 3, 4, 5 και 10 φορές ακόμα πιο πάνω από τα επιτόκια καταθέσεων - όπως των πιστωτικών καρτών - και με σκοπό να αποκομίσουν περισσότερα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τραπεζικά δάνεια που χορηγήθηκαν στα νοικοκυριά απόκτησαν πρωτόγνωρες διαστάσεις και στο διάστημα 1995-2000 τετραπλασιάστηκαν. Σήμερα τα υπόλοιπα των καταναλωτικών δανείων ξεπερνούν τα 1,7 τρισ. δρχ. από τα 407 δισ. που ήταν το 1995. Ηλίου φαεινότερο λοιπόν ότι χαμένοι ακόμα περισσότερο θα είναι οι καταθέτες του ΤΤ και μόνο κερδισμένο το μεγάλο κεφάλαιο.

Απολύσεις

- Τι έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι του ΤΤ;

- Φυσικά και αυτοί θα βρεθούν στο στόχαστρο της αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι γνωστές οι επιδιώξεις του τραπεζικού κεφαλαίου σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων. Μείωση προσωπικού, αντικατάστασή του από εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης και ό,τι άλλα τραβάει ο οργανισμός του μεγάλου κεφαλαίου. Ακόμα και ενοικιάσεις εργαζομένων, το «καινούριο φρούτο».

Ηδη η σημερινή διοίκηση του ΤΤ κάνει λόγο και για προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, που θα αντικαταστήσει το σημερινό - 500 άτομα σε πρώτη φάση - χωρίς ουσιαστικά να εξασφαλίζει το «πλεονάζον προσωπικό», όπως η ίδια αποκαλεί τους σημερινούς εργαζομένους. Αλλωστε, είναι νόμος του καπιταλισμού, όπου γίνονται συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, να απολύεται το 20% των εργαζομένων.

Την ανησυχία των εργαζομένων για το μέλλον τους εντείνουν και τα σενάρια που επεξεργάζεται η διοίκηση, σύμφωνα με τα οποία κάθε υποκατάστημα θα έχει το δικό του προϋπολογισμό εσόδων - εξόδων. Δηλαδή, θα πάει περίπατο ο κεντρικός οικονομικός σχεδιασμός που υπήρχε μέχρι σήμερα σε αυτά τα δεδομένα της καπιταλιστικής επιχείρησης του δημοσίου που είναι το ΤΤ.

Ετσι, θα υπάρξει τεράστια πολυδιάσπαση και κατακερματισμός του κινήματος και κλείσιμο όσων υποκαταστημάτων δεν πληρούν κάποιους όρους (δεν είναι κερδοφόρα ή ό,τι άλλο).

- Ποια η στάση της ΕΣΑΚ απέναντι σε αυτά τα ζητήματα;

- Η ΕΣΑΚ πιστεύει ότι το ΤΤ πρέπει να εξακολουθήσει να έχει το δημόσιο χαρακτήρα του. Και μέσα από την ένταση της λαϊκής πάλης, να διαμορφωθούν τέτοιες συνθήκες, που με μια άλλη, φιλολαϊκή κυβέρνηση, να έχει το ΤΤ τον πραγματικά δημόσιο και λαϊκό χαρακτήρα που πρέπει να έχει ένα πιστωτικό ίδρυμα, σε μια δημόσια οικονομία. Μια οικονομία προς όφελος του λαού, κεντρικά σχεδιασμένη, που θα έχει στο κέντρο της προσοχής τον εργαζόμενο. Τον άνθρωπο του μόχθου, αυτόν που παράγει τα σημερινά αγαθά. Μόνο έτσι θα διαμορφώνονται και οι όροι για δημόσια λαϊκή υγεία, παιδεία, πολιτισμό.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


«Εκσυγχρονισμός» - προίκα για το ξεπούλημα

Το υπουργείο Μεταφορών Επικοιωνιών, ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα προβλέπει την εισαγωγή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) στο Χρηματιστήριο μέχρι το 2002. Πρόσφατα, ο υπουργός Χρ. Βερελής απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου, αναγνώρισε το σημαντικό ρόλο που παίζει σήμερα το ΤΤ, το οποίο είναι, όπως είπε, το μεγαλύτερο ίδρυμα αποταμίευσης. Παραδέχτηκε ότι προστατεύει τους μικρούς αποταμιευτές, εφόσον δίνει γι' αυτούς τα υψηλότερα επιτόκια από όλες τις τράπεζες. Ομως, για να δικαιολογήσει την πορεία προς την ιδιωτικοποίηση, είπε ότι το ΤΤ δεν μπορεί σήμερα να ανταγωνιστεί τα άλλα ιδρύματα και να δώσει νέες υπηρεσίες και γι' αυτό πρέπει να «εκσυγχρονιστεί».

Με την εισαγωγή του ΤΤ στο ΧΑΑ προβλέπονται «επιθετικές» εξαγορές από άλλα τραπεζικά ιδρύματα, όπως η Εμπορική Τράπεζα, η οποία έχει εδώ και καιρό εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αποκτήσει ποσοστό στο ΤΤ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι προωθείται η πρόσληψη εξειδικευμένων συμβούλων, η μηχανοργάνωση και η ανάπτυξη on line δικτύου και η εγκατάσταση Αυτόματων Ταμειακών Μηχανημάτων (ΑΤΜ) στα υποκαταστήματά του. Θα διευρυνθεί ο ρόλος του στο διαρκώς αναπτυσσόμενο τομέα της στεγαστικής πίστης (πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια κλπ.). Με τον ΟΤΕ θα δημιουργηθεί τηλεπικοινωνιακό δίκτυο μεταφοράς δεδομένων και φωνητικών υπηρεσιών που θα συνδέσει μεταξύ τους τα 130 βασικά υποκαταστήματα και 718 ταχυδρομικά γραφεία των ΕΛΤΑ που εκτελούν ταμιευτηριακό έργο.

Τίθεται το ερώτημα, γιατί η ανάπτυξη των υποδομών αυτών δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Και αντιμετωπίζουμε τον εξής παραλογισμό: Η κυβέρνηση από τη μία πλευρά, ενώ ευθύνεται για την ένδεια των υποδομών, την επικαλείται, προκειμένου να προβάλει ως μόνη λύση επιβίωσης το ξεπούλημα του ΤΤ κομμάτι κομμάτι σε ιδιώτες. Ταυτόχρονα, πριν ξεκινήσει το ξεπούλημα, το εκσυγχρονίζει με χρήματα του δημοσίου, φτιάχνοντας την προίκα του, για να δελεάσει τους τζογαδόρους της Σοφοκλέους.

Το ορέγονται πολλοί

Στην τοποθέτησή του, στη Βουλή, ο Αντ. Σκυλλάκος τόνιζε ότι πολλοί ορέγονται το ΤΤ. Πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο ίδρυμα προστατεύει τις πενιχρές οικονομίες των καταθετών, αφού δίνει επιτόκιο 1,5% πάνω από αυτό της Εθνικής και χορηγεί χαμηλότοκα δάνεια σε χιλιάδες δημόσιους υπάλληλους.

Στόχος όλων των ενεργειών της κυβέρνησης, είπε ο κομμουνιστής βουλευτής, είναι να περάσει στα χέρια των ιδιωτών και του τραπεζικού κεφαλαίου. Τότε, όμως, δε θα ασκεί το σημερινό κοινωνικό του ρόλο, όπως έγινε και με τις κρατικές τράπεζες που ιδιωτικοποιήθηκαν.

Για δε το προσωπικό του ΤΤ προειδοποίησε ότι όταν το ίδρυμα μετατραπεί σε ΑΕ, με έναν απλό νόμο θα μπορεί να αρθεί η μονιμότητα των υπαλλήλων, που σήμερα προστατεύεται από το Σύνταγμα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ