ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΘΗΤΕΙΑ
Το ΝΑΤΟ διατάσσει, η κυβέρνηση εκτελεί

Περισσότερο από ένας χρόνος έχει περάσει από τότε - ήταν πριν από τις εκλογές του Απρίλη του 2000 - που ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, εξήγγειλε και επίσημα τη δημιουργία σώματος εθελοντών επαγγελματιών οπλιτών στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, μέτρο που σύμφωνα με την ίδια εξαγγελία πρόκειται να συνοδευτεί με τη σταδιακή μείωση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας κατά 6 μήνες. Από τότε και μέχρι σήμερα η εξαγγελία αυτή έχει ανακυκλωθεί τουλάχιστον πέντε φορές με τη μορφή της επίσημης εξαγγελίας από τον υπουργό Αμυνας, ενώ έχει διαρρεύσει ακόμα και το σχετικό νομοσχέδιο στον Τύπο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις αρχές του Μάρτη, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί από ποιους θα ξεκινήσει η εφαρμογή της μείωσης της θητείας.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχει μια δυστοκία για την τελική δρομολόγηση του ζητήματος. Προφανώς, η δυστοκία αυτή οφείλεται, σ' ένα βαθμό, και στην προσπάθεια που γίνεται να συμβιβαστούν τα ασυμβίβαστα. Δηλαδή και οι ΝΑΤΟικές κατευθύνσεις να εφαρμοστούν αλλά και τα προσχήματα, όσον αφορά την κάλυψη των εθνικών αμυντικών αναγκών να τηρηθούν. Η όλη υπόθεση, που έχει καταντήσει σίριαλ, αποκαλύπτει και κάτι άλλο: Ο Α. Τσοχατζόπουλος, ενεργώντας βιαστικά με υπερβάλλοντα ζήλο, στην προσπάθειά του να δείξει καλή διαγωγή και συνέπεια στο ΝΑΤΟ, προχώρησε στην εξαγγελία, χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει καμία μελέτη για το θέμα.

Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται και από τα όσα αντιφατικά κατά καιρούς έχει εξαγγείλει ο υπουργός Αμυνας για το ίδιο θέμα. Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε φορά που γινόταν η εξαγγελία, δίνονταν και διαφορετικές εκδοχές για το καθεστώς που θα διέπει τον θεσμό του επαγγελματία οπλίτη. Τη μια μιλούσαν για συμβόλαιο 10 χρόνων για να φθάσουν μέχρι τα 25 χρόνια. Δηλαδή, επαγγελματίες στρατιώτες που θα έχουν ηλικία μέχρι και τα 45 χρόνια! Από την άλλη, παρουσίαζαν μελέτες για τις επιπτώσεις στην οροφή του στρατεύματος του δημογραφικού προβλήματος, δηλαδή μείωση της απόδοσης των κλάσεων και ταυτόχρονα μιλούσαν και για μείωση της στρατιωτικής θητείας, πράγμα βέβαια που φαίνεται ασυμβίβαστο. Μιλούν ακόμα για την ανάγκη επάνδρωσης των νέων οπλικών συστημάτων, που ο χειρισμός τους απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό.

Για αποστολές επιβολής της «νέας τάξης»

Τίποτα απ' όλα αυτά, από όσα επικαλούνται, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Οι κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ είναι σαφείς και διατυπώνονται με κάθε ευκαιρία. Η αλήθεια είναι πως η δημιουργία επαγγελματικού στρατού αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προσαρμογή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα νέα ΝΑΤΟικά δεδομένα, ώστε ο στρατός κάθε χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ να μπορεί να λειτουργήσει σε ρόλους κατασταλτικού μηχανισμού και να φέρει σε πέρας αποστολές επιβολής της «νέας τάξης». Οι άξονες αυτού του προσανατολισμού μπήκαν από τις αρχές της δεκαετίας του '90, που άρχισε η συζήτηση για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, και με την πλήρη εφαρμογή και λειτουργία της από το 1999 αποτελούν πλέον κανόνα απαράβατο για τις χώρες - μέλη.

Το ΝΑΤΟ σήμερα χρειάζεται πολυεθνικούς στρατούς με δυνατότητες ταχείας μεταφοράς και άμεσης επέμβασης ανά τον πλανήτη. Οι πολυάριθμοι παραδοσιακοί εθνικοί στρατοί, για τις χώρες τουλάχιστον του σκληρού πυρήνα της «νέας τάξης», τείνουν να ξεπεραστούν και να αντικατασταθούν από ταχυκίνητες μονάδες με πολλαπλάσια δύναμη πυρός. Οι δυνάμεις αυτές, ένα είδος παγκόσμιου χωροφύλακα, χρειάζεται να στελεχώνονται από άτομα με επαγγελματική και μόνο σχέση, από κοινούς μισθοφόρους. Ρόλο που δεν μπορούν από τη φύση τους να τον παίξουν στρατεύσιμοι νέοι που υπηρετούν τη θητεία τους.

ΝΑΤΟποίηση του Ελληνικού Στρατού

Το ΝΑΤΟ λοιπόν διατάσσει και ο Α.Τσοχατζόπουλος εκτελεί, όπως εξάλλου και ολόκληρη η ελληνική κυβέρνηση. Δύο είναι οι άξονες αυτής της πολιτικής: Το νέο αμυντικό δόγμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, το δόγμα περί Αμυντικής Στρατηγικής Αναθεώρησης και η προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτό το δόγμα που άμεσα γίνεται με τη δημιουργία σώματος επαγγελματιών οπλιτών και στην πορεία με τη συνολική ανασυγκρότηση των Ελληνικού Στρατού.

Δεν πρόκειται για την αναγκαία προσαρμογή του στρατού στις νέες τεχνολογίες και τον ανάλογο εκσυγχρονισμό του. Αυτό χρησιμοποιείται σαν πρόσχημα για να περάσει η πλήρης και λειτουργική ΝΑΤΟποίηση του Ελληνικού Στρατού. Σχετική επιτελική μελέτη του ΓΕΣ με τον τίτλο «Ο Στρατός Ξηράς το 2010» περιγράφει αυτή την πολιτική. Γίνεται σαφής αναφορά στο διεθνές περιβάλλον και στην προοπτική δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Στρατού, στον ανταγωνισμό στη Βαλκανική και στην Ανατολική Μεσόγειο. Επισημαίνεται δε, ότι η βάση πάνω στην οποία οικοδομείται ο Στρατός του 2010 είναι το «διαμορφούμενο Ευρωπαϊκό Περιβάλλον», δηλαδή το πλαίσιο της νέας τάξης και η αναζήτηση ρόλου στα πλαίσια αυτά από την Ελλάδα.

Το νομοσχέδιο

Η όλη ανακύκλωση που γίνεται στο θέμα εκφράζει και την αγωνία της ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας για το κατά πόσον θα βρεθεί ικανοποιητικός αριθμός νέων για να στελεχώσει τον επαγγελματικό στρατό. Οπως έχει επισημάνει ο υπουργός Αμυνας, άλλες ΝΑΤΟικές χώρες που επιχείρησαν κάτι ανάλογο, συνάντησαν απροθυμία στην προσέλευση επαγγελματιών στρατιωτών. Ξεκίνησε λοιπόν η καμπάνια με την προβολή των «πλεονεκτημάτων τα οποία θα έχουν οι επαγγελματίες στρατιώτες, όπως επαγγελματική εξασφάλιση, κατοχύρωση δικαιώματος σύνταξης, «υψηλός» μισθός... 220.000 δραχμών το μήνα κλπ.

Σύμφωνα με όσα βγήκαν στη δημοσιότητα, μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πρόσληψης των πρώτων 5.000 Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ). Συνολικά το μισθοφορικό σώμα του ελληνικού στρατού θα ανέλθει, σε πρώτη φάση και μέσα σε μια τριετία, σε 15.000 άνδρες αλλά και γυναίκες. Η ηλικία τους θα πρέπει να είναι 18-26 ετών. Ως προϋπόθεση τίθεται να έχουν απολυτήριο Γυμνασίου, ενώ τα αγόρια πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Θα υπάρχει ακόμα ρύθμιση που θα αφορά τους σημερινούς Εθελοντές Πενταετούς Υποχρέωσης (ΕΠΥ), με βάση την οποία οι περίπου 22.000 ΕΠΥ θα εξισώνονται με τους επαγγελματίες οπλίτες.

Την ίδια ώρα, για το «χρύσωμα του χαπιού», προβάλλεται η πιθανολογούμενη σταδιακή μείωση της στρατιωτικής θητείας, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια κατά 6 μήνες. Εναρξη εφαρμογής της, χωρίς αυτό να είναι τελείως βέβαιο, θα γίνει από τη σειρά που κατατάχθηκε το Γενάρη του 2001, δηλαδή η θητεία για αυτούς που θα απολύονται από το Μάη του 2002 και μετά στο Στρατό Ξηράς από 18 μήνες που είναι σήμερα θα γίνει 16, στην Πολεμική Αεροπορία από 20 μήνες θα γίνει 18 και στο Πολεμικό Ναυτικό από 21 μήνες που είναι σήμερα θα γίνει 19 μήνες.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Πατριδογνωμόνιο
Η... άμυνα των νέων ιεροεξεταστών

Για πολλοστή φορά, αλλά για πρώτη με την υπογραφή του νέου Αμερικανού πλανητάρχη αγγλοαμερικανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν τα περίχωρα της Βαγδάτης. Για λόγους «αμυντικούς». Οπως επίσημα στρατιωτικά χείλη εκστόμισαν στο Πεντάγωνο, οι Ιρακινοί απέκτησαν εσχάτως τρόπο να εντοπίζουν τα αεροπλάνα που τους βομβαρδίζουν. Οχι απειλητικό για τη ζωή των αγγέλων του θανάτου πάνω απ' τα κεφάλια τους, αλλά πιθανόν ικανό στο άδηλο μέλλον να καταρρίψει έστω κι ένα απ' αυτά!

Η κυνική δικαιολογία ήταν «υπόθεση άμυνας με έγκριση Προέδρου». Δεν αξίζει να σταθεί κανείς, σύντροφοι, σ' όλη αυτή τη σκηνοθετημένη βερμπαλιστική συσκότιση μιας δεδομένης βαρβαρότητας. Αξίζει όμως να προσεχτεί μια ερώτηση που υποβλήθηκε από «δημοσιογράφο» στην ενημέρωση του αμερικανικού Πενταγώνου και αποκαλυπτική για τη μορφή που θα πάρει η διεθνής προπαγάνδα πολύ σύντομα. Χρειάστηκε βεβαίως πολλή υπομονή για να παρακολουθήσει κανείς μια ώρα ανταλλαγής στημένων ερωτήσεων και απαντήσεων και ν' αντέξει το θεατρικό έργο: διαφάνεια και σεβασμός των επικυρίαρχων για την κοινή γνώμη που έχει «εναποθέσει» με το ζόρι τις τύχες της δήθεν στους ιεραπόστολους φονιάδες των λαών.

Πετάγεται ένας «δημοσιογράφος» και ρωτάει το ένστολο αφεντικό του, που εξηγεί την... αποστολή. «Τι συνέβη και βελτιώθηκε η αεράμυνα των Ιρακινών; Πώς κατάφεραν να συντονιστούν; Μήπως διδάχθηκαν από το Κόσσοβο και ήρθαν σε επαφή με Σέρβους που τους εκπαίδευσαν ή τους προμήθευσαν τα κατάλληλα μέσα;».

Υπό κανονικές συνθήκες πετάγεται κανείς πάνω και σπάει την τηλεόραση αμυνόμενος/η στον πυροβολισμό της νοημοσύνης του. Διότι δεν είναι και λίγο ν' ακούς τους παγκόσμιας αυτόκλητους χωροφυλάκους να διατείνονται ότι οι εξαιρετικώς αποτελεσματικοί εναντίον τους Σέρβοι, που τους νίκησαν κατά κράτος και τους αποδεκάτισαν και δεν προλάβαιναν να μετράνε φέρετρα με την αστερόεσσα στο Κόσσοβο, τώρα εξοπλίζουν και εκπαιδεύουν τον άλλο τους μεγάλο εχθρό, τους Ιρακινούς, και επομένως έπρεπε να αμυνθούν.

Η... καταπληκτική αυτή σύλληψη σύνδεσης των αμερικανοβρετανικών συμφερόντων απ' τα Βαλκάνια ως τη Μέση Ανατολή δεν αντέχει σε κριτική βρεφών ως προς το περιτύλιγμά της. Οφείλει όμως να κινητοποιήσει τα ανακλαστικά μας ως προς την προπαγάνδα που πολύ σύντομα θα αρχίσει να παιανίζει κι ενταύθα. Δε θα περιμένουμε πολύ ώσπου να βγει απ' το καβούκι του κάποιος δημοσιολόγος, τύπου Ανδριανόπουλου, κάποιος αοριστολόγος, τύπου Αβραμόπουλου, ή σώφρων ρεαλιστής ως ο πρώτος πρόθυμος εκσυγχρονιστής ή νεοδημοκράτης, που θα λέει ότι ο... κόσμος πρέπει να τελειώνει με τον Σαντάμ, αν επιθυμεί ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Την ίδια στιγμή στα ψιλά των ειδήσεων θα «περνούν» λεωφορεία γεμάτα Σέρβους, τα τιναγμένα στον αέρα, και οι Παλαιστίνιοι καμικάζι που απαντούν στα «χειρουργικά» χτυπήματα της ισραηλινής πολεμολάγνας ακροδεξιάς.

Σ' αυτό το κλίμα κατοχής του κόσμου, με τους λαούς που αντιστέκονται ή και γονατίζουν εξουθενωμένοι, πεινασμένοι, αδύναμοι, αλληλέγγυοι και στημένοι απέναντι σε μια ενημερωτική παγκοσμιοποιημένη τηλεοπτική ιερά εξέταση του 21ου αιώνα, ο καθείς και τα όπλα του. Ολα θεμιτά πλην της σιωπής και της αδράνειας. Γιατί τότε γινόμαστε ξύλα που θα καούν, οι λαοί, για να κάψουν οι νεοταξίτες τους δαίμονες της αντίστασης. Αν δε δηλώσουν οι λαοί πίστη στα ιδεώδη του ιμπεριαλισμού κι υποταγή, μια σύγχρονη «αουτονταφέ», θα θεωρηθούν οι μάγισσες του σύγχρονου, του δικού μας μεσαίωνα. Ετσι λένε στα Πεντάγωνα. Αμα τους πιστέψεις. Αμα πας με τις μάγισσες και τους άπιστους της θρησκείας του δυνατού, τότε συγκροτείται πιο μαζικά απ' όσο φαίνεται η δύναμη του λαού - θεριού κι οι τύραννοι δικάζονται στο πυρ το εξώτερο των ονείρων των πολλών για μια ελεύθερη καλύτερη ζωή.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org