ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Φλεβάρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΡΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
Επικίνδυνες μεθοδεύσεις εντός πλαισίου ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Από προηγούμενο γύρο ΜΟΕ
Από προηγούμενο γύρο ΜΟΕ
Ξεκίνησε χτες και επισήμως στην Αθήνα ο νέος κύκλος συζήτησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Χτες το πρωί κατέφτασε στο ΥΠΕΘΑ πολυμελής αντιπροσωπεία Τούρκων στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι, συνεπικουρούμενοι από διπλωμάτες αλλά και στελέχη της νομικής υπηρεσίας του τουρκικού ΥΠΑΜ, θα βάλουν μια σειρά θέματα υπό συζήτηση με ομολόγους τους αξιωματούχους της ελληνικής πλευράς.

Επισήμως, όπως αναφέρεται από το ΥΠΕΘΑ, όλα γίνονται «στο πλαίσιο του στρατιωτικού διαλόγου (...) για την επιλογή δραστηριοτήτων υλοποίησης ΜΟΕ, με σκοπό την αποφυγή έντασης και τη μείωση κινδύνου ατυχημάτων». Θυμίζουμε, ο προηγούμενος γύρος ΜΟΕ πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα, μεταξύ 17 και 21/6/2019. Είχε προηγηθεί ανάλογη συνάντηση μεταξύ των στρατιωτικών επιτροπών των δύο χωρών στην Αθήνα, από τις 20 έως τις 25/5/2019.

Η όλη διαδικασία «τρέχει» με «παρότρυνση» των Αμερικανών και στην πράξη λειτουργεί ως πλατφόρμα όπου η τουρκική αστική τάξη απλώνει όλες τις διεκδικήσεις της (επήρεια νήσων στη χάραξη υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, εύρος ελληνικού εναέριου χώρου, κυριαρχία επί νησιών και νησίδων κ.λπ.). Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο τραπέζι με βασικό ζητούμενο τη «διατήρηση διαύλων επικοινωνίας» και την «οικοδόμηση εμπιστοσύνης», ως βήμα για να προχωρήσουν και οι υπόλοιπες «διευθετήσεις» με ορίζοντα τη Χάγη και ενδιάμεσο σταθμό το περιβόητο «συνυποσχετικό» με την Τουρκία.

Αναφερόμενος στην έναρξη του διαλόγου για τα ΜΟΕ, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων πως «αν επιδείξουμε όλοι τη σωστή συμπεριφορά, θα έχει νόημα ο διάλογος για τα ΜΟΕ και την ίδια την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης. Αν από τη μία συζητάμε και από την άλλη έχουμε όλα αυτά με τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, τότε δεν θα υπάρξει η πρόοδος που όλοι θα θέλαμε να υπάρξει».

Βέβαια, ούτε η έναρξη των ΜΟΕ ούτε οι δηλώσεις Παναγιωτόπουλου εμπόδισαν την προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, που έθεσε και χτες τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και ευρύτερα.

Συγκεκριμένα, τουρκικά μαχητικά προχώρησαν χτες σε 34 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, σημειώθηκαν 4 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση, ενώ η Αγκυρα προχώρησε στην έκδοση πολλαπλών NAVTEX (αγγελίες προς ναυτιλλομένους), 16 στο σύνολο, με τις οποίες δεσμεύει περιοχές σε όλο το Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο, δυτικά της Κύπρου.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά πληροφορίες, η ελληνική αντιπροσωπεία εστιάζει στη διαδικασία των ΜΟΕ σε τρία βασικά σημεία: Πρώτον, θα καταθέσει μια σειρά από προτάσεις σχετικά με τη δέσμευση υποθαλάσσιων περιοχών για τη χρήση υποβρυχίων (με SubNOTAM). Η πρακτική της Αγκυρας να δεσμεύει τεράστιες περιοχές στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατ. Μεσόγειο για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι κάτι που έχει συζητηθεί και σε επίπεδο ΝΑΤΟ. Δεύτερον, να ενεργοποιηθεί η χρήση της τηλεφωνικής γραμμής ανάμεσα στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα και στην τουρκική διοίκηση Τακτικής Αεροπορίας στο Εσκί Σεχίρ, με σκοπό την άμεση επικοινωνία σε περίπτωση σοβαρής εμπλοκής στον αέρα. Και, τρίτον, να δοθεί δυνατότητα επίλυσης πιθανών επεισοδίων στον Εβρο σε επίπεδο τοπικών διοικήσεων. Από την ελληνική πλευρά αναμένεται να ζητηθεί ακόμα ο περιορισμός εκπομπής ακυρωτικών NAVTEX από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας για τις Οδηγίες που εκδίδονται από την Ελλάδα για την Ανατ. Μεσόγειο, επίσης να μειωθούν οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων και η πρακτική των πτήσεων άνωθεν ελληνικών νησιών αλλά και πλοίων.

ΓΕΝΣ ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ
Ελλάδα και Τουρκία «κάθε μέρα στο ίδιο ΝΑΤΟικό τραπέζι»

Την ώρα που στην Αθήνα ξεκινούσε χτες η συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), αποκαλυπτικός για μια ακόμα φορά για το πώς τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ δίνουν τον «τόνο» των επικίνδυνων διευθετήσεων και παράλληλα δίνουν αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας, ήταν ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο για το «αν οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης του ΝΑΤΟ», σημείωσε:

«Εκτιμούμε πολύ και τις δύο ως συμμάχους. Συνεισφέρουν στο ΝΑΤΟ με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους, με θαλάσσιες ικανότητες, με τους στρατούς τους, και οι δύο χώρες είναι σημαντικές. Κάθονται γύρω από το ίδιο τραπέζι κάθε μέρα στο ΝΑΤΟ και παίρνουμε αποφάσεις για επιτάχυνση του αγώνα κατά της τρομοκρατίας ή τη βελτίωση της κυβερνοάμυνάς μας ή τη διακήρυξη του Διαστήματος ως νέου επιχειρησιακού τομέα. Ελλάδα και Τουρκία παρέχουν υπηρεσίες μαζί στο ΝΑΤΟ κάθε μέρα. Οντως υπάρχουν μερικές διαφορές μεταξύ τους, που δεν είναι εύκολο να επιλυθούν, όμως αυτές οι διαφορές δεν έκαναν αδύνατο για το ΝΑΤΟ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, ή Ελλάδα και Τουρκία να εργάζονται μαζί στο ΝΑΤΟ. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το πώς αντιμετωπίζουμε τη μεταναστευτική κρίση. Εχουμε την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, όπου έχουμε τουρκικά πλοία, ελληνικά πλοία, πλοία του ΝΑΤΟ, καθώς όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ εργάζονται μαζί, και φροντίζουν να εφαρμόζεται η Συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ για το Μεταναστευτικό», τόνισε.

Ενδεικτικά, την ίδια ώρα, για τα όσα επικίνδυνα περιλαμβάνει η επιχείρηση διατήρησης της Τουρκίας στο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο, είναι και τα όσα δήλωσαν το Σαββατοκύριακο Αμερικανοί παράγοντες στην «Καθημερινή».

Ο Μ. Κάρπεντερ (διευθυντής του κέντρου «Penn Biden» και συνεργάτης του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν) σημείωσε μεταξύ άλλων πως «έγκειται στην Τουρκία να ρίξει τους τόνους και να διαδραματίσει έναν πιο δημιουργικό ρόλο. Γνωρίζω ότι πιο εύκολα λέγεται παρά γίνεται αυτό, χρειάζονται κίνητρα μάλλον και θετικά και αρνητικά σε κάθε συζήτηση που έχουν οι ΗΠΑ με την Τουρκία». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλά συμφέροντα με την Τουρκία και θα ήταν καλύτερο να έχουμε μία καλύτερη σχέση». Ενώ χαρακτηριστικός είναι και ο τρόπος που απαντά για το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο: «Αυτή η συμφωνία είμαι σίγουρος πως θα αμφισβητηθεί σε διάφορα διεθνή δικαστήρια στο μέλλον, άρα δεν γνωρίζω να έχει άμεση επίπτωση σε κάποια σχέδια αγωγών. Διότι ο αγωγός "East Med" είναι ακόμα πολύ μακριά, καθώς η εμπορική βιωσιμότητα αυτού του έργου αμφισβητείται».

Ο δε Τ. Τρασκ (πρώην υποδιοικητής της διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ και σήμερα σύμβουλος στο πρόγραμμα Ανατολικής Μεσογείου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ), αφού ξεδιπλώνει όλο το στρατιωτικό σχέδιο των ΗΠΑ από τη Σούδα έως την Αλεξανδρούπολη σημειώνει μεταξύ άλλων πως «Ηνωμένες Πολιτείες και Ελλάδα θα μπορούσαν να συνεργαστούν για τη μετεγκατάσταση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ που αναπτύσσονται επί του παρόντος στην Τουρκία εάν αυτό καταστεί αναγκαίο», λέγοντας πως κάτι τέτοιο «εφόσον θα εξασφάλιζε αξιόπιστη πρόσβαση για τις δυνάμεις αυτές θα δημιουργούσε συνθήκες πίεσης για να αλλάξει δραματικά η συμπεριφορά της Αγκυρας».

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Νέες ασκήσεις Γαλλίας - Κύπρου, τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της κυπρο-γαλλικής άσκησης αεράμυνας με την κωδική ονομασία «ΤΑΛΩΣ 1-2020», στο πλαίσιο και της παρουσίας του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ» στην περιοχή από το οποίο έγινε απονήωση μαχητικών που συμμετείχαν στην άσκηση. Την «ΤΑΛΩΣ 1-2020» παρακολούθησε ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης, ο οποίος μίλησε για παράδειγμα της «απτής συνεργασίας της Γαλλίας με την Κυπριακή Δημοκρατία». Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, χτες το βράδυ, αναμενόταν να υποδεχτεί την Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί, στο πλαίσιο της ανασκόπησης της «αμυντικής συνεργασίας» των δύο χωρών και του «ενδιαφέροντος» που έχει εκφράσει το Παρίσι να αναβαθμίσει το ρόλο του στην «ασφάλεια» της περιοχής (βλέπε μέχρι και συζητήσεις για διαμόρφωση βάσης στο νησί). Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Σάββατο, θα γίνει στο «Ντε Γκολ» επίσημη δεξίωση (στο πλαίσιο επίσκεψης από 21 έως 26 Φλεβάρη στη Λεμεσό), όπου θα παραστεί ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

Στο μεταξύ, το τουρκικό κεφάλαιο εντείνει τις προκλήσεις, αυτήν τη φορά με μοχλό και διάφορα επενδυτικά σχέδια για την Αμμόχωστο, το επενδυτικό «φιλέτο» στην κατεχόμενη Κύπρο, του οποίου η «αξιοποίηση» συζητιέται όλο και περισσότερο.

Το Σάββατο έγινε στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου συνάντηση που βαφτίστηκε «συνέδριο για τα Βαρώσια», με πρωτοβουλία του Τουρκικού Δικηγορικού Συλλόγου, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, και άλλων στελεχών της (υπουργοί Δικαιοσύνης, Υγείας κ.ά.).

Ο ίδιος ο Οκτάι είπε ότι «η πόλη πρέπει επιτέλους να ανοίξει» συμπληρώνοντας μάλιστα προκλητικά ότι «και η υπομονή, και η αναζήτηση (λύσης), και η καλή πρόθεση έχουν τα όριά τους. Τίποτε δεν είναι χωρίς τέλος», ενώ εκφράζοντας ταυτόχρονα ετοιμότητα για αναζήτηση συμβιβασμών πρόσθεσε πως «εδώ δεν χάνουν μόνο οι Τουρκοκύπριοι, χάνουν και οι Ελληνοκύπριοι», αλλά και πως «όποιος κι αν ζούσε πριν εδώ, το Βαρώσι θα είναι ένα μέρος όπου όλοι θα κερδίσουν».

Μεταξύ άλλων ο Οκτάι επέκρινε το ψήφισμα του ΟΗΕ που έχει χαρακτηρίσει την Αμμόχωστο «περίκλειστη πόλη», λέγοντας ότι «είναι έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου (σ.σ. του ψευδοκράτους)... Το Βαρώσι είναι έδαφος της ΤΔΒΚ. Μιλάμε για έδαφος των Τουρκοκυπρίων. Δεν πήραμε άδεια από κανέναν για να έρθουμε εδώ. Οπως είναι η Λευκωσία, είναι και το Βαρώσι. Πρέπει πρώτα να το καταλάβουμε αυτό πολύ καθαρά».

Σύμφωνα με τη «Χουριέτ» διευκρίνισε ότι τα Βαρώσια θα ανοίξουν αφού επιστραφούν οι περιουσίες δίκαια στους δικαιούχους τους, με βάση ιστορικά ντοκουμέντα.

Την αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης εξέφρασε ο Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, δηλώνοντας ότι η Λευκωσία σκοπεύει να πάρει μέτρα που θα ανακοινώσει «όταν θα πρέπει», ενώ ενόψει της έκτακτης Συνόδου της ΕΕ (20/2) θα συναντήσει διάφορους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Μεταξύ άλλων είπε ότι «όσο σέβομαι την πολιτική ισότητα (σ.σ. με τους Τουρκοκύπριους), άλλο τόσο δεν θα δεχθώ και δεν θα ανεχθώ την πολιτική ανισότητα που η Αγκυρα επιθυμεί να επιβάλει στην πατρίδα μας».

Από τη μεριά του, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί (που δεν είχε προσκληθεί στην εκδήλωση για τα Βαρώσια), δήλωσε ότι η Αμμόχωστος «δεν πρέπει να μείνει αδρανής», ωστόσο, πρόσθεσε πως το θέμα της αξιοποίησής της έχει νόημα να συζητηθεί εντός του Διεθνούς Δικαίου και «χωρίς αντιπαράθεση με τα Ηνωμένα Εθνη».

  • Με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Αβέρωφ Νεοφύτου, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, όπου, όπως δηλώθηκε, «καταγράφηκε συναντίληψη ως προς την ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας».


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ