ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Φλεβάρη 2020
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Πρώτη ξανά και ενισχυμένη σε ψήφους και ποσοστά η ΔΑΣ

Αύξηση και στους αντιπροσώπους της ΔΑΣ για τη ΓΣΕΕ

Με τη ΔΑΣ να αναδεικνύεται ξανά πρώτη, ενισχυμένη σε ψήφους και ποσοστά, καθώς και σε αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΓΣΕΕ, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι διήμερες αρχαιρεσίες του 31ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου της χώρας, στο οποίο ψήφισαν 1.214 αντιπρόσωποι, εκπροσωπώντας 104.000 εργαζόμενους από 267 σωματεία όλων των κλάδων της Αθήνας.

Απάντηση των εργαζομένων της Αθήνας στην πρωτοφανή επίθεση στα συνδικάτα

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ σημειώνει τα εξής:

«Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ), το ψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετέχουν συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και άλλοι αγωνιστές εργαζόμενοι, αύξησε τις δυνάμεις του τόσο σε ψήφους όσο και σε ποσοστά, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση.

Τη ΔΑΣ εμπιστεύτηκε η πλειοψηφία του σώματος του Συνεδρίου, αυξάνοντας τις ψήφους των αντιπροσώπων από 322 σε 345 και από 26,9% σε 28,7%.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το αποτέλεσμα για τους αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ. Για αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ,η ΔΑΣ αύξησε τη δύναμή της, από 4 αντιπροσώπους σε 6.

Αυτή είναι η δυνατή απάντηση των εργαζομένων της Αθήνας απέναντι στην πρωτοφανή κυβερνητική - εργοδοτική επίθεση για τη χειραγώγηση των συνδικάτων, την προσπάθεια για επιβολή "σιγής νεκροταφείου". Είναι ισχυρή απάντηση στην προσπάθεια να μπει η εργοδοσία στα συνδικάτα ακόμα και με φυσική παρουσία. Είναι η πιο δυνατή απάντηση στη "συνδικαλιστική μαφία" της ΓΣΕΕ, που οργανώνει από κοινού με την κυβέρνηση Μητσοτάκη συνέδριο - παρωδία στις 25 Φλεβάρη για να νομιμοποιήσει τις αθλιότητες και τη νοθεία.

Ολοι στην απεργία - Ολοι στον αγώνα για συνδικάτα εργατών!

Οι αρχαιρεσίες ολοκλήρωσαν με επιτυχία το 31ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας που ξεκίνησε την προηγούμενη βδομάδα με συζήτηση και αποφάσεις στο ΣΕΦ.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους της Αθήνας να παλέψουν για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας που αποφάσισε το Συνέδριο του ΕΚΑ για τις 18 Φλεβάρη,ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ, τον νόμο Κατρούγκαλου - Βρούτση.

Ολοι στον αγώνα! Ολοι στα Προπύλαια, στις 10.30 π.μ.!

Συνεχίζουμε τον αγώνα για "συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών"!».

Μαύρη σελίδα για το συνδικαλιστικό κίνημα το «συνέδριο» υπό την εποπτεία πρωθυπουργού - αστυνομίας

Καταγγελία της ΔΑΣ για τις μεθοδεύσεις της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ

Τα σχέδιά της για «συνέδριο» - παρωδία υπό την εποπτεία της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, του εισαγγελέα και ασφαλώς της αστυνομίας, επικύρωσε η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, γράφοντας μαύρες σελίδες στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος.

«Για ακόμα μια φορά η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ (Παναγόπουλος - Κιουτσούκης - Βασιλόπουλος - Καραγεωργόπουλος) επιβεβαίωσε το εργοδοτικό - κυβερνητικό της πρόσωπο και το χαρακτηρισμό που δικαίως της έχουν αποδώσει οι εργαζόμενοι, ως συνδικαλιστικής μαφίας», σχολιάζει για τη χτεσινή συνεδρίαση η ΔΑΣ.

Οπως εξηγεί, στη συνεδρίαση αυτή «έριξαν και το τελευταίο "φύλλο συκής" και παρουσίασαν την απόφαση που πάρθηκε, κατά τα λεγόμενά τους στα γραφεία του ΣΕΒ και στο πρωθυπουργικό γραφείο, για να επιβληθεί μία κατάπτυστη διαδικασία για την ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος της πατρίδας μας».

Ως τόπος διεξαγωγής του «συνεδρίου», που θα γίνει την Τρίτη 25/2, επιλέχθηκε το πολυτελές και καλά φυλασσόμενο ξενοδοχείο «Απόλλων» στο Καβούρι Αττικής.

Οι «εργασίες» του θα διαρκέσουν λίγες μόλις ώρες, δηλαδή «τόσο όσο χρειάζεται για να γεμίσει μία κάλπη, με συνοπτικές διαδικασίες που δεν προβλέπονται από κανένα καταστατικό σωματείου, ούτε καν εξωραϊστικού συλλόγου».

Αυτές οι ...συνοπτικές «εργασίες» θα γίνουν μάλιστα «υπό την "προστασία" της κυβέρνησης και την άμεση επέμβασή της για την υλοποίηση του σχεδιασμού» τους.

Οπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, οι εργατοπατέρες ανήγγειλαν ότι «αυτήν την πρωτοφανή διαδικασία για το συνδικαλιστικό κίνημα θα εποπτεύει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης (!), ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (!) και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη (!), με παρουσία πολυπληθούς αστυνομικής δύναμης και άλλων κατασταλτικών δυνάμεων. Και όλη αυτή η κινητοποίηση... στρατού και αεροπορίας για να κρατήσει την καρέκλα του ο Παναγόπουλος και η παρέα του!».

Η ΔΑΣ επανακατέθεσε την πρότασή της για συνέδριο με βάση το καταστατικό της Συνομοσπονδίας

Μπροστά σε αυτόν τον πλήρη εξευτελισμό και το αδιέξοδο, ακόμα και την ύστατη στιγμή, οι εκλεγμένοι με τη ΔΑΣ στην Εκτελεστική Επιτροπή απηύθυναν πρόταση για πραγματοποίηση συνεδρίου με τις προβλεπόμενες καταστατικές διαδικασίες, σε μέρος και ημερομηνίες που θα αποφασίσει η ίδια η ηγεσία της ΓΣΕΕ. Εθεσαν δηλαδή για μια ακόμα φορά στη συζήτηση την πρόταση να γίνει συνέδριο «με τις διαδικασίες του καταστατικού της Συνομοσπονδίας που αφορούν τόσο τη νομιμοποίηση των συνέδρων όσο και τη χρονική διάρκεια του συνεδρίου, προκειμένου να τοποθετηθούν οι παρατάξεις, οι αντιπρόσωποι, να γίνει συζήτηση για τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους και να αποφασίσουν με δημοκρατικές διαδικασίες».

«Από τη στιγμή που επικαλούνται την πλειοψηφία, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από την αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης, την οποία τους ξανακαταθέτουμε», τονίζει η ΔΑΣ. Υπενθυμίζει ότι αυτές οι διαδικασίες ακολουθήθηκαν τις προηγούμενες μέρες στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου της χώρας, «με τη συμφωνία των αντίστοιχων εκεί παρατάξεων».

Στις διαδικασίες αυτές «πήραν μέρος όχι λίγες δεκάδες αλλά 1.202 αντιπρόσωποι που εκπροσώπησαν 104.000 ψηφίσαντες εργαζόμενους στα σωματεία», έλαβαν αποφάσεις και ψήφισαν για τη νέα διοίκηση του ΕΚΑ, «χωρίς ΜΑΤ, κρατική επέμβαση, τραμπουκισμούς, αποκλείοντας με δημοκρατικές διαδικασίες νόθους και εργοδότες».

Ομως, η πρόταση αυτή «όχι μόνο απορρίφθηκε από τη συγκεκριμένη ηγετική ομάδα, αλλά και απαντήθηκε με μπόλικο αντικομμουνισμό, ύβρεις, απειλές και τρομοκρατία, παραπέμποντας σε άλλες "αλήστου μνήμης" εποχές», υπογραμμίζει η ΔΑΣ.

Η κυβέρνηση δεν έχει δουλειά να παρεμβαίνει στις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος

«Για να διατηρήσουν τις καρέκλες και το μηχανισμό τους, για να συνεχίσουν να βάζουν θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων, προσπαθούν να επιβάλουν μια δήθεν "συνεδριακή" διαδικασία, στην πράξη μια καθαρά εκλογική διαδικασία - πραξικόπημα», επισημαίνει η ΔΑΣ και προσθέτει:

«Η κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη! Καμιά δουλειά δεν έχει να παρεμβαίνει και να καθορίζει τις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος!

Οι σύνεδροι των εργαζομένων θα περνούν από τον έλεγχο και την έγκριση της αστυνομίας και μπροστά στον Μητσοτάκη, στον εισαγγελέα και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης θα καλούνται να αποφασίσουν "ελεύθερα" την επιλογή τους στη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας; Αυτό θα γραφτεί στις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας του συνδικαλιστικού κινήματος».

«Ας γνωρίζουν ότι θα δώσουν λόγο στους εργαζόμενους, οι οποίοι δεν θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα», καταλήγει.

ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Απάντηση και στα τσιράκια των εφοπλιστών στην ΠΝΟ η μαζική συμμετοχή στην απεργία

Ο υπονομευτικός ρόλος του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, που κατοικοεδρεύει στη διοίκηση της ΠΝΟ, σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, εξαιτίας του αναχρονιστικού θεσμικού πλαισίου (καλπονοθευτικός νόμος 330, χουντικά βασιλικά διατάγματα κ.ο.κ.) που διαφυλάττουν ως κόρη οφθαλμού όλες οι κυβερνήσεις, επιβεβαιώθηκε και στις παραμονές της απεργίας.

Οι πρόεδροι 9 ναυτεργατικών σωματείων, αφού απέρριψαν κάθε κουβέντα για συμμετοχή στην απεργία, την περασμένη Παρασκευή συναντήθηκαν με τον υπουργό Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκη, για να δείξουν τάχα το... ενδιαφέρον τους για τα δικαιώματα των ναυτεργατών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, στη συνάντηση στο υπουργείο συμμετείχαν οι πρόεδροι των σωματείων: Ενωση Πλοιάρχων, ΠΕΜΕΚΕΝ, Οικονομικών Αξιωματικών, Φροντιστών, Ηλεκτρολόγων, Αρχιθαλαμηπόλων - Θαλαμηπόλων, Τροφοδοσίας, Πρακτικών Πλοιάρχων και Κυβερνητών, Ναυτών M/S - Π/Κ - O/Γ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, χαρακτηρίζουν πρόκληση για τους ναυτεργάτες τη στάση αυτών των συνδικαλιστών, σημειώνοντας ότι όχι μόνο με ευθύνη τους τα σωματεία αυτά δεν συμμετέχουν στη σημερινή απεργία, αλλά «έχουν βάλει φαρδιά - πλατιά τις υπογραφές τους μαζί με τον γγ της ΠΝΟ Χαλά Γ. και τον πρόεδρο των Ναυτών Νταλακογεώργο Α. για να μην εφαρμόζονται οι ΣΣΕ και η Κοινωνική Ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες στα ποντοπόρα καράβια και την κρουαζιέρα».

Τονίζουν ότι «συνυπάρχουν στο βρώμικο αλισβερίσι με τους εφοπλιστές στις συμφωνίες έναντι αμοιβής» για την εφαρμογή των χαμηλών μισθολογίων της ITF στους αλλοδαπούς ναυτεργάτες, τη συνεχή μείωση των οργανικών συνθέσεων, ενώ την ίδια ώρα όλοι αυτοί έχουν επιδοθεί σε «σκυλοκαβγά» για την καρέκλα του γγ της ΠΝΟ και για το ποιος μπορεί καλύτερα να προωθήσει τα συμφέροντα των εφοπλιστών.

Τα τρία σωματεία επισημαίνουν ότι ταυτόχρονα ο υπουργός με αυτήν τη συνάντηση προσυπογράφει το όργιο νοθείας και εκφυλισμού που έχει συντελεστεί στις εκλογές, όπως π.χ. της Ενωσης Πλοιάρχων, της ΠΕΜΕΚΕΝ, ή των Πρακτικών Πλοιάρχων. Καλούν δε τους ναυτεργάτες να απαντήσουν με τη μαζική τους συμμετοχή στη σημερινή απεργία.

ΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Δεν βγάζει άχνα για την αντιλαϊκή πολιτική αλλά ακριβοπληρώνει για τη βρώμικη προπαγάνδα

Τα σποτ στα ΜΜΕ με τα οποία η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ συνεχίζει τη βρώμικη προπαγάνδα της, με χρήματα από το υστέρημα των εργαζομένων, στηλιτεύει το ΠΑΜΕ.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Αυτοί που δεν έχουν βγάλει ένα φύλλο χαρτί, που δεν έχουν βγάλει άχνα για τον νέο αντιασφαλιστικό νόμο και τον στηρίζουν μέχρι κεραίας, αυτοί που δεν έχουν φτιάξει μια ανακοίνωση για την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και την αθλιότητα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης που υπέγραψαν πρόσφατα στα μουλωχτά, αυτοί που έπαθαν πλήρη αφωνία στο νόμο που χτυπούσε τη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στην απεργία, αυτοί που σιωπούν για τα εργατικά ατυχήματα και για τους νεκρούς που σκοτώνονται καθημερινά στην αρένα της εκμετάλλευσης, αυτοί που κλείνουν τα μάτια μπροστά στο κλείσιμο των επιχειρήσεων στις λιγνιτικές μονάδες και στη ΛΑΡΚΟ, την ίδια στιγμή ακριβοπληρώνουν τα ΜΜΕ από το υστέρημα των εργαζομένων για βρώμικη προπαγάνδα, έχοντας παχυλή στήριξη από την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ.

Δεν τους πιστεύει κανένας! Οι εργαζόμενοι τους έχουν γυρίσει την πλάτη! Θα πάρουν την απάντηση που πρέπει στις 18 Φλεβάρη, στη μεγάλη απεργία για το Ασφαλιστικό και στο συνέδριο - παρωδία που ετοιμάζουν στις 25 Φλεβάρη».

Στο μεταξύ, σε σποτάκι του το ΠΑΜΕ υπενθυμίζει μια σειρά από τηλεοπτικές εμφανίσεις ηγετικών στελεχών της ΓΣΕΕ, στις οποίες «δανείστηκαν» τη φρασεολογία της ναζιστικής Χρυσής Αυγής για να παρομοιάσουν το ΠΑΜΕ, τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους που συσπειρώνονται σε αυτό με «εγκληματική οργάνωση» που κάνει «διατεταγμένες επιχειρήσεις».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ