ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Φλεβάρη 2020
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ολη η Στερεά διαδηλώνει σήμερα στη Χαλκίδα για το Ασφαλιστικό και τη ΛΑΡΚΟ!

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο πάρκο Βούρκου

Από την επίσκεψη αλληλεγγύης στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, που πραγματοποίησαν στη Λάρυμνα σωματεία και φορείς της Καλλιθέας
Από την επίσκεψη αλληλεγγύης στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, που πραγματοποίησαν στη Λάρυμνα σωματεία και φορείς της Καλλιθέας
Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό και την τροπολογία που οδηγεί στη διάλυση της ΛΑΡΚΟ οργανώνουν σήμερα Τρίτη στη Χαλκίδα (11 π.μ. στο πάρκο Βούρκου) Εργατικά Κέντρα, συνδικάτα και φορείς από ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα, μαζί με τα Σωματεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας.

Με δεκάδες λεωφορεία και με κάθε άλλο μέσο, οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ από το εργοστάσιο της Λάρυμνας και από τα μεταλλεία της Εύβοιας και της Βοιωτίας, εργαζόμενοι από κάθε κλάδο από τη Λαμία, τη Θήβα, τη Λιβαδειά, την Αμφισσα και όλη τη Στερεά, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες και νεολαία, μεταβαίνουν σήμερα στη Χαλκίδα, απαντώντας μαχητικά στην ενιαία επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου, όπως αυτή εκφράζεται τόσο με το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο όσο και με το διαλυτικό σχέδιο για τη ΛΑΡΚΟ.

Οι αγώνες μας και η αλληλεγγύη θα ακυρώσουν το διαλυτικό σχέδιο

«Ολοι και όλες την Τρίτη 18 Φλεβάρη απεργούμε ενάντια στην τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση για τη ΛΑΡΚΟ. Απεργούμε ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που διαλύει τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, που ιδιωτικοποιεί την Υγεία, που συρρικνώνει παραπέρα τις συντάξεις. Μπαίνουμε στα λεωφορεία μαζικά και δίνουμε το "παρών" στη μεγάλη πανστερεοελλαδίτικη συγκέντρωση», τονίζει στο κάλεσμά του το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας.


«Ο αγώνας μας είναι τίμιος», προσθέτει, «τα αιτήματά μας δίκαια και ρεαλιστικά, όσο διευρύνεται το κύμα αλληλεγγύης τόσο ο ελληνικός λαός μαθαίνει την πραγματική αλήθεια για τη ΛΑΡΚΟ και γκρεμίζει τα ψέματα της κυβέρνησης. Δεν είναι ανίκητοι, μπορούμε και πρέπει να είμαστε εμείς οι νικητές».

«Την τροπολογία της κυβέρνησης», τονίζει το Συνδικάτο, «θα την ακυρώσουν στην πράξη οι αγώνες των εργαζομένων».

Και προσθέτει: «Δεν θα περάσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης που προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι μονόδρομος. Αυτός ο σχεδιασμός σημαίνει απολύσεις, μειώσεις μισθών κατά 25% για όλους, συν το ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή ένας ιδιώτης μπορεί και να κλείσει το εργοστάσιο για τα δικά του συμφέροντα. Δεν διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων ούτε και τα δικαιώματά τους, άλλωστε το έχει δείξει και η ιστορία, όταν τη ΛΑΡΚΟ την είχε ο Μποδοσάκης».

Απέναντι στην ενιαία επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου

Να δοθεί συνέχεια στο κλίμα αλληλεγγύης που εκφράστηκε από τον εργαζόμενο λαό, τους μαθητές, τις γυναίκες και τους συνταξιούχους ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας στις προηγούμενες κινητοποιήσεις για τη ΛΑΡΚΟ, καλεί στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, τονίζοντας παράλληλα ότι τόσο το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο όσο και η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ εντάσσονται στην ίδια αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική.

«Μαζί με την πάλη ενάντια στο νόμο - λαιμητόμο Κατρούγκαλου - Βρούτση, τα συνδικάτα της Εύβοιας θα υποδεχτούν ταυτόχρονα τους απεργούς εργάτες της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι θα διαδηλώσουν μαζικά στη Χαλκίδα ενάντια στον αντεργατικό - διαλυτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την επιχείρηση», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωση - κάλεσμα τα Συνδικάτα Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας, Μετάλλου Εύβοιας και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, σημειώνοντας παράλληλα ότι «με τη μαζική συμμετοχή μας να δώσουμε δύναμη στους συναδέλφους μας στη ΛΑΡΚΟ να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στην πολιτική ΕΕ - κεφαλαίου - κυβερνήσεων που την απαξίωσαν σχεδιασμένα, την παραδίδουν στην κερδοφορία του κεφαλαίου, πετάνε τους εργάτες σαν στυμμένες λεμονόκουπες στο δρόμο».

Η σημερινή μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στη Χαλκίδα αποτελεί συνέχεια της πλατιάς εργατικής - λαϊκής αλληλεγγύης στον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ, η οποία εκφράστηκε με τρόπο εμφατικό στο συλλαλητήριο της Αθήνας στις 25 Γενάρη, στην απεργιακή συγκέντρωση στο εργοστάσιο στη Λάρυμνα και στον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού στον κόμβο του Μαρτίνου στις 11 και 12 Φλεβάρη.

Κινητοποιήσεις με μαζική συμμετοχή, όπου εκτός από τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ και τις οικογένειές τους, συμμετείχαν αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπαγγελματίες της περιοχής, εκφράζοντας την αγωνία τους για το μαρασμό που θα επιφέρει σε ολόκληρη την περιοχή το αντεργατικό σχέδιο της κυβέρνησης. Το «παρών» έδωσαν μαθητές σχολείων της Λοκρίδας, όπως της Λάρυμνας, του Μαρτίνου, της Μαλεσίνας και του Ακραιφνίου, αλλά και οι συνταξιούχοι της ΛΑΡΚΟ, μεταφέροντας τη δική τους εμπειρία από τις μεγάλες απεργίες του παρελθόντος.

Με παρακαταθήκη αυτές τις κινητοποιήσεις και την τεράστια αλληλεγγύη που εκφράστηκε, οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ και τα συνδικάτα της Στερεάς κάλεσαν να δοθεί σήμερα νέα απεργιακή απάντηση στην κυβέρνηση. Να ακυρωθεί στην πράξη η τροπολογία που οδηγεί είτε σε πώληση είτε σε διάλυση και κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ. Να ακυρωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης και οι προσπάθειες συκοφάντησης και μετατροπής των εργαζομένων σε άλλοθι για τους σχεδιασμούς της. Να δοθεί απάντηση στις συκοφαντίες ότι για την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ ευθύνονται δήθεν οι μισθοί των εργαζομένων, τα επιδόματα, οι γαλοπούλες και τα αρνιά. Να ακυρωθεί στην πράξη η προσπάθεια κοινωνικού αυτοματισμού και να αναδειχθεί ότι οι κύριοι και μοναδικοί υπεύθυνοι για τα χρέη της ΛΑΡΚΟ είναι οι κυβερνήσεις και οι διορισμένες διοικήσεις τους, η αξιοποίησή της για τα συνολικότερα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι με κριτήριο τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Επίσκεψη αλληλεγγύης από σωματεία και φορείς της Καλλιθέας

Η έκφραση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ συνεχίστηκε και την Κυριακή 16/2, με την επίσκεψη που πραγματοποίησαν στη Λάρυμνα σωματεία και φορείς της Καλλιθέας Αττικής.

Με συνθήματα όπως «Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες», η αντιπροσωπεία των σωματείων και των φορέων της Καλλιθέας συγκεντρώθηκε αρχικά στο χωριό της Λάρυμνας, όπου συναντήθηκαν με εκπροσώπους του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας.

Στη συνέχεια μετέβησαν στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ, όπου εργαζόμενοι τους υποδέχθηκαν με συνθήματα και χειροκροτήματα. Η αντιπροσωπεία των σωματείων και των φορέων της Καλλιθέας εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα που δίνουν οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ, παραδίδοντας παράλληλα σχετικό ψήφισμα, με το οποίο δηλώνουν την αντίθεσή τους στην τροπολογία της κυβέρνησης.


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Κυκλοφορεί το δεύτερο φύλλο του «Πρωτεργάτη»

Το δεύτερο φύλλο του δίμηνου ενημερωτικού εντύπου «Πρωτεργάτης», που εκδίδει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, κυκλοφορεί και διανέμεται δωρεάν από τα σωματεία.

Το Εργατικό Κέντρο έχει αποφασίσει την έκδοση δίμηνης ενημερωτικής εφημερίδας που θα βασίζεται σε ανταποκρίσεις εργαζομένων από τους χώρους δουλειάς, θα αφορά τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις τους, την κοινή δράση με τους αυτοαπασχολούμενους και τους νέους της ευρύτερης περιοχής.

Ο τίτλος της εφημερίδας, όπως εξηγεί, σηματοδοτεί το στίγμα και το ρόλο που αναλογεί στη συνδικαλιστική οργάνωση να δρα και να παρεμβαίνει για το σύνολο των προβλημάτων των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας. Το στίγμα αυτό δίνεται και μέσα από το περιεχόμενο του 8σέλιδου φύλλου.

Κεντρική θέση στο δεύτερο φύλλο του εντύπου έχει το κάλεσμα μπροστά στη σημερινή 24ωρη απεργία για την Κοινωνική Ασφάλιση. «Ολοι στον αγώνα! Ολοι στη μάχη να σταματήσουμε το νέο έγκλημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση», τονίζει το πρωτοσέλιδό του.

Στις σελίδες και αυτού του φύλλου έχουν τη δική τους θέση οι εργαζόμενοι σε μια σειρά από χώρους δουλειάς, όπως οι μετανάστες εργάτες γης, οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο και στο «εκπτωτικό χωριό» στα Σπάτα. Με πλευρές της δικής τους δράσης συμβάλλουν στην ύλη του τα άρθρα από στελέχη της ΟΓΕ και της Ενωσης ΕΒΕ Μαραθώνα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ